ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1674/3191)

Tarta z burakami 92

się jakoś ratować. Tak czy siak wspomnień mamy całą masę. Więc sobie powspominaliśmy. Tym bardziej, że Graba z Martą również skłaniają się ku częstszemu zaglądaniu do swojej kuchni i robieniu tam fajnych rzeczy :) Mieliśmy więc o czym gadać. A Madzia na przywitanie zrobiła tartę z burakami. Wyszła naprawdę doskonale. Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g miękkiego masła 1 jajko(...)masłem i wylepiamy ciastem, najlepiej tak nawet nieco powyżej formy, żeby założyć ciasto za brzegi. Miejsce przy miejscu nakłuwamy spód widelcem, smarujemy rozbełtanym białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Na podpieczonym spodzie układamy wkoło buraki, na środku cukinię i zalewamy rozbełtaną masą. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia

Marder&Marder Manufacture
Oszukany sernik (bez sera, na jogurcie) ;) 1110

się okazało ciasto te było u mnie hitem top one :) Nikt nie umiał uwierzyć, że w tym serniku nie ma sera! Każdy tylko mówił "ale ten sernik jest delikatny". Bo jest! Dzięki jogurtowi :) Przy okazji pozdrawiam moją Panią rehabilitantkę, która także miała okazję kosztować ;) Kupując jogurty greckie, kupuj jak najlepsze, na tym nie oszczędzaj. Musi być gęsty(...)miksujemy z budyniami, proszkiem do pieczenia, olejem oraz jogurtem. Następnie łączymy z pianą z białek, delikatnie mieszając. Masę wylewamy na spód z herbatników. Finał: Tortownicę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 s. C. Pieczemy do 60 minut. Zostawiamy ciasto w piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia. Dekorujemy cukrem pudrem i truskawkamitorcik jogurtowy ala sernik

Bon Appetit Małgorzaty
CIASTO Z MORELAMI NA ZSIADŁYM MLEKU 121

sicie, a jeszcze lepiej na 2-3 godziny włożyć do zamrażalnika.  Duża ilość maślanej kruszonki jest ukoronowaniem tego pysznego ciasta .... Pamiętajmy, aby wszystkie składniki użyte do ciasta miały pokojową temperaturę - najlepiej wyjąć je z lodówki poprzedniego dnia. Składniki: 2 całe jaja 1  opakowanie zsiadłego mleka 330 g 3 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju 1,5 szklanki(...)szybko) aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy kolejno zsiadłe mleko (po 2 łyżki) i olej, cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy, na wierzchu układamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180st ok 50 minut

Walijskie Pichcenie
ciasto z nutą piernika z gruszkami i śliwkami... 181

potrzeba jajka "XL", miękka palma, cukier, przyprawa do piernika mikserem utrzeć z 4 minuty na dużych obrotach - masa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypać mąkę z proszkiem i uytrzeć mikserem ze 2 minuty na dużych obrotach na dość gęste ciasto tortownica 24 cm- wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki rozsmarować ciasto owoce umyć i osuszyć, śliwki

W Mojej Kuchni Lubię
Szpinakowa kostka z musem truskawkowym 238

śmietana będzie ubita, nastawiamy czas 2 min/obr.3 i dolewamy małymi porcjami mus truskawkowy. Biszkopt nasączamy sokiem z cytryny. Płynną masę wlewamy na biszkopt (biszkopt pozostaje cały czas w formie). Wkładamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc. Wyciągamy ciasto z lodówki. Na wierzchu ciasta rozkładamy świeże truskawki i posypujemy okruszkami, które nam zostały po odcięciu biszkopta.   The post

Themo przepisy
Pierniczki alpejskie 175

uwielbiam. Pamiętam wycieczki do Torunia, gdy objadałam się tamtejszymi piernikami, a teraz pierwszy raz upiekłam je sama. Nie trzeba czekać aż zmiękną, nie trzeba długo czekać, żeby ciasto leżakowało. Smak jest obłędny. Pierniczki alpejskie są od razu miękkie po upieczeniu, ale również po wystudzeniu nie robią się twarde, co jest niezwykle ważne. Część pierniczków nadziałam powidłami, część polukrowałam, trochę oblałam(...)objętość. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać. Dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia

dom-agi.pl
Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem 4657

nagrzanego do 180 stopni, podpiec przez 20-25 minut lub do lekkiego zrumienienia - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić BUDYŃ - do rondelka przelać 400ml mleka, dodać masło, zagotować - pozostałe mleko wymieszać z budyniem oraz cukrem - do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę, energicznie mieszać, aż masa zgęstnieje - gotować 1-2 minuty, zdjąć z palnika, lekko przestudzić, co jakiś czas mieszając

Smakołyki Bereniki
PLACUSZKI Z RICOTTY 144

się tutaj kolejność dodawania składników.  Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko mieszamy, do połączenia w gładkie ciasto. Dzięki ubiciu piany z białek, placuszki wychodzą napowietrzone i puszyste. Nie jest to jednak konieczne, placuszki będą równie dobre, gdy do masy dodamy całe jajka. Świetnie smakują polane syropem klonowym lub posypane cukrem.  SKŁADNIKI / 16 placków 1 szklanka mąki pszennej(...)wymieszanymi wcześniej składnikami. Krótko mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników. Dodajemy borówki i ponownie delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i lekko natłuszczamy ją olejem. Łyżką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je na patelnię.  Smażymy na średnim ogniu, z obu stron na rumiano, po około 2 minuty z każdej strony

cool and minty
TRUSKAWKOWY POCAŁUNEK – biszkopt z serową pianką i truskawkami 290

tego soczyste truskawki ( po sezonie śmiało mogą być mrożone) i polewa czekoladowa ze słodkim, prażonym kokosem to taka kropka nad I , która sprawia, że ciężko skończyć na jednym kawałku. Ciasto jest łatwe i szybkie do zrobienia. Gwarantuję , że zrobi furorę , a każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( blacha 25×30 ) BISZKOPT: * jajka – 6 szt * cukier(...)kroimy na 2 blaty, na 1 wylewamy połowę masy serowej, wygładzamy. Wkładamy pionowo oczyszczone truskawki i zalewamy resztą masy. Przykrywamy drugim biszkoptem, dociskamy lekko i wkładamy do lodówki. POLEWA: Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder, kakao i śmietanę – wylewamy na ciasto. Wiórki kokosowe prażymy z cukrem na suchej patelni, wysypujemy na polewę i wkładamy do lodówki na kilka godzin

Ostra na Słodko
Galaretkowiec kolorowy i piegowaty 328

Kolorowe ciasto, idealne na Kinderbal ,ale dorośli też go lubią :) Można użyć dowolnych galaretek , tak aby był kontrast, kombinacji sporo :)   Pierwsze ciacho robiłyśmy dla przedszkolaków i ich dziadków , drugie, inne kolorki na Walentynki, na życzenie Zuzi:) Polecam , bo dobre :) Kolorowe galaretki , ogromny wybór w (KLIK)  Biszkopt : 6  jajek 10 łyżek mąki pszennej 3 łyżki(...)Przygotowuje ciasto, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po żółtku, mieszam na najwolniejszych obrotach miksera. Dodaje kolejno, porcjami olej, mąkę i proszek do pieczenia oraz mak, cały czas mieszając.   Piekę w blaszce (34 x 25 ) tylko dno wykładam papierem. 180 st. C około 35 minut. Studzę i przekrawam na dwa blaty. Przygotowuję masę. Śnieżki ubijam

Takie tam pichcenie
Pomarańczowe ciasto z kaszy manny na herbatnikach 143

Ekspresowe ciasto z kaszy manny pachnące cytrusami z galaretką pomarańczową, mandarynkami i aromatem pomarańczowym – rześkie, lekkie, mleczne, pyszne! Rozpływa się w ustach, świetnie smakuje. To niewątpliwie łatwy deser do kawy gotowy! SMACZNEGO:)   SKŁADNIKI: 3/4 szklanki kaszy manny 700 ml mleka 140 g masła 3/4 szklanki drobnego cukru herbatniki, u mnie wyszło 20 herbatników 3 mandarynki 1 galaretka pomarańczowa(...)następnie układam połową herbatników, przykrywam połową masy z kaszy manny, wygładzam i przykrywam resztą herbatników i pozostałą częścią masy. Układam obok siebie obrane i oczyszczone kawałki mandarynki, wkładam do lodówki. Galaretkę przygotowuję wg instrukcji na opakowaniu. Po 15-20 minutach zalewam ciasto pomarańczową galaretką. Wstawiam do lodówki na jakieś 3 godziny lub całą noc. Podaję z kawą w dobrym towarzystwie

Zasmakuj Kuchni
Placek z truskawkami - łatwy i szybki do przygotowania 1138

Placek z owocami to ciasto mojego dzieciństwa :) Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania wypieku wraz dodatkiem świeżych truskawek. Obowiązkowo przed podaniem, placek należy posypać cukrem pudrem. Poniższe ciasto jest łatwe, szybkie i tanie w przygotowaniu. Truskawki możecie zastąpić malinami, jeżynami lub śliwkami.  Składniki na blachę o wymiarach 30 x 20 cm: 4 jajka (rozmiar l) 1/2 szklanki oleju(...)odłożyć. Do miski przelać żółtka i wsypać cukier (zwykły oraz waniliowy). Miksować, aż do uzyskania puszystej i jasnej masy. Następnie wlać olej. Dokładnie zmiksować. Gdy składniki połączą się ze sobą to wsypać mąkę (pszenną i ziemniaczaną) wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyraźnie zmieni konsystencję na mocno zbitą! Na sam koniec dodawać powoli ubite białka i całość wymieszać ze sobą

Ugotować
Serowe cappuccino – bez pieczenia 293

łyżce twaróg na zmianę z mlekiem w proszku. Na samym końcu wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy do połączenia. Masę serową rozprowadzamy na biszkoptach, wyrównujemy. Na wierzchu rozkładamy kolejną warstwę nasączonych kawą biszkoptów. Schładzamy. Przed podaniem możemy oprószyć wierzch ciasta gorzkim kakao. Źródło

Smaki Na Talerzu
Pyszny Arbuzowiec 123

jeden z moich ulubionych owoców - w tym cieście smakuje rewelacyjnie :) WYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm BISZKOPT CIEMNY: 6 jajek 1 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Lekko wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)wlać ocet. Do piany dodać mąki, delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać mak, wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 180* GALARETKA: 2 galaretki wiśniowe 400 ml gorącej wody PRZEŁOŻENIE: biszkopt ciemny - śmietana - mus arbuzowy - ciasto jasne - galaretka

Dziś Ja gotuje
Pyszny Arbuzowiec 421

jeden z moich ulubionych owoców - w tym cieście smakuje rewelacyjnie :) WYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm BISZKOPT CIEMNY: 6 jajek 1 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Lekko wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)wlać ocet. Do piany dodać mąki, delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać mak, wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 180* GALARETKA 2 galaretki wiśniowe 400 ml gorącej wody PRZEŁOŻENIE: biszkopt ciemny - śmietana - mus arbuzowy - ciasto jasne - galaretka

Dziś Ja gotuje

Proponowane wyszukiwania