cynamon. Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy zalać gorącą wodą. Po kilku minutach odlać wodę a orzechy drobno posiekać. Do ciasta dodać utarte jabłka, orzechy, migdały oraz rodzynki i zamieszać łyżką. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy o wymiarach 30 x 26 cm). Piec około 50 minut w temperaturze
Bulliocynamon. Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy zalać gorącą wodą. Po kilku minutach odlać wodę a orzechy drobno posiekać. Do ciasta dodać utarte jabłka, orzechy, migdały oraz rodzynki i zamieszać łyżką. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy o wymiarach 30 x 26 cm). Piec około 50 minut w temperaturze
Bulliocynamon. Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy zalać gorącą wodą. Po kilku minutach odlać wodę a orzechy drobno posiekać. Do ciasta dodać utarte jabłka, orzechy, migdały oraz rodzynki i zamieszać łyżką. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy o wymiarach 30 x 26 cm). Piec około 50 minut w temperaturze
Bulliobrzoskwiń, 2 łyżki śmietany kwaśnej Przygotowanie: Z mąki, cukru, proszku do pieczenia , jajek, śmietany i miękkiej margaryny zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy na 30 min do lodówki. W tym czasie jak nam się chłodzi obieramy jabłka ze skórki i usuwamy gniazda nasiennie, z brzoskwiń wyjmujemy pestki. ścieramy jabłka i brzoskwinie. Następnie gotujemy je na małym ogniu(...)lodówki i dzielimy na 2 części. Jedną część wykładamy na posmarowaną blachę, tak by zakryło nam całe dno blachy, na to wylewamy nasz mus z jabłek i brzoskwiń. Z drugiej części ciasta wycinamy paski i układamy na cieście na ukos tworząc wzorek. Pieczmy ok 30 min w 180 stopniach. Na koniec posypujemy cukrem pudrem
Aga w kuchnipół szklanki cukru pół kostki margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka przepis Ubijamy białka, dodajemy cukier a następnie żółtka . Masę jajeczną mieszamy z mąką , proszkiem do pieczenia i dodajemy ciepłą rozpuszczoną margaryna .Wszystko delikatnie łączymy . Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tarta tortownicy wlewamy ciasto ( zostawiamy(...)łyżek ciasta do polania owoców ) a następnie układamy na nim dość grubą warstwę pokrojonych w plasterki jabłek . Owoce polewamy pozostałym ciastem .Ciasto pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około 45 minut . warianty zamiast jabłek można użyć truskawek , wiśni , śliwek itp . owoce można posypać kruszonką
Smakowite Daniaszklanki mąki 100g margaryny 2 żółtka 5 łyżek cukru szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 12 łyżeczek startych jabłek cukier i cynamon do smaku do jabłek odrobina mąki ziemniaczanej do posypania ciasta Wykonanie: - ciasto zagnieść z mąki, margaryny, żółtek, cukru, soli i cynamonu, schować do woreczka i schłodzić w lodówce lub zamrażarce - jabłka podprażyć w rondelku razem(...)muffiny) - foremki wysmarowane tłuszczem i posypane bułką tartą wyłożyć krążkami tak, aby wypełniły dno i boki - ciasto posypać odrobiną mąki ziemniaczanej i nałożyć dwie dość pełne łyżeczki jabłek - z reszty ciasta wyciąć mniejsze krążki, zakryć nimi górę babeczek dość mocno przyciskając brzegi, żeby się skleiły, a środek babeczki lekko wybrzuszył - piec w temperaturze około 200 stopni przez
Smakołyki Berenikimasło -1 łyżka cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: CIASTO Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, lekko wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec(...)około 30 minut w 175 stop. Upieczone ciasto wystudzić, przekroić na połowę. MASA JABŁKOWA Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do garnka włożyć masło, rozpuścić, dodać starte jabłka, przesmażać przez około 10 minut. Zdjąć jabłka z ognia, wsypać galaretki, dokładnie rozmieszać. MASA BUDYNIOWA Do rondla
Kuchnia DanusiCiasto marchewkowo orzechowe z dodatkiem soczystego jabłka i nutą aromatycznego cynamonu. Świetne rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie zdrową kuchnię, ale nie chcą rezygnować z odrobiny słodyczy. Sprawdzi się na świątecznym stole, ale i na niezobowiązujących pogaduchach ze znajomymi. Zabrane ze sobą do szkoły lub pracy będzie doskonałym dodatkiem do lunchu. W dodatku szybkie i proste w przygotowaniu. Koniecznie(...)dać nieco mniej) 175 ml oleju roślinnego 2 duże jajka lub 3 średnie 250 g marchewki 1 duże jabłko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 g orzechów włoskich (bez łupinek) szczypta soli Ciasto marchewkowo orzechowe – przepis: Orzechy włoskie drobno posiekaj, marchewkę dokładnie umyj, obierz i zetrzyj. Możesz to zrobić na dużych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszny makowiec troszkę inny od tego tradycyjnego, pieczonego na święta. Makowiec jest bardzo wilgotny za sprawą jabłek, a brak ciasta, zrekompensował dodatek ciasteczek kruchych na górze ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm 250 g maku mielonego 3/4 szkl wody 3 jabłka 4 i 1/2 łyżki kaszy manny 4 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła(...)cukru bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa ) Na ciasteczka: 50 g masła 120 g mąki 1 łyżka śmietany kwaśnej 12-18 % 1 żółtko ( białko możemy dołożyć do masy makowej ) 1. Ciasto na ciasteczka zagniatamy (jeśli wydaje nam się że ciasto jest zbyt suche dodajmy jeszcze odrobinę śmietany ) i chowamy do lodówki na czas przygotowania masy makowej. 2. Mak mielony przekładamy
Gotowanie...to proste !cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia odrobina mleka (dosłownie dałam łyżkę) 3-4 łyżki cukru Pianka: 5 białek 2 łyżki cukru pudru Nadzienie: 5-6 większych jabłek cynamon 2 łyżki cukru Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać do miski z proszkiem i cukrem waniliowym, dodać cukier pomieszać.Następnie dać pokrojoną margarynę razem posiekać. Dodać żółtka i tą łyżkę mleka, dokładnie zagnieść(...)zmięknie pod sokiem z jabłek). Wyłożyć jabłka. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Białka ubić, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć na jabłka. Na górę zetrzeć nasze ciasto z zamrażalki. Piec jakieś 50 minut. Jak ktoś chce to można oprószyć cukrem pudrem Smacznego :) Biorę udział w akcji. Jabłak zawsze kojażą mi się z jesienią
Moje pyszne gotowaniepodzielić na 2 nierówne części, schłodzić. 5-6 dużych jabłek, najlepiej kwaskowych obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lekko odcisnąć sok. Większy kawałek ciasta wyłożyć na blaszkę na nie starte jabłka. Na to piana : 5 białek 0,5 szklanki cukru 3-4 łyżki kisielu owocowego lub mąki ziemniaczanej Z białek ubić pianę dodając stopniowo cukier oraz(...)kisiel. Pianę wyłożyć na jabłka na koniec zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta. Piec około 40 minut w 180st. 24x35cm Ja tym razem upiekłam w 2 małych tortownicach po 18cm ( czas pieczenia 25min
W garach u Gosipodzielić na 2 nierówne części, schłodzić. 5-6 dużych jabłek, najlepiej kwaskowych obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lekko odcisnąć sok. Większy kawałek ciasta wyłożyć na blaszkę na nie starte jabłka. Na to piana : 5 białek 0,5 szklanki cukru 3-4 łyżki kisielu owocowego lub mąki ziemniaczanej Z białek ubić pianę dodając stopniowo cukier oraz(...)kisiel. Pianę wyłożyć na jabłka na koniec zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta. Piec około 40 minut w 180st. 24x35cm Ja tym razem upiekłam w 2 małych tortownicach po 18cm ( czas pieczenia 25min
W garach u Gosiszara reneta - 2 kg galaretka cytrynowa -2 opak 1 płaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Ciasto Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem. Następnie dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 kawałki, włożyć do torebek i zamrozić. Masa jabłkowa : Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Przełożyć jabłka do garnka, przesmażyć(...)wymieszać. Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem ( ja piekłam w prodiżu, ale źle było kroić ciasto ) Zetrzeć na tarce o dużych oczkach , kawałek ciasta na spód tortownicy. Spód podpiecz w piekarniku (ok. 13 min) w temp. 190 stop. Wyłożyć gorące jabłka, na podpieczony spód, przykryć resztą startego ciasta. Ciasto włożyć do piekarnika na ok. 45 minut
Kuchnia Danusifareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Szarlotka zawsze przypomina mi moje dzieciństwo. Jest prosta do przygotowania. Kruche ciasto z warstwą winnych jabłek i makowa słodka beza –brzmi wspaniale a smakuje jeszcze lepiej. Zachwyca smakiem i dobrze wygląda. W połączeniu ze słodkim winem Monte Santi stanowi prawdziwą ucztę(...)font:minor-latin;} Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Ciasto dzielimy na dwie części jedną mniejsza drugą większą. Tą większą wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blachy i wkładamy do lodówki. Mniejszą do zamrażarki. Masa z jabłek: Obrane
Wanilia i KardamonSzarlotka to moje trzecie w kolejności ulubione ciasto zaraz po serniku i cieście czekoladowym (brownie). Możemy ją bardzo szybko i łatwo przygotować jeśli skorzystamy z gotowych jabłek w słoiku. Oczywiście możemy zrobić ze świeżych jabłek, ale musimy je obrać, pokroić i dusić do uzyskania musu. Gdy zależy nam na czasie skorzystajmy z gotowych jabłek w słoiku(...)Zachęcam do wykonania tego ciasta nawet laików, gdyż jest naprawdę łatwe w przygotowaniu :) Szarlotka na kruchym cieście Składniki: 2,5 szklanki mąki (pomieszane mąki jakie lubimy: pszenna, żytnia, razowa, orkiszowa) 3/4 szklanki cukru pudru łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka masła (można 1/2 kostki masła + 1/2 kostki margaryny) 4 jajka słoik jabłek na szarlotkę dżem
Pyza i Surówkadiecie to moje "tradycyjne" ciasto może okazać się mało słodkie. Nie używam tu białego czy brązowego cukru, zamiast tego jest miód i daktyle. W cieście są też takie dodatki jak żurawina, orzechy czy jabłko. Całości dopełniają przyprawy korzenne, bez których nie ma świąt. Ciasto bardzo przyjemne w smaku, wilgotne czyli takie jak lubię, choć dla mnie osobiście bardzo słodkie. Piekąc(...)jogurtem greckim. Do ubitych jajek dodajemy zmiksowane daktyle z miodem i olejem. Do masy dodajemy mieszankę suchych składników. Dokładnie mieszamy i dokładamy żurawinę, pokrojone w kosteczkę jabłko i posiekane orzechy laskowe. Ciasto przekładamy do małej keksówki i pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu ciasto możemy ozdobić lukrem lub cukrem pudrem
Przysmaki Karolkimną ciastko z jabłkami, no i w końcu dzisiaj zrobiłam. Pyszne, delikatne, chrupiące z nadzieniem jabłkowym, mmyyy pyszotka :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 opakowania ciasta francuskiego 5 jabłek średniej wielkości 3 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki wody cukier puder do oprószenia Wykonanie : Jabłka obieramy i kroimy(...)dodajcie mniej cukru. Jabłka dusimy na małym ogniu aż będą miękkie ( moje dusiły się około 12 minut ) Gdy jabłka zmiękną i puszczą sok dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną w wodzie i chwilkę zagotowujemy. Masę odstawiamy do przestygnięcia. Z ciasta wycinamy dowolnej wielkości kwadraty lub prostokąty, na jednej połowie robimy radełkiem do kratki nacięcia, jeśli nie macie takiego przyrządu natnijcie
Sama słodycz i szczypta chili