ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:243/762)

Grzybowe placuszki z kurkami 155

makaron z kurkami . Dzisiaj proponuję Wam grzybowe placuszki z kurkami. Nie jest tu dużo grzybów - tylko 75 g , lecz placuszki wychodzą naprawdę dobre. Kurki są tutaj składnikiem ciasta, tak jak jabłka w plackach z jabłkami. Przepis na te placuszki były już na moim poprzednim nieistniejącym blogu Pokrojone doprawione , lecz zasługuje na uwiecznienie go tutaj również. Te placuszki zrobiłam(...)bazie ciasta do pankejków. Jeśli wiecie, jak pachną duszone na maśle grzybki z cebulką, to możecie sobie wyobrazić zapach tych placuszków ... Smak wzbogaciłam szczyptą mielonej wędzonej papryki, co dodatkowo podkreśliło ich rumiany kolor. Jedliśmy je z sosem pomidorowym i z kwaśną śmietaną. Bez dodatków świetnie sprawdziły się jako przekąska między posiłkami regularnie cichaczem podjadane z talerzyka w lodówce:) Miłej niedzieli

Posadzone i zjedzone
Szarlotka Bakaliowa Siostry Anastazji 106

dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy. Dzielimy na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy na wielkość blaszki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto możemy  rozwałkować bezpośrednio na papierze, będzie nam wtedy łatwiej go przenieść.  Jabłka obieramy i kroimy w plastry. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy(...)jabłka, dodajemy 3 łyżki wody i dusimy pod przykryciem. Jabłka zdejmujemy z palnika i dodajemy suchą galaretkę, mieszamy. Dodajemy bakalie oraz bułkę tartą. Jabłka wykładamy na rozwałkowanym cieście.  Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i kroimy paseczki, które układamy na cieście pod skosem najpierw w jedną stronę, a później w drugą, tak aby powstała nam kratka. Pieczemy

kulinarne odsłony pati
różyczki jabłkowe w cieście francuskim:Airfryer hd9240/30 182

Składniki: ciasto francuskie niemrożone 1 rolka, jabłka 2 sztuki większe, marmolada ślikwowa 6 łyżek, woda - ile potrzeba, sok z cytryny 4 łyżki, puder cukier - ile potrzeba ten pyszne, delikatne różyczki jabłkowe przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30" dla mnie po operacji żołądka urządzenie(...)umyć, wydrążarką usunąć gniazda nasienne, przekroić na połowę i pokroić w dość cienkie pół plasterki do naczynia żaroodpornego wlać wodę, sok z cytryny, włożyć jabłka i do mikrofalówki na 3 minuty, wylać na durszlak ciasto francuskie pokroić na 6 porcji, przez środek rozsmarować marmoladę, przy grónym brzegu układać jabłka dolną część założyć do góry i zwijać w rulon

W Mojej Kuchni Lubię
półkruche ciasto z dynią i kruszonką 123

Jeśli lubicie domowe ciasta "jak u babci" to polecam właśnie to. Grube ale nie suche ciasto półkruche, na nim warstwa dyni i jabłek a wszystko to zwieńczone cynamonową kruszonką. Doskonałe nie tylko jako deser ale będzie też pysznym śniadaniem, jeśli podamy je ze szklanką mleka lub kakao.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 500 g mąki(...)szklanki cukru łyżka soku z cytryny szczypta cynamonu na kruszonkę: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru łyżeczka cynamonu  Składniki ciasta zagnieść i wylepić nim dno blaszki wyścielonej papierem. Dynię i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zasypać cukrem, wlać sok z cytryny i smażyć aż woda odparuje. Pod koniec dosypać cynamon (można dosłodzić jeśli

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
CIASTO WANILIOWO KAKAOWE Z JABŁKAMI. 106

Pyszne ciasto waniliowo - kakaowe z  jabłkami, od góry delikatnie muśnięte cynamonem. Przepis(...)smaczne marmurkowe ciasto jest bardzo prosty, a składniki które są potrzebne do jego wykonania  zazwyczaj mamy w domu. SKŁADNIKI: Ciasto: - jajka (4 szt.) - cukier (1 szkl.) - olej (3/4 szkl) - mleko (3/4 szkl.) - mąka (3 szkl) - proszek do pieczenia (2 łyżeczki) - soda (0,5 łyżeczki) - cukier wanilinowy (16 g.) - kakao (2 łyżki) Dodatkowo: -   jabłka (500 g. obranych

RITA food channel
Jabłecznik kokosowy 131

mnie co prawda pieczone wczoraj i jak na złość laptop odmówił mi posłuszeństwa i nie mogłam wstawić postu wcześniej...Ciasto wyszło pyszne..musiałam spróbować prawie od razu po upieczeniu..mniam..zapach kokosu tak mnie skusił..no i jabłka z dodatkiem cukru malinowego..pycha..polecam.Przepis z jakiejś starej gazetki. Jabłeczniki można również zobaczyć u : linki wstawię ciut później.. Ciasto(...)dodać cukier malinowy i chwilkę poddusić. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę .Wymieszać , przełożyć na blaszkę. Na wyłożone ciasto wyłożyć uprażone i przestudzone jabłka. Margarynę [125 g ] rozpuścić i ostudzić.Białka ubić z cukrem.Do wystudzonej margaryny dodać jajka, wiórki i pianę z białek i cukru.Wymieszać i przełożyć na jabłka

Moje domowe kucharzenie
ciasto drożdżowe rumowe z jabłkami, kruszonką... 161

jabłka 6 sztuk, cukier 100 gram, mąka krupczatka 100 gram mąka tortowa 5 dag, masło miękkie 100 gram drożdże w misie robota rozetrzeć z łyżką cukru, mąki i pół szklanki mleka, do podrośnięcia na 30 minut, do zaczynu wsypać mąkę, sól. cukier, wlać resztę mleka, olejek rumowy, roztrzepane widelcem jajka hakiem robota wyrabiać ciasto z 4 minuty, wlać stopione(...)gęsto powkładać plasterki obranych jabłek z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać jabłka, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut - ciasto drożdżowe z olejkiem rumowym i z jabłkami ma znakomity smak, aromat i najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Rustykalna pizza z kaszanką 143

cebula dymka 1 ząbek czosnku 1/3 puszki pomidorów krojonych 1 łyżka oregano 2 łyżki oliwy sól pieprz Pozostałe składniki: 150g kaszanki 1 czerwona cebula 1 jabłko 120g mini mozzarelli 120g żółtego sera Wykonanie: 1. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 2 łyżki ciepłej wody, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, resztę wody i rosnące drożdże. Ciasto(...)plasterki, a cebulę obrać  i pokroić w cienkie plastry. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w półplasterki. Mozzarellę odsączyć z zalewy. 4. Ciasto wysmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, żółtym serem, ułożyć kaszankę, cebulę, jabłko i mozzarellę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 20-25 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
PROSTE CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 181

kilka razy. Taką drożdżówkę daję moim Dzieciom do szkoły na drugie śniadanie, a sama zajadam się nią przy porannej kawce 👌  Podawałam Wam już przepis na najlepsze ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonową kruszonką   i uważam, że nie ma ono sobie równych, ale drożdżowe w wersji z truskawkami i kruszonką kokosową staje na podium razem(...)Ciasto jest puszyste, mięciutkie, delikatne, a truskawki i posypka to "kropka nad i" całości 😍 Od rozpoczęcia przygotowań po trzech godzinach możecie cieszyć się wspaniałym smakiem i zapachem tej drożdżówki! SKŁADNIKI: 450 g mąki pszennej  15 g suchych drożdży lub 30 g świeżych 0,75 szklanki cukru 3 jajka 1 opakowanie (8 g) cukru

Słodko-Słony Świat Ilony
PROSTE CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 181

kilka razy. Taką drożdżówkę daję moim Dzieciom do szkoły na drugie śniadanie, a sama zajadam się nią przy porannej kawce 👌  Podawałam Wam już przepis na najlepsze ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonową kruszonką   i uważam, że nie ma ono sobie równych, ale drożdżowe w wersji z truskawkami i kruszonką kokosową staje na podium razem(...)Ciasto jest puszyste, mięciutkie, delikatne, a truskawki i posypka to "kropka nad i" całości 😍 Od rozpoczęcia przygotowań po trzech godzinach możecie cieszyć się wspaniałym smakiem i zapachem tej drożdżówki! SKŁADNIKI: 450 g mąki pszennej  15 g suchych drożdży lub 30 g świeżych 0,75 szklanki cukru 3 jajka 1 opakowanie (8 g) cukru

Słodko-Słony Świat Ilony
Szarlotka z antonówkami 142

straganach możemy kupić najlepsze jabłka na idealny jabłecznik, czyli antonówki. A jaki jest ten idealny jabłecznik ? Oczywiście duża ilość jabłek, cynamon, prawdziwa wanilia, mielone goździki i delikatne kruche ciasto. Zapraszam na moją wersję szarlotki, mam nadzieję, że Wam posmakuje tak samo jak i mnie ! Zniknęła w  chwilę. Szarlotka z antonówkami Czas przygotowania(...)małym ogniu. Z umytej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok, dodajemy do jabłek. Po 10 minutach dodajemy przyprawy i dusimy kolejne 10 minut. Jabłka odstawiamy do przestudzenia. Formę smarujemy tłuszczem, posypujemy kaszą. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną troszkę większą. Tę większą wałkujemy na placek o średnicy nieco większej niż forma. Wylepiamy nim dokładnie dno formy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto kruche z jabłkami 98

sztywno, dodajemy 1/3 szkl. cukru i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści, a masa będzie gęsta i lśniąca. Ciasto dzielimy na pół, a jedną część jeszcze na pół, połową ciasta wykładamy blachę 24x24cm (lub trochę większą), smarujemy powidłami, układamy jabłka, obrane i pokrojone w plastry, kruszymy (a raczej skubiemy rękoma) 1/4 ciasta, wykładamy bezę, a na nią resztę ciasta

KUCHNIA POLSKA
Tarta z antonówkami i bezą 239

Dzisiaj przepis na wykorzystanie pysznych, soczystych jabłek (nie tylko antonówek) :-). Składniki: na kruche ciasto: 1 jajko 1 i pół szklanki mąki pół szklanki drobnego cukru 100g masła 10g cukru waniliowego nadzienie: 1 kg antonówek (waga po obraniu) 3 białka 2 łyżki miodu 100g cukru pudru cynamon 1. Do miksera wrzucamy wszystkie składniki i ciasto wyrabiamy kilka minut, aż powstanie(...)nich masło i siekamy nożem na małe kawałki.  Dodajemy jajko i wyrabiamy do momentu, gdy powstanie równa masa. 2. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 3. W tym czasie obieramy jabłka, kroimy je w ćwiartki, a następnie w plasterki. Wrzucamy do garnka, wlewamy miód i mieszamy, żeby dokładnie  oblepił  wszystkie

Perfect home life
Bułki drożdżowe z jabłkiem 162

niedzielę" - akcję organizowaną na facebooku. Ta dzisiejsza pod hasłem "Drożdżówka bogato nadziana". Postanowiłam więc te moje drożdżówki nadziać jak się patrzy: jabłka i inne dodatki. Wyszły fantastycznie wręcz, a cieszy mnie to tym bardziej, że przepis na ciasto wymyśliłam sobie sama, bez zerkania w inne przepisy :-) znaczy się bułki są całkowicie autorskie :-) Nam smakowały bardzo, mam nadzieję(...)kostkę, dodajemy cukier, cynamon, kardamon, wiórki, rodzynki i żurawinę, mieszamy.  Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 2 cm (dłuższy brzeg powinien być u dołu stolnicy, a krótsze od boków). Na rozwałkowane ciasto wykładamy nadzienie (1/3 prostokąta nie pokrywamy jabłkami) i zwijamy jak roladę (zaczynając od brzegu z nadzieniem. Kilkakrotnie kręcimy

Czary - gary w kuchni