klimatem, zaczyna pachnieć świętami. Łatwe rożki francuskie nadziewane jabłkami i oblane domowym solonym karmelem . W przygotowaniu tych rożków nie ma absolutnie nic trudnego. Przygotujecie nadzienie, które zresztą pewnie nie raz robiliście do naleśników czy szarlotki. Nadzienie zrobicie w patelni, a w ciągu 10 minut będzie już gotowe. Użyjcie gotowego ciasta francuskiego lub jeśli macie swój sekretny przepis przygotujcie(...)solonym karmelem. Gwarantuję, że znikną w ciągu dnia ! Więcej przepisów z wykorzystaniem karmelu: Kruche ciasteczka Twix z czekoladą i karmelem Ciasteczka brownie z solonym karmelem Artykuł Rożki francuskie z jabłkami i solonym karmelem pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowanieduże jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 50 g orzechów włoskich opcjonalnie cukier puder do podania Przygotowanie: W średniej misce umieść żółtka, 2 łyżki cukru i szczyptę soli, po czym ubij do uzyskania gęstej i jasnej masy. Dodaj mąkę i mleko i wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Białka ubij na sztywną pianę i także wmieszaj do przygotowanego ciasta. Na większej(...)wlej ciasto, posyp je rodzynkami, o czym przykryj patelnię i smaż na małym ogniu przez 4 minuty. Następnie przewrócić na drugą stronę i smaż do zarumienienia. Wyłóż omlet na deskę do krojenia i pokrój na małe kawałki. Resztę masła rozpuść na tej samej patelni, wsyp 4 łyżki cukru i smaż na małym ogniu aż się rozpuści. Następnie dodaj jabłka
karmelowyktóre doskonale wpasuje się w letni klimat. Słodkie jabłka, które w ubiegłym roku przerabiałam na gęstą marmoladę doskonale kontrastują z kwaskowatą czarną porzeczką. Żałuję, że sezon porzeczkowy trwa tak krótko, bo bardzo cenię każdą odmianę porzeczki. W rzeczy samej ów szarlotka z czarną porzeczką to świetny pomysł na letni deser. Ciasto kruche aromatyzowane wanilią podkreśla i dopełnia całość. Wierzch
vaniliowoczekoladowadodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz kakao, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek z cukrem i mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną (samo dno) papierem do pieczenia blachę o wymiarach ok. 21×32 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki(...)jabłek (u mnie szara reneta) 2 galaretki cytrynowe 2 łyżki masła wykonanie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy z masłem. Po kilku minutach wsypujemy cuchą galaretę, dokładnie mieszamy. Chwilkę jeszcze smażymy a następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. wykonanie ciasta: Na jeden z blatów równomiernie wykładamy lekko tężejącą masę jabłkową, możemy wstawić
Domowy Smak Jedzeniawszystkich spóźnialskich pierniczki na ostatnią chwilę:) Zamknięte w puszce zmiękną w 3 dni. Jeżeli chcemy, żeby pierniczki szybciej zmiękły trzeba dodać do puszki skórkę od jabłka lub skórkę od chleba. Składniki na około 2 blaszki: 60 g masła 1/4 szklanki miodu 60 g cukru 250 g mąki 1 jajko 1,5 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku(...)miód umieścić w rondelku. Pogrzać, aż składniki się połączą i rozpuszczą. Ostudzić. Wbić jajko, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodać do masy, wyrobić ciasto. Rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Piec w 170 stopniach około 13-15 minut (trzeba wyczuć swój piekarnik). Ostudzić. Lukier: 1 białko jajka 1,5 szklanki cukru pudru Białko z cukrem
Moja Galeria Smakupieczenia duża garść orzechów włoskich 200 g musu z dyni mus z 1 jabłka 350 g mąki ½ szklanki świeżej żurawiny Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy miękkie masło dodajemy cukier i ucieramy. Gdy masa się połączy dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Dynię i jabłko obieramy i kroimy na małe kawałki – wrzucamy do rondelka i gotujemy około 10 minut z dodatkiem(...)rozgrzanego do 200`C piekarnika i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 175`C i pieczemy kolejne 20 minut – do suchego patyczka. Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie Przyjemnościtakie fajne drożdżowe, pachnące wanilią i skórką cytrynową - taki był zamiar :) Ciasto na racuchy improwizowałam, chociaż rzadko kiedy piekę coś "na oko". Ale racuchy są tak niewymagające, że można pozwolić sobie na chwilę fantazji w kuchni. Z reguły robię je bez nadzienia albo z jabłkami. Tym razem postanowiłam urozmaicić smak odrobiną marmolady włożonej do środka. I jakież(...)łyżeczki cukru zarobić rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę połączyć z jajkiem, szczyptą soli, pozostałym cukrem, otarta skórką z cytryny, rozpuszczonym letnim masłem i rozczynem z drożdży. Ciasto wyrobić. Nie trzeba odkładać do wyrastania. Nabierać łyżką, do środka kłaść odrobinę marmolady, skleić, nadać lekko kulisty kształt (jeśli ciasto mocno się klei posypać dłonie mąką) i smażyć na patelni
Walijskie Pichcenieprzypadku jednak króluje delikatne mascarpone . Ciasto ptysiowe okazało się przyjemnie miękkie , o ciekawej fakturze za sprawą kruszonki - zwracam zwykle na nie baczną uwagę, bo przy typowych ptysiach z cukierni często męczę się z nadgryzieniem twardego jak podeszwa spodu. Po dobraniu się do wnętrza ptysiowej wspaniałości, podniebienie łechce posmak kwaskowatych jabłek i rabarbaru zanurzonych w słodkiej konfiturze . Świetne połączenie
Grunt to przepis!lodówki wydobywa się niezbyt przyjemny zapach? Dzieje się tak po różnego typu imprezach, świętach czy kiedy mamy mocno aromatyczne dania w lodówce. Zwykle nikt nie jest fanem by ciasta czy jogurty przechodziły zapachem np kiełbasy, dlatego przeczytajcie ten poradnik. Poniżej zebrałam dla Was domowe sposoby na poradzenie sobie z tą niechciana sytuacją. Jak pozbyć się brzydkiego zapachu w lodówce Zaczynamy(...)pieczenia rozsypana na talerzyku kawa świeżo mielona cytryna przekrojona na pół kapusta rozkrojona jabłko rozkrojone w ćwiartki Zobacz też: Jak długo można mrozić żywność + grafika do pobrania Jak wyczyścić piekarnik – domowe sposoby Jak wyczyścić przypalony garnek? – 5 sposobów Jak odkamienić czajnik Foremka do ciasta – jaką wybrać i kupić Jak dobrze wybrać porcelanę Jak oszczędzać w kuchni #1 Artykuł Jak pozbyć
Dorota Smakujedodajemy jajka oraz miód, ponownie siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy na trzy równe placki. Przekładamy do blaszki (ok. 21x32cm) i pieczemy każdy z osobna w 160 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę jabłkową: 1000 g jabłek (u mnie szara reneta) 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa 1 łyżka(...)miodu wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na patelnię, dodajemy masło i smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszamy. Następnie pod koniec smażenia dodajemy suchą galaretkę i dokładnie mieszamy. Ciepłą masą przekładamy placki. składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku 3 łyżeczki żelatyny trochę
Domowy Smak Jedzeniaprowadzących aktywny tryb życia . Orzechy zawarte w kremie bardzo dobrze wpływają też na pracę naszego mózgu. Krem orzechowy możemy wykorzystać do: smarowania pieczywa i tostów dodatek do zapiekanek i ciast składnik smacznych lodów i deserów Krem orzechowy w znakomity sposób podkreśli smak wielu potraw, doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i ostrymi smakami. Jeżeli zależy nam na urozmaiceniu swojej(...)sprawdza się w daniach przygotowywanych na słodko. Przepysznie smakuje z owocami - na przykład gruszką lub jabłkiem, przyprawionymi szczyptą cynamonu. To posiłek idealny zarówno na obiad jak i pożywne śniadanie . Całość zagęścić można także budyniem, nadając konsystencję kleiku. Kasza znajdzie swoje zastosowanie przy pieczeniu ciast, takich jak szarlotka. Wykorzystywana jest również jako do dodatek do mięs, burgerów, pulpecików, zup oraz jako
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: marchew 1 sztuka średnia, gruszki 2 sztuki, banan 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, śliwki 6 sztuk, kiwi 2 sztuki, woda filtrowana lub mineralna 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżeczka nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy ale resztki(...)soki, ja trochę przepisy zmieniam "po swojemu" i cała masa pomysłów na wykorzystanie resztek kiwi, banan, marchew obrać i pokroić na kawałki pasujące do wlotu wyciskarki, śliwki bez pestek, jabłka i gruszki bez ogonków ze skóką, limonka sparzona ze skórką użyłam filtr ciemny drobniejszy, wszystkie składniki wkładać do wlotu i wyciskać sok, następnie wcisnąć guzik cofania i cały
W Mojej Kuchni LubięZnów drożdżowy wypiek, wiem. Uwielbiam ciast drożdżowe, równie zagorzałego ich fana stanowi mój Tato. Posiadają wiele zalet. Drożdżowe placki można mrozić, długo zachowują świeżość, świetnie zastępują śniadanie czy też idealnie sprawdzają się, gdy nachodzi ochota na "małe co nieco". Ileż dają możliwości! Wytrawnie, słodko. Pikantnie, łagodnie, owocowo, mięsnie, rybnie, warzywnie. Wykwintnie albo i "roboczo". Zawsze kojarzą mi się z jednym(...)prowadzenia bloga. Zapewne nie. To właśnie zaleta (chociaż tez poniekąd wada) internetu. Jestem, ale nikt nie wie kim. Anonimową duszyczką, która gotuje, robi zdjęcia, pisze. MINI DROŻDŻÓWKECZKI Z JABŁKIEM. (pomysł i przepis autorski;) 2,5 szklanki mąki 1/2 kostka drożdży 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki ciepłego mleka 2 roztrzepane jajka 1/3 szklanki roztopionego, wystudzonego masła 1 cukier waniliowy małe jabłuszka
W kuchni Karmel-itkiZnalezione w starych notatkach ciasto meksykańskie to wspaniale wilgotne, miękkie i wypełnione samymi pysznymi dodatkami ciasto, które można pokochać od pierwszego kawałka. Po prostu trzeba spróbować Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 1 ½ szklanki mąki tortowej ¾ szklanki cukru 250 g masła 4 jajka 7 łyżek wody 3 łyżki kakao 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody(...)rodzynek 5 garści orzechów włoskich 5 suszonych śliwek 2 jabłka 2 gruszki Masło, cukier, wodę, kakao i cukier waniliowy umieszczam w garnku i rozpuszczam, a następnie gotuję na małym ogniu przez 5 minut. Ostawiam do ostygnięcia. Rodzynki namaczam w ciepłej wodzie, śliwki kroję w kostkę, a orzechy drobno siekam. Jabłka i gruszki obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję
Słodki sentymentBabka czekoladowa to kolejny z przepisów inspirowany moim pobytem w Le Cordon Bleu. Ciasta, które tam piekłam można by podsumować jednym stwierdzeniem: „na bogato”. To z pewnością nie jest przepis fit, ale ja też nigdy nie obiecywałam fit przepisów ;) Wiem za to, że taka babka czekoladowa jest warta każdej pochłoniętej kalorii. Jest wilgotna, puszysta, aromatyczna(...)Paris Brest , Ptysie z karmelem , magdalenki czy tradycyjne francuskie ciastka z jabłkami . Składniki na babkę: 5 jajek 1 szklanka cukru 100 g mąki pszennej 80 g mąki migdałowej (mielone migdały) – mąkę migdałową można zastąpić pszenną, ja uważam jednak, że warto ją dodać, bo ciasto jest przez to wyjątkowo delikatne i zyskuje dodatkowo migdałowy aromat 200 g gorzkiej czekolady
Ciastkozercy