ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:203/762)

Ciasteczka Apple Pie 136

ciasta + łyżka wody Sposób przygotowania Na stolnicę wysypujemy przesiana mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i zalewamy wodą - wyrabiamy. Gotowe ciasto przekładamy do folii i wkładamy na około 20 minut do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środki i kroimy na drobno. Przekładamy do miski, posypujemy cynamonem, cukrem i łyżką ekstraktu waniliowego - dokładnie mieszamy.  Przygotowane wcześniej(...)będzie smaczniej. Wycinamy z ciasta 2 rodzaje kół, jedno mniejsze, drugie trochę większe na wierzch. Na mniejsze koło wykładamy na środek około łyżkę jabłek i przykrywamy je drugim, większym krążkiem ciasta, sklejamy ręcznie, a następnie wycinamy ciastka wielkości mniejszych kółek. Tak przygotowane ciasta wykładamy na blat do pieczenia wyłożony papierem do pieczenia, smarujemy wodą, posypujemy cukrem. Wierzch każdego

Słodkie Przyjemności
Miodowa babka z jabłkami i kruszonką – miodowy jabłecznik 92

przepis. Miód nadaje nie tylko bursztynowego koloru, ale też charakterystycznego posmaku, który idealnie komponuje się z jabłkami i cynamonem. Polecam zarówno bez okazji (do kawy czy herbaty), jak i na świąteczny stół. Miodowa babka z jabłkami: 4 średnie jabłka 2 i ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ łyżeczki mielonego imbiru(...)Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50-60 minut. Studzimy najpierw 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie 10 minut przy uchylonych drzwiczkach, potem możemy zostawić ciasto do wystudzenia na blacie. Post Miodowa babka z jabłkami i kruszonką – miodowy jabłecznik pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Jabłkowe poduszeczki 197

chcemy przekąsić coś słodkiego. Podczas przygotowania wykorzystałam ciasto francuskie firmy Frosta, ponieważ opakowanie zawiera 6 płatów równo podzielonego ciasta, które wystarczy podzielić na pół i mamy już gotowe porcje do naszych ciastek. W przypadku użycia innego ciasta, wystarczy rozwinąć rulon i podzielić go na kwadraty o boku około 10-12 cm.   Jabłka obrać, przeciąć na pół(...)miski i posypać cukrem i cynamonem. Delikatnie przemieszać i odstawić. Pocięte na kwadraty ciasto francuskie, rozłożyć na blacie. Na połowie każdego kwadratu wykonać poprzeczne nacięcia (fot.1) , zwracając uwagę, żeby nie naruszyć brzegów ciasta. Drugą połowę ponakłuwać widelcem i ponakładać na nią jabłka, odciśnięte z soku (fot.2) . Następnie nakryć je ponacinaną stroną ciasta i dokładnie posklejać brzegi. Przełożyć

Świat Ciasta
Najprostsze placki z jabłkami FIT 141

plasterki. W misce mieszamy mąkę, mleko i jajko – ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany (jeśli będzie za rzadkie -dodajemy mąki, jeśli za gęste – dodajemy mleko). Jabłka dodajemy do ciasta, mieszamy. Na rozgrzanej patelni, delikatnie natłuszczonej, nakładamy placki wedle zasady 1 łyżka = 1 placek . Polewamy roztopioną gorzką czekoladą i posypujemy ksylitolem oraz ziarnami kakao. Smacznego! Artykuł Najprostsze placki

Be Fit Be Strong
Tarta z jabłkami i orzechami w karmelu 804

włoskich PRZYGOTOWANIE   Zagniatamy ciasto z podanych składników.  Wyrabiamy, robimy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę na tartę smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy formując koło i wyklejamy nim foremkę  ( odkrawając wystające ciasto i uzupełniając ewentualn e braki na brzegach).     Nakłuwamy ciasto widelcem. Układamy na cieście folię aluminiową i wysypujemy(...)nią suchą fasolę, aby ciasto po środku nie wybrzuszyło się. Pieczemy w ten sposób przez 15 min z termoobiegiem w temp. 170 stopni.     Zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy jeszcze przez 5 -10 minut, aż ciasto się zarumieni.       Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je na plasterki i układamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Szarlotka 122

masłem i posyp bułką tartą.  Większą kulę ciasta wyłóż na dnie blachy. Wyrównaj je i ponakłuwaj widelcem. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 15 minut, aż będzie miało lekko złocisty kolor. W tym czasie umyj i obierz jabłka a następnie zetrzyj je na tarce o grubych(...)oczkach lub zetrzyj w malakserze/blenderze. Starte jabłka posyp cynamonem i skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Jabłka ułóż na podpieczonym spodzie ciasta. Mniejszą kulę ciasta zetrzyj na tarce (o grubych oczkach) wprost na jabłka.  Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni (aż do momentu gdy wierzch ciasta będzie miał ładny złoty kolor). Gdy ciasto ostygnie

Mania Wypiekania
Szarlotka z połówkami jabłek. 572

użyłam z kawałkami czekolady i nic nie czuć, jednak najlepszy waniliowy 1 jajo 1 margaryna lub masło (250g) DODATKOWO: Jabłka ok 6-7 sztuk sredniej wielkości cynamon Składniki wyłożyć na stolnicę i zagnieść tak jak  kruche ciasto. Kiedy będzie się bardzo lepić do rąk podsypać mąką, ma być elastyczne.Dzielimy na 2 części (jedna mniejsza, druga(...)większa). Większą część wałkujemy i wykładamy na dno blaszki wyłożonej pergaminem. Na to wykładamy jabłka obrane, przekrojone na pół a środki wydrążone. Każde jabłko delikatnie pruszymy cynamonem. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na jabłka, boki delikatnie sklejamy. Pieczemy

Moje Słodkie Piekiełko
Drożdżowe z czerwoną porzeczką i jabłkami 141

jakie smaczne! :-)   SKŁADNIKI: rozczyn: - 3/4 szklanki ciepłego mleka - 4,5 dkg świeżych drożdży - 2 płaskie łyżeczki cukru ciasto: - 1/2 kg mąki - 1/2 szklanki cukru - szczypta soli - 2 jajka - 3/4 szklanki oleju - 1 żółtko do posmarowania dodatkowo: - 2 jabłka - 1/2 łyżeczki cynamonu - słoiczek kwaskowatego dżemu (u mnie domowy dżem z czerwonej porzeczki) Przygotowuję rozczyn- mieszam mleko z drożdżami(...)miejsce na ok 1 godzinę (przykrywam ściereczką). Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładam je na blaszkę i po ok. 5 minutach smaruję kwaskowatym dżemem. Jabłka obieram, kroję w cienkie plasterki i wkładam je w ciasto, posypując cynamonem. Pozostawiam na kolejną godzinę. Piekę w temp. 170'C (grzałki "góra-dół") przez ok. 45 minut (pierwsze 10 minut w temp

Wielopokoleniowo
Jesienne ciasto piernikowe z jabłkami i krówkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.181 138

ostatnio uszło. Był to weekend pod znakiem gotowania z Whiteplate.  Oprócz bułeczek, chleba, kotlecików i placków upiekłam to ciasto  będące kwintesencją jesiennej pory roku. Jesienne ciasto piernikowe z jabłkami i krówkami 160 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia po 1 łyżeczce mielonego kardamonu, imbiru i cynamonu szczypta soli 130 g miodu 50 g golden syrup(...)obrotach, aż wyraźnie zwiększy objętość.  Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Na końcu, partiami wsypujemy mąkę. Jako ostatnie dorzucamy krówki i kawałki jabłka. Mieszamy i masę przekładamy do foremki. Ciasto pieczemy ok. 50 minut. Studzimy w foremce

Dzieje kuchennej Wiewióry
CIASTO CYNAMONOWE Z JABŁKAMI - MÓJ WKŁAD DO KSIĄŻKI "OPOLE W CZTERDZIESTU SMAKACH" 103

władz i grupy kulinarnych zapaleńców czyli Opolskiej Blogosfery Kulinarnej. Bardzo się cieszę, że trzy testowane przeze mnie przepisy, znalazły się w tej publikacji. Jako pierwsze przedstawiam ciasto cynamonowe z jabłkami SKŁADNIKI: 4 jajka 2 szkl. mąki 3/4 szkl. oleju 1 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 5 jabłek pokrojonych w kostkę(...)Jajka z cukrem utrzeć na kogel-mogel. Dodać mąkę z proszkiem i sodą. Następnie pomału wlewać olej, ciągle miksując. Na koniec dodać pokrojone jabłka, cynamon i bakalie - całość wymieszać łyżką. Ciasto wylać do formy (keksówka), wyłożonej papierem do pieczenia i piec 60 minut w 180 stopniach

Kuchnia w opałach
Przetwory z jabłek 235

Najlepsze jabłka do naleśników, ciast, przekąsek. Przepis bardzo szybki. Składniki: tylko jabłka i cukier przejdź do przepisu

w kuchni i w ogrodzie
Ciasto żurawinowo - jabłkowe 127

ciasto to świetna alternatywa na zalegające w kuchni jabłka już nie pierwszej świeżości. Dosyć słodkie,ale tą słodycz świetnie przełamuje żurawina. Cały smak uzupełnia kokosowa kruszonka . Składniki: 130 g miękkiego ciasta 200 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 2-3 jabłka, pokrojonych w kostkę 150 g żurawiny świeżej lub suszonej(...)bladożółtą, kremową masę. Dodawać po jednym jajku po każdym dokładnie miksując. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na koniec wmieszaj ręcznie jabłka i żurawinę. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na chwilę. W tym czasie przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszaj/ zagnieć. Ma przypominać pokruszony chleb. Kruszonkę rozłóż

Pysznie & Pięknie
Jabłecznik z budyniem 276

królują u nas jabłka. I nie może też zabraknąć naszego ulubionego jabłecznika z budyniem według przepisu mojej mamy. Bywało też tak, że piekłam go co tydzień:) Kruche ciasto, dużo jabłek i ciepły budyń, smaki moje dzieciństwa;):) Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, 3 jajka, 250g masła lub margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)jabłkowa: 1 kg jabłek, 2 i 1/2 szklanki mleka, 2 budynie owocowe, łyżeczka masła, cukier waniliowy oraz cukier do budyniu.     Jabłka obrać, pokroić w dość duże plastry i ułożyć na cieście. Posypać je cukrem waniliowym. Budynie ugotować na mleku z cukrem według przepisu na opakowaniu. Dodać do nich masło. Dokładnie wymieszać. Gorącym budyniem zalać jabłka

Z miłości do słodkości
Racuszki drożdżowe z jabłkami 52

drożdżowe z jabłkami. Doskonale sprawdzą się jako słodka przekąska o każdej porze dnia. Składniki 2 szkl. mąki 1 szkl. mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 żółtka 2,5 dag drożdży 2 duże jabłka Przygotowanie Mleko podgrzać razem z cukrem, do ciepłego wkruszyć drożdże, wymieszać i wlać rozczyn do reszty składników. Wymieszać ciasto i pozostawić(...)wyrośnięcia. Następnie pokroić jabłka na małe kawałki i dodać do ciasta. Nabierać łyżka i smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Autor przepisu: Katarzyna Artykuł Racuszki drożdżowe z jabłkami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy

Proponowane wyszukiwania