duże jajko – 1 szt * laska wanilii – 1 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 1 łyżka * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * ciasto francuskie – ok. 250 g * jabłka – 3 szt * cukier(...)posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zmielony twaróg miksujemy z mascarpone i jajkiem, dodajemy ziarenka wanilii, cukier oraz mąki. Formę do tarty wylepiamy ciastem francuskim , nakłuwamy po całości. Na ciasto wylewamy masę serową , wygładzamy i układamy obrane i pokrojone w plasterki jabłkami. Całość posypujemy warstwą cukru i wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 30-35 minut. Zostawiamy do wystudzenia. Smacznego
Ostra na Słodkozagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Od schłodzonego ciasta oddzielamy 1/4 i pozostawiamy w lodówce. Pozostałe ciasto wałkujemy (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i wykładamy nim dno i brzegi foremki do tarty o średnicy 30 cm. Na ciasto wykładamy przygotowane jabłka. Z 3 białek ubijamy pianę, stopniowo dodajemy pozostały cukier (1/4 szklanki), ubijamy(...)dalej, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. Jabłka przykrywamy ubitą z białek pianą. Pozostałą część schłodzonego ciasta ścieramy na tarce i posypyjemy nim warstwę piany. Szarlotkę pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez godzinę
Smakowity Blog Kulinarnypyszniutkie, chrupiące koperty z delikatnym cynamonowym wnętrzem :) Składniki: 3 szklanki mąki 250 g margaryny 1 szklanka śmietany 18% (330 g) 1 opakowanie cukru wanilinowego kilka jabłek cynamon Przygotowanie: Ze składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. W tym czasie obrać jabłka i pokroić w kostkę. Schłodzone ciasto rozwałkować
Malinowo w kuchniłyżeczka cynamonu 1. Zagniatamy ciasto kruche. Schładzamy przez pół godziny w zamrażalniku, a następnie wykładamy nim obłożoną papierem do pieczenia tortownicę, tworząc podwyższone do połowy wysokości brzegi. Podpiec w mocno nagrzanym piekarniku (250 stopni). Około 10 minut. 2. Gdy ciasto się zarumieni, wykładamy na nim plasterki jabłuszek i posypujemy cukrem z cynamonem. Następnie kolejną warstwę jabłek i znowu posypujemy(...)momentu kiedy wykorzystamy wszystkie jabłka. 3. Wcześniej przygotowane ciasto biszkoptowe (tzn. miksujemy wszystkie składniki razem) wylewamy na wierzch ułożonych jabłek. 4. Pieczemy na jasnozłoty kolor ok. 35-40 minut w temp. 180 stopni
Zdrowie na języku :Pmąki pszennej (u mnie typ 450) jajko w temperaturze pokojowej szczypta soli 55 g rozpuszczonego masła 5 dużych łyżek cukru mleko+ jajko do posmarowania ciasta ok 5 jabłek 16g cukru waniliowego cynamon (według uznania) Przygotowanie: Drożdże drobię w kubeczku zasypuje łyżeczka cukru oraz zalewam 2 łyżkami ciepłego mleka. Dodaje łyżkę mąki i mieszam, aż pozbędę się grudek(...)reki pozostawiamy je w ciepłym i suchym miejscu do podwojenia objętości po ściereczką. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w drobne plasterki. Wkładamy do garnuszka i razem z cukrem waniliowym i cynamonem dusimy kilka minut. Kiedy ciasto wyrośnie odrywamy niewielkie kulki i rozpłaszczamy je na dłoni. Zapełniamy każdą łyżeczką nadzienia i zlepiamy, układając w naczyniu lub formie
ChilliJemyCiasto " Sękaczek " siostry Anastazji to połączenie ciasta kruchego z jabłkami i orzechami. Jeśli takie połączenie smakowe Wam odpowiada to spróbujcie zrobić a nie pożałujecie :) Fajnym pomysłem jest dodanie galaretki suchej do musu jabłkowego , co dodaje super fajnego cytrynowego smaku . Składniki : Ciasto kruche : 350 g mąki 250 g margaryny 120 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki(...)cukru wanilinowego robimy kogel mogel i dodajemy śmietanę. Dodajemy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części i pieczemy 3 placki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170 C ok. 30 minut. Masa jabłkowa : Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ( ja kroiłam na mniejsze kawałki ) Smażyć pod przykryciem
Słodkości i nie tylkojabłek powidła śliwkowe. Jedna i druga wersja tego ciasta jest pyszna, choć przyznam, że to z powidłami smakuje mi o wiele bardziej. Ciasto: 300 g mąki pszennej 170 g masła w temp. pokojowej 70 g cukru pudru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia Masła jabłkowa: 1,4 kg jabłek sok z 1/2 cytryny galaretka brzoskwiniowa Masa orzechowa(...)cukrem, dodać zmielone orzechy, wymieszać. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i nadal miksując dodawać orzechy. Masę wyłożyć na zastygnięte jabłka, wyrównać i polać polewą robiąc esy-floresy. Polewa: czekoladę rozpuścić z olejem nad kąpielą wodną, dobrze wymieszać. Polać ciasto. Schłodzić
Smakołyki Asicytryny. Z mąki, masła, 2 łyżek cukru, skórki i żółtek zagnieść kruche ciasto. Podzielić w proporcji 3:1. Większą część ciasta włożyć do lodówki na 20 minut, mniejszą do zamrażalnika. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto i nakłuć widelcem. Wyłożyć jabłka i zapiekać razem przez 30 minut. W tym czasie ubić białka(...)sztywną pianę z cukrem . Na koniec dodać kisiel i ubijać intensywnie aż do uzyskania różowego koloru. Wyłożyć pianę na podpieczony spód. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce o małych oczkach i posypać nim piankę. Całość zapiekać 20 minut w 180 C. Podawać na ciepło lub zimno. marcelina
Czerwony GupikPrzygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ją z cukrem, dodać schłodzone masło, żółtko i śmietanę. Wysiekać nożem i długo wyrabiać. Gotowe ciasto wstawić na 40 minut do lodówki, żeby ciasto było bardziej kruche. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i skropić je sokiem z cytryny wymieszanym z łyżką wody. Ciasto rozwałkować na okrągły placek (1/2 cm grubości). Formę(...)tartę mocno natłuścić, posypać bułką tartą i wyłożyć ją ciastem. Ciasto nakłuć widelcem, żeby powietrze nie podnosiło nam upieczonego ciasta ;) Ciasto we formie posmarować dżemem i na nim układać kawałki jabłek. Posypać je cynamonem. Wstawić do piekarnika na 200 stopni i piec 25 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i jeść jeszcze ciepłe - takie jest najlepsze
Lawendowe Niebociasta + łyżka wody Sposób przygotowania Na stolnicę wysypujemy przesiana mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i zalewamy wodą - wyrabiamy. Gotowe ciasto przekładamy do folii i wkładamy na około 20 minut do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środki i kroimy na drobno. Przekładamy do miski, posypujemy cynamonem, cukrem i łyżką ekstraktu waniliowego - dokładnie mieszamy. Przygotowane wcześniej(...)będzie smaczniej. Wycinamy z ciasta 2 rodzaje kół, jedno mniejsze, drugie trochę większe na wierzch. Na mniejsze koło wykładamy na środek około łyżkę jabłek i przykrywamy je drugim, większym krążkiem ciasta, sklejamy ręcznie, a następnie wycinamy ciastka wielkości mniejszych kółek. Tak przygotowane ciasta wykładamy na blat do pieczenia wyłożony papierem do pieczenia, smarujemy wodą, posypujemy cukrem. Wierzch każdego
Słodkie Przyjemnościprzepis. Miód nadaje nie tylko bursztynowego koloru, ale też charakterystycznego posmaku, który idealnie komponuje się z jabłkami i cynamonem. Polecam zarówno bez okazji (do kawy czy herbaty), jak i na świąteczny stół. Miodowa babka z jabłkami: 4 średnie jabłka 2 i ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ łyżeczki mielonego imbiru(...)Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50-60 minut. Studzimy najpierw 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie 10 minut przy uchylonych drzwiczkach, potem możemy zostawić ciasto do wystudzenia na blacie. Post Miodowa babka z jabłkami i kruszonką – miodowy jabłecznik pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuchcemy przekąsić coś słodkiego. Podczas przygotowania wykorzystałam ciasto francuskie firmy Frosta, ponieważ opakowanie zawiera 6 płatów równo podzielonego ciasta, które wystarczy podzielić na pół i mamy już gotowe porcje do naszych ciastek. W przypadku użycia innego ciasta, wystarczy rozwinąć rulon i podzielić go na kwadraty o boku około 10-12 cm. Jabłka obrać, przeciąć na pół(...)miski i posypać cukrem i cynamonem. Delikatnie przemieszać i odstawić. Pocięte na kwadraty ciasto francuskie, rozłożyć na blacie. Na połowie każdego kwadratu wykonać poprzeczne nacięcia (fot.1) , zwracając uwagę, żeby nie naruszyć brzegów ciasta. Drugą połowę ponakłuwać widelcem i ponakładać na nią jabłka, odciśnięte z soku (fot.2) . Następnie nakryć je ponacinaną stroną ciasta i dokładnie posklejać brzegi. Przełożyć
Świat Ciastaplasterki. W misce mieszamy mąkę, mleko i jajko – ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany (jeśli będzie za rzadkie -dodajemy mąki, jeśli za gęste – dodajemy mleko). Jabłka dodajemy do ciasta, mieszamy. Na rozgrzanej patelni, delikatnie natłuszczonej, nakładamy placki wedle zasady 1 łyżka = 1 placek . Polewamy roztopioną gorzką czekoladą i posypujemy ksylitolem oraz ziarnami kakao. Smacznego! Artykuł Najprostsze placki
Be Fit Be Strongwłoskich PRZYGOTOWANIE Zagniatamy ciasto z podanych składników. Wyrabiamy, robimy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę na tartę smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy formując koło i wyklejamy nim foremkę ( odkrawając wystające ciasto i uzupełniając ewentualn e braki na brzegach). Nakłuwamy ciasto widelcem. Układamy na cieście folię aluminiową i wysypujemy(...)nią suchą fasolę, aby ciasto po środku nie wybrzuszyło się. Pieczemy w ten sposób przez 15 min z termoobiegiem w temp. 170 stopni. Zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy jeszcze przez 5 -10 minut, aż ciasto się zarumieni. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je na plasterki i układamy
Moje Kuchenne Rewelacjemasłem i posyp bułką tartą. Większą kulę ciasta wyłóż na dnie blachy. Wyrównaj je i ponakłuwaj widelcem. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 15 minut, aż będzie miało lekko złocisty kolor. W tym czasie umyj i obierz jabłka a następnie zetrzyj je na tarce o grubych(...)oczkach lub zetrzyj w malakserze/blenderze. Starte jabłka posyp cynamonem i skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Jabłka ułóż na podpieczonym spodzie ciasta. Mniejszą kulę ciasta zetrzyj na tarce (o grubych oczkach) wprost na jabłka. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni (aż do momentu gdy wierzch ciasta będzie miał ładny złoty kolor). Gdy ciasto ostygnie
Mania Wypiekania