ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:230/762)

Ciasto jabłkowo - budyniowe 417

Ciasto z nutką  jabłek  i masy budyniowej na deszczowe popołudnie :) Czas pieczenia:   4 x 20 min                      Temperatura pieczenia:   180  °C           Wielkość formy :   Ciasto: 4 szkl mąki 1/2 szkl cukru 2 jajka 2 łyżki budyniu śmietankowego(...)śmietanie. Zagnieść ciasto , podzielić na 4 części. Czwarta część malutka na pokruszenie. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka  3/4 margaryny 3/4 szklanki cukru Wszystkie składniki zagotować 2 jajka 3/4 szkl śmietany 2 budynie śmietankowe 1 cukier waniliowy Wszystkie składniki połączyć, rozmieszać i wlać do gotującego się mleka, gotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając. Masa jabłkowa: jabłka prażone galaretka

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto w 10 minut - dziś z GRUSZKAMI i cynamonowym lukrem. 305

Niewielką brytfankę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną. Wlewamy do niej ciasto. Na wierzch nakładamy pokrojone w kawałki sezonowe owoce. Pasują np. porzeczki, gruszki, śliwki, jabłka itd itp. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem z cukru pudru, cynamonu i soku z cytryny

Z butelką mleczka w tle
Brioszki z dynią, jabłkami i żurawiną 151

zagęszczonego słodzonego mleczka 2 jabłka (antonówka albo szara reneta) garść żurawiny (użyłam mrożonej) Masło z mlekiem rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą ( mleko nie powinno być gorące). Mąkę mieszamy z cukrem i solą. W środku tworzymy dołek i dodajemy mieszankę z mlekiem, a także resztę składników na ciasto. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę owijamy folią(...)wymiarach około 40 x 30 cm. Rozsmarowujemy na nim pure z dynii, polewamy mleczkiem i rozkładamy pokrojone w kosteczkę jabłko, a następnie posypujemy żurawiną—>KLIK. Ciasto zwijamy jak roladę i […] Artykuł Brioszki z dynią, jabłkami i żurawiną pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Bułeczki z jabłkiem, ricottą i żurawiną 78

waniliowej 2 jabłka 100g serka ricotta 100g świeżej żurawiny 1 jajko do posmarowania bułeczek Wykonanie: przygotować rozczyn ze 125ml ciepłego mleka, 2 łyżek cukru i drożdży. Składniki rozmieszać w naczyniu, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę składników – mleko, cukier, żółtka, esencję, roztopione masło i mąkę. Zagnieść ciasto, wyrabiając ok.8-10minut. Ciasto(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na grubość 1,5cm na kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto posmarować ricottą. Na serek wyłożyć cienko pokrojone plastry jabłek oraz wyłożyć żurawinę. Ciasto zwinąć w rulon jak roladę, podzielić na tyle części, ile chcemy mieć bułeczek. Odkrawać części i układać obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować przed

Raj dla Podniebienia
Tarta z jabłkami 59

cynamonu – 2 łyżki roztopionego masła Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem i solą , dodać masło, 3 łyżki wody i połączyć ciasto. Następnie uformować z ciasta kulę i włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Obrać jabłka i pokroić w plastry po czym wymieszać z 2 łyżkami cukru oraz cynamonem. Dodatkowo rozpuścić 2 łyżki masła. Schłodzone(...)ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy ok. 30 cm. Przenieść na formę do tarty o średnicy 28 cm. Tak przygotowane ciasto na tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180ᵒC) na ok. 10 minut. Następnie wyciągamy i wykładamy jabłka, które zalewamy roztopionym masłem. Tak przygotowaną tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180ᵒC) na ok. 30 minut. Propozycje podania : gałka lodów waniliowych

I LOVE LIFE
pyszna drożdżówka z owocami, kruszonką... 97

Składniki: drożdże świeże 10 dag, mąka tortowa 80 dag, sól 1 szczypta, mleko letnie 2 szklanki, masło stopione 100 gram, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki "XL", jabłka 5 sztuk większe, morele 10 sztuk, żurawina suszona 5 łyżek mąka tortowa 1,5 szklanki, cukier 1/2 szklanki, masło 12,5 dag miękkie cukier puder 1 szklanka, gorąca woda(...)wyrabiać z 8 minut, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i wyłożyć ciasto do formy. Na wierzch ciasta rozłożyć starte jabłka na grubszych oczkach, ćwiartki moreli, posypać suszoną żurawiną. Z podanych składników palcami utrzeć kruszonkę i rozsypać na owocach, piekarnik nagrzany

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto Japońskie 136

Makowiec z jabłkami, makowiec japoński czy ciasto japońskie pod takimi nazwami można spotkać ciasto bardzo, delikatne, wilgotne, makowe i pachnące świętami. Może to dziwne zwłaszcza, że mamy wiosnę ale tak właśnie poczułam gdy zapachniało w domu tym ciastem. Miałam wrażenie, że zaraz będę ubierać choinkę. Składniki: 1 kg jabłek 8 jaj 500 g maku 1,5 szklanki cukru(...)cukrem na gładką masę. Dodawać po jednym żółtku dokładnie ucierając po każdym. Nadal ucierając dodawać po łyżce maku i jabłek. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszę mannę. Białka ubić i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać bakalie i olejek migdałowy. Wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną

Pysznie & Pięknie
Buziaczki- ciasteczka serowe z jabłkiem 119

buziaczki z jabłkiem SKŁADNIKI: 250 g białego sera półtłustego 250 g masła 250 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka cukru waniliowego 2 nieduże jabłek cukier puder do posypania Z mąki, sera i masła zagnieść ciasto.  Blat podsypać odrobiną mąki i rozwałkować ciasto(...)grubość około 3 mm - 5 mm.  Szklanką od piwa wyciąć kółka (jak na pierogi). Jabłka obrać podzielić na 8 części, usunąć gniazda Każdą część jabłka ułożyć na kółku ciasta, przy brzegu, krążek zgiąć w połowie i skleić rogi. Ułożyć na papierze do pieczenia i blasze. Piec w 190 stopni C przez ok 25 minut. Gdy ciasteczka

MarciochaKucharzy
Seromakowiec wg s. Anastazji 245

maku 2-3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 średniej wielkości jabłka Wykonanie: Mąkę z cukrem i proszkiem mieszam, dodaję wiórki zimnego masła i sikam, aż powstanie coś na podobieństwo drobnej kaszki. Wbijam żółtka i zagniatam ciasto. Zawijam w folie i schładzam w lodówce ok 1 godz. Schłodzone rozwałkowuję i wykładam na blaszkę z papierem(...)tarce jarzynowej o dużych oczkach.  Masę serowa dzielę na dwie części, jedna większa, druga mniejsza.  Mniejszą część masy serowej mieszam z makiem i tartymi jabłkami, przekładam na ciasto w blaszce,  na wierzch wykładam większa część masy serowej  i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° Cna 15-20 min,  następnie zmniejszam temperaturę

Ciasteczkowy Potwór
Szarlotka z bezą! 163

gruszki. A ja ogrom jabłek to musicie zrobić szarlotkę. Przepisów na szarlotkę cała masa. Ja Wam polecam ten sprawdzony z tamtego roku. Fajne kruche ciasto, beza delikatna, kruszonka i smak jabłek przełamany dżemem jeżynowym(...)Sprawdźcie sami! Pamiętacie ten przepis? Składniki: 1. na ciasto kruche: - 300 g mąki - 2 małe jajka - 180 g masła - 100 g cukru - szczypta soli - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie jest już gotowe do wylepiania formy. 2. masa z jabłek: 1 kg jabłek kwaskowatych, obieramy

SMYKWKUCHNI
Naleśniki ''Arabskie” z jabłkami 131

łyżka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki drożdży suchych na farsz: 3 jabłka (około 600 g) około 2 łyżek masła cukier do smaku i jeżeli lubimy cynamon (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Naleśniki z jabłkami Przygotowania: Najpierw przygotuję ciasto: Do miski wlewam letnie mleko, letnią wodę, dodaję cukier, drożdże i mieszam. Miskę odstawiam(...)miejsce. W tym czasie przygotuję jabłka: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam masło, dodaję jabłka i smażę około 10 minut, tak żeby jabłka zmiękły. Pod koniec dodaję do smaku cukier, mieszam i jeszcze przez chwilę smażę, żeby cukier się rozpuścił. Tak przygotowane jabłka odstawiam do wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Uwaga Babcia Gotuje
Cynamonowe ciasto z jabłkiem 225

smaku i w swej prostocie ciasto. Szybkie i całkiem proste do przygotowania – wszystkie składniki mieszamy ze sobą i to bez pomocy miksera. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie, pięknie pachnie cynamonem, a dodatek w postaci kawałków jabłka dodatkowo podnosi jakość tego wypieku. Zresztą nie mogło być inaczej, ponieważ jabłka plus cynamon to para idealna:) A dla wszystkich miłośników takich(...)Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm (u mnie tortownica o śr. 24cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na cząstki. Układamy na cieście, wciskając je lekko cieńszą stroną do masy. Ciasto wstawiamy na około 40-45 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (pieczemy do tzw suchego patyczka

Smaki Na Talerzu
Witajcie! 233

Jednak ile osób, tyle przepisów. Ostatnim czasem miałam okazję spróbować jej różnych wersji    i moja jest dla mnie idealna. Połączenie słodkiego kruchego ciasta z kwaśnymi tartymi jabłkami, to jest to, co łasuchy lubią najbardziej. U mnie na podwórku w tym roku wysyp jabłek, więc mogłabym piec szarlotkę non stop. Jednak   ilość kalorii zawsze każe(...)Posmarować formę masłem oraz posypać bułką tartą, następnie wyłożyć w niej ciasto wyjęte z lodówki. 6.        Ciasto to po wyłożeniu na blachę posypać bułką tartą (ok. 1 łyżki) 7.        Wyłożyć   na ciasto starte jabłka 8.        Na jabłka zetrzeć

Fabryka pomysłów
Babciny jabłecznik 469

ilością cynamonu i dodatkowo mielonych goździków, bo tak po prostu lubię. Największy problem sprawiło mi strasznie luźne ciasto, którego starałam się nie podsypywać za bardzo mąką, ale poradziłam sobie rozwałkowując je między kawałkami folii. Ciasto wyszło bardzo delikatne a w połączeniu z jabłkami i cytrynowym lukrem smakowało wyśmienicie. Myślę jednak, że będzie również pysznie smakować obsypane lekko cukrem pudrem(...)wystygnięcia i odsączamy na sicie z nadmiaru płynu. 2. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy, mleko i masło i zagnieść ciasto, które będzie dość luźne. Ciasto podzielić na dwie części. (Ciasto wyszło mi bardzo luźne i przed wałkowaniem schłodziłam je w lodówce. Po wyjęciu starałam się podsypać mąką, ale i tak przyklejało się do wałka, więc

UgotujmyTo.pl
Sernik z jabłkami i migdałami 224

serniki 60 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ( 16 g ) 50 g masła 4 jajka  Dodatkowo: 3 - 4 jabłka sok z 1/2 cytryny 70 g płatków migdałowych 1 łyżeczka cynamonu  Sposób wykonania: Ze składników podanych wyżej wyrabiamy ciasto do momentu, aż nie będzie się kleić do ręki Dno tortownicy o  średnicy 23 cm wykładamy papierem(...)jednolita dodajemy ser i wszystko dokładnie ucieramy/ miksujemy Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny Masę serową wylewamy na ciasto. Na serze układamy jabłka. Oprószamy je cynamonem i posypujemy płatkami migdałowymi Pieczemy ok 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni

Swojskie jedzonko

Proponowane wyszukiwania