ślimaczki z naszym dobrem narodowym, czyli jabłkiem. Pomyślicie, że to banał , że to już było. I przyznam wam częściowo rację, bo takich przepisów jest na pęczki. Niemniej to co odróżnia moje ślimaczki od pozostałych to niezwykle puszyste ciasto, trzykrotnie zarabiane oraz nadzienie mojego autorstwa. Zatem zapraszam do lektury. Składniki : Na ciasto drożdżowe : 600 g mąki pszennej(...)mieszamy następnie wlewamy trochę wody w temperaturze pokojowej wyrabiając ciasto. 4. Następnie wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy starannie ciasto do momentu aż będzie jednolite i zacznie pracować.Ciasto pozostawiamy w ciepłym i ciemnym miejscu na 90 minut. 5. W czasie pierwszego wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie. Obieramy jabłka i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy
vaniliowoczekoladowaSzarlotka z mąki krupczatki według przepisu mojej mamy. Jest bardzo prosta i bardzo dobra :) Składniki (na blaszkę 25 x 35 cm) : ciasto : 4 szklanki mąki krupczatki (1 szklanka = 0,25 l) 1/2 szklanki cukru 4 żółka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego 1 i 1/4 kostki margaryny (1 kostka = 250 g) pianka(...)Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Gotować na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon do smaku (zależnie od rodzaju jabłek). Składniki na ciasto zagnieść. 3/4 ciasta zetrzć na tarce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Można dodać trochę dżemu. Białka ubić na sztywno, dodać
cucinarelatin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} dodatkowo: 3 kwaskowate jabłka 3 łyżeczki miodu naturalnego 3 łyżeczki cukru trzcinowego (ewentualnie białego) 1/2 łyżeczki cynamonu garść rodzynek Wykonanie: Masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia. Obie maki dokładnie(...)pianę, żółtka dodać do mąki. Wlać płynne, ostygnięte masło i 2 szklanki wody. Wymieszać składniki, w miarę potrzeby dolewając wodę. Ciasto powinno przybrać konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Z ciasta upiec gofry. Jabłka obrać ze skórek i pokroić w centymetrową kostkę. Na dużej patelni rozgrzać miód z cukrem. Gdy miód i cukier
kolorowotorcikowoSzarlotka z mąki krupczatki według przepisu mojej mamy. Jest bardzo prosta i bardzo dobra :) Składniki (na blaszkę 25 x 35 cm) : ciasto : 4 szklanki mąki krupczatki (1 szklanka = 0,25 l) 1/2 szklanki cukru 4 żółka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego 1 i 1/4 kostki margaryny (1 kostka = 250 g) pianka(...)Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Gotować na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon do smaku (zależnie od rodzaju jabłek). Składniki na ciasto zagnieść. 3/4 ciasta zetrzć na tarce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Można dodać trochę dżemu. Białka ubić na sztywno, dodać
cucinarePyszne ciasto, wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu. Składniki suche wymieszać razem. Jajka, cukier i olej wymieszać dokładnie za pomocą miksera. Wsypać składniki suche i dokładnie
Kuchnia PokoleńRęka w górę! 😉 Nie ma to jak kawałek domowego ciasta do kawy. Trzeba osłodzić sobie poniedziałek! PS. Ciasto jest uniwersalne, więc możecie dać ulubione owoce, np. truskawki, jabłka Czytaj dalej... Artykuł Ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuwrzesień to: Bułgarskie przysmaki - mam nadzieję wypróbować klasyków tj. szopska sałatka, banica, tarator czy pysznych bułgarskich win Dynia - marynowana, krem na ostro, krem na słodko, ciasto, placki - będzie pysznie! Jabłka - jesień to czas na pyszne polskie jabłka - szarlotka, mus, naleśniki Gruszki - w sałatce, jako deser, w ciastach Domowe przetwory - jeszcze nie wiem co, ale coś muszę zapuszkować
Cooking MonsterObiecałam pokazywać Wam szarlotkę w różnych odsłonach – takich, które lubię najbardziej i które według mnie godne są polecenia. Dziś zapraszam na kremową szarlotkę z budyniem. Jedwabistą
Wiszniówkaciasteczka nie wymagają wiele pracy, ani zdolności. Można upiec je w ostatniej chwili. Składniki: płat ciasta francuskiego jabłka Przygotowanie: Na rozmrożonym płacie ciasta ułożyć drobno pokrojone jabłuszka i wykrawać krążki szklanką. Posmarować ciasto i jabłuszka roztrzepanym jajkiem. Jabłuszka nie mogą być zbyt cienkie, bo wyschną podczas pieczenia Piec na złoty kolor Tuż przed jedzeniem udekorować ulubionym, słodkim kremem
Proste PotrawyJabłka 1 ½ kg Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kształt księżyca. Z podanych składników zagnieść ciasto (gdyby nie odstawało od ręki dodać jeszcze odrobinę mąki). Rozwałkować na stolnicy na grubość pół centymetra. Z ciasta wycinać kwadraty, kłaść przygotowane jabłka i zlepić przeciwległe brzegi. Piec w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Tradycyjna Kuchniawykonaniu osładza mi właśnie gorycz dni walki z przeziębieniem :-) Ciasto błyskawica CIASTO BŁYSKAWICA 1 szklanka cukru trzcinowego Demerara 1 jajo 1 szklanka mleka 165 g margaryny 3 szklanki przesianej mąki pszennej 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody szczypta soli 1/2 spirytusowego aromatu pomarańczowego 170 g duszonych jabłek ze słoika Cukier ucieramy z jajkiem, dodajemy margarynę (pozostawioną wcześniej w temperaturze(...)aromat pomarańczowy - razem miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem, sodą i solą - mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (ciasto będzie dość zwarte). Na koniec dodajemy duszone jabłka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę (24 x 24) wyłożoną papierem i pieczemy przez około 60 minut w temp 170 stopni (do suchego patyczka). Ciasto błyskawica Ciasto błyskawica Ciasto
peggiwkuchnischowałyśmy do słoików, ale ukryłyśmy je w bułeczkach z ciasta półfrancuskiego, dzięki czemu powstał świetny, mocno cynamonowy deser. Nie bez powodu umieściłyśmy tu przepis na te pyszności, a to dlatego, że piękna jesień niestety już niedługo zapewne nas opuści i będziemy musieli poradzić sobie sami.. Dodatkowo ciasto półfrancuskie nie jest aż tak pracochłonne jak francuskie i nie ma się(...)Składniki łączymy ze sobą zagniatając dłońmi - staramy robić to sprawnie i w jak najkrótszym czasie. Finalnie powinniśmy otrzymać zwarte i elastyczne ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok.40min w celu schłodzenia. Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, obieramy je oraz usuwamy gniazda nasienne i ogonki. Kroimy je w dość drobną kosteczkę. Za pomocą dość
Symfonia SmakówDżem wiśniowy z jabłkami. To prosty przepis na domowy dżem, który składa się zaledwie z czterech składników i nie zawiera pektyny. Dżem smakuje jak nie z tego świata i nic dziwnego, że każdy zajada go prosto(...)słoiczka. Ten dżem jest niesamowity, idealnie słodki , klejnot zamknięty w słoiczku, który smakuje absolutnie pysznie na zwykłym toście , ale także wyśmienicie się sprawdzi w deserach, w takich jak ciasta czy babeczki. Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor
Zdrowy Styl JoannyPyszne, jesienne, nieskomplikowane ciasto. Zachwyca swą prostotą i smakiem, polecam! Składniki na jabłecznik z migdałową posypką na blachę o wym. 24x28 cm lub tortownicę o śr. 26 cm 3 żółtka 3 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki(...)mąki. Do powstałej masy dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy (masa będzie wyglądała jak jabłka lekko oblepione ciastem, ale tak ma być). Migdały mieszamy z cukrem. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, posypujemy płatkami migdałów, wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy
Rozpustne gotowanie