ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:220/762)

Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym 296

szklanki mąki 100g margaryny 2 żółtka 5 łyżek cukru szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 12 łyżeczek startych jabłek cukier i cynamon do smaku do jabłek odrobina mąki ziemniaczanej do posypania ciasta Wykonanie: - ciasto zagnieść z mąki, margaryny, żółtek, cukru, soli i cynamonu, schować do woreczka i schłodzić w lodówce lub zamrażarce - jabłka podprażyć w rondelku razem(...)muffiny) - foremki wysmarowane tłuszczem i posypane bułką tartą wyłożyć krążkami tak, aby wypełniły dno i boki - ciasto posypać odrobiną mąki ziemniaczanej i nałożyć dwie dość pełne łyżeczki jabłek - z reszty ciasta wyciąć mniejsze krążki, zakryć nimi górę babeczek dość mocno przyciskając brzegi, żeby się skleiły, a środek babeczki lekko wybrzuszył - piec w temperaturze około 200 stopni przez

Smakołyki Bereniki
Biszkopt z jabłkami i budyniem 1065

masło -1 łyżka cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: CIASTO  Żółtka oddzielić od białek.  Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.  Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając.  Następnie dodawać po jednym żółtku.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, lekko wymieszać.  Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy.  Piec(...)około 30 minut w 175 stop.  Upieczone ciasto wystudzić, przekroić na połowę.  MASA JABŁKOWA  Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach.  Do garnka włożyć masło, rozpuścić, dodać starte jabłka, przesmażać przez około 10 minut.  Zdjąć jabłka z ognia, wsypać galaretki, dokładnie rozmieszać.  MASA BUDYNIOWA  Do rondla

Kuchnia Danusi
Ciasto marchewkowo orzechowe 93

Ciasto marchewkowo orzechowe z dodatkiem soczystego jabłka i nutą aromatycznego cynamonu. Świetne rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie zdrową kuchnię, ale nie chcą rezygnować z odrobiny słodyczy. Sprawdzi się na świątecznym stole, ale i na niezobowiązujących pogaduchach ze znajomymi. Zabrane ze sobą do szkoły lub pracy będzie doskonałym dodatkiem do lunchu. W dodatku szybkie i proste w przygotowaniu. Koniecznie(...)dać nieco mniej) 175 ml oleju roślinnego 2 duże jajka lub 3 średnie 250 g marchewki 1 duże jabłko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 g orzechów włoskich (bez łupinek) szczypta soli Ciasto marchewkowo orzechowe – przepis: Orzechy włoskie drobno posiekaj, marchewkę dokładnie umyj, obierz i zetrzyj. Możesz to zrobić na dużych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makowiec Japoński Na Maku Mielonym 169

Pyszny makowiec troszkę inny od tego tradycyjnego, pieczonego na święta. Makowiec jest bardzo wilgotny za sprawą jabłek, a brak ciasta, zrekompensował dodatek ciasteczek kruchych na górze ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm 250 g maku mielonego 3/4 szkl wody 3 jabłka 4 i 1/2 łyżki kaszy manny 4 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła(...)cukru bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa ) Na ciasteczka: 50 g masła 120 g mąki 1 łyżka śmietany kwaśnej 12-18 % 1 żółtko ( białko możemy dołożyć do masy makowej ) 1. Ciasto na ciasteczka zagniatamy (jeśli wydaje nam się że ciasto jest zbyt suche dodajmy jeszcze odrobinę śmietany ) i chowamy do lodówki na czas przygotowania masy makowej. 2. Mak mielony przekładamy

Gotowanie...to proste !
Szarlotka krojona z pianką 158

cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia odrobina mleka (dosłownie dałam łyżkę) 3-4 łyżki cukru Pianka: 5 białek 2 łyżki cukru pudru Nadzienie: 5-6 większych jabłek cynamon 2 łyżki cukru Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać do miski z proszkiem i cukrem waniliowym, dodać cukier pomieszać.Następnie dać pokrojoną margarynę razem posiekać. Dodać żółtka i tą łyżkę mleka, dokładnie zagnieść(...)zmięknie pod sokiem z jabłek). Wyłożyć jabłka.  Piekarnik nastawić na 180 stopni. Białka ubić, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć na jabłka. Na górę zetrzeć nasze ciasto z  zamrażalki. Piec jakieś 50 minut. Jak ktoś chce to można oprószyć cukrem pudrem Smacznego :) Biorę udział w akcji. Jabłak zawsze kojażą mi się z jesienią

Moje pyszne gotowanie
Szarlotka z pianką 109

podzielić na 2 nierówne części, schłodzić. 5-6 dużych jabłek, najlepiej kwaskowych   obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lekko odcisnąć sok. Większy kawałek ciasta wyłożyć na blaszkę na nie starte jabłka. Na to piana : 5 białek 0,5 szklanki cukru 3-4 łyżki kisielu owocowego lub mąki ziemniaczanej Z białek ubić pianę dodając stopniowo cukier oraz(...)kisiel. Pianę wyłożyć na jabłka na koniec zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta. Piec około 40 minut w 180st. 24x35cm Ja tym razem upiekłam w 2 małych tortownicach po 18cm ( czas pieczenia 25min

W garach u Gosi
Szarlotka z pianką 160

podzielić na 2 nierówne części, schłodzić. 5-6 dużych jabłek, najlepiej kwaskowych   obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lekko odcisnąć sok. Większy kawałek ciasta wyłożyć na blaszkę na nie starte jabłka. Na to piana : 5 białek 0,5 szklanki cukru 3-4 łyżki kisielu owocowego lub mąki ziemniaczanej Z białek ubić pianę dodając stopniowo cukier oraz(...)kisiel. Pianę wyłożyć na jabłka na koniec zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta. Piec około 40 minut w 180st. 24x35cm Ja tym razem upiekłam w 2 małych tortownicach po 18cm ( czas pieczenia 25min

W garach u Gosi
Jabłecznik 141

szara reneta - 2 kg galaretka cytrynowa -2 opak 1 płaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Ciasto Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem. Następnie dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 kawałki, włożyć do torebek i zamrozić. Masa jabłkowa : Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Przełożyć jabłka do garnka, przesmażyć(...)wymieszać. Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem ( ja piekłam w prodiżu, ale źle było kroić ciasto ) Zetrzeć na tarce o dużych oczkach  , kawałek ciasta na spód tortownicy. Spód podpiecz w piekarniku (ok. 13 min) w temp. 190 stop. Wyłożyć gorące jabłka, na podpieczony spód, przykryć resztą startego ciasta. Ciasto włożyć do piekarnika na ok. 45 minut

Kuchnia Danusi
Kakaowa szarlotka z makową bezą 248

fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Szarlotka zawsze przypomina mi moje dzieciństwo. Jest prosta do przygotowania. Kruche ciasto z warstwą winnych jabłek i makowa słodka beza –brzmi wspaniale a smakuje jeszcze lepiej.  Zachwyca smakiem i dobrze wygląda.  W połączeniu ze słodkim winem Monte Santi stanowi prawdziwą ucztę(...)font:minor-latin;} Ciasto:  Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Ciasto dzielimy na dwie części jedną mniejsza drugą większą. Tą większą wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blachy i wkładamy do lodówki. Mniejszą do zamrażarki. Masa z jabłek:  Obrane

Wanilia i Kardamon
Szarlotka na kruchym cieście 198

Szarlotka to moje trzecie w kolejności ulubione ciasto zaraz po serniku i cieście czekoladowym (brownie). Możemy ją bardzo szybko i łatwo przygotować jeśli skorzystamy z gotowych jabłek w słoiku. Oczywiście możemy zrobić ze świeżych jabłek, ale musimy je obrać, pokroić i dusić do uzyskania musu. Gdy zależy nam na czasie skorzystajmy z gotowych jabłek w słoiku(...)Zachęcam do wykonania tego ciasta nawet laików, gdyż jest naprawdę łatwe w przygotowaniu :) Szarlotka na kruchym cieście Składniki: 2,5 szklanki mąki (pomieszane mąki jakie lubimy: pszenna, żytnia, razowa, orkiszowa) 3/4 szklanki cukru pudru łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka masła (można 1/2 kostki masła + 1/2 kostki margaryny) 4 jajka słoik jabłek na szarlotkę dżem

Pyza i Surówka
Ciasto piernikowo-daktylowe z bakaliami 210

diecie to moje "tradycyjne" ciasto może okazać się mało słodkie. Nie używam tu białego czy brązowego cukru, zamiast tego jest miód i daktyle. W cieście są też takie dodatki jak żurawina, orzechy czy jabłko. Całości dopełniają przyprawy korzenne, bez których nie ma świąt. Ciasto bardzo przyjemne w smaku, wilgotne czyli takie jak lubię, choć dla mnie osobiście bardzo słodkie. Piekąc(...)jogurtem greckim. Do ubitych jajek dodajemy zmiksowane daktyle z miodem i olejem. Do masy dodajemy mieszankę suchych składników. Dokładnie mieszamy i dokładamy żurawinę, pokrojone w kosteczkę jabłko i posiekane orzechy laskowe. Ciasto przekładamy do małej keksówki i pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu ciasto możemy ozdobić lukrem lub cukrem pudrem

Przysmaki Karolki
Francuskie ciastko z jabłkami i cynamonem. 145

mną ciastko z jabłkami, no i w końcu dzisiaj  zrobiłam. Pyszne, delikatne, chrupiące z nadzieniem jabłkowym, mmyyy pyszotka :) Zapraszam do wypróbowania :)   Składniki : 2 opakowania ciasta francuskiego 5 jabłek średniej wielkości 3 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki wody cukier puder do oprószenia Wykonanie : Jabłka obieramy i kroimy(...)dodajcie mniej cukru. Jabłka dusimy na małym ogniu aż będą miękkie ( moje dusiły się około 12 minut ) Gdy jabłka zmiękną i puszczą sok dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną w wodzie i chwilkę zagotowujemy. Masę odstawiamy do przestygnięcia. Z ciasta wycinamy dowolnej wielkości kwadraty lub prostokąty, na jednej połowie robimy radełkiem do kratki nacięcia, jeśli nie macie takiego przyrządu natnijcie

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto francuskie na słodko ze śliwkami 51

zrobić z ciasta francuskiego na słodko? Polecam prosty przepis na szybkie ciasto ze śliwkami. Ciasto francuskie z owocami to bardzo szybkie i proste ciasto gdy niezapowiedziani goście w drodze. Jeżeli interesuje Cię szybkie ciasto z owocami ten przepis może Ci się spodobać. Ciasto francuskie na słodko, to tak naprawdę szybkie ciasto z niczego. Co zrobić z ciasta francuskiego na słodko(...)Można zrobić ciasto ze śliwkami świeżymi, ale także śliwki z kompotu czy mrożone się sprawdzą. Ciasto francuskie na słodko Ciasto francuskie na słodko to jeden z pomysłów na wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego. Osobiście zawsze mam w lodówce jedno dwa opakowania i jak zajdzie potrzeba wykorzystuję. A pomysł na ciasto francuskie jest bardzo prosty. Ciasto francuskie z jabłkami, z budyniem

Dieta moja pasja
Straciatella ciasto bez pieczenia 66

Straciatella ciasto bez pieczenia Przepis na pyszne i bardzo łatwe ciasto czekoladowe bez pieczenia. Delikatna masa z czekoladą, ciastka z kremem i polewą to dwa główne składniki tego pysznego deseru. Straciatella ciasto bez pieczenia jest łatwe, smaczne i efektowne. Nie trzeba robić dekoracji, ciastka z nadzieniem zrobią za nas całe wykończenie. O cieście można powiedzieć, że to bardziej ciasto(...)ciasto z bitą śmietaną. To proste ciasto na biszkoptach bardzo szybkie w przygotowaniu, idealne dla początkujących. To także szybkie ciasto dla leniwych 😉 A raczej ludzi ceniących sobie szybkie, smaczne i efektowne desery. Ciasto straciatella jak zrobić? Jeśli szukasz pomysły na szybkie ciasto bez pieczenia, zapraszam na ciąg dalszy. Straciatella przepisy Przepisów na ciasto straciatella jest bardzo wiele, a ciasta

Dieta moja pasja
Placuszki z jabłkiem 133

Jajko miksujemy z mlekiem. 2. Do masy dodajemy mąkę i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach. 3. Jabłko obieramy ze skórki i trzemy na tarce. 4. Do ciasta dodajemy tarte jabłko i cynamon. 5. Placuszki smażymy na patelni teflonowej (patelnię możemy przesmarować olejem za pomocą pędzelka). 6. Placuszki podajemy z kleksem jogurtu i owocami. 7. Całość oprószamy cukrem pudrem. Placuszki

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
JABŁKA POD KRUSZONKĄ 85

Jabłka pod kruszonką są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Mało ciasta i dużo jabłek to deser idealny. A jeszcze podane na ciepło smakują wyśmienicie. Kto nie jadł koniecznie musi spróbować ;) Składniki na blaszkę średnicy 19 cm: * 4 jabłka * 1 łyżeczka cynamonu * kruszonka:  * ok. 90 g masła  * 130 g mąki  * 70 g cukru

Zrób to smacznie
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami i masą krówkową 156

się upieką. Nie są przesadnie słodkie, ale zaspokajają apetyty na słodycze. Z podanej porcji wyjdzie nam 6 dużych rożków. 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jabłko 4 łyżki masy krówkowej, u mnie czekoladowa 1 jajko do smarowania 1. Jabłka kroimy w drobną kostkę, mieszamy z masą krówkową. 2. Ciasto francuskie kroimy na 6 dużych kwadratów. Na środek każdego kładziemy przygotowane

Szefowa kuchni
Jabłecznik 151

cukru - 1 kostka margaryny - 3 jajka - 2 łyżki śmietany - 1/2 opakowania proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 2 kg jabłek Przygotowanie: Mąkę, cukier, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy mieszamy razem i wszystko zagniatamy aż do uzyskania ciasta. Później całość dzielę na dwie równe części(...)robię z nich kulki i wkładam na 30 min do lodówki. Po 30 min jedną kulkę rozwałkowywuję i wkładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto kłade starte jabłka - ja je ścieram wcześniej i odsączam sok albo wyciskam - i posypuję to cynamonem. Na górę kładę drugą rozwałkowaną część ciasta. Ciasto wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni

Tanio smacznie i prosto