Sałatka z gotowanymi białkami 214gotowanymi białkami , z białek które zostały nam po pieczeniu różnych kruchych ciast, np. mazurka z polewą czekoladową , przygotowaniu sosu majonezowego z gotowanych żółtek... Majonez z gotowanych żółtek polecam szczególnie tym, którzy boją się dodawać surowe żółtka. białka 6 jajek ugotowanych na twardo, puszka groszku, 1 duże twarde jabłko (np. ligol) 1 - 2 łyżki majonezu, szczypiorek, Wymieszać białka z groszkiem
królestwo garów
Jabłecznik bez tłuszczu 201Weekend trwa. Może coś upiec? Polecam jabłecznik bez tłuszczu. Robi się go ekspresowo a i przyjemnie smakuje. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 7 jabłek 150 g cukru
Smaki Ewy
Koktajl z kiwi 241Kiwi jest powszechnie uważane za jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Zawiera ogromne ilości witamin, a ponadto oczyszcza z toksyn i korzystnie wpływa na układ pokarmowy
KUCHNIA POLSKA
Racuchy drożdżowe na pełnoziarnistej mące z rodzynkami 257Racuchy... placuszki te z jabłkiem lub bez zawsze, u większości z nas przywołuje wspomnienie dzieciństwa. Dzisiaj chcę wam zaproponować pełnowartościowe placuszki wykonane na pełnoziarnistej mące pszennej z dodatkiem równie wartościowej mąki orkiszowej. Mieszanka tych mąk nadaje ciekawy nieco orzechowy aromat ciastu, które pięknie wyrasta dzięki obecności drożdży. Relatywnie niewielka ilość cukru a także dodatek rodzynek sprawia, że wasze pociechy chętnie
vaniliowoczekoladowa
Sticky buns czyli bułeczki z cynamonem w karmelu 179Dodatkowo do nadzienia można dodać pokrojone w kostkę jabłko. Bułeczki po upieczeniu odrywamy od całości jedna po drugiej. Przepis można również wykorzystać na Walentynki, takie "ociekające" (dosłownie!) słodyczą bułeczki na pewno podbiją serca Naszych drugich połówek. Polecam! Sticky buns Składniki na 16 bułeczek: Na ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko 20g drożdży
Smak mojej kuchni
Ciastka owsiano-amarantusowe i "Co się wydarzyło w Madison County" 275mocno wilgotna. Na blachach wyłożonych papierem do pieczenia z łyżki ciasta formować okrągłe i grube na ok. pół centymetra ciastka. Wygodnie jest to robić dwiema łyżkami. Piec ciastka partiami przez 20-25 minut. Odkładać na kratkę do ostudzenia. ----- Podobne: Ciastka "bogactwo minerałów" Ciastka amarantusowe z ricottą Jabłka pieczone z amarantusem "Co się wydarzyło w Madison County" Roberta Jamesa
Weekendy w domu i ogrodzie
Gęsty krem czosnkowy z groszkiem ptysiowym 259intensywnym, czosnkowym smaku - gęstą, aromatyczną i przybraną chrupiącym dodatkiem z ciasta ptysiowego. U mnie jest to groszek ptysiowy firmy BRZEŚĆ . Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa 3 ziemniaki - średnie 1/2 kalafiora - małego 2 pietruszki - średnie kawałek bulwy selera - wielkości połówki jabłka 6 ząbków czosnku sól, pieprz czarny, pieprz cayenne - do smaku masło
Grunt to przepis!
napój dyniowo jabłkowy 183składniki 250 g miąższu z dyni (może być mrożona) 500 g jabłek sok z 1/2 cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Jabłka myjemy, wydrążamy środki
Domowy Smak Jedzenia
Jabłka prażone do szarlotek, naleśników 169Każdy kto kocha szarlotki koniecznie powinien zrobić sobie kilka takich słoików na zimę. Niezastąpione podczas wypieków, gdy nie mamy czasu na bieżąco prażyć jabłek. Dla
Mania Wypiekania
Pączki z jabłek 162Niecodzienne pączki :) Lubię ten przepis, bo jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, a powstałe jabłkowe pączusie są pyszne. Składniki: 10 jabłek 4 jaja 10
Tradycyjna Kuchnia
Pomysł na makowiec 181były wyprawiane w ten weekend. Może nie jest to wybitnie niskokaloryczne ciasto, bo sam mak ma dużo kalorii, jednak jest zdrowy dlatego myślę, że można pokusić się o kawałek ;) Składniki (tortownica o średnicy 19cm): 250g zmielonego maku (suchego) - ja kupiłam niemielony i zmieliłam go w młynku średnie jabłko 3 białka 2 żółtka 250g mielonego twarogu (chudego) szklanka mleka szklanka wody
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sałatka z tuńczyka 404Składniki: 1 woreczek ugotowanego ryżu basmati 2 łodygi selera naciowego 3 pomidory suszone z zalewy 2 - 3 ogórki korniszony 1 jabłko 1 paprykę czerwoną 1 czerwoną
kgwjanczewo
Bakaliowy makowiec 227składniki * 400 g mielonego suchego maku * 400 ml mleka * 1 łyżka masła * 5 jajek * 1/2 szklanki miodu * 3 duże jabłka * 125 g miękkiej margaryny * 3/4
Mix smaku
Gryczane muffiny o smaku szarlotki czyli Slodki Czwartek odc.59 245Sezon jabłkowy trwa. Lubię jabłka w każdej postaci. W formie muffinkowej również. Tym ciastkom oprzeć się nie mogłam szczególnie, że łączą moje ulubione smaki i mąkę gryczana, tak lubiana przez nas ostatnio. Przepis znaleziony TU. Gryczane muffiny o smaku szarlotki ciasto: 150 g mąki gryczanej 100 g mąki pszennej (myślę, że można zamienić ja na gryczaną i będą równie
Dzieje kuchennej Wiewióry
Warsztaty z Kurtem Schellerem 180bulionie, do tego podsmażona, pokrojona w kostkę zielona papryka Deser przygotowywał Chef z pomocnikami, rozpoczął od rozwałkowania kruchego ciasta Do masy makowej, z bakaliami, Chef dodaje miód Chef do masy jabłkowej - obrane, starte na dużych oczkach jabłka granny smith - dodał cynamon oraz odrobinę rumu, najlepszy cynamon pochodzi ze Sri Lanki Uczeń słucha Mistrza Sprzęt Kitchen Aid Dorady
Moja smaczna kuchnia
Racuchy z jabłkami 231mąkę, cały czas ucierając. 3. Utartą masę ostrożnie wymieszać z ubitą pianą z białek. 4. Dodać pokrojone w małe kawałki jabłka (choć tu jest dowolność, mogą tez być inne owoce). 5. Na patelni rozgrzać tłuszcz i łyżką nałożyć ciasto formując nieduże placuszki. 6. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem. Ja uwielbiam racuchy także
Pasja Smaku
Brownie z dynią 249Jesień to u mnie zdecydowanie czas jabłek i dyni:) Dlatego też przygotowuję desery z ich użyciem. Tym razem połączyłam nasze ulubione mocno czekoladowe, wilgotne ciasto z pure z dynią i wanilią. Połączenie naprawę wyjątkowo udane. Słodkie, wilgotne ciasto i delikatny mus z akcentem wanilii... Pyszne! Inspiracja Składniki: szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki brązowego cukru, 100g masła
Z miłości do słodkości
Marmolada z papierówek 296jabłkami. Papierówki jednak mają wadę: bardzo szybko kończą się. Nie da się ich przechować zbyt długo, a te, które spadną z drzewa, bardzo szybko ciemnieją i psują się. Jest jednak sposób, aby choć w minimalnym stopniu zatrzymać ich smak i zapach na dłużej: możemy zrobić przetwory. W tym roku z papierówek zrobiłam pyszny, lekki mus idealny do ciast(...)kawałki. Przełożyć do garnka, wsypać cukier i zagotować. Zmniejszyć ogień i mieszając co jakiś czas, smażyć aż do odparowania odpowiedniej ilości wody. Marmolada powinna być dość gęsta, a kawałki jabłek powinny częściowo rozpaść się. Słoiki umyć i wyparzyć. Gorąca marmoladę nakładać do słoików. Po zakręceniu ustawiać je do góry dnem, powinny bez problemu pozamykać się. Dla pewności można
Codzienna kuchnia niecodzienna
Karpatka na biszkopcie 361smaku a samo ciasto nie jest zbyt słodkie. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Karpatka: 80 g masła 125 ml wody 70 g mąki pszennej 3 jajka szczypta soli i proszku do pieczenia Budyń na soku: 1l soku marchew-banan-jabłko Smaki Victorii 3 budynie(...)równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 25 minut. Ostudzić. Karpatka: Zagotować wodę z margaryną. Wsypać przesianą mąkę z solą i energicznie mieszać do momentu aż powstanie gładkie ciasto. Zdjąć z ognia odłożyć do przestudzenia. Wsypać proszek do pieczenia wbijać po jednym jajku i mieszać tak długo aż "wtoczy" się w ciasto. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć
Ala piecze i gotuje
Chleb żytni na własnym zakwasie 222niż ciasta naleśnikowego. Przykrywamy gazą lub ręcznikiem papierowym, żeby mógł oddychać. Odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce. Codziennie dodajemy (dokarmiamy) ok 20-30 g mąki i wody tyle żeby utrzymać pierwotną luźną konsystencję. Po 3 lub 4 dniach, gdy już widać że są bąbelki i zwiększyła się objętość a z naczynia czuć zapach podobny do fermentowanych jabłek, zakwas jest(...)Konsystencja powinna być spójna ale nie sztywna. Zaczyn odstawiamy na 12 godzin w ciepłe i ciemne miejsce w misce przykrytej ściereczką. Po tym czasie jak przejedziemy po powierzchni ciasta palcem powinny pokazywać się jakby rozrywane, przypominające gąbkę, struktury. [Są też inne procesy wielokrotnego dodawania i wyrabiania ciasta już w tym momencie dla uzyskania innych rodzajów chleba, lecz
AZgotuj!
BISZKOPT Z MASĄ JABŁKOWĄ 216przykryć pokrywką, prażyć na wolnym ogniu. Do uprażonych jabłek dodać suchą galaretkę, wymieszać, smażyć bez przykrycia przez ok. 5 minut. Sposób przygotowania polewy: W 2 łyżkach gorącej wody rozpuścić żelatynę. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia się wszystkich składników. Sposób wykonania ciasta: Biszkopt jasny nasączyć ponczem, wyłożyć masę jabłkową, równomiernie
Przepisy kulinarne babci Antoniny
Naleśnikowy tydzień: Różowe naleśniki 196domu grymaśnika, trzeba się wzbić na wyżyny kreatywności, a z czasem młodociany powolutku da się przestawić na właściwe tory. Nasze naleśniki zostały podane w dwóch wersjach, z musem jabłkowym (jabłko starte na tarce i delikatnie podduszone, żeby się rozpadło) oraz z domowym dżemem żurawinowo-jabłkowym z kapką bitej śmietany – taka wersja na wypasie. Gdybyśmy jednak mieli w domu gruszkę(...)Gordona Ramsaya, który znajdziecie TUTAJ, modyfikacje jakie wprowadziłam: dodałam warzywo, w związku z czym musiałam zmniejszyć ilość mleka (warzywo niesie ze sobą sporo soczystości) i jajko jako lepik, żeby ciasto lepiej się trzymało. Dodałam także trochę soku z cytryny, który pomaga w przyswojeniu się żelaza z buraka. Różowe naleśniki 1-2 buraki 1 szkl. mleka 125g mąki 2 jajka
Przepysznik - BLW i nie tylko
Dynia zawsze smaczna 132migdałową kruszonką to kolejny dyniowy wypiek . Jak się domyślacie mam niezłe zapasy dyniowego puree. Nic tylko wypiekać! Dyniowe muffinki są puszyste, mają piękny kolor. Dodałam do nich jabłko. Dynia i jabłko fajnie ze sobą harmonizują. Z miąższu dyni gotuję zupę i piekę sernik , a także np. muffiny i placki . Nie wyrzucam pestek, ale prażę je dodaję do chleba lub posypuję(...)jest warzywem, ale owocem tak. Warzywo, czy owoc, a ja i tak lubię dyniowe muffinki lub muffiny z awokado . Dyniowe muffinki 12 sztuk Składniki: 200 g dyniowego puree 1 jabłko, średniej wielkości 125 ml oleju kokosowego 2 jajka 150 g cukru 180 g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu szczypta soli
codojedzenia
Sałatka jarzynowa 163Składniki: 4 ziemniaki 4 marchewki 2 świeże ogórki 3 jajka 1 mały seler 1 por 3 łyżki groszku zielonego 2 jabłka natka pietruszki 1 słoiczek
kgwjanczewo
Kompot rabarbarowo - jabłkowo - miętowy 223Owoców na prawdę mamy teraz pod dostatkiem, więc dlaczego by z tego nie korzystać maksymalnie. Odżywiamy się zdrowo, pijmy więc swoje soki i kompoty. Do obiadu
Niezły Młynek