ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:234/762)

Zbójcy w Pałacu i Tydzień Restauracji Groupon 152

ominie. Szalotka i sernik pojawiły się na stole. edit. wieeeeeelka szarlotka i jeszcze większy sernik. Czuć , że ciasta świeże , domowe … Szarlotka z dużą ilością jabłek na przepysznym kruchym cieście. Sernik jak dla mnie troszkę zbyt ciężki , zbyt zbity , ale to jest tylko i wyłącznie kwestia gustu. PODSUMOWUJĄC : Kuchnia tradycyjna , polska , ciężka , która ma swoje plusy i minusy

Ostra na Słodko
SZARLOTKA NA ZIMNO 179

zimnej wody, następnie wlewamy do jabłek. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. 5. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód i zostawiamy do wystygnięcia. 6. Na wierzchu ciasta układamy plasterki jabłek. 7. Całość schładzamy w lodówce

Marcepanowa kuchnia
Jabłecznik z pianką 140

pełni, w naszym sadzie w tym roku bardzo obrodziły. Wiele z nich powędrowało do słoików jako kompoty, konfitury, jabłka prażone do jabłeczników na zimę, a trochę trafiło właśnie do tego przepisu. Szybkie, proste i smaczne czyli takie ciasto jakie lubię najbardziej :) Przepis pochodzi z  tej  strony. Składniki na ciasto: 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pudru 1 opakowanie budyniu śmietankowego Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz budyń i jeszcze przez chwilę ubijamy do połączenia się składników. Piankę wykładamy na jabłka, a na wierzch ścieramy zmrożone ciasto. Pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 st. C. Smacznego

Słodka Kraina Wypieków
Jabłecznik 101

ciasto pochodzi z zeszytu mamy, a farsz jest wytworem mojej fantazji. Składniki na ciasto: ½ kg mąki ¾ szklanki cukru 1 masło 2 jajka i 2 żółtka 1 cukier waniliowy Ze wszystkich składników zagniatam ciasto. Dzielę w proporcji 2/3 do 1/3. Większą część ciasta rozwałkowuję i układam na wysmarowanej tortownicy o średnicy 24 cm (można zrobić rant z ciasta). Tortownicę wkładam(...)stopni na 25 minut. W tym czasie przyrządzam farsz. Składniki: 4 duże jabłka 2 płaskie łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki imbiru ½ szklanki siekanych migdałów ½ szklanki mielonych orzechów 1 cukier waniliowy Jabłka obieram i trę na dużych oczkach, dodaję pozostałe składniki i mieszam. Z 1/3 ciasta wykrawam dowolne kształty, które będę układać na jabłeczniku (u mnie

Słodki sentyment
Ciasto Murzynek – przepis tradycyjny 135

window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Murzynek – przepis tradycyjny Ciasto Murzynek to moje ulubione ciasto z dzieciństwa, zawsze czekałam z niecierpliwością, aż się upiecze i będę mogła zjeść jeszcze ciepłe z zimnym mlekiem. Poniżej przedstawiam podaje przepis mojej mamy z którego ciasto zawsze się udaje i zawsze znika błyskawicznie. Ciasto Murzynek  na 2 formy o wymiarach 12x30cm Składniki ciasto: 1 Kostka margaryny(...)koniec sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest w środku upieczone.. Polewa czekoladowa: pól kostki masła rozpuszczamy, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mleka oraz dwie 2 łyżki kakao rozpuszczamy (nie gotować). Polewamy upieczony placek i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto Murzynek – przepis tradycyjny Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką Sernik oreo

Księga-Smaku
Makowiec z jabłkami na herbatnikach. Szybki makowiec japoński. 268

Witam w Nowym Roku :) Dziś Święto Trzech Króli i zarazem pierwszy długi weekend tego roku. Zapraszam na bardzo szybki i prosty w wykonaniu makowiec z jabłkami, zwany też makowcem japońskim. Ciasto bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne.  Polecam :) Składniki ( na blaszkę 35x25 cm ) - 5 jajek - 15 dag cukru - 10 dag masła - 8 łyżek kaszy manny - 1 łyżeczka proszku(...)dużych oczkach. Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z masłem i cukrem, dodać masę makową, proszek do pieczenia, zmiksować stopniowo dodając kaszę mannę, następnie dodać jabłka i dokładnie wymieszać. Na koniec do ciasta dodać ubitą pianę z białek i delikatnie zamieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na dnie herbatniki. Na herbatniki wylać równomiernie masę. Wstawić

Kuchnia z widokiem na ogród
Kolejna wariacja na temat zapiekanego jabłka + Liebster Blog 105

Ostatnio przy każdej wizycie w sklepie kupowałam jabłka, nie wiem skąd moja obsesja, ale uzbierało mi się ich całkiem sporo, stąd dziś kolejna wariacja z zapiekanym jabłkiem, nie można tego nazwać szarlotką, to taki nietypowy mix ;) Składniki (porcja): białko z 1 jajka 1 jabłko 100g chudego sera białego 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki otrębów pszennych(...)naczynia, zostawiając część na przykrycie góry Jabłko trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cynamon (jeśli jabłko jest mało słodkie możemy dodać odrobinę miodu) wykładamy jabłko do naczynia, a górę wyklejamy resztą ciasta pieczemy w temp 190 stopni przez około 25-30 minut SMACZNEGO ! ! ! :) Dziś zostałam nominowana do  Liebster Blog przez Whiness . T o moja pierwsza

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
"Kopertki" 234

Taki mały Mount Everest. Więc niech to będzie jubileuszowy "Przepis na dziś" Składniki: *Ciasto: 3 szklanki mąki + do podsypywania 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 2 jajka - 1 całe i żółtko 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany 1 łyżka octu *Dodatkowo: kilka słodkich jabłek cukier puder do posypania Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy(...)śmietanę i ocet. Wszystko zagniatamy na jednolitą kulę, dokładnie, jeżeli to konieczne można podsypywać mąką. Gotowe ciasto wstawiamy na godzinę do dwóch do lodówki.  Jabłka obieramy kroimy w niewielka kostkę.  Gdy ciasto "odczeka" swoje w lodówce wałkujemy je bardzo cienko, podsypując mąką. Kroimy kwadraty takie miej więcej 7x7 centymetrów. Na środek wykładamy jabłko i zlepiamy przeciwległe rogi

Piekę, bo lubię
KLASYCZNA SZARLOTKA SYPANA 101

pozostałą szklankę mieszanki i zetrzyjcie pozostałe masło.  W oryginalnym przepisie masło ścierało się dopiero na ostatnią, górną warstwę. Podczas pieczenia masło topiąc się wnika wgłąb ciasta i skleja wszystkie warstwy. Czasem jednak jabłka tworzą dosyć nieprzepuszczalną warstwę, masło nie jest w stanie przesiąknąć przez wszystkie(...)warstwy i zdarzają się w cieście fragmenty z suchymi składnikami. Aby temu zapobiec ścieram niewielkie fragmenty na każdą z części. Robię ciasto trzy minuty dłużej, ale mam pewność, że się uda. Pieczcie około 1 godziny. Jeżeli zamierzacie piec to ciasto w niezbyt szczelnej tortownicy, zabezpieczcie dokładnie spód ciasta (albo dół piekarnika;) ). Roztopione masło i jabłka lubią wypływać

OliveandThyme
Biszkopt z Jabłkami Pod Kokosową Chmurką 69

wyrównujemy, pieczemy w temperaturze 180* około 35 minut. 2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy cukier, prażymy w garnku na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec dodajemy suche galaretki, dokładnie mieszamy by galaretka się rozpuściła, odstawiamy do schłodzenia. 3. Na wystudzony biszkopt wykładamy zsiadające się jabłka, następnie odstawiamy ciasto do lodówki do całkowitego stężenia. 4. W garnku gotujemy(...)małymi partiami dodajemy zimny budyń, powstałą masę budyniową wykładamy na jabłka. Wygładzamy, wstawiamy do lodówki. 6. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, po rozpuszczeniu cukru dodajemy kokos i ciągle na małym gazie prażymy ten kokos do chwili aż zmieni kolor na złoty. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimnym posypujemy ciasto

Dziś Ja gotuje
BABCINE CIASTO Z KRATKĄ 125

Takie ciasto, które najbardziej kojarzy mi się z moja ukochaną babcią, to ciasto z kratką, tylko u niej tak wyjątkowo smakuje. Podaję Wam przepis i polecam, naprawdę warto wypróbować, a użyć można równie dobrze każdej innej marmolady, choć ta z borówkami smakuje wybornie :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku(...)dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę. W rękach ,,ucieramy" Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy do przetartego w rękach ciasta. Dodajemy olejek, śmietanę. Zagniatamy ciasto. 1/6 ciasta odkładamy, resztę wykładamy na wyścieloną papierem blachę. Wykładamy borówki z jabłkami, rozsmarowujemy. Z odłozonego ciasta formujemy wałeczki, na cieście układamy w kształt kratki. Pieczemy w 170 stopniach przez 40 minut

Z Majeczką w kuchni
Placek jabłkowy z owocami jeżynowymi i masą z migdałów 174

ciasta odmrozić na wpół, tak aby ciasto nie było zupełnie miękkie, ale dało się już rozwałkować. Wyjąć z opakowania, ułożyć jeden na drugim i rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia + po ok. 1 cm ekstra z każdej strony aby ciasto założyć podwójnie tworząc dookoła pogrubiony rand. Docisną go lekko. Wyłożyć papierem blaszkę i na wałku przenieść rozwałkowany spód ciasta. Ponakłuwać(...)ciasto widelcem w kilku miejscach. Imbir kandyzowany drobno posiekać i wymieszać z dżemem oraz pokruszoną drobno masą z marcepanową. Jeśli jej nie masz zrób masę z podanych składników powyżej mieląc najpierw same migdały a potem wraz z jajkiem, cukrem i skórką cytrynową. Rozłożyć powstałą masę równomiernie na cieście lekko dociskając. Jabłka pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda i pokroić

Sztuka gotowania w/g Samiry
Szarlotka na kruchym cieście z różową pianką 212

dobrze wklepać w dno formy. Pozostałe ciasto owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i podpiec przez ok.10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Następnie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.   Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę. Razem z pozostałymi składnikami nadzienia jabłkowego(...)miksera. Pod koniec ubijania wsypać przesiany proszek kisielowy i krótko zmiksować.   Na podpieczony spód wysypać kilka łyżek bułki tartej (zapobiegnie to namoczeniu się spodu ciasta nadzieniem jabłkowym). Na to wyłożyć ostudzone jabłka. Na jabłkach rozprowadzić różową piankę. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta kruchego.   Piec w 180 st.C przez 40-50 minut do ładnego zarumienienia (jeśli

Nastoletnie Wypiekanie
Placki z jabłkami 239

dużych jabłek olej roślinny do smażenia cukier puder Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, cukier waniliowy i mleko. Wszystko razem dokładnie mieszamy (ciasto powinno być gęste). Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Dodajemy do ciasta. Placki smażymy na złoty kolor w dużej ilości oleju. Po wysmażeniu wykładamy je na ręcznik papierowy

Qchnia po prostu

Proponowane wyszukiwania