Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wspaniałe ciasto z dodatkiem jabłek, rodzynek i orzechów. Wierzch polałam dodatkowo roztopioną czekoladą. Jest miękkie, puszyste i wilgotne w środku. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie potrzebujemy do jego zrobienia nawet miksera. Często gości na moim stole. Polecam. Post Ciasto jabłkowe z bakaliami pojawił się poraz
Marta GotujeBardzo prosty szybki przepis na szarlotkę z jabłkami, która zawsze się udaje. Jest pyszna, domowa rewelacyjna w smaku. Spód kruchego ciasta pokryty jest pysznymi prażonymi jabłkami, wierzch otula pyszna beza z płatkami migdałowymi. Szarlotka smakuje za ciepło i zimno. Składniki · 2 szkl mąki krupczatki · 2 łyżki cukru · 4 żółtka · 250 g masła
Kulinarne pyszności Molkijajko • 2 żółtka • 2 łyżki śmietany • 1,5 kg jabłek • 2 budynie waniliowe • 4 łyżki cukru • 800 ml mleka • 2-3 łyżki bułki tartej PRZYGOTOWANIE : Mąkę siekamy nożem razem z margaryną, dodajemy cukier puder, jajko, żółtka i śmietanę i proszek do pieczenia, wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto, 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok.2(...)wyłożyć ciastem z lodówki , ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą, wysypać pokrojone jabłka. Budyń ugotować w 800 ml mleka wraz z cukrem, gotowy rozprowadzić na jabłka, a na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika, tortownicę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok.50 minut, zostawić do ostygnięcia, żeby budyń lekko stężał
KUCHNIA POLSKApieczenia 4 żółtka 3 łyzki śmietany Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można podpiec ok 15 min . Nadzienie: 1 - 1,5 kg jabłek 2 budynie malinowe bez cukru ( lub inne czerwone np. truskawkowe, wiśniowe) 1 szkl cukru 3 szkl wody Jabłka obieramy pozbawiamy gniazd nasiennych(...)białka 1/2 szkl cukru 3/4 szkl wiórek kokosowych 1 budyń śmietankowy ( proszek) Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy wiórki i budyń - mieszamy. Na podpieczone ciasto układamy rzędami ósemki jabłek, następnie wykładamy ciepły budyń , po wierzchu rozsmarowujemy pianę z wiórkami. Całość pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. Gdyby piana szybko się brązowiła przykrawamy folią
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniajabłka 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu konfitura (u mnie z aronii i jabłek) marmolada (u mnie z pigwowców) Kruszonka 100 g mąki 50 g masła 50 g brązowego cukru Roztrzepać jajka widelcem w małej miseczce. Wymieszać ze sobą suche składniki ciasta. Dodać do nich masło lub margarynę. Rozetrzeć tłuszcz(...)rękach z suchymi składnikami. Dodać roztrzepane jajka. Wymieszać. Dolewać stopniowo mleko z wodą i wyrabiać ciasto ręcznie do momentu, gdy zacznie odchodzić od rąk. Odstawić ciasto pod przykryciem (wilgotną ściereczką) do wyrośnięcia. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić jabłka w grubszą kostkę. Do jabłek dodać cynamon i odrobinę (ok.1/4 łyżeczki) mielonego zielonego kardamonu. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto zrolować
Weekendy w domu i ogrodziepuder PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy mąkę i cukry, dodajemy jajka, ocet i rozrobione w szklance ciepłej wody drożdże, mieszamy np. trzepaczką, dodajemy starte na grubych oczkach jabłka i mieszamy, tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok.30 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, nakładamy porcje na rozgrzaną patelnię, ja używam dużej łyżki , smażymy na oleju na złoty kolor. Przed
KUCHNIA POLSKATarta z gruszkami i serem pleśniowym to szybki i smaczny deser – koniecznie spróbujcie tego połączenia. Sprawdźcie też przepis na tartę z jabłkami Składniki: opakowanie ciasta francuskiego gruszka ser pleśniowy (gorgonzola, lazur) łyżka cukru orzechy brazylijskie (mogą być dowolne) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='opakowanie ciasta francuskiego gruszka ser pleśniowy (gorgonzola, lazur) łyżka cukru orzechy brazylijskie
Kuchnia BazyliiMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimnym masłem. Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odłożyć na godzinę do lodówki. Masło stopić, dodać cukier, mieszać aż się rozpuści, dodać cynamon. Odstawić do wystudzenia (to ważne, żeby masa była całkiem zimna!) Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomarańczę porządnie umyć sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę, wycisnąć(...)stopni. Piec ok 10 minut. Drugą część ciasta rozwałkować, posmarować cynamonowym masłem, zwinąć w roladkę, pokroić w ok 5 mm krążki. Na podpieczony spód wyłożyć uprażone jabłka. Wyrównać, na wierzch ułożyć krążki ciasta z cynamonem. Piec ok 40 minut. Po wystudzeniu, przed podaniem posypać cukrem pudrem
6nieboChcesz aby ciasto miało więcej błonnika? Użyj mąki pełnoziarnistej/orkiszowej. Chcesz aby ciasto było dietetyczne? Użyj zamiast cukru - ksylitolu/erytrolu lub miodu. Składniki: - 2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 żółtka - 1 całe jajo - 1 kostka masła - 2 szklanki malin - 2 jabłka - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: - mąkę przesiej, dodaj żółtka, cukier i posiekaj(...)godzinę, - białka jaj ubij na sztywną pianę i dodaj 2 łyżki cukru/ksylitolu i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, - ciasto po godzinie wyjmij z lodówki i podziel na 2 części - rozwałkuj i jedną cześcią wyłóż spód blachy, - na ciasto rozsyp maliny i jabłka pokrojone w kostkę, - na owoce dodaj ubitą pianę, a na pianę zetrzyj na grubych oczkach pozostałą część ciasta
MintTastekryształ 3 jajka (rozmiar L) około 350 g jabłek przed obraniem 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego szczypta soli można dodać pokrojone rodzynki i żurawinę + cukier puder i cynamon do oprószenia ciastek po pieczeniu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Ciastka z jabłkami Przygotowanie: Do mąki dodaję szczyptę soli, cukier(...)masłem dodaję kolejne jajko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na koniec do ciasta dodaję około połowy mąki i miksuję, tak żeby składniki się połączyły. Następnie dodaję pozostałą mąkę i mieszam łopatką, żeby ciasto stało się jednolite. Jeżeli mamy wystarczająco mocny mikser, to całe ciasto możemy przygotować mikserem. Obrane jabłka kroję na mniejsze kawałki i dodaję do ciasta, dodaję pokrojone bakalie
Uwaga Babcia GotujePołączenie dwóch moich ulubionych ciast :) Sernik z szarlotką! Składniki: 15 dag mąki 1 kg jabłek ½ kostki masła lub margaryny 8 łyżek cukru pudru 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat Składniki na masę serową: 25 dag tłustego sera białego ¼ kostki masła lub margaryny 8 łyżek cukru pudru 2 jaja 1 łyżeczka budyniu w proszku ¼ szklanki śmietany(...)pieczenia, zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto, włożyć do tortownicy i piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Jabłka obrać, drobno pokroić i ułożyć na wystudzonym cieście. Ser zmielić (niekoniecznie), masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jaja ( 1 całe i jedno białko), śmietanę, budyń i ser. Wszystko utrzeć dokładnie lub zmiksować
Tradycyjna Kuchniarobię dalekosiężnych planów, nie wybiegam za bardzo w przyszłość i nie robię noworocznych postanowień. To co tu robi FIT szarlotka zapytacie? Bo szarlotka pachnąca jabłkami i cynamonem to zawsze dobry pomysł! Spód i wierzch ciasta to mieszanina mąki i grubo mielonych orzechów laskowych z odrobiną masła i cukru, a między nimi warstwa jabłek z cynamonem. Mimo małej ilości(...)pieczenia, a brzegi smarujemy masłem. Połowę przygotowanej kruszonki wysypujemy na dno tortownicy i dociskamy aby powstał spód. Na spód z kruszonki dajemy jabłka. Do pozostałej kruszonki dodajemy 2 łyżki wiórków kokosowych i mieszamy. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 40-45 minut
Smakowity Blog Kulinarnyabsolutnie nie wymaga wyrastania. Śmiało może posłużyć nie tylko do przygotowania przysmaków ze szpinakiem , ale również mięsnych … z dodatkiem kaszy czy też na słodko , np. z jabłkami. Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka pszenna – 150 g - świeże drożdże 10 g - śmietana kwaśna 18% – 3 łyżki - margaryna – 120 g - sól – 1 łyżeczka FARSZ: - szpinak
Ostra na Słodkopodoba mi się bardziej. W dodatku trudniej ukroić mały kawałek z takiego ciasta więc następny plus ;) Składniki: 500 g mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 kostki masła (100 g) 4 jajka + 500 g dżemu jabłkowego lub lekko przesmażonych jabłek z cukrem (możemy mieć jeszcze większe kawałki owoców, ale powinniśmy odparować większość(...)większą od drugiej. Większą częścią ciasta wykładamy tortownicę dociskając mocno do spodu i brzegów formy (podobnie postępujemy jeśli robimy ciasto na blaszce). Na wyłożony spód nakładamy jabłka i dokładnie wyrównujemy wierzch. Resztę ciasta rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm podsypując w razie potrzeby mąką. Przykładamy talerz o średnicy tortownicy i wycinamy kółko. Do zostawionego wcześniej białka
Ciastkozercywiem o tym tylko ja, a moja rodzina się nie poznała :) i to chodziło. Niby zwykła szarlotka na kruchym cieście z kruszonką, a jednak niezwykła. Szarlotka na kruchym jaglanym cieście, bez glutenu, bez produktów mlecznych, dużą ilością jabłek i cynamonu. Składniki na blachę 20 x25 cm: 200 g mąki jaglanej 100 g oleju kokosowego w postaci stałej lub zimnego(...)wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie malaksera, posiekać do momentu aż wszystkie składniki połączą się do grudki, ciasto ma przypominać mokry piasek/kruszonkę w konsystencji. Ewentualnie można wszystkie składniki zagnieść w rękach. Ciasto podzielić na dwie części, 2/3 i 1/3. Większą część ciasta umieścić w formie, wgnieść ją w formę i wyrównać. Wstawić
moj przepis na