nadmiaru wody. Jajka ubić mikserem na najwyższych obrotach z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać olej, cały czas miksując. Wlać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Mąkę tortową przesiać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do ciasta, dokładnie, lecz krótko zmiksować. Dodać szpinak i ponownie krótko, lecz dokładnie zmiksować całość. Tortownicę
Słodkie inspiracjeCzekoladowe babeczki z kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce sezonowe. Ciasto na muffinki: 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 szklanka cukru 3 jajka 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka jogurtu naturalnego Krem: 200 g sera mascarpone 200 g śmietany kremówki 36% 1/2 szklanki cukru(...)maliny, jagody) Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku ciągle mieszając. Do masy dodać jogurt, ekstrakt z wanilii i zamieszać. Na koniec zmiksować dokładnie z sypkimi składnikami (mąką, proszkiem do pieczenia i kakao). Formę do wypieku muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać łyżką . Porcja wystarcza do wypieku 12 babeczek. Piec w temperaturze 180ºC około 30 minut. Muffinki
Bulliopuszystą masę (miksowałam), dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia (przesiane przez sitko) - miksujemy. Do masy wlewamy masło i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Idealne ciasto na szybko :) Wygląda jak murzynek i smakuje jak murzynek, więc może to po prostu murzynek? :) Smacznego
Moje-pitraszenieCzekoladowe babeczki z kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce sezonowe. Ciasto na muffinki: 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 szklanka cukru 3 jajka 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka jogurtu naturalnego Krem: 200 g sera mascarpone 200 g śmietany kremówki 36% 1/2 szklanki cukru(...)maliny, jagody) Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku ciągle mieszając. Do masy dodać jogurt, ekstrakt z wanilii i zamieszać. Na koniec zmiksować dokładnie z sypkimi składnikami (mąką, proszkiem do pieczenia i kakao). Formę do wypieku muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać łyżką . Porcja wystarcza do wypieku 12 babeczek. Piec w temperaturze 180ºC około 30 minut. Muffinki
BullioCzekoladowe babeczki z kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce sezonowe. Ciasto na muffinki: 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 szklanka cukru 3 jajka 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka jogurtu naturalnego Krem: 200 g sera mascarpone 200 g śmietany kremówki 36% 1/2 szklanki cukru(...)maliny, jagody) Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku ciągle mieszając. Do masy dodać jogurt, ekstrakt z wanilii i zamieszać. Na koniec zmiksować dokładnie z sypkimi składnikami (mąką, proszkiem do pieczenia i kakao). Formę do wypieku muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać łyżką . Porcja wystarcza do wypieku 12 babeczek. Piec w temperaturze 180ºC około 30 minut. Muffinki
Bulliobrownie ! Ciasto typowo amerykańskie, przygotowuje się je z masła, mąki, jajek, cukru i gorzkiej czekolady. Akurat dzisiaj z okazji dnia piekarza i cukiernika serwuje najlepsze i najbardziej czekoladowe ciasto na świecie;) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 100 g cukru 2 jajka 60 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii szklanka mrożonych(...)cukrem na bardzo puszystą masę, dodajemy ekstrakt z wanilii, przesianą mąkę wymieszaną z kakao. Do ubitej masy wlewamy małym strumieniem masło z czekoladą, mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę musimy nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przekładamy ciasto, na wierzch wykładamy zamrożone maliny. Brownie pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni, 25-35 minut
Życie zaczyna się w kuchniZapraszam na pyszny, mocno orzechowy tort. Zamiast piec biszkopt postanowiłam użyć gotowych biszkoptów. Tort nie stracił przez to na smaku ani wyglądzie. Przeciwnie, ciasto jest bardzo zwarte i dobrze się je kroi. Tort przechowujemy w lodówce. Składniki: paczka okrągłych biszkoptów (180g) 250 g mascarpone 200 g masła 1 szkl mleka 1,5 szkl mielonych orzechów arachidowych 1/2 szkl cukru(...)czekolady. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z przestudzoną roztopioną czekoladą.Mieszamy razem do połączenia się składników.Masę czekoladową wykładamy na wierzch tortu, wyrównujemy i posypujemy orzechami.Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie biszkopty zrobią się miękkie i ciasto będzie gotowe
słodkie i nie tylko historie kulinarnekremem i kokosowo-orzechową bezą. Poezja smaku <3 nie jest trudne do zrobienia, jednak trochę czasochłonne. Przepis dostałam od Basi, mojej koleżanki z pracy, która bardzo zachwalała to ciasto no i nie rozczarowałam się jego smakiem :) Jestem pewna, że i Was zauroczy. To jak, pieczecie? ;) Ps. Zajrzyjcie tutaj - http://www.chromecrm.com/ Składniki: Biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej(...)Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodawać żółtka, jedno po drugim, cały czas ucierać. Do masy wlać wystudzoną, płynną czekoladę, dokładnie wymieszać. Wykonanie - Biszkopt ułożyć na paterze, posmarować go kremem i przykryć bezą kokosowo-orzechową. Schłodzić w lodówce. Gotowe ciasto wyjąć około 30 minut przed podaniem. Smacznego
Domowa cukiernia Ewystopniowo dodawać do utartej masy. Mieszać tylko do połączenia składników. 4. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą drewnianą łyżką. 5. Formę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. 6. Piec w temperaturze 160 st. C przez ok 60 min. 7. Ciasto pozostawić w formie aby lekko ostygło. 8. Posypać cukrem pudrem i gotowe
Mama z MotylemCiasto czekoladowe 😍😍😍 Któż go nie lubi??? Ja bardzo lubię, ale jedynie to z dodatkiem roztopionej czekolady, a nie kakao. Takie ciasto jest ciąższe, bardziej wilgotne, ale smak ma nieporównywalnie lepszy! Polecam wszystkim miłośnikom czekolady, i ... nie tylko 😍 S kładniki: 3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 16g 3 jajka 400 ml mleka 150 g masła(...)przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Do przesianej mąki wlewamy zawartość rondelka. Mieszamy. Otrzymamy bardzo gęstą czekoladową masę, którą dodajemy po łyżkę do ubitych jajek ... ubijając ciągle na małych obrotach miksera. Na koniec dodajemy aromat lub otartą skórkę z pomarańczy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Walijskie Pichceniepłatków owsianych bez glutenu 4 łyżki mąki gryczanej (łyżki takie z kopczykiem) 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1-2 łyżki ksylitolu 1/2 łyżeczki cynamonu Ciasto: 1. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i wymieszać, aż powstaną wilgotne okruchy ( patrz FILM ). 2. Okruchy przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć. Blaszkę wstawić(...)prażyć je przez około 10 minut, aż zmiękną. Zdjąć z ognia, dodać ksylitol, przyprawy i orzechy, wymieszać. Masę jabłkową przełożyć na podpieczony spód, wyrównać. Posypka: 5. Składniki na posypkę przełożyć do miski i wymieszać. Wilgotną posypkę rozprowadzić równomiernie na wierzchu ciasta. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 30-35 minut
Mała Cukierenkazaczynam mieć ochotę na rozgrzewające ciasta z nutą dyni,jablek, imbiru i orzechów,czuję że jesień zagościła w domu.J ak przyjemnie usiąść na kanapie , gorącą herbatą i kawałkiem pysznego ciasta.Bardzo polecam ten przepis:).Zapraszam. 1 szkl.mleka bezlaktozowego ( może być zwykłe) 1/2 szkl.cukru muskowado 1/2 szkl.oleju ( pół na pół z sezamowym) 1/2 słoika dżemu z dyni 2 jajka kilka(...)szkl.oleju,1/2 słoika dżemu oraz olejek rumowy. W drugiej misce wymieszać imbir rozdrobniony , 1/2 szkl.posiekanych orzechów.Dodrzucić do masy jajecznej.P rzemieszać widelcem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia,a następnie dodać do ciasta.Składniki dobrze połączyć za pomocą widelca. Gotowe ciasto przelewamy do dużej keksówki wyłożonej pergaminem.Pieczemy 50 minut w 180 stopni.Ciasto powinno być zlocistobrazowe,sprawdzic za pomocą patyczka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijagód. Gwarantuję, że jeśli go wypróbujecie to następnym razem zastanowicie się czy do ciasta/tortu użyć tradycyjnej bitej śmietany. Krem kokosowo-jagodowy świetnie komponuje się z moim ulubionym ciastem jogurtowym. Ciasto jest wilgotne, pachnące kokosem i pomarańczą. Natomiast wisienką na torcie jest intensywna w smaku, gorzka czekolada. Niebo w gębie :) 240 g mąki pszennej 120 g mąki krupczatki 100 g cukru(...)ozdoby (np. stokrotki) W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Masę przelewamy do formy (o średnicy 18 cm). Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Odstawiamy do ostudzenia. […] Artykuł Jogurtowe ciasto z kremem kokosowo-jagodowym i czekoladą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogużyłam maszynki do mielenia mięsa z przystawką do szatkowania. Jogurt, mąkę, simie, wodę, sól, pieprz zmiksować na gładką masę. Dodać do przetartych warzyw, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnie, pędzelkiem rozsmarować odrobinę oleju, następnie nakładać po dwie płaskie łyżki surowego ciasta, uformować w okręg, wyrównać, piec po 5-7 min z każdej strony na średniej mocy palnika (u mnie w skali
moj przepis naBiałka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny i wanilię. Na masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia (o średnicy 20 cm) wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)Następnie postawić ponownie na garnku i podgrzewać do 31 stopni. Czekoladę wylać na ciasto, pozwalając jej swobodnie spływać po brzegach, Delikatnie rozprowadzić po całym wierzchu. Odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej do następnego dnia. Do dekoracji użyłam masę marcepanową oraz barwniki firmy Dr. Oetker, które otrzymałam podczas warsztatów „Jak kulinarnie zaczarować święta? Jak smacznie snuć wigilijną
królestwo garów