mąki pszennej + mąka do podsypania jajko 200 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru (jeśli zamierzacie posypać ciastka cukrem pudrem, można nie słodzić ciasta) ok. szklanki śmietany 2 niewielkie jabłka z kolorową skórką Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia i cukrem. Do suchych składników dodać jajko i pokrojone na małe kawałki masło. Wymieszać, rozgniatając masło(...)wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej i plastycznej masy. Odłożyć ciasto do lodówki, by nieco odpoczęło. W tym czasie jajka umyć, podzielić na ćwiartki, potem na ósemki, a potem na plastry. Ciasto wyłożyć na blat pospany mąką i rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm. Szerokim kubkiem wykrawać w cieście krążki. Na połowie każdego krążka położyć plaster jabłka skórką
Weekendy w domu i ogrodziemąki 1 szkl mleka 2 jajka 30 g drożdży 3 łyżki cukru 50 g oleju szczypta soli 5-6 jabłek cukier cynamon Mleko zagrzać, dodać jajka, cukier i drożdże , wymieszać, dodać do mąki i wyrobić ciasto, aż będzie plastyczne(...)odklei się od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki lub w kostkę. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie lub trzy części rozwałkować i wyłożyć jabłka, posypać cukrem i cynamonem, do jednego dodałam troszkę suszonej żurawiny, zlepić pierogi i ułożyć w blaszce na papierze. Po ok 15 min uruchomić piekarnik
Gotowanie jest łatwePrzepis można zmodyfikować mieszając ciasto np. z jabłkami startymi na tarce o dużych oczkach. Placuszki będą wtedy bardziej mokre w środku. Można też, zamiast jabłek, dać więcej cukru pudru. Albo, zamiast miodu, podać z owocami, dżemem lub posypać cukrem pudrem. Składniki na 10 sztuk: 125 g mąki 125 g jogurtu naturalnego 25 g cukru pudru(...)zmiksować Rozgrzać patelnię, wlać odrobinę oleju (ja wlałam łyżeczkę i pędzelkiem rozsmarowywałam na powierzchni przed każdym wyłożeniem kolejnej porcji - u mnie 3 sztuki na jeden raz) i łyżką nakładać ciasto. Smażyć na małym ogniu z każdej strony do zarumienienia Gotowe polewać miodem ew. nałożyć na nie dżem czy owoce, albo posypać z wierzchu cukrem pudrem Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comoryginale to ciasto jest z jabłkami, ale gruszki też się świetnie sprawdzają! Najlepiej smakuje lekko schłodzone! Składniki: ok 1,5 kg gruszek, 5 jajek, 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 250g KASI 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki maki ziemniaczanej, opakowanie cukru wanilinowego, łyżka cynamonu, 3 budynie waniliowe, 1 litr mleka Przygotowanie: Budynie rozrabiamy w litrze mleka(...)obieramy i kroimy w małą kostkę. Żółtka ucieramy z cukrem oraz margaryną. Dodajemy proszek do pieczenia, mąki i cukier wanilinowy. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo do ciasta. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy spód blachy. Posypujemy cynamonem. Wykładamy gruszki, które zalewamy gorącym budyniem. Wykładamy drugą część ciasta. Pieczemy w nagrzanym
Lena GotujeFrittata z mozzarellą, ciecierzycą i papryką 33 Placuszki Kefirowe placuszki owsiane przekładane serkiem waniliowym 36 Jabłka w cynamonowym cieście 38 Placuszki z białym serem i borówkami 40 Dyniowe placuszki z czekośliwką 42 Syrniki z malinami i czekoladą(...)Pieczona owsianka kokosowa z borówkami 63 Sernikowa owsianka bananowa 65 Pieczony serniczek z jabłkiem 67 Jogurtowy pudding chia 69 Jaglanka z cynamonową gruszką 71 Orzechowa granola z patelni
Zdrowie na języku :Pszklanki bułki tartej Jabłka obrać i pokroić w małe kawałki, wraz cukrem i cynamonem udusić do miękkości. Składniki ciasta wymieszać z sobą i wyrobić na jednolite ciasto. 1/3 odłożyć do zamrażalnika, a resztą ciasta wykleić blaszkę i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni(...)czasie ubić białka na sztywno, dodać cukier nadal ubijając, na końcu dodać proszek budyniowy i delikatnie wymieszać łopatką. Po 20 minutach wyjąć ciasto, posypać je bułką tartą, wyłożyć jabłka, na to równomiernie masę bezową, na samym końcu zetrzeć zamrożoną kulkę ciasta. Przez 10 minut piec ciasto z górna i dolną grzałką, potem przez kolejne 25 minut piec tylko
Jadło i czytadłolaskowe. Zmiksować, żeby nie było grudek. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta. Zmiksować. Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Polewa czekoladowa z orzechami: Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni. Następnie przełożyć na ręcznik kuchenny(...)trochę zgęstniał. Następnie polać babkę i posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Babka migdałowa z Amaretto → Babka orzechowa z jabłkami → Babka łaciata → Ciasto snickers → Brownie z masłem orzechowym
Oryginalny smakklimacie nadchodzącej jesieni. Wystarczy wszystkie składniki ze sobą wymieszać i przełożyć do formy, a po niecałej godzinie mamy pyszne ciasto. Efekt końcowy zaskakująco bardzo dobry, nie spodziewałam się, że ciacho będzie aż tak smaczne 😎 W środku znajdziesz dużo jabłek, dużo cynamonu, dużo orzechów. Składniki: 300 g mieszanki różnych płatków ( u mnie gotowe musli - płatki owsiane, płatki pszenne, płatki(...)szafce). Jabłka obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę. Do dużej miski przełóż wszystkie składniki, w tym zmielone płatki i pokrojone jabłka. Dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie standardowa keksówka) i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 45 minut
Zdrowie na języku :Plenistwa i zabawnych opowieści . W tle kominek, muzyka i dziecięcy śmiech – no kocham takie wypady! Wracasz naładowany, szczęśliwy, najedzony, zaspokojony (towarzystwem, widokiem, atmosferą) polecam każdemu Smacznego! Ciasto kokosowe z jabłkami i polewą czekoladową SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej szklanka wiórków kokosowych 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli 200 g cukru 2 jaja roztrzepane widelcem(...)szklanka mleka 250 g dżemu jabłkowego (u mnie domowe jabłka na szarlotkę) z kawałkami owoców 90 g oleju Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: Nagrzać piekarnik do temp. 180°C – grzałka góra plus dół, bez termoobiegu. W większej misce mieszamy wszystkie suche składniki, robię to drewnianą łyżką. W drugiej
Zasmakuj Kuchniprzepisu Ewy na drożdżowe grzebienie z marmoladą , z bloga z cukrem pudrem , zaczęłam w ogóle mój romans z ciastem drożdżowym. Długo nie dotykałam się do tego typu ciast, mając w pamięci narzekania Rodzicielki, że drożdżowe znowu jej nie wyszło... bo za suche... bo nierówno upieczone... bo się rozwala... bo twarde jak kamień... No to co ja będę tu wychodzić(...)jadłospisu i piekę je regularnie. Dzięki nim przełamałam moją nieśmiałość w stosunku do drożdżowego i z sukcesem (ośmielam się stwierdzić) produkuję drożdżowe wypieki (a chociażby ślimaczki z jabłkami prażonymi czy ciasto drożdżowe z truskawkami ). Składniki na 8 dużych sztuk: 320 gramów mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do ciast drożdżowych 50g cukru 1 łyżka cukru
Grunt to przepis!wszystkich słodkościach przekładanych różnymi masami, tymi bardziej słodkimi i mniej słodkimi, postanowiłam upiec ciasto ucierane z dodatkiem tartej czekolady i gruszek. Pyszne, choć bardziej słodkie niż ciasto z dodatkiem jabłek. Polecam! Składniki: 20 dag masła 3/4 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 1/2 łyżeczki cynamonu 5 jajek(...)jajeczną, cały czas ucierając. Obie mąki mieszam z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie przesiewam do masy. Czekolady ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach i łączę z ciastem. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto. Gruszki obieram, kroję na cztery części, usuwam gniazda nasienne, układam na spodzie ciasta i wstawiam do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy Potwórwyłóż papierem do pieczenia- u mnie "papiery po maśle i margarynie" które zużyłam właśnie dzisiaj. Jabłka obierz i utrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj sok cytrynowy, cynamon i cukier do smaku. Odstaw na chwilę. Jeśli pojawi się sok- odlej go. Najlepiej wypij :-) Ciasto wyciągnij z zamrażalnika i przekrój na pół. Jedną połówką wyłóż dno tortownicy , możesz(...)rozwałkować, możesz zetrzeć na tarce o dużych oczkach a potem docisnąć, albo odrywać mniejsze kawałki i wylepić dno. Posyp delikatnie kaszą manną. Wchłonie namiar wilgoci. Na jabłka zetrzyj drugą część ciasta. Całość wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 1 godzinę, aż wierzch zrobi się złoty. Podałam na PORCELANIE BOGUCICE Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniładnie życzenia i dać bukiet kwiatów raz w roku. Sztuką jest okazywać sobie szacunek i miłość każdego dnia, tego wam wszystkim życzę:) Składniki na 6 sztuk rulon ciasta francuskiego dwa jabłka(...)cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obieramy i kroimy w jak najcieńsze plasterki i układamy jeden koło drugiego w rządku na cieście francuskim (w wzdłuż najdłuższego boku) Następnie odkrawamy pasek ciasta nożem na którym ułożyliśmy jabłka, zwinięty wkładamy do foremki na muffinki, Tak powtarzamy czynność aż ciasto się nam nie skończy. Z standardowego rulonu ciasta francuskiego uzyskałam
ciastkarnia na kruchym spodzieherbatą w dłoni i dobrym ciastem obok na talerzyku. Jesienią bardzo lubię piec rustykalne tarty, które wyglądają tak uroczo niedbale, a jednocześnie niezwykle domowo. Na kawałku rozwałkowanego ciasta układam zwykle jabłka, śliwki, gruszki lub morele i czasem dorzucam ulubione bakalie lub korzenne przyprawy. W dzisiejszym przepisie na galette postanowiłem wykorzystać pełnoziarnistą mąkę gryczaną, która nadaje wypiekom niepowtarzalnego aromatu. Gorąco(...)słodkich śliwek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka miodu lub syropu klonowego * PRZYGOTOWANIE Mąkę gryczaną wymieszaj z erytrolem oraz solą. Posiekaj doń masło i wbij żółtko. Zagnieć szybko ciasto (jak tradycyjne kruche). Uformuj kulę i wstaw na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj na duży okrąg. W odległości 5 cm od brzegu posyp wierzch skrobią i ułóż połówki śliwek
Food Squarechcą cieszyć się domowymi, karnawałowymi wypiekami. Przepis, który tutaj prezentuje to baza. Możecie ją modyfikować dowolnie, np. dodając do ciasta rodzynki, suszone owoce, czy też świeże jabłka. Polecam również dołożenie do ciasta skórki otartej z pomarańczy Fritelle alla panna to bardzo popularny wypiek we Włoszech. I nie ma się co dziwić, bo pączusie są naprawdę bardzo smaczne Fritelle alla
365 dni dookoła kuchni