ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1688/3191)

Kruche ciasteczka z kawą i orzechami 228

łyżka rozpuszczalnej kawy/może tez być INKA *całe połówki orzechów do dekoracji Przygotowanie: Olej zblenduj z cukrem na gładką masę, orzechy drobno posiekaj, a mąkę przesiej do dużej miski razem z kawa, solą i proszkiem do pieczenia. Połącz całość, wyjdzie ciasto idealne do formowania, ale kulaj ciastek większych niż orzech włoski. Piecz około 15 minut w temp

greenscarf
Kruche ciasteczka stempelki 187

ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać jajko, żółtko i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, sól, aromat, krótko wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Mikser odstawić i rękoma szybko zagnieść cisto. 3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką

Mała Cukierenka
Szarlotka 1994

sposób puszczą nadmiar soku. Przykrywamy i odstawiamy na dwie godziny. Masło, mąkę i cukier ucieramy na jednolitą i puszystą masę za pomocą miksera. Blachę o wymiarach 25 cm x 25 cm wykładamy pergaminem i na dno nakładamy połowę ciasta, na ciasto układamy ciasno plastry jabłek, przykrywamy resztą ciasta. W małej szklance mieszamy łyżeczkę cynamonu z 2 łyżeczkami cukru i posypujemy

Delusional Trine
Bezglutenowa babka piaskowa 143

cukier dalej ubijając Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej - nie miksować tylko zamieszać do połączenia.  Dodać skórkę cytrynową lub ulubiony aromat.  Rozpuszczone gorące masło wlać do ciasta, dokładnie zamieszać do połączenia - nie miksować. Ciasto wlać do formy- rośnie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Babeczki z karmelem 118

szkl. cukru 3 żółtka 5 łyżek śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jako masę karmelową używamy gotowej masy kajmakowej Sposób przygotowania: Najpierw sypiemy mąkę  z proszkiem do pieczenia , dodajemy żółtka, cukier i śmietanę . Zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy na 3 części i mrozimy ok. 20 minut. Rozwałkujemy ciasto na cienki placek ok. 1/2 cm. Wycinamy koła większe niż

Różne smaki w kuchni
pyszne naleśniki z twarogiem i sosem malinowym... 182

lejące ciasto, odstawić na 30 minut patelnia naleśnikarka 22 cm - patelnię tylko raz posmarować olejem i mocno rozgrzać kłaść porcję ciasta z chochelki i smażyć złociste naleśniki twaróg śmietankowy, cukier, cukier wanilinowy, śmietanę dobrze łyżką rozetrzeć - wymieszać na jednolitą masę na każdy naleśnik nakładać porcję twarogu i składać na kwadraty, polać sokiem malinowym - naleśniki są pyszne, lekkie i zarazem syte

W Mojej Kuchni Lubię
Babeczki mleczne z kremem i karmelizowanymi płatkami 154

pieczenia 4 łyżki mleka w proszku szczypta soli Masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na jasną, puszystą masę. Dodać jajka, cały czas miksować. Dodać kefir, mąkę wymieszaną z proszkiem i solą oraz mleko w proszku, miksować. Ciasto rozłożyć do foremek wyłożonych papilotkami, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Krem 100 g śmietany

Słodkie inspiracje
Sernik na maślanym spodzie z frużeliną jeżynową 154

wyłożyć papierem do pieczenia. Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na okrąg większy niż dno tortownicy i wyłożyć ciastem dno oraz boki (na wysokość ok. 4 cm). Schłodzić w lodówce przez 20 min., w tym czasie przygotować masę serową. Masa serowa 4 jajka szklanka cukru pudru 100 g miękkiego masła 700 g tłustego twarogu, zmielonego 2-3-krotnie ziarenka

Słodkie inspiracje
Cantuccini piernikowe 144

puszystą masę, dodać miód i jajka, po jednym. Mąkę wymieszać z przyprawą korzenną, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy maślanej i dobrze wymieszać. Dodać świeży i kandyzowany imbir, orzechy i wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 165 st. C. Ciasto podzielić na pół, każdą część uformować w długi wałek o wymiarach mniej więcej 35x5cm i ułożyć na płaskiej blaszce wyłożonej

Słodkie inspiracje
Kotlety ziemniaczane. 260

najlepsze są te z poprzedniego dnia) przeciskamy przez praskę lub mielimy. Dodajemy jajko, przyprawy i mąkę, wyrabiamy na jednolitą masę.  Moje ziemniaki należą do tych z dużą ilością skrobi, są suche i szklanka mąki wystarcza. Jeśli uznamy, że ciasto jest za rzadkie, trzeba jeszcze  dodać kilka łyżek.  Na talerzy widelcem roztrzepujemy drugie jajko. Formujemy kotleciki, maczamy

Dieta moja pasja
Puszyste pączki 396

miksera) wbić 2 jaja. Dodać 5 żółtek, 1 łyżkę cukru oraz szczyptę soli i ubić mikserem na puszystą masę.  Do misy z ubitymi jajami przesiać pozostałą mąkę, wlać zaczyn, resztę mleka, olej i alkohol i wyrobić elastyczne ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, przez około 10 minut). Wyrobione ciasto umieścić w misce (ja pozostawiam

Gospodyni Miejska
Przepyszne ciasteczka z twarogu i jabłek 1161

cudne. Dzięki za ten przepis. Twaróg ugnieść na gładką masę, dodać masło. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść na gładką masę. Trochę grudek w twarogu może być, podczas pieczenia i tak się rozpuści. Na stolnicy lekko obsypanej mąką rozwałkować ciasto. Następnie wycinać kwadratu o wymiarach 6 cm x 6 cm. Na każdym kwadracie położyć gruby kawałek jabłka, lekko obsypać cukrem

Kuchnia Pokoleń
Cztery sukienki na wesele. I o kwintesencji cytrynowości. Sernik 172

Cytryny... Bardzo je lubię. Nie wyobrażam sobie bez nich codzienności: wskakują do herbaty, nadają charakteru sałatkowym sosom, łagodzą słodycz ciast i deserów, będąc niejako na drugim planie. Tym razem postanowiłam więc upiec sernik, którego cytryny będą niekwestionowanym bohaterem. Masa serowa jest więc wyraźnie cytrynowa (ale nie kwaśna!), a na niej lekko już kwaskowy lemon curd, czyli najlepszy cytrynowy krem, jaki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czeskie rogaliki orzechowe 251

polewa czekoladowa do roztapiania Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki umieścić w misie miksera, zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć na stolnicę, uformować wałek, owinąć w folię spożywczą i włożyć na około 1 godzinę do lodówki. Z ciasta odrywać po kawałku, uformować wałek grubości około 1 cm i pokroić w 4 cm kawałki. Z każdego kawałka uformować rogalik

Ala piecze i gotuje
Puszyste placuszki z miodem FIT 184

pieczenia  olej kokosowy do smażenia  Wykonanie  Do miski oddzielam białka od żółtek , białek ubijam pianę na sztywną masę , kiedy białka mam ubite dodaję żółtka , mąkę otrębową , mąkę ryżową , miód , kiedy mamy dodane składniki delikatnie zaczynamy mieszać , ciasto ma być bardziej gęste niż na naleśniki , kiedy wymieszamy ciasto a będzie za bardzo gęste dodajemy mleko sojowe i mieszamy

Mój Smak

Proponowane wyszukiwania