pewno coś zdrowego w domu się znajdzie. Na pewno warto upiec domowe ciasto, zamiast otworzyć batonika. Wspólne gotowanie i pieczenie z dziećmi to może być frajda Wybierz zdrowie dla swojej rodziny. To nie jest takie trudne. Przykładowo, w tym zielonym koktajlu jest jarmuż, jabłko, soczysta pomarańcza, świeży ogórek zielony, kawałek korzenie imbiru i woda. Więcej inspiracj i kompletnych przepisów znajdziesz
Lamarida.plkremówki 30 % 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Płaska łyżeczka cynamonu Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy na drobne cząstki. Posypujemy łyżką cukru i cynamonem. Mąkę mieszamy z cukrem, sodą oczyszczoną, solą. Dodajemy miękkie masło, jajko i maślankę. Wyrabiamy całość na gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Papilotki napełniamy ciastem i pieczemy
noteskulinarnyfigaCiasto z owocami jemy chętnie, więc postanowiłam zrobić z malinami i jeżynami. Wcześniej poczęstowała mnie nim Jolcia, to jej zawdzięczacie ten przepis. No i jak zauważycie, cynamon pasuje nie tylko do jabłek. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniesobie równych:) Poważnie! Od dłuższej chwili zastanawiam się czy kiedykolwiek zrobiłam ciasto prostsze i odpowiedź jest przecząca:) Do tego całkiem nieźle smakuje. I choć nazwanie tego deseru szarlotką jest nieco na wyrost, to jednak zdecydowanie warto go sobie przygotować:) 5 dużych, twardych jabłek (u mnie jonaprince grójeckie) 500 g serka mascarpone około 1 łyżka cukru pudru do smaku
Smaki Na Talerzustopniowo dolewaj wodę gazowaną i olej. 5. Dorzuć starte na tarce o dużych oczkach jabłko i porządnie umyte,ale osuszone z wody jagody oraz drobno pokrojoną czekoladę. (u mnie każda kostka czekolady przekrojona jest na 4 mniejsze cząsteczki) 6. Delikatnie wmieszaj owoce i czekoladę w ciasto na placuszki. 7. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony
U Fiolkikilka niechcianych kilogramów, więc czas to zmienić i zaczynam od koktajlu z melona 😊 Z ciast na pewno nie zrezygnuję, ale pozwolę sobie na taką przyjemność tylko w weekend 😊 A tym czasem zapraszam na słodki koktajl 😊 Składniki: melon 1/4 szt, banan 1 szt, kiwi 1 szt, jabłko 1 szt, woda 1,5 szklanki, Sposób przygotowania: Wszystkie owoce obieramy i kroimy
kulinarne odsłony patimięsa na sitku o najmniejszych oczkach. DO MASZYNKI WRZUĆ TEŻ marcepan i obrane jabłka, masę dobrze wymieszaj. MASŁO, ŻÓŁTKA I CUKIER utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodawaj masę makową i proszek do pieczenia. BIAŁKA UBIJ NA SZTYWNO i bardzo delikatnie wymieszaj z masą makową. CIASTO PRZEŁÓŻ DO FORMY (19x 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, włóż do piekarnika nagrzanego
Kuchnia bezglutenowa Lolistopniowo dolewaj wodę gazowaną i olej. 5. Dorzuć starte na tarce o dużych oczkach jabłko i porządnie umyte,ale osuszone z wody jagody oraz drobno pokrojoną czekoladę. (u mnie każda kostka czekolady przekrojona jest na 4 mniejsze cząsteczki) 6. Delikatnie wmieszaj owoce i czekoladę w ciasto na placuszki. 7. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony
Fiolka w kuchniUmytą i osuszoną roszponkę dopraw sosem winegret z oliwy i cytryny, dodaj plasterki jabłka. Ułóż na środku talerza plastry wędzonego łososia, z jednej strony placuszki z batatów, a z drugiej roszponkę. Bon appétit! *Jeśli nie chcesz smażyć naraz większej ilości placuszków, możesz przechowywać przygotowane ciasto w lodówce przez dwa, trzy dni, i usmażyć resztę później
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaśmietanki 30% Jajka utrzeć z cukrem i miodem, następnie dodać mus z jabłek i wymieszać. Dodać mąkę, kakao, sodę, cynamon i wymieszać. Rodzynki namoczyć we wrzątku, odcedzić. Daktyle i śliwki pokroić w kostkę. Rodzynki, śliwki i daktyle obtoczyć w mące i dodać do ciasta, wymieszać. Na końcu dodawać po trochu rozpuszczoną gotującą margarynę. Po wymieszaniu przełożyć
talerz przyjemnościdodatku jabłek, ale jeśli je robię na co dzień to z kawałkami jabłek posypanymi cynamonem. Przepis poniżej : Na około 25 racuchów potrzeba : Na rozczyn drożdżowy: 10 g. świeżych drożdży 2 łyżeczki mąki pszennej łyżeczka cukru 4 łyżki ciepłego mleka ( ok. 60 ml.) Na ciasto: 200 g. cukru pudru 200 g. mąki pszennej 150 ml. ciepłego mleka 2 nieduże
Niebieski kubek z kawasyropie. Jeden z najlepszych jaki można mieć w spiżarni. Żadne brzoskwinie, mirabelki, śliwki, jabłka, gruszki nie dorównują wiśniowemu kompotowi. Jest intensywny w smaku, wręcz szlachetny, pachnie latem i ma piękny kolor. Wiśnie można pozostawić w całości, z pestkami, jeżeli nie będą wykorzystane do np. ciast, a tylko do pojedzenia ze słoiczka zimą :) Natomiast jeżeli chcesz przemycić
Poezja Smaków - blog kulinarnyCiasto znikające w mgnieniu oka. Kruchy cieniutki spód idealnie komponuje się z nadzieniem jabłkowo-klonowym. Pomimo braku cukru jest ono odpowiednio słodkie i aromatyczne, a to za sprawą naturalnej słodyczy jabłek polanych syropem z cynamonem
Milion Smakówłyżeczka cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 300 ml kefiru 2 jabłka masło klarowane do smażenia Mąkę wymieszać z otrębami, cukrem waniliowym i sodą oczyszczoną. Dodać kefir i starte na tarce o grubych oczkach. Smażyć na patelni, na mocno rozgrzanym tłuszczu. Do ciasta można dodać również rodzynki lub żurawinę, ale ja nie przepadam, więc zrobiłam bez :) Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!mięsem, a ja chyba najbardziej lubię te o smaku szarlotki, z tartym jabłkiem i cynamonem. Niedługo wrzucę na nie przepis, a dzisiaj proponuję mięsne przysmaki mojej Mamy.Ostatnio po rosole z kluseczkami zostało mięso wołowe, które wykorzystałam do farszu. Zapraszam po przepis. Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki wrocławskiej 1 żółtko 1 łyżeczka miękkiego masła
Gosia gotujeczęści (3 części należy rozdać znajomym w poniedziałek) Niedziela : do czwartej części ciasta dodać następujące składniki: 250 ml oleju 250 g mąki 3 jajka pół opakowania proszku do pieczenia pół łyżeczki soli cukier waniliowy troszkę cynamonu rodzynki kawałek startej gorzkiej czekolady 2 starte jabłka Wszystko zmiksować, przełożyć do keksówki i piec w 180 st. C przez 45-60 minut
Kuchnia domowa Aniupieczeniu. Fakt, mogą być przez kilka dni po upieczeniu lekko chrupiące, ale kawałek jabłka włożony do puszki z piernikami szybko je zmiękczy. Natomiast ja nie stosuję tej metody, bo bardzo lubię lekko chrupiące pierniczki , a one i tak zmiękną same za parę dni :-) Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 3/4 szklanki cukru pudru czubata łyżka miodu
Anielska Kuchnia Aniowoce określane są zazwyczaj tą samą nazwą - pigwa. Pigwa pospolita to drzewo o wysokości zaledwie kilku metrów i listkach podobnych do liści jabłoni. Owoce pigwy są duże, przypominające kształtem jabłka lub gruszki. Dojrzałe mają piękny żółty kolor i mogą osiągać wagę nawet 1 kg. Surowe owoce pigwy są dość kwaśne i nie należą do najsmaczniejszych, za to po ugotowaniu(...)pokrojeniu w plasterki i ususzeniu można dodawać do herbaty zamiast cytryny. Z owoców pigwy i pigwowca można przygotować kompoty, nalewki, dżemy, konfitury, syropy i galaretki oraz dodawać do ciast i delikatnych mięs. Nie nadają się natomiast do jedzenia na surowo. Na zdjęciu powyżej pigwowiec, przepis na nalewkę z owoców pigwowca znajdziecie na blogu Ani Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataciasto. Dzielimy na trzy części. Każde ciasto z osobna rozwałkowujemy, przekładamy do jednakowych foremek wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w 200 st. C, przez ok. 20 min., na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeden najcieńszy placek kruszymy i dodajemy do masy jabłkowej. składniki na masę jabłkową: 1000 g jabłek 1 łyżka cukru(...)galaretki wiśniowej, w proszku 3 łyżki wody wykonanie: Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich wodę i chwilkę dusimy na małym ogniu. Dodajemy cukier oraz galaretkę w proszku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do jeszcze letniej masy dodajemy pokruszony placek i mieszamy. składniki na masę z kaszy manny: 500 ml mleka 4 łyżki
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 2 średniej wielkości, świeże buraki 6 soczystych jabłek 4 marchewki wykonanie: Burki i marchewki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Z jabłek
Domowy Smak Jedzeniawracając rano z pracy dostrzegłam już pierwsze, nieśmiałe kroki zbliżającego się babiego lata. Mgła. Kryje w sobie magię, tajemniczą aurę. A pośród mgły drzewa uginające się od nadmiaru jabłek. Zapach żniw i zbóż. Pierwsze papierówki. Jakże się cieszę, że nie mieszkam w dużym mieście i dane jest mi nasycać się bez końca tymi widokami i zapachami... :) Od jakiegoś czasu(...)właśnie one towarzyszą wspomnianemu delikwentowi ;) Muffinki są wilgotne, nie za słodkie - takie w sam raz do wzięcia ze sobą do pracy lub na piknik :) Z podanej porcji ciasta wyszło mi 12 muffinek i jeszcze zostało na malutką keksówkę. Składniki: 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka maku 12 dag cukru 1 jajko 250 ml maślanki
My simple kitchenJeśli nawet po tym czasie ciasto będzie zbyt klejące, możecie naprawdę delikatnie podsypać je mąką. Bardzo ważne, by rozwałkować je na grubość 5 mm, nie cieniej, inaczej pierniczki stwardnieją. Lepiej, by wykrojone ciasteczka były trochę za grube niż za cienkie. Wałkujemy ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia - dzięki temu nie dajemy do ciasta nadmiaru mąki. Świąteczne pierniczki wymagają uwagi(...)wyrobić dłonią na gładkie ciasto. Suche składniki powinny być przesiane. Zagnieść w kulę. Nie podsypywać mąką. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut lub około 15 minut do zamrażarki - ciasto będzie sztywniejsze, łatwiejsze do wałkowania. Jeśli po tym czasie ciasto wciąż będzie mocno klejące, można bardzo delikatnie podsypać je mąką. Po tym czasie rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru
Lekcje w kuchniWitajcie grudniowo! I zrobiło się już przedświątecznie! Dziś prezentuję przepis typowo świąteczny – babki piernikowe z jabłkiem i orzechami. Pachną bożonarodzeniowymi przyprawami: cynamonem, goździkami, kardamonem. Dodatek
Raj dla PodniebieniaSałatka z czerwoną fasolą to wspaniała propozycja na szybki obiad lub kolację. Przygotowując taką sałatkę nie tylko zaspokajamy głód, ale także dostarczamy cennych wartości odżywczych. Składniki
Wasze PrzepisyWitajcie grudniowo! I zrobiło się już przedświątecznie! Dziś prezentuję przepis typowo świąteczny – babki piernikowe z jabłkiem i orzechami. Pachną bożonarodzeniowymi przyprawami: cynamonem, goździkami, kardamonem. Dodatek
Raj dla PodniebieniaDziś coś na miłośników czekolady. Obłędny sernik, mocno czekoladowy, przekładany ptasim mleczkiem. Polecam również: Sernik cytrynowy Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik
Tradycyjna KuchniaPyszna i zdrowa owsianka orzechowa. Idealna na pożywne śniadanie Składniki: 3 łyżki płatków owsianych ½ szklanki mleka ½ cytryny 1 jabłko 10 orzechów laskowych 5 łyżek miodu Wykonanie
Tradycyjna KuchniaDla niektórych racuchy to nie obiad,a dla mnie to obiad pierwsza klasa, zawsze najadam się po kokardę :)Niby szybkie danie, ale nie do końca, bo
bistro mama