W mojej kuchni królują przepisy na wypieki z prostych składników, łatwe i szybkie w wykonaniu, a przy tym - niezawodne. Jednym z nich jest ciasto jogurtowe
babka w formieokresie jesienno - zimowym możemy bez problemu ususzyć tanie i dostępne w każdym sklepie spożywczym jabłka, buraki, cukinię czy bataty. Możemy też przygotować zdrową, świeżą przekąskę w postaci nadziewanego przeróżnymi pastami selera naciowego. Będzie to zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie niż zajadanie się czekoladą czy ciastem z pobliskiej cukierni. A jeśli do tego podamy nasze przekąski w estetyczny sposób, to sukces
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataStwierdzam, że bardziej kręcą mnie posiłki zdrowe i zbilansowane niż te przesycone mięsem, sałatkami i ciastem. O codzienności wróć. Dzisiejsza propozycja ma nie co związek właśnie z lekkością i odpoczynkiem dla naszego żołądka i jelit. Zaczne od zdrowego śniadania z kaszą jaglaną, prażonymi jabłkami i innymi dobrodziejstwami. Danie to jest bardzo zdrowe choć nie koniecznie smaczne dla wszystkich. Polecam
Kubki smakuTatar ze śledzia Wigilijna kapusta z pieczarkami Śledzie z grzybami leśnymi i cebulką Śledzie z jabłkami i suszonymi śliwkami Bigos z białej kapusty Flaki z boczniaków Wigilijny barszcz klarowny na zakwasie Uszka z kiszoną kapustą i pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym Zabielany barszcz czerwony z fasolą Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami Barszcz czerwony
Weekendy w domu i ogrodzieszybko zjedzone..Po upieczeniu i wystudzeniu patykiem do szaszłyków zrobiłam w cieście dziurki i polałam polewą czekoladową. 5 jaj 3/4 szkl.cukru cukier waniliowy 3/4 szkl.oleju 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu [ dałam mniej] 5 jabłek 1 szkl. orzechów włoskich Suche składniki wymieszać w jednej misce
Moje domowe kucharzenieDyniowe żniwa teraz w pełni więc warto wypróbować przepis na to pyszne ciasto. Robi się je w kilka minut, a smakuje fantastycznie. Składniki na tortownicę 24 cm: 20 dag dyni 3 jajka 3/4 szklanki cukru 10 dag wiórków kokosowych 1 jabłko 20 dag mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1. W dużej misce(...)zmiksować z cukrem na gładką masę, dodać olej, przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, dokładnie zmiksować. Dodać kokos, wymieszać. 2. Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, jabłka posiekać w cienkie plastry. Do zmiksowanej masy dodajemy dynię z jabłkiem i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do przygotowanej tortownicy. Piec 60 minut
Apetyczna babeczkakoloru seledynowego... wiedziałam, że był w nich kefir i jabłka. Dopiero w tym tygodniu odkryłam (KUCHNIA 09/2015) recepturę, dzięki której placki wyszły własnie TAKIE jak trzeba :) Racuchy na kefirze, z owocami 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 ml kefiru 2 jajka 1 kwaśne jabłko np antonówka lub papierówka olej do smażenia banan, kilka śliwek(...)polania W misce mieszamy trzepaczką kefir i jajka, wsypujemy make z proszkiem i energicznie mieszamy. Jabłko obieramy i pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy na małe kawałki. Banana obieramy i kroimy w plasterki, śliwki kroimy na małe cząstki. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką porcje ciasta. W każdy placuszek wtykamy po kilka kawałków śliwki lub plasterków banana. Smażymy na średnim ogniu
Dzieje kuchennej Wiewiórysól, Mąkę wymieszać dokładnie z żółtkami i mlekiem oraz łyżeczką do kawy soli. Następnie dodać jabłka i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Maczać metalową łyżkę we wrzącej wodzie i nabierać trochę ciasta, wkładać łyżkę z ciastem do wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Garnek przykryć, gotować
królestwo garówminut, by podrosło. Dodajemy bakalie, masło, jaja i resztę mąki, kostki jabłka oraz rum (by ciastka podczas smażenia nie chłonęły nadmiernie tłuszczu ). Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W rondlu rozgrzewamy olej . Na rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżką ciasto i smażymy pączki do momentu aż będą złocisto brązowe z obu stron. Po wyjęciu osączamy na ręczniku
Dzieje kuchennej Wiewióryspód, wykładając na dno blachy. Z mniejszej formujemy warkocz lub wyciskamy dekorację za pomocą szprycy. Ciasto należy ponakłuwać widelcem i włożyć na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Podczas pieczenia przygotować masę. Masa daktylowa: 1.5 szklanki suszonych daktyli (bez pestek) 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę sok z połówki cytryny 125 ml wody Wszystkie składniki umieścić
Food Squarepieczenia 2 łyżki kakao 15 dag cukru pudru Z podanych składników zrobić kruche ciasto, podzielić na trzy części,do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść.Rozwałkować i upiec blaty. Piec w 180 stopniach około 20 min. Masa jabłkowa: 60 dag prażonych jabłek galaretka owocowa (wiśniowa) Jabłka prażone zagotować,zestawić z ognia , dosypać suchą galaretkę i mieszać
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapieczenia wymieszać. W osobnym naczyniu utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę. Następnie obrać i zetrzeć jabłko i marchewki (jabłko na tarce z grubym oczkiem, marchew na stronie z mniejszymi otworami). Dodać do ciasta i wymieszać. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40-45 minut, do suchego patyczka. Dodatkowo można zrobić polewę z gorzkiej
Ze smakiem i z pasjąpistacjami. Przepyszna i prosta. Jeśli będziecie coś testować z tej książki, to koniecznie pieczonego kalafiora w sałatce. Całkiem dobra była też azjatycka sałatka z makaronu ryżowego z zielonym jabłkiem, ogórkiem i makiem. Mak w surówkach to dla mnie odkrycie, przecież w czasie świąt każdy ma go w swojej kuchni, więc dlaczego nie używamy go częściej? Smak nie jest bardzo wyczuwalny(...)będzie szybko, tylko że ciasto można sobie przygotować wcześniej. Przydałby się też lepszy indeks, bo potrawy można wyszukiwać tylko po najważniejszym składniku, czyli np. makaron z krewetkami będzie można znaleźć pod hasłem “krewetki”, ale nie pod “makaron”, Ostatnią uwagą są małe nieścisłości w tłumaczeniu np. kumin występuje jako ziarna kminu a plasterki jabłka to 2 milimetrowe cząstki. Pomimo tego
Ugotowane pozamiatanewypieków. Co rusz przychodzi mi nowy pomysł aby zagospodarować jakiś owoc w placku. Dziś padło na rabarbar, moc witamin i smakowych doznać słodyczy i kwaskowości. Idealnie sprawdza się do ciast ucieranych. Zapraszam. Skala smaku 10- wilgotne, delikatne, nie za słodkie z lekko chrupiącą kruszonką:) Składniki: 3 szklanki przesianej mąki tortowej 1 szklanka cukru 1czubata łyżeczki proszku do pieczenia(...)rabarbar, wiśnie, jabłka (większe owoce pokroić na mniejsze kawałki) Kruszonka: 150 g mąki 100 g cukru 80 g masła 1 czubata łyżka cukru waniliowego Przygotować blaszkę do pieczenie (klasyczną 40x25 cm): wysmarować ją masłem i posypać mąką. Składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść kruszonkę. Powinna być dobrze połączona, ale sypka. Suche składniki ciasta: mąkę, cukier, proszek, sodę
Kubki smakuślimaczki z jabłkami (dla chętnych przepis tutaj ) i przygotować je z bananem, masłem orzechowym i dużą ilością mieszanki różnych orzechów. Wyszły doskonale, połączenie słonawego masła ze słodkim karmelem jest fenomenalne, a dodatek bananów tylko utwierdza mnie w tym przekonaniu. Zatem zabieramy się do pieczenia! Od razu uprzedzam, że bułeczki mają silne działanie uzależniające :D. Składniki na ciasto drożdżowe
Food Square