Crumble - jabłko i banan pod kruszonką 295szarlotkę, a niekoniecznie chce się Wam ją piec. Nie czarujmy się - upieczenie ciasta wymaga nieco więcej roboty niż pokrojenie owoców i posypanie ich kruszonką , dlatego ten deser sprawdzi się w przypadku leniuchów, które często chodzą i mówią, że "zjadłyby coś dobrego". Nadzienie: 1 kg jabłek (raczej skłaniałabym się ku średnio-miękkim odmianom) 3 banany 1 łyżeczka cukru z prawdziwą
Cooking Monster
ZIMOWE CIASTO KOKOSOWO-BANANOWE Z PRZEPISU A. MACIĄG - KSIĄŻKA "ŚWIAT ŚWIĄT". 240pazur" kokosa. Do tego szczypta cynamonu i mamy nie zimowe ciasto, a zimowe niebo. Zabawa z przepisem - no cóż. U nas wyglądało to tak: Trzy podejścia. Pierwsze rdzenne, prawie skopiowane. Dwa następne - dałyśmy szklankę cukru, 5 jajek i 5 bananów, natomiast pominęłyśmy jabłka. Wyszło... :) Rewelacyjnie w obu przypadkach. Za każdym razem używałyśmy mąkę owsianą bezglutenową. Ten przepis
Wypisz Wymaluj
Pierogi ruskie najlepsze! 250proste danie, jest dla mnie małą sentymentalną podróżą do rodzinnej miejscowości, gdzie po jabłka szło się do ogrodu, po ziemniaki na pole, a wielki orzech wciąż rośnie za garażem i co roku daje tyle owoców, że można obdarować sąsiadów i znajomych. Składniki na ok.40 sztuk: Ciasto: 300 g mąki przennej plus do posypania 200 ml wrzącej wody
Smakuj życie!
Kanapka z kurczakiem i pomidorowym pesto 221szynką i papryką (moja ulubiona kombinacja, czasami był jeszcze zielony ogórek), do tego jabłko i coś do picia. Bardzo rzadko w sklepiku szkolnym kupowałam coś słodkiego – jakieś batoniki, chipsy. Chyba wynikało to z faktu, że w domu nie jadło się prawie w cale słodyczy i ciast, nie było przetworzonej żywności, ale zawsze był ciepły obiad ugotowany przez moją mamę
Szybko Tanio Smacznie
Owsiane naleśniki z musem jabłkowym 197sobą. Ciasto powinno mieć raczej gęstszą konsystencję. I tutaj mała uwaga: im dłużej ciasto stoi, tym bardziej "pęcznieje". Jednak możemy wówczas rozcieńczyć je odrobiną mleka lub wody.Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron troszkę dłużej niż te tradycyjne. Mus jabłkowy: 3 kwaśne jabłka 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) szczypta cynamonu Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych
My simple kitchen
Jabłecznik w 15 minut :) 236Kisiel rozpuścić w 200 ml zimnej wody i następnie dodać do jabłek. Gotować mieszając aż do połączenia z kisielem. Biszkopty ułożyć na dnie tortownicy i zalać gorącym musem jabłkowym. Na wierzch posypać cynamonem i rozkruszonymi biszkoptami , ewentualnie oprószyć cukrem pudrem. Po 15 minutach ciasto można podawać :) Smacznego! Przepis znaleziony na odchudzanie jest proste
Cukier&Puder
Drożdżówki z prażonymi jabłkami 213drożdży, cukru, mąki i mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do garnka dosypujemy pozostałe jabłka i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy masło, cynamon i rozdrobnione orzechy. Mieszamy i masa jabłkowa jest gotowa. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, sól, aromat, żółtka i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu wchłonięcia masła. Przykrywamy folią spożywczą
Maminek kulinarny
Daylicooking poza kuchnią 164biorę mniej więcej wizualnie tyle samo marchewki, co jabłek :) Jabłek przed starciem nie obieram ze skóry, lecz tylko wycinam gniazda nasienne. Soku nie dosładzam. Wytłoki z sokowirówki najczęściej zjadamy na deser polane naturalnym jogurtem i odrobiną miodu lub piekę z nich ciasto :) Dziękuję Wam wszystkim, że jesteście. Tak po prostu jesteście
Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka jarzynowa w koszyczkach 227twardo i studzimy w zimnej wodzie. Wystudzoną włoszczyznę, jajka, kiszone ogórki, obrane jabłko i paprykę kroimy w kostkę. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Łączymy składniki. Dodajemy majonez oraz dużą łyżkę musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji
Pyry na Gaz
Kruche rogaliki drożdżowe 215rękami, żeby tłuszcz nie rozpuszczał się pod wpływem ich ciepła. Ciasto odstawić na 10-15 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 1 cm., wykrawać trójkąty i zawijać w rogaliki. Do środka można nałożyć owoce (na przykład cząstki jabłka, gruszek czy śliwki) lub odrobinę twardego dżemu. Pieczemy w temperaturze około
Codzienna kuchnia niecodzienna
PUT(IN) jabłko do koszyka! czyli gdzie dwóch się bije, tam Tesco korzysta 221łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru (+ na posypkę) 5 łyżek masła 3/4 szklanki śmietany kremówki (+ do posmarowania) Jabłka obrałam, pokroiłam w cząstki. Wymieszałam z cukrem, cynamonem i wyłożyłam na dnie żaroodpornego naczynia. Składniki ciasta połączyłam i zagniotłam. Palcami uformowałam cienki placek na wielkość naczynia. Przykryłam nim owoce, posmarowałam śmietaną i posypałam cukrem. Całość zapiekłam przez
bastalena
Niebo w gębie 1361żółtka jajko 1 szklanka cukru proszek do pieczenia mąki tyle, ile zabiorą składniki Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części i upiec z nich dwa placki. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (szara reneta) 1 szklanka cukru Wykonanie: 1 kg jabłek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, usmażyć z cukrem
Pasja Smaku
chocolate muffins-czekoladowe muffiny 248jajko olejek pomarańczowy- lub jaki lubimy 2-3 jabłka 2 łyżeczki kakao cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy mikserem. Owoce wrzucamy do ciasta I mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek. Foremki wkładamy do formy mufinowej- jeżeli nie mamy- na blache. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Smaki Edyty
Szarlotka z rabarbarem. 189buchtach z jego dodatkiem i kruchej, rabarbarowej tarcie na wypiek z jego zastosowaniem. Uwielbiam szarlotki, bo są soczyste i pyszne, a ta z dodatkiem rabarbaru jest rewelacyjna. Słodkie ciasto skrywające kwaskowate, jabłkowo-rabarbarowe wnętrze. Klasyk w nowej odsłonie. Polecam!!! Składniki na szarlotkę z rabarbarem na blaszkę o wymiarach 24x28 cm 400 g mąki pszennej (ja zmieszałam tortową(...)jabłek, obranych, startych na grubych oczkach, przesmażonych z dodatkiem cukru do smaku) 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier waniliowy, margarynę i kroimy wszystko, aż otrzymamy coś na kształt kruszonki. Teraz dodajemy żółtka, chwilę wyrabiamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto (jeśli
Rozpustne gotowanie
Bułeczki dyniowe 266Chyba ostatnio rozbudziłam w Was apetyt na drożdżówki wstawiając zdjęcie tych bułeczek na facebooka :D Zgadywaliście, z czym one są - padło na ser, śliwki czy jabłka. A tak na prawdę są one z... dynią :) I są wspaniałe :) Cudownie puszyste i pachnące. Idealnie komponują się z ulubionym dżemem i kubkiem mleka na śniadanie :) Słodkie, puszyste i intensywnie żółte bułeczki. Swój(...)wymieszać mąkę, jajka, cukier, roztopione masło, puree z dyni, sól i skórkę z pomarańczy. Wlać wyrośnięty zaczyn i za pomocą miksera (końcówki haki) lub ręcznie wyrabiać przez kilka minut ciasto. Powinno być jednolite i bez problemu odchodzić od rąk i ścian naczynia. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagnieść i podzielić
My simple kitchen