ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:213/762)

Orzechowa pokusa 397

wyglądem jak i smakiem. Bo czy może być coś lepszego od delikatnych, kruchych placków przełożonych  lekko kwaskowatymi jabłkami i zwieńczonymi karmelizowanymi orzechami? Mówię Wam kompozycja idealna, zwłaszcza te orzechy. Spróbujcie koniecznie.    Przepis pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji". Ciasto: 2 3/4 szkl. (350 g) mąki pszennej 1 kostka margaryny 1/2 szkl. (100 g) cukru(...)łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na trzy równe części, rozwałkowujemy i pieczemy  na złoty kolor, przez około 20 minut w temp. 170-280°C. Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 op. galaretki pomarańczowej (sprawdzi się też brzoskwiniowa lub cytrynowa) 1 op. cukru waniliowego Jabłka

Cynamonowe szczęście
Jabłkowe Marzenie 100

Jabłkowe Marzenie Ciasto na upalne dni, bez masy, szybciutko się robi i szybko znika. Ciasto kakaowe z jabłkami, mascarpone, polane rozpuszczoną czekoladą. 16 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: ·        4 ½ szklanki maki pszennej ·        2 łyżki proszku do pieczenia ·        1 szklanka cukru(...)mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao 2.    Następnie wbijamy jajka, wlewamy jogurt, mieszając łyżką wlewamy stopniowo mleko oraz olej 3.    Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę i łączymy z ciastem 4.    Ciasto wylewamy do tortownicy 24 cm x 24 cm 5.    Na koniec robimy kleksy z serka mascaropne

Kulinarna Chwila
Ciasto salceson z jabłkami 308

Pyszne ciasto czekoladowe z jabłkami zwane potocznie salcesonem Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu  1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka (250 ml) oleju 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 kg twardych jabłek Wykonanie: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Jajka ubijamy z cukrem(...)sodę, proszek do pieczenia, mąkę. Na sam koniec ciurkiem wlewamy olej. Prostokątną blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką bądź bułką tartą. Do masy wrzucamy jabłka i mieszamy wszystko razem. Możemy odnieść wrażenie ,że ciasta jest za mało czy też jest za gęste ale proszę się tym nie przejmować. Wszystko wylewamy na blaszkę wyrównujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez

W Moim Magicznym Domu
Placuszki z Jabłkami. 124

mąki - 2 szklanki mleka - 2 jajka - szczypta soli - 2 czubate łyżki cukru - 1 łyżka cynamonu - 5 winnych jabłek - olej - cukier puder do posypania Wszystkie składniki na ciasto miksujemy, dodajemy jabłka starte na tarce o grubych oczkach mieszamy, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, posypujemy cukrem pudrem. Osuszamy z oleju na ręczniku papierowym. U mnie w domu istnieje

Moje Słodkie Piekiełko
DWUKOLOROWE UCIERANE CIASTO Z GRUSZKAMI. WANILIOWO- CZEKOLADOWE 190

koniec. ale koniec gadania o życiu, teraz będzie o pieczeniu! Chyba zdążyliście już zauważyć, że lubię takie szybkie ciasta, najlepiej ucierane, z dodatkiem mokrych owoców takich jak jabłka czy gruszki. Ciasta, które robi się szybko i nie trzeba się martwić czy na pewno wyjdą, bo zawsze się udają! Tym razem też takie proponuje wilgotne ciasto, z ziarenkami prawdziwej wanilii

SMYKWKUCHNI
Szarlotkowe zawijańce 161

dodatek . Dzisiaj tym dodatkiem jest marmolada z jabłek ( uduszone jabłka)Na moje szczęście moja jedyna jabłonka w ogródku obrodziła że HO HO!!. Składnki 1 ciasto francuskie 1 litrowy słoik uduszonych jabłek ( lub 2 kg jabłek + 4 łyżki cukru) garść rodzynek  1/2 łyżeczki cynamonu. 1/2 czekolady ( nie koniecznie)  1 jajko Wykonanie Jeśli nie mamy gotowych(...)trzeba je zrobić . Umyte jablka obieram i kroję w drobne cząstki wrzucam do rondla dodaję 4 łyżki cukru ,podduszam je.  Do gotowych jabłek dodaje cynamon, rodzynki, mieszam i wykładam na rozwinięty płat ciasta i zwijam go od dłuższej strony. powstały wałek kroje na pierścienie szerokości ok 2 cm. Ukladam na blasze i smaruję każdy rozbitym jajkiem . Wkładam

Eli Gotowanie
Ciasto migdałowo-jogurtowe z jabłkami 82

świątecznego posmaku. Kruche ciasto przygotowałam z dodatkiem jogurtu naturalnego i migdałów przez co zyskało na kruchości. Następnie ciasto posmarowałam morelową konfiturą a na to wyłożyłam pieczone jabłka i kruszonkę. Ciasto jest smaczne przez kilka dni i jest smacznym uzupełnieniem popołudniowej kawy lub nawet śniadania

Milion Smaków
Bezglutenowa szarlotka 146

łyżeczki cukru waniliowego pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki owsianej łyka masła Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć 10 minut na łyżce masła z dodatkiem cukru waniliowego. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać mrożoną porzeczkę i ok 2 łyżek mąki owsianej, przestudzić. CIASTO: 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 0,5 szklanki mąki kokosowej 100 g masła(...)jogurt, wymieszać i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię, wstawić do zamrażarki na 15 minut. Małą tortownic (18-20 cm) posmarować masłem, wyłożyć połowę ciasta, dobrze rozprowadzić. Nałożyć jabłka z porzeczką, na górę rozłożyć pozostałą część ciasta. Piec w 175 stopniach (termoobieg) ok 30 minut, aż góra będzie złocista. Smacznego

Mój pomysł na
Bezglutenowa szarlotka 132

łyżeczki cukru waniliowego pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki owsianej łyka masła Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć 10 minut na łyżce masła z dodatkiem cukru waniliowego. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać mrożoną porzeczkę i ok 2 łyżek mąki owsianej, przestudzić. CIASTO: 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 0,5 szklanki mąki kokosowej 100 g masła(...)jogurt, wymieszać i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię, wstawić do zamrażarki na 15 minut. Małą tortownic (18-20 cm) posmarować masłem, wyłożyć połowę ciasta, dobrze rozprowadzić. Nałożyć jabłka z porzeczką, na górę rozłożyć pozostałą część ciasta. Piec w 175 stopniach (termoobieg) ok 30 minut, aż góra będzie złocista. Smacznego

Mój pomysł na
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 265

Naleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
jabłecznik pod bezową czapą 218

Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Na zmianę ze śmietaną dodawać do masy z żółtek. Ciasto rozłożyć na dnie foremki wyścielonej papierem do pieczenia.  Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W rondelku rozpuścić masło i wrzucić jabłka, zasypać cukrem. Dusić aż jabłka się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie rozmieszać. Wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 40 minut.  Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Z piekarnika wyjąc ciasto i  rozsmarować pianę na jabłkach.  Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec jeszcze około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto z masą jabłkową i pierniczkami 305

delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką. Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części. Masa jabłkowa: 800 g jabłek 1 galaretka cytrynowa Delecta 1 łyżeczka przyprawy do piernika Delecta + 300 g nadziewanych pierniczków w czekoladzie Jabłka umyć(...)usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Owoce przełożyć do rondelka, dusić przez około 10 minut na wolnym ogniu, zdjąć z ognia. Do gorących jabłek dodać galaretkę (proszek), wymieszać i odłożyć do wystudzenia. Do wystudzonej masy jabłkowej dodać przyprawę do piernika, wymieszać i wyłożyć na pierwszy biszkopt w blaszce, wyrównać, na wierzchu poukładać pierniczki, schłodzić

Domowa cukiernia Ewy
Szarlotka z pomarańczą i bezą 168

kostkę schłodzone masło. Siekamy wszystko razem aż powstaną drobne okruchy ciasta.  Dodajemy żółtka i zagniatamy rękoma ciasto na jednolitą masę. Wkładamy ciasto od lodówki na około 20 minut. W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy je na dużą patelnię, dodajemy cukier, startą skórkę pomarańczy i miąższ wyjęty z białych(...)około 8 minut do momentu aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Formę smarujemy masłem. Obklejamy ciastem dno formy i boki do wysokości około 1 cm. Spód nakuwamy widelcem i przykrywamy jabłkami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. W połowie pieczenia spodu przygotowujemy bezę. Białka wlewamy do sporej miski i ubijamy mikserem

Qchnia po prostu
Czekoladowa korzenna szarlotka z Kasią 100% roślinną bez laktozy 137

misie. Dodać zimną kostkę do pieczenia Kasię 100% roślinną bez laktozy pociętą w kostkę. Zagniatać. Kiedy ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku wlać 4-5 łyżek lodowatej wody. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok godziny. Obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodać cukier waniliowy oraz utarte przyprawy. Wyjąć ciasto(...)formy ścierać na tarce o grubych oczkach ciasto. Rozłożyć równomiernie. Podpiec w piekarniku ok 20 minut w 180˚C.  Na podpieczony spód rozłożyć równomiernie jabłka a na wierzch zetrzeć drugą część schłodzonego ciasta. Piec 50 - 55 minut w 180˚C. Ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Wszystkiego najlepszego na Święta

AZgotuj!
Makowiec bakaliowy z jabłkami 428

sobotni poranek zapraszam na pyszne ciasto z makiem. Makowiec za sprawą jabłek i kaszy manny jest delikatny(...)wilgotny w smaku. Ciasto jest łatwe do przygotowania i nie wymaga dużego nakładu pracy. Wypiek doskonale nadaje się na świąteczny stół. SKŁADNIKI Ciasto kruche: ½ kostki margaryny 1,5 szklanki mąki 2 żółtka 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: 25 dag maku 60 dag jabłek 15 dag masła

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania