Żadne ciasto nie znika w moim domu tak szybko jak szarlotka. Więc kiedy zostałam obdarowana jabłkami, od razu pomyślałam o upieczeniu tego tradycyjnego ciasta. Mimo że odmiana jabłek nadawała się raczej do bezpośredniego spożycia, musiałam szybko poddać je obróbce termicznej, co rodzinka przyjęła z wielkim entuzjazmem. Ciasto: 200 g zimnego masła 3 żółtka 1 jajko 2-3 łyżki(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto schłodzone w lodówce rozwałkować, podsypując mąką, wylepić dno blachy. Poukładać jabłka, posypać cynamonem i cukrem z wanilią. Na jabłka zetrzeć równomiernie zamrożone ciasto, posypać brązowym cukrem i piec około 1 godziny w temperaturze
Czerwień i błękitChrupiące ciasto i owocowe nadzienie. Tak mało, a jednocześnie tak dużo. Takie trójkąty z jabłkami to po prostu małe(...)pyszności. Ja wolę mniejsze ciastka, ale można oczywiście zrobić mniej, za to większe. Jak kto woli. :) Rożki z jabłkami Składniki na 15 ciastek: 1 płat ciasta francuskiego (u mnie 300g) 2 jabłka * 1 łyżka soku z cytryny 3/4 łyżeczki cynamonu cukier trzcinowy według smaku 1 łyżka kaszy manny 1 jajko do posmarowania opcjonalnie cukier puder lub lukier Jabłka
Pełny talerzwierzch i mięciutki, drożdżowy środek, nadziane są soczystymi jabłkami z cynamonem i smakują wybornie! Dawno nie jadłam tak dobrych rogali! Bardzo, bardzo polecam!!! Składniki na Croissanty z ciasta półfrancuskiego z jabłkami: na 12 sztuk NADZIENIE: 5-6 jabłek 1 garść rodzynek 2-3 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu Jabłka obieramy(...)kroimy w 1,5 cm kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy rodzynki, cukier i cynamon. Całość smażymy 1-1,5 minuty (mają nieco zmięknąć, ale pozostać jędrne), studzimy. CIASTO FRANCUSKIE: 500 g mąki tortowej 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 1 łyżeczka cukru 200 g ciepłego mleka 125 g jogurtu naturalnego 70 g cukru 25 g oleju
Rozpustne gotowaniePolecam, efekt jest warty tych kilku minut roboty! (Forma o wymiarach 22 x 26 cm) Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 100g masła 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 50g płatków migdałowych Warstwa jabłkowa: 500g jabłek (około 4 sztuki) 1 łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny Warstwa z mascarpone: 100g serka(...)będzie przygotowywane ciasto. Masę bezową rozsmarować na papierze i posypać płatkami migdałowymi. Bezę piec około 60 minut w temperaturze 140-150 stopni. (Powinna być chrupka, wypieczona oraz lekko popękana.) Gotową bezę ostudzić - najlepiej zostawić na noc w piekarniku. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i wyłożyć nim dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Ciasto w formie wstawić
Di gotujeciepłe ciasto jedliśmy i przepis wszedł na stałe już, bo wszystkim smakował podaje składniki na ciasto kruche 3 szklanki mąki tortowej 1 margaryna 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru to wszystko wyrabiamy na jednolite ciasto i dzielimy na 2 części, 1część zetrzeć na blachę a 2 dać do zamrażalnika dodatkowe skladniki 500 g jabłek obranych i startych 55og malin rozmrożonych jeśli są zamrożone 1 1/2 szklanki cukru kryształu 5 białek 1 kisiel dalsze przygotowanie ciasta jak już mamy ciasto starte posypujemy bulką tartą na to nakładamy jabłka ,a potem maliny Teraz ubijamy pianę na sztywno dodajemy cukier kryształ a potem kisiel jak już mamy gotowe to wylewamy na maliny i równo rozprowadzamy
Moje Wyrobynastawiamy na 200 ° C. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przenosimy do formy i dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Starte jabłka mieszamy z migdałami, cynamonem i sokiem z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną, śmietankę i całość miksujemy na najwyższych obrotach(...)robotem z widełkami). Banana kroimy na mniejsze kawałki, rozdrabniamy blenderem i łączymy z masą jajeczno śmietanową. Masa powinna mieć gładką, jednolitą konsystencję. Połowę masy łączymy z jabłkami, które równomiernie rozprowadzamy na przestudzonym cieście. Pozostałą częścią masy przelewamy na tartę i przykrywamy nią jabłka. Tartę pieczemy w 190 ° C ok. 30-35 min. na złoty kolor. Migdały prażymy
Moniki Smakołykimlekiem i olejem. W osobnym naczyniu mieszam mąkę, cukry, sól, proszek do pieczenia oraz cynamon. 2. "Suche" składniki stopniowo dodaję do "mokrych". Dokładnie mieszam ciasto. Do ciasta dodaję obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Mieszam. 3. Ciasto przekładam do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki. Piekę 20 minut w temperaturze 200 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiplacki tylko 2 i piekłam jeszcze biszkopt z 3 jajek. Natomiast z braku chęci pójścia do sklepu po galaretki zmuszona byłam dać kaszę mannę aby jabłka się "trzymały". :) Ciasto orzechowo - jabłkowe Składniki: kostka margaryny 3,5 dag mąki -> dałam o wiele więcej, ponieważ było za mało według mnie (ok.4,5 - 5 dag) 150 dag cukru 2 łyżki(...)posiekanych orzechów 15 dag cukru 3 łyżki miodu 3 łyżki mleka 15 dag masła Przygotowanie: 1. Zagniatamy składniki na ciasto i dzielimy na 3 części. Każdy oddzielnie pieczemy przez ok. 20 min w 180st. C. 2. Jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach i smażymy, aż powstanie mus. Pod koniec smażenia dodajemy cynamon i galaretki w proszku. Mieszamy
charlotte gotujeJesienne dyniaczki z ciasta drożdżowego z dodatkiem dyni i jabłek. Część dyniaczków nadziałam serem z dynią, a część małymi jabłuszkami. Mamy dwa w jednym. Najlepsze są jeszcze ciepłe do schrupania. ciasto: 330 g mąki pszennej 2 dkg drożdży 150 g puree z dyni(...)cukru szczypta soli 1 jajko 40 g masła 120 ml mleka nadzienie: 150 g sera twarogowego tłustego 1 łyżka miodu 150 g dyni pieczonej 8 jabłek małych migdały puder Ciasto: Do miski przekładam drożdże, wlewam połowę letniego mleka, dodaję szczyptę cukru, i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany około dwie łyżki. Odstawiam na 30 minut w ciepłe
wesoła kuchniapudru 1 kg jabłek słoiczek powidła śliwkowego ( 280 ml) 3 łyzki cukru łyzeczka cynamonu Wszystkie składniki ciasta połaczyc ze sobą i wyrobić kruche ciasto. Włozyc je na godzinie do lodówki . Jabłka(...)należy obrac i pokroić w drobną kostke, wymieszać je z cukrem i cynamonem. Ciasto podzielic na dwie czesci. Tortownice (26cm) wyłozyc papierem, wysmarować masłem i posypać kasza manna. Dno i boki wylepić ciastem, a następnie wysmarować je powidłami sliwkowymi (około pół słoika). Nastepnie wyłozyc jabłka które znów nalezy wysmarować drugą połową powideł. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto
Radość kipiąca uśmiechem.zakwaszone 33% całkowitej mąki (połowa orkiszowej). Dodatek namoczonego siemienia i tartego jabłka opóźnia czerstwienie i zapobiega kruszeniu się chleba. Zaczyn (fermentacja 18 h w 25-27oC): 30 g zakwas żytni 150 g letnia woda 3 g sól 150 g mąka orkiszowa pełnoziarnista Ciasto: cały zaczyn po 18 h 150 g woda letnia 6 g sól(...)wcześniej namoczone 50 jabłko lub marchew (drobno starte) woda do korekty konsystencji Wymieszać krótko ciasto do połączenia składników, zostawić na 5 minut. Dodać siemię i jabłko, wmieszać równomiernie w ciasto, ewentualnie dodać trochę wody do miękkiej konsystencji ciasta. Zostawić w cieple do wstępnej fermentacji na 50-60 minut. Przełożyć do foremki 20x11 cm. Wyrastanie w foremce w cieple
Przepisy na domowy ser i chlebkefirze, rzadziej z dodatkiem drożdży. Uwielbiam zapach, który unosi się w domu podczas ich smażenia :) Racuszki można podać na śniadanie lub na podwieczorek. Jeśli lubicie, jabłka przed dodaniem do ciasta można wymieszać z łyżeczką cynamonu. 2 szkl mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru pudru 400 ml kefiru 2 jajka 2 jabłka olej(...)miski przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, wymieszać. Jajka rozbełtać z kefirem, dodać do mąki i dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Do ciasta dodać pokrojone w niedużą kostkę jabłka. Na patelni rozgrzać olej (głębokość ok 0,5cm) i smażyć racuchy z obu stron na średnim ogniu na rumiany kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać
Smakołyki Asizrobiłam szarlotkę. Mam jeden sprawdzony przepis, który nigdy nie zawodzi. Szukałam dość długo takiego, który pasowałby mi i mojej rodzinie. W końcu kiedyś znalazłam. Ciasto robi się szybciutko a jeśli już ma się gotowe prażone jabłka, to wystarczy jeśli ktoś lubi dodać cynamon. Składniki na ciasto: * 3 szklanki mąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szklanki cukru * 1 cukier(...)rodzynki * 1 cukier waniliowy Jabłka podsmażam z cukrem i cukrem waniliowym. Na koniec wsypuję cynamon i rodzynki, jeśli je mam akurat. Na jabłka wykładam ubitą bezę z trzech białek, co pozostały mi z ciasta dodając 1/4 szklankę cukru i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Na bezę wykładam rozwałkowaną drugą część ciasta. Piekę 1 godzinkę w 180 stopniach Nic dodać
Pieprzyć z FantazjąZapraszam na ciasto z dużą ilością orzechów z jabłkami i rodzynkami. Przeważnie do tego ciasta dodaje się cynamon, ale u mnie jest nieco inne wydanie z aromatem pomarańczy. Ciacho jest proste i szybkie do zrobienia 😉 Składniki (blaszka: 23/33 cm): mąka pszenna 3 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, soda 1 łyżeczka, cukier 1 szklanka, jajka 7 szt, olej(...)pszenną z sodą i proszkiem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Do masy jajecznej dodajemy orzechy, rodzynki, jabłka, skórkę z pomarańczy i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Piekarnik nagrzewamy. Ciasto pieczemy 40 min. w 170-180 st.C. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Do rondelka łamiemy czekoladę, dodajemy mleko i podgrzewamy
kulinarne odsłony patiwystarczyła zaledwie na niecałe 2 dni... Radzę Wam - podwójcie proporcje składników! Pooolecam! (Tortownica o średnicy 16 cm) Ciasto: 50g margaryny 130g cukru 2 jajka 50g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) Dodatkowo: 2 jabłka (średnie) sok z 1/3 limonki (można użyć cytryny) skórka z 1/3-1/2 limonki Wierzch: 35g margaryny 50g cukru(...)pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem i mieszając - stopniowo (na przemian) z jajkami i mieszanką mąk. (Powstała masa powinna być dość luźna i lepka.) Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia, a na jej wierzchu rozłożyć jabłka. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 stopniach. W międzyczasie przygotować masę kukurydzianą. (Najlepiej bezpośrednio przed użyciem
Di gotuje