ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:222/762)

Ciasto jogurtowe z jabłkami i cynamonem 113

Tego ciasta nie wolno wyrabiać, miksować ani ubijać! Składniki mieszamy tylko przy użyciu łyżki. Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 25x21 cm lub okrągłej o średnicy około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka nacinamy w poprzek. Jabłka wciskamy w surowe ciasto nacięciami do góry, a wierzch ciasta posypujemy delikatnie cynamonem i pieczemy 45 minut lub do suchego patyczka

Smakowity Blog Kulinarny
Jabłecznik 165

Typowy jabłecznik z ogromną ilością jabłek i cynamonu, na kruchym cieście. Jest bardzo smaczne ,łatwe w wykonaniu i zawsze wychodzi. Zapach po wyciągnięciu go z piekarnika rozniósł się po całym mieszkaniu. To moje wspomnienie z dzieciństwa. Składniki: - 2.5 kg jabłek - 3 szklanki mąki - masło  - 2 jajka - 3/4 szklanki cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - cynamon - cukier puder(...)stopni Obrać i potrzeć jabłka na tarce o  grubych oczkach. Po tym czasie  wyjąć 1 część ciasta i rozwałkować,wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę ciasto i posypać cynamonem. Na tak przygotowany spód wyłożyć jabłka lekko odciśnięte z soku i zetrzeć 2 część ciasta.Piec 45 minut ,po wystygnięciu posypać cukrem pudrem

magiczna kuchnia Kasi
Róże z jabłek i ciasta francuskiego 314

Róże z cienkich plasterków jabłek zawiniętych w ciasto francuskie są łatwe do zrobienia, smaczne i niewątpliwie stanowią oryginalną dekorację. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ i PROSECCO 144

mąki ziemniaczanej - 60 g cukru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 jajka - dodatkowo mąka do podspywania W/w składniki zagniatamy w elastyczne ciasto, przekładamy do torebeczki foliowej i umieszczamy w zamrażalniku na 15 minut. ponadto: - 6 dużych jabłek - 1 płaska łyżeczka cynamonu - 1/2 szklanki mrożonych malin - 1/2 szklanki mrożonych borówek amerykańskich - 100 ml Prosecco DOC Treviso Mionetto - 2 łyżki(...)obierz ze skórki, zetrzyj na tarce, odciśnij sok ( możesz go wypić) Jabłka wymieszaj, z cukrem, cynamonem, dodaj prosecco. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia, wylep ciastem dokładnie. Ciasto oprósz łyżeczką kakao. Wyłóż jabłka, posyp malinami, borówkami. Na wierzch wykładamy kruszonkę, przepis poniżej. - 30 g masła - 65 g mąki pszennej - 40 g cukru kryształ Mieszamy na kruszonkę. Ciasto wstaw

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe z cynamonową kruszonką 93

Składniki : 4 jajka 5 dag drożdży 2 łyżki masła 1 jabłko ok. 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru ok. 3 szklanki mąki pszennej cynamon Przygotowanie: patrz przepis na drożdżowe .                                 Piekłam w foremce o średnicy(...)temp. 180 *C Kruszonka: ok.3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru ok.1/2 kostki masła łyżka cynamonu Po przełożeniu ciasta do foremki rozkładam na wierzch pokrojone w cienkie plasterki jabłko. Dopiero wtedy posypuję ciasto kruszonką z cynamonem. Gdy podrośnie piekę w temp.180

Proste Potrawy
smaczna sypana szarlotka jabłkowo-śliwkowa... 315

posypać resztą suchych składników. Margarynę pokroić w plastry i rozłożyć na wierzchu ciasta. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, po upieczeniu dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sypana szarlotka jest bardzo łatwym, szybkim ,smacznym,aromatycznym ciastem na deser, jabłka można mieszać dżemami niskosłodzonymi..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Apfelstrudel - strudel z jabłkami 201

cukier waniliowy rum do namoczenia rodzynek bułka tarta do posypania ciasta Do posypania: cukier puder cynamon Przygotowanie:  Rodzynki zalać rumem i odstawić na minimum godzinę. Ze wszystkich składników na ciasto wyrobić gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Odstawić pod przykryciem aby odpoczęło (na około godzinę). W tym czasie obrać jabłka i pokroić w plasterki.  Orzechy posiekać na drobne kawałki(...)Ciasto cienko rozwałkować na papierze do pieczenia. Posypać bułką tartą i poukładać na nim kawałki jabłka. Całość posypać cynamonem, cukrem waniliowym, kawałkami orzechów i rodzynkami odsączonymi z rumu. Ciasto zwinąć w długi rulon. Można pomagać sobie podnosząc papier do pieczenia na którym znajduje się rozwałkowane ciasto i  lekko dociskać. Oba końce rolady podwinąć pod spód. Strudel wstawić

Ze smakiem i z pasją
Różyczki jabłkowe z ciasta francuskiego 126

jednocześnie są łatwe w wykonaniu i pyszne. Różyczki z ciasta francuskiego SKŁĄDNIKI: 1/2 opakowania ciasta francuskiego (ok 140g) 1 duże czerwone jabłko lub 2 małe 2 łyżki cukru trzcinowego  gałązki świeżej mięty PRZYGOTOWANIE: Jabłko myjemy kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie jabłka kroimy w cienkie ok 2 mm plasterki. Plasterki jabłka wkładamy na blaszce wyłożonej(...)czasie wyciągamy posypujemy cukrem trzcinowy plasterki i wkładamy do piekarnika jeszcze na 2 minutki, do roztopienia cukru. Ciasto francuskie zwinięte w rulon kroimy na paski ok 2 centymetrowe. Rozwijamy paski ciasta kroimy na dwie części. Na każdej układamy 3-4 plasterki jabłka, tak aby trochę wystawały ponad ciasto. Ciasto luźno zwijamy w ruloniki tworząc róże

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto z jabłkami i orzechami 168

Lubicie jesienne ciasta z dodatkiem cynamonu lub przypraw korzennych? Pięknie pachnące ciasto z cynamonem, orzechami i jabłkami idealne na każdy jesienny dzień. Salceson to bardzo łatwe ciasto, proste w przygotowaniu. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej 2 łyżki kakao 3 jajka 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cukier puder do posypania Cukier utrzyj z rozpuszczonym masłem, utrzyj jaja i dodaj do misy. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj. Orzechy podziel na mniejsze kawałki, jabłka obierz i pokrój w kostkę i dodaj wszystko do ciasta, wymieszaj. (jeśli będzie za suche można dodać 2 łyżki oleju) Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, wypiekam około 40 minut ( do suchego patyczka

Kurnikowo
Racuchy drożdżowe z jabłkami 122

fareast-language:EN-US;} Smaki dzieciństwa - racuchy drożdżowe z jabłkami <3 Składniki: 2 i ½ szklanki mąki pszennej 2 jaja 1i ½   szklanki ciepłego ale nie gorącego mleka 25g świeżych drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli olej do smażenia Dodatkowo: Cukier puder do posypania 2 większe jabłka Wykonanie: Przesianą mąkę wsypać do wyższej miski. Mleko lekko podgrzać wbić(...)ciepłe miejsce do czasu wyrośnięcia ciasta około 40 minut. Wszystko zależy jak ciepło mamy w kuchni. W miedzy czasie jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niezbyt małą kostkę. Po tym czasie przygotowane jabłka wmieszać do ciasta i porcjami, łyżką wykładać na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor.   Niestety mało

W garach u Gosi
Racuchy drożdżowe z jabłkami 354

Cukier puder do posypania 2 większe jabłka Wykonanie: Przesianą mąkę wsypać do wyższej miski. Mleko lekko podgrzać wbić do niego jajka, rozmieszać, dodać pokruszone drożdże oraz cukier i sól.   Dokładnie wymieszać i połączyć z mąką. Znów wymieszać do połączenia produktów. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu wyrośnięcia ciasta około(...)minut. Wszystko zależy jak ciepło mamy w kuchni. W miedzy czasie jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niezbyt małą kostkę. Po tym czasie przygotowane jabłka wmieszać do ciasta i porcjami, łyżką wykładać na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor.   Niestety mało zdjęć ponieważ racuchy schodziły na bieżąco tak smakowały

W garach u Gosi
Jabłecznik z budyniem 339

pieczenia, dodajemy posiekaną margarynę. Jajka ubijamy wraz z cukrem, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy na gładkie ciasto. 2. Blaszkę smarujemy olejem, wykładamy na nią 2/3 ciasta, resztę wkładamy do zamrażalnika. 3. Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Układamy rzędami na blaszkę(...)800ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 1 minuty. 5. Gorącym budyniem zalewamy jabłka. Na budyń ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 50 minut

Szefowa kuchni
jabłka w kruchym cieście z kruszonką z orzeszkami... 145

orzeszki pistacjowe 100 gram miekką margarynę, cukier, jajka, proszek do pieczenia, mąkę spiralami miksera utrzeć na kruszonkę tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, 3/4 ciasta wylepić na dnie i trochę na rancie obrane jabłka zetrzeć na tarce duże oczka, wymieszać z cukrem, cynamonem, budyniem masę jabłkową wyłożyć na ciasto resztę kruszonki wymieszać z orzeszkami wysypać kruszonkę z orzechami(...)jabłka piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-55 minut, ciasto w tortownicy dobrze wystudzić, najlepiej całą noc - ciasto jest bardzo smaczne i aromatyczne i chrupiące..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka z miodem i migdałami. 157

Składniki : Ciasto na spód : 2 szklanki mąki kostka masła 3/4 szklanki cukru kryształu 1 duże jajko Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 5 dkg masła 5 dkg cukru 10 dkg rodzynek sok z połowy cytryny 1 budyń o smaku śmietankowym łyżka mąki ziemniaczanej mała płaska łyżeczka cynamonu Polewa migdałowo-miodowa : 8 dkg cukru 1 dkg masła 1 łyżka miodu naturalnego(...)przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać cukier , masło, posiekać nożem. Wbić jajko, wymieszać wszystkie składniki razem. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia ciast.   Masa jabłkowa : Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki, wsypać do rondla, skropić sokiem z cytryny, dodać masło. Rondel postawić na nie dużym ogniu, dusić około 15 minut, od czasu

Przepisy i porady kulinarne
Szarlotka z tartymi jabłkami. Górska szarlotka. 181

olbrzymi kawałek, który może zastąpić obiad! Tak! Zdecydowanie uwielbiam to ciasto!  Szarlotka to pyszne ciasto na weekend, które zrobicie maxymalnie w 20 minut. Smakuje bardzo dzieciom. Chrześnica mojego męża stwierdziła wczoraj "jeszcze nigdy w życiu ciocia tyle nie zjadałam, a jabłecznik był git! " Hehehhehe SKŁADNIKI na dużą blachę CIASTO: - 150 g masła prosto z lodówki - 330 g mąki tortowej(...)mąki pszennej - 130 g cukru gruboziarnistego W/w składniki łączymy razem na sypką i granulowatą tesksturę.  Ciasto wyjmuj z lodówki, i wylep nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadź równomiernie. Posyp na wierzch 2 łyżeczki kakao. Wyłóż wszystkie jabłka. Na samą górę posyp kruszonkę. Ciasto piekłam 1 godzinę i 15 minut w temp. 170- 180 stopni C. Ostatnie

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania