ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:227/762)

Ciasto maślano - śmietankowe z jabłkami 339

Ciasto maślano - śmietankowe z jabłkami znalazłam na blogu Asiek  chociaż miałam obawy , że coś(...)wyjdzie ciasto wyszło bardzo dobre. Najbardziej mi smakowało jeszcze lekko ciepłe ale i ze szklanką herbatki z cytryną jest całkiem przyjemne :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 2,5 szkl mąki 3 jajka 1/2 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2/3 szkl śmietany 18 % 120 g roztopionego masła Dodatkowo: 3 duże jabłka pokrojone

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto kruche z rabarbarem i pianką 60

szklanka śmietany 30% Masa piankowa: 6 białek 130 gr cukru drobnego (3/4 szklanki) 1 łyżka soku z cytryny Przygotować ciasto kruche, w tym celu wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, „pokroić nożem” a później rozetrzeć między palcami, ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku. Trzeba działać szybko, bo kruche nie lubi ciepła. Można też wszystkie składniki wsypać(...)wysypać ciasto, ugnieść ręką bądź małym słoikiem. Ciasto można wstawić do zamrażarki czy lodówki np. na 30 min. dzięki temu mniej popęka (ja nie wstawiałam). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 10-15 min do lekkiego zarumienienia. Ciasto może lekko popękać ale to normalne. Ciasto wyjąć z piekarnika, piekarnika nie wyłączyć tylko ustawić na 180 st. Jabłka

moj przepis na
Rogaliki drożdżowe z jabłkami / Apple Crescent Rolls 70

Rogaliki drożdżowe z jabłkami / Apple Crescent Rolls W dzisiejszym filmie nauczymy się, jak zrobić drożdżowe rogaliki z jabłkami . Pyszne, mięciutkie, nadziewane rogaliki to idealny deser na jesień, na pewno przypadną Wam do gustu! Z podanych w przepisie proporcji upieczecie 24 rogaliki drożdżowe z nadzieniem. Jeśli chcecie, możecie rozłożyć sobie pracę na dwa dni. Ciasto drożdżowe może bowiem wyrastać(...)wypełnione ulubionym nadzieniem smakują cudownie! Rogaliki drożdżowe z jabłkami to fantastyczna przekąska, idealna do kawy, herbaty i mleka. Ich jedyną wadą jest to, że tak szybko znikają... Polecam przepis, smacznego! Wypróbujecie też przepis na rogaliki z budyniem:) Przepis na drożdżowe rogaliki z jabłkami: na 24 sztuki: ciasto: 600 g mąki, 10-15 g suchych drożdży, 250 ml ciepłego

Lekcje w kuchni
Jabłka pod kruchym ciastem 154

jabłek Golden Delicjusz  cukier trzcinowy do posypania jabłek Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut. Rozwałkować połowę ciasta i przełożyć do formy na tartę oprószonej mielonym lnem lub kaszką orkiszową. Ułożyć obrane i wydrążone połówki jabłek i posypać cukrem trzcinowym. Rozwałkować pozostałą cześć ciasta, większą od pierwszej

AZgotuj!
Placek z jabłkami i orzechami 181

łyżeczka cynamonu szczypta soli Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugim naczyniu (dość sporym garnku) ucieramy żółtka z cukrami. Dodajemy połowę piany, mąkę, sodę, cynamon, olej - mieszamy przy pomocy miksera (ciasto(...)będzie dość gęste wiec dobrze jest stopniowo dodawać mąkę). Następnie dodajemy pozostałą część piany z białek i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Na koniec dosypujemy pokrojone jabłka i orzechy - jeszcze raz mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut (do suchego patyczka). Placek z jabłkami i orzechami Placek

peggiwkuchni
Zimowa szarlotka z żurawiną 175

proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu dodatkowo 2 budynie waniliowe 750 ml mleka 4 łyżki cukru klika jabłek (ok 5-7 dużych) 2 łyżki bułki tartej cynamon cukier garść suszonej żurawiny Do dzieła! Z podanych składników zagnieść gładkie odchodzące od ręki ciasto i włożyć je do zamrażarki na ok 15-20 minut. Podzielić na 2 części - jedną cześć rozwałkować(...)height: 1em;" /> Robimy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu ale z mniejszą ilością mleka (750 ml). Jabłka obieramy i dzielimy na ósemki. Na schłodzone ciasto wysypujemy bułkę tartą i układamy jabłka, posypujemy je żurawiną i cynamonem oraz delikatnie oprószamy cukrem - wylewamy na nie ugotowany, gęsty budyń i ścieramy na niego pozostałą część ciasta - ciasto ścieramy na tarce

sierotka maRysia w kuchni
Szarlotka pod bezą 184

szkl. otrąb owsianych 1 szkl. cukru 3 żółtka 250 g margaryny lub masła Margarynę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Schłodzić min. 40 minut. Do środka: około 1,5 - 2 kg jabłek - ja użyłam letnich papierówek łyżeczka cynamonu 5 łyżek(...)cukru Jabłka obrać, kroić w plastry, kawałki - jak wygodniej. Posiekać - nie za drobno - nożem. Posypać cynamonem i cukrem - odstawić na czas chłodzenia ciasta. 3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć blachę. Na ciasto kłaść odciśnięte z soku jabłka. Ubić 3 białka z 2/3 szkl cukru - pianą przykryć jabłka. Resztę ciasta zetrzeć na tarce - posypać pianę. Piec w 170 stopniach

kolorowotorcikowo
Muffiny z jabłkami 126

śliwkami, bo rewelacyjnie smakują i szybko się je robi. Ciekawa jestem, czy również korzystacie z darów jesieni i jakie robicie z ich dodatkiem ciasta? Ilość porcji: 24 Czas przygotowania: 40 minut Składniki na muffiny z jabłkami: Suche: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie mąka Szymanowska typ 480 Polskie Młyny) łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru(...)Jajka roztrzepać i połączyć z pozostałymi mokrymi składnikami. Suche składniki wymieszać i wlać do nich mokre, mieszać łyżką do połączenia się składników, następnie dodać pokrojone jabłka i wymieszać. Foremki (papilotki) na muffiny napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym góra-dół do 180 stopni C piekarniku 18 - 20 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu polać polewą i udekorować

Kuchcik gotuje
Niebo w gębie -ciasto 126

papierem do pieczenia i wyłożyć na nim rozwałkowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 12-15 minut. Ciasto powinno być rumiane. Tak samo upiec drugi placek. Nadzienie jabłkowe 1,5 kg jabłek 150 g cukru sok z 1/2 cytryny 1 galaretka cytrynowa Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie(...)Polewa 100 g czekolady deserowej 100 g śmietany kremówki  Śmietanę podgrzać, ale nie gotować. Zdjąć z palnika i wsypać pokruszoną czekoladę. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Składanie ciasta kruchy placek jabłka kruchy placek krem orzechowy polewa niebo w gębie

O kuchni z uczuciem
FANTAZJA MAKOWA 171

ciasto oraz masa budyniowa, więc bez tragedii 😉 A opłaca się je zrobić bo jest niebiańsko pyszne!  Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 200 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Masa makowa: puszka gotowej masy makowej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki wiórek kokosowych 100 g herbatników Masa jabłkowa: ok. 800 g jabłek(...)czekolady gorzkiej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka masła Wykonanie: Ciasto: Przesianą przez sito mąkę mieszamy w misce z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i pokrojone w kostkę, zimne masło. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy wyłożone papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika

Kuchnia MagdaLeny
Tarta z owocami i bezą 117

Przepyszna tarta z owocami. Z bezową kołderką.  U mnie beza została celowo rozsmarowana (chciałam mieć równe ciasto z posypką migdałową), jeżeli wam zależy na górze bezy polecam piec tartę w mniejszej formie. Przepis zaczerpnięty ze strony  Wypiecz Wymaluj , z moimi zmianami. Przepis na tartę pochodzi  z książki "Nordic Bakery Cookbook". Składniki: 100 g masła w temperaturze(...)pieczenia. Do masy maślanej dodajemy połowę mleka i miksujemy, następnie dodajemy mąkę z proszkiem i na koniec pozostałe mleko. Dokładnie zmiksować całość.  Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem formy. Ciastem wyłożyć dno i boki.  Jabłka obrać i pokroić na większe kawałki, u mnie plastry krojone z połówki jabłka. Obrać pomarańczę, pozbawić ją skórki i błonek (wyfiletować). Owoce

Plate of Joy
Racuchy z jabłkami 138

jajka 1 łyżka wódki 1 łyżeczka jogurtu 2 jabłka sól olej do smażenia cukier puder do posypania Drożdże pokruszyć i wymieszać z jogurtem , 1 łyżką cukru i odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę,dodać ciepłe mleko,cukier,jajka,wódkę,sól i wyrośnięte drożdże. Wszystko wyrobić drewnianą łyżką. Ciasto powinno odchodzić(...)łyżki. Jabłka pokroić na plasterki i dodać do ciasta. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką ciasto. Smażyć na wolnym ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym i podawać posypane cukrem pudrem. racuchy z jabłkami

O kuchni z uczuciem
Szarlotka gotowana 118

miski razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać cukier waniliowy, sól , posiekane masło i zimną wodę. Szybko zagnieść ciasto. W dużym garnku przygotować łaźnię wodną. Garnek musi być większy niż średnica miski w której będziemy szykować nasze ciasto. Ciasto rozwałkować na krążek o grubości 5 mm. Obficie posypać go mąką i złożyć na pół (fot.1) . Następnie na każdej połówce uformować(...)utworzyły kieszeń, którą należy włożyć do metalowej miski, dobrze wysmarowanej masłem. Ciasto dobrze docisnąć do krawędzi miski (fot.4) , a z wewnątrz usunąć nadmiar mąki. Wcześniej przygotowane jabłka wyłożyć do miski z ciastem (fot.5) . Wystające brzegi ciasta zwilżyć wodą, delikatnie rozciągnąć, przykryć nadzienie, łącząc w środku. Dzięki temu uzyskamy dno naszego ciasta, ponieważ na końcu będziemy je obracać do góry

Świat Ciasta
MINI SZARLOTKI Z MALINAMI 93

jeszcze raz do lodówki na 10-15 minut. Następnie pieczemy je w temperaturze 190 – 200ºC przez około 10-15 minut tylko do momentu, kiedy nasze ciasto się zezłoci. Wyjmujemy i wystudzamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie wrzucamy garnka o grubym dnie. Jeśli chcemy możemy dodać sok z cytryny. Dodajemy masło(...)ewentualnie cynamon i jeśli nasze jabłka są bardzo kwaśne możemy je dosłodzić (jednak nie zbyt dużo ponieważ ciasto i beza są słodkie). Chwilę gotujemy, tak by jabłka lekko zmiękły. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier (łyżka po łyżce – jest to bardzo ważne,aby nasza beza wyszła) nie przestając ubijać na najwyższych obrotach. Nasza beza będzie gotowa

PatiGotuje
Szarlotka 91

tarce o dużych oczkach i mocno wyciskamy z soku. Prodiż natłuszczamy masłem i wysypujemy 1/3  'ciasta' - tak aby było zakryte dno. Wykładamy 1/2 jabłek, tak jak w przypadku 'ciasta' kładziemy warstwę i tak na zmianę do skończenia składników. Margarynę kroimy w kostkę i układamy na samym wierzchu. Pieczemy około 1 godz w 180st. C. Do jabłek

charlotte gotuje