Trochę inny od tradycyjnego,ale bardzo smaczny i mocno wilgotny a to za sprawą jabłek dodanych do maku. Nazywany jest makowcem japońskim. 200 g mielonego
Kolorowa kuchnia Elkiwyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej ciasto. Przykryc ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając(...)kilka razy pięścią , w ten sposób je odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 45x25cm. Posmarować farszem jabłkowym, zostawiając 3cm ciasta bez jabłek przy jednym z krótszych boków. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od krótszego boku z farszem a kończąc na boku bez jabłek - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie
Grunt to przepis!kolejne placuszki, które zrobiłam z myślą o mojej córce, a ostatnio smażę je w sporych ilościach dla całej rodziny. Są pyyyszne! Serek wiejski, kawałki jabłka oraz truskawkowy posmak sprawia, że placki smakują nie tylko dzieciom, ale i dla dorosłych! Dodatkowo nie zawierają cukru i przyznam, iż dla miłośników słodkości nie powinno to stanowić jakiegokolwiek problemu, ponieważ owoce(...)wymieszać z kaszą oraz jajkiem. Całość odstawić na 2-3 minuty, a następnie połączyć z jabłkiem uprzednio pokrojonym w niewielką kostkę oraz truskawkową Łyżką Smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju (dosłownie natłuścić nim patelnię) i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać
Di gotujeCiasto czekoladowe Z cukinią i musem jabłkowym Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki orkiszowej lub owsianej 2 jajka 2 szklanki startej cukinii (2 duże cukinie lub 3 średnie) 3/4 szklanki brązowego cukru lub ksylitolu 1/2 szklanki kakao 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 3-4 jabłka na mus jabłkowy (3 duże łyżki gotowego musu) 1/2 łyżeczki cynamonu(...)pozbawiamy miękkiego miąższu z pestkami (chyba, że cukinie są małe i młode to nie ma musimy tego robić) a następnie ścieramy na drobnej tarce. Odciskamy z nadmiaru soku. Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda, kroimy na małe kawałeczki wrzucamy do garnka z odrobiną wody. Dusimy około 10 minut. Studzimy. W jednej misce mieszamy mąkę, kakao, sodę, sól i cynamon
Moja Mama GotujeBłyskawiczne ciasto z owocami nie wymaga wiele nakładu pracy, ponadto przygotowujemy je ze składników, które zazwyczaj zawsze mamy w domu. Owoce, które wykorzystałam do przygotowania to maliny i jeżyny. Można je przygotować równie dobrze z brzoskwiniami, truskawkami, jagodami, jabłkami czy śliwkami. Składniki: 200 g masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru (160 g) szklanka mąki pszennej (200 g) 2 opakowania(...)jajka, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy suche składniki i całość dokładnie miksujemy. Blachę (moja ma wym. 24×27 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Na cieście układamy owoce, lekko je dociskając. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około godziny (do suchego patyczka). Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Błyskawiczne
e-PrzepisyKulinarneNastępnie wbijamy 1 jajko i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Uwaga! Ciasto to należy zagniatać dość długo i wytrwale. Ciasto jest dość suche i nie zagniata się go łatwo. Opcjonalnie można dodać do niego łyżkę kwaśnej śmietany, co ułatwi proces zagniatania. Ciasto rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką na grubość około(...)szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Jabłka należy często wymieniać, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców. Pierniczki miękną też w wilgotnych pomieszczeniach. Uwaga! Bez względy na sposób – pierniczki najlepiej lukrować (jeśli się na to zdecydujecie) dopiero, gdy zmiękną. *na podstawie przepisu z książki: „Ciasta domowe” Barbary Bytnerowiczowej
Słodkie okruszkiowoce np. morele, brzoskwini lub jabłka ) Przygotowanie: Jajka ubijać mikserem około 5 minut dodając stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Cukier powinien być całkowicie rozpuszczony. Następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i do ubitych jajek dodawać po kolei jogurt, olej, przesianą razem z proszkiem do pieczenia mąkę (można również składniki delikatnie wymieszać łyżką). Ciasto przelać do tortownicy posmarowanej masłem
Moja Mama Gotujebyło cappuccino , które zestawiono z czekoladowym tortem bezowym z wiśniami . Słusznie tort bezowy jest tu popisową specjalnością lokalu! Porcja porządna, żadna tam kropka na talerzu, tylko solidny kawałek ciasta , spokojnie zadowalający nawet dwie osoby. Połączenie czekoladowej bezy z kwaskowatymi wiśniami to istny strzał w 10-tkę! Wprost brak mi słów by oddać w pełni ten stan słodkiego zaspokojenia z jakim(...)serwowano tu Bulletproof coffee z mlekiem (z masłem i olejkiem kokosowym) oraz Lebkuchen z kawałkami jabłek i suszonych owoców pokryte nugatowym toffee . Od razu przyznaję, że wiadro kawy jakie mi podano by ł o świetnego smaku i jakości - zdecydowanie słuszna porcja trunku :) Ciasto domowe jak od mamy :) Nadziane tyloma pysznymi dodatkami orzechów i bakalii - z w łaszcza daktyle wybijały
Grunt to przepis!Dzisiaj jest tłusty czwartek i pączki sprzedają się bez najmniejszej reklamy. Pączki bardzo lubię ale skusiłam się również na oponki z jabłkami. Dodatkowo w pracy dwie koleżanki obchodziły urodziny, więc dzisiaj był dla mnie naprawdę tłusty czwartek. Zaraz po pracy wzięłam się za trening. Jakaś równowaga kaloryczna musi być zachowana. Uważam, że domowe pączki są najlepsze. Minęły czasy, kiedy(...)jednak zrobić pączki z czekoladowym nadzieniem . Są pyszne. Lubię przyprawić ciasto cynamonem lub kardamonem. Obie przyprawy świetnie pasują do czekolady. Te pączki najlepiej smakują jak są jeszcze ciepłe. Czekolada jest lekko półpłynna i powoli wypływa po pierwszym kęsie. Oprócz pączków na tłusty czwartek można również upiec przesmaczne oponki z jabłkiem . Bardzo lubię ten przepis na donuty, które są puszyste
codojedzeniaPlacek jest bardzo prosty i choć wygląda trochę nieporadnie, smakuje świetnie. Kruche ciasto świetnie kontrastuje z miękkim, kwaskowym rabarbarem i chrupiącym, słodkim cukrem kandyzowanym. Do tego migdały i słodki syrop, który dopełnia całości. Galette można zrobić niemal z każdymi polskimi owocami. Zamiast rabarbaru świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, truskawki, jagody czy porzeczki. Rustykalna tarta z rabarbarem(...)migdałowe (garść) cukier kandyzowany (do deserów) lub perlisty listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Z obu mąk, masła, żółtka, jogurtu, cukru pudru i soli zagniatamy jednolite ciasto (można wszystko wrzucić do malaksera i pulsacyjnie wymieszać). Odkładamy ciasto na godzinę do lodówki, przed pieczeniem musi być dobrze schłodzone. W tym czasie przygotowujemy farsz. Rabarbar kroimy
Poezja smakutyle gotujemy aż jabłka się rozpadną , słodzimy do smaku) wsypujemy galaretki, mieszamy. Studzimy. Przestudzoną masę wlewamy na spód ciasteczkowy, odstawiamy do stężenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy pudru do smaku, wlewamy sok z cytryny. Żelatynę namaczamy, kiedy napęcznieje podgrzewamy, studzimy. Przestudzoną dodajemy do ubitej śmietany, dodajemy ser, mascarpone i ricottę, mieszamy. Wylewamy na ciasto,posypujemy korą czekoladową
Z Majeczką w kuchniDrugą część rozkruszonego ciasta wstawiamy w misce do lodówki (będzie potrzebne później do obsypania). Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier, po każdym dodaniu chwilę miksujemy. Masa ma być sztywna i błyszcząca. Gdy chcemy cieniutką warstwę bezy dajemy dwa białka i 100g cukru, gdy chcemy mieć grubszą warstwę dajemy 3 białka i 150g cukru. Jabłka mieszamy z mąką ziemniaczaną(...)spodzie wykładamy jabłka wymieszane z mąką ziemniaczaną, na nie wykładamy masę bezową i całość obsypujemy schłodzoną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy na termoobiegu ok.10 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 180*C i dopiekamy ok.20-25 minut (również termoobieg), gdy zbytnio się rumieni można zmniejszyć pod koniec temp.do 160*C. Najlepiej przygotować ciasto dzień wcześniej, wówczas
Smaczne ZdroweProsta szarlotka – łatwy przepis. Ciepła, podana z bitą śmietaną lub lodami… W takiej właśnie postaci najbardziej lubię szarlotkę. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. To
Słodkie okruszkiporcji wychodzi ponad 30 ciasteczek Wykonanie W mikserze utrzeć masło z cukrem ,dodać jajka ,startą marchewkę ,jabłko, mąkę z solą i proszkiem do pieczenia . Na końcu wiórki, suszone owoce. Miksować do połączenia składników. Masa jest kleista. Łyżką do lodów nakładać kulki z ciasta ,na blaszkę wyłożona papierem zachowując 1-1,5 cm odstępy. Piec około 30 minut na zloty kolor
mojej kuchniporcji wychodzi ponad 30 ciasteczek Wykonanie W mikserze utrzeć masło z cukrem ,dodać jajka ,startą marchewkę ,jabłko, mąkę z solą i proszkiem do pieczenia . Na końcu wiórki, suszone owoce. Miksować do połączenia składników. Masa jest kleista. Łyżką do lodów nakładać kulki z ciasta ,na blaszkę wyłożona papierem zachowując 1-1,5 cm odstępy. Piec około 30 minut na zloty kolor
w mojej kuchni