ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:206/762)

Jabłkowy przekładaniec :) 156

łyżeczka cynamonu 1. Zagniatamy ciasto kruche. Schładzamy przez pół godziny w zamrażalniku, a następnie wykładamy nim obłożoną papierem do pieczenia tortownicę, tworząc podwyższone do połowy wysokości brzegi. Podpiec w mocno nagrzanym piekarniku (250 stopni). Około 10 minut. 2. Gdy ciasto się zarumieni, wykładamy na nim plasterki jabłuszek i posypujemy cukrem z cynamonem. Następnie kolejną warstwę jabłek i znowu posypujemy(...)momentu kiedy wykorzystamy wszystkie jabłka. 3. Wcześniej przygotowane ciasto biszkoptowe (tzn. miksujemy wszystkie składniki razem) wylewamy na  wierzch ułożonych jabłek. 4. Pieczemy na jasnozłoty kolor ok. 35-40 minut w temp. 180 stopni

Zdrowie na języku :P
Drożdżówki do odrywania z prażonymi jabłkami 181

mąki pszennej (u mnie typ 450)  jajko w temperaturze pokojowej szczypta soli 55 g rozpuszczonego masła 5 dużych łyżek cukru  mleko+ jajko do posmarowania ciasta ok 5 jabłek 16g cukru waniliowego cynamon (według uznania) Przygotowanie: Drożdże drobię w kubeczku zasypuje łyżeczka cukru oraz zalewam 2 łyżkami ciepłego mleka. Dodaje łyżkę mąki i mieszam, aż pozbędę się grudek(...)reki pozostawiamy je w ciepłym i suchym miejscu do podwojenia objętości po ściereczką. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w drobne plasterki. Wkładamy do garnuszka i razem z cukrem waniliowym i cynamonem dusimy kilka minut. Kiedy ciasto wyrośnie odrywamy niewielkie kulki i rozpłaszczamy je na dłoni. Zapełniamy każdą łyżeczką nadzienia i zlepiamy, układając w naczyniu lub formie

ChilliJemy
Sękaczek 323

Ciasto " Sękaczek " siostry Anastazji to połączenie ciasta kruchego z jabłkami i orzechami. Jeśli takie połączenie smakowe Wam odpowiada to spróbujcie zrobić a nie pożałujecie :) Fajnym pomysłem jest dodanie galaretki suchej do musu jabłkowego , co dodaje super fajnego cytrynowego smaku . Składniki : Ciasto kruche : 350 g mąki 250 g margaryny 120 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki(...)cukru wanilinowego robimy kogel mogel i dodajemy śmietanę. Dodajemy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części  i pieczemy 3 placki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  w temp. 170 C ok. 30 minut.  Masa jabłkowa : Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ( ja kroiłam na mniejsze kawałki ) Smażyć pod przykryciem

Słodkości i nie tylko
Ciasto Niebo z jabłkami i masą orzechową 254

jabłek powidła śliwkowe. Jedna i druga wersja tego ciasta jest pyszna, choć przyznam, że to z powidłami smakuje mi o wiele bardziej. Ciasto: 300 g mąki pszennej 170 g masła w temp. pokojowej 70 g cukru pudru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia Masła jabłkowa: 1,4 kg jabłek sok z 1/2 cytryny galaretka brzoskwiniowa Masa orzechowa(...)cukrem, dodać zmielone orzechy, wymieszać. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i nadal miksując dodawać orzechy. Masę wyłożyć na zastygnięte jabłka, wyrównać i polać polewą robiąc esy-floresy. Polewa: czekoladę rozpuścić z olejem nad kąpielą wodną, dobrze wymieszać. Polać ciasto. Schłodzić

Smakołyki Asi
Szarlotka imbirowa z różowo-fioletowo-niebieską pianką 185

cytryny. Z mąki, masła, 2 łyżek cukru, skórki i żółtek zagnieść kruche ciasto. Podzielić w proporcji 3:1. Większą część ciasta włożyć do lodówki na 20 minut, mniejszą do zamrażalnika. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto i nakłuć widelcem. Wyłożyć jabłka i zapiekać razem przez 30 minut. W tym czasie ubić białka(...)sztywną pianę z cukrem . Na koniec dodać kisiel i ubijać intensywnie aż do uzyskania różowego koloru. Wyłożyć pianę na podpieczony spód. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce o małych oczkach i posypać nim piankę. Całość zapiekać 20 minut w 180 C. Podawać na ciepło lub zimno. marcelina

Czerwony Gupik
Tarta z jabłkami 135

Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ją z cukrem, dodać schłodzone masło, żółtko i śmietanę. Wysiekać nożem i długo wyrabiać.  Gotowe ciasto wstawić na 40 minut do lodówki, żeby ciasto było bardziej kruche. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i skropić je sokiem z cytryny wymieszanym z łyżką wody. Ciasto rozwałkować na okrągły placek (1/2 cm grubości).  Formę(...)tartę mocno natłuścić, posypać bułką tartą i wyłożyć ją ciastem. Ciasto nakłuć widelcem, żeby powietrze nie podnosiło nam upieczonego ciasta ;)  Ciasto we formie posmarować dżemem i na nim układać kawałki jabłek. Posypać je cynamonem.  Wstawić do piekarnika na 200 stopni i piec 25 minut.  Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i jeść jeszcze ciepłe - takie jest najlepsze

Lawendowe Niebo
Ciasteczka Apple Pie 125

ciasta + łyżka wody Sposób przygotowania Na stolnicę wysypujemy przesiana mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i zalewamy wodą - wyrabiamy. Gotowe ciasto przekładamy do folii i wkładamy na około 20 minut do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środki i kroimy na drobno. Przekładamy do miski, posypujemy cynamonem, cukrem i łyżką ekstraktu waniliowego - dokładnie mieszamy.  Przygotowane wcześniej(...)będzie smaczniej. Wycinamy z ciasta 2 rodzaje kół, jedno mniejsze, drugie trochę większe na wierzch. Na mniejsze koło wykładamy na środek około łyżkę jabłek i przykrywamy je drugim, większym krążkiem ciasta, sklejamy ręcznie, a następnie wycinamy ciastka wielkości mniejszych kółek. Tak przygotowane ciasta wykładamy na blat do pieczenia wyłożony papierem do pieczenia, smarujemy wodą, posypujemy cukrem. Wierzch każdego

Słodkie Przyjemności
Miodowa babka z jabłkami i kruszonką – miodowy jabłecznik 78

przepis. Miód nadaje nie tylko bursztynowego koloru, ale też charakterystycznego posmaku, który idealnie komponuje się z jabłkami i cynamonem. Polecam zarówno bez okazji (do kawy czy herbaty), jak i na świąteczny stół. Miodowa babka z jabłkami: 4 średnie jabłka 2 i ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ łyżeczki mielonego imbiru(...)Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50-60 minut. Studzimy najpierw 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie 10 minut przy uchylonych drzwiczkach, potem możemy zostawić ciasto do wystudzenia na blacie. Post Miodowa babka z jabłkami i kruszonką – miodowy jabłecznik pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Jabłkowe poduszeczki 188

chcemy przekąsić coś słodkiego. Podczas przygotowania wykorzystałam ciasto francuskie firmy Frosta, ponieważ opakowanie zawiera 6 płatów równo podzielonego ciasta, które wystarczy podzielić na pół i mamy już gotowe porcje do naszych ciastek. W przypadku użycia innego ciasta, wystarczy rozwinąć rulon i podzielić go na kwadraty o boku około 10-12 cm.   Jabłka obrać, przeciąć na pół(...)miski i posypać cukrem i cynamonem. Delikatnie przemieszać i odstawić. Pocięte na kwadraty ciasto francuskie, rozłożyć na blacie. Na połowie każdego kwadratu wykonać poprzeczne nacięcia (fot.1) , zwracając uwagę, żeby nie naruszyć brzegów ciasta. Drugą połowę ponakłuwać widelcem i ponakładać na nią jabłka, odciśnięte z soku (fot.2) . Następnie nakryć je ponacinaną stroną ciasta i dokładnie posklejać brzegi. Przełożyć

Świat Ciasta
Najprostsze placki z jabłkami FIT 127

plasterki. W misce mieszamy mąkę, mleko i jajko – ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany (jeśli będzie za rzadkie -dodajemy mąki, jeśli za gęste – dodajemy mleko). Jabłka dodajemy do ciasta, mieszamy. Na rozgrzanej patelni, delikatnie natłuszczonej, nakładamy placki wedle zasady 1 łyżka = 1 placek . Polewamy roztopioną gorzką czekoladą i posypujemy ksylitolem oraz ziarnami kakao. Smacznego! Artykuł Najprostsze placki

Be Fit Be Strong
Tarta z jabłkami i orzechami w karmelu 794

włoskich PRZYGOTOWANIE   Zagniatamy ciasto z podanych składników.  Wyrabiamy, robimy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę na tartę smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy formując koło i wyklejamy nim foremkę  ( odkrawając wystające ciasto i uzupełniając ewentualn e braki na brzegach).     Nakłuwamy ciasto widelcem. Układamy na cieście folię aluminiową i wysypujemy(...)nią suchą fasolę, aby ciasto po środku nie wybrzuszyło się. Pieczemy w ten sposób przez 15 min z termoobiegiem w temp. 170 stopni.     Zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy jeszcze przez 5 -10 minut, aż ciasto się zarumieni.       Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je na plasterki i układamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Szarlotka 112

masłem i posyp bułką tartą.  Większą kulę ciasta wyłóż na dnie blachy. Wyrównaj je i ponakłuwaj widelcem. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 15 minut, aż będzie miało lekko złocisty kolor. W tym czasie umyj i obierz jabłka a następnie zetrzyj je na tarce o grubych(...)oczkach lub zetrzyj w malakserze/blenderze. Starte jabłka posyp cynamonem i skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Jabłka ułóż na podpieczonym spodzie ciasta. Mniejszą kulę ciasta zetrzyj na tarce (o grubych oczkach) wprost na jabłka.  Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni (aż do momentu gdy wierzch ciasta będzie miał ładny złoty kolor). Gdy ciasto ostygnie

Mania Wypiekania
Szarlotka z połówkami jabłek. 562

użyłam z kawałkami czekolady i nic nie czuć, jednak najlepszy waniliowy 1 jajo 1 margaryna lub masło (250g) DODATKOWO: Jabłka ok 6-7 sztuk sredniej wielkości cynamon Składniki wyłożyć na stolnicę i zagnieść tak jak  kruche ciasto. Kiedy będzie się bardzo lepić do rąk podsypać mąką, ma być elastyczne.Dzielimy na 2 części (jedna mniejsza, druga(...)większa). Większą część wałkujemy i wykładamy na dno blaszki wyłożonej pergaminem. Na to wykładamy jabłka obrane, przekrojone na pół a środki wydrążone. Każde jabłko delikatnie pruszymy cynamonem. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na jabłka, boki delikatnie sklejamy. Pieczemy

Moje Słodkie Piekiełko
Drożdżowe z czerwoną porzeczką i jabłkami 133

jakie smaczne! :-)   SKŁADNIKI: rozczyn: - 3/4 szklanki ciepłego mleka - 4,5 dkg świeżych drożdży - 2 płaskie łyżeczki cukru ciasto: - 1/2 kg mąki - 1/2 szklanki cukru - szczypta soli - 2 jajka - 3/4 szklanki oleju - 1 żółtko do posmarowania dodatkowo: - 2 jabłka - 1/2 łyżeczki cynamonu - słoiczek kwaskowatego dżemu (u mnie domowy dżem z czerwonej porzeczki) Przygotowuję rozczyn- mieszam mleko z drożdżami(...)miejsce na ok 1 godzinę (przykrywam ściereczką). Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładam je na blaszkę i po ok. 5 minutach smaruję kwaskowatym dżemem. Jabłka obieram, kroję w cienkie plasterki i wkładam je w ciasto, posypując cynamonem. Pozostawiam na kolejną godzinę. Piekę w temp. 170'C (grzałki "góra-dół") przez ok. 45 minut (pierwsze 10 minut w temp

Wielopokoleniowo

Proponowane wyszukiwania