ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:198/500)

Carrot Cake, Ciasto marchewkowe - marchwiak, a na Śląsku- marchwiok 201

niej cukier, cukier waniliowy i jajka. Całość ucieramy, a następnie dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, mąkę i ponownie ucieramy. Na koniec dodajemy startą marchewkę. Gotową masę wylewamy do średniej wielkości blaszki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C, około 50 minut. Wystudzone ciasto polewamy lukrem. Lukier: ok. ¾ szklanki

Smakowy Raj
Ciasto francuskie z borówkami i lekkim kremem budyniowo-maślanym 105

Letnie ciasta powinny być lekkie, delikatne i z owocami. To ciasto jest właśnie takie, delikatne, z pysznym kremem i borówkami, wspaniałe na gorące lato, wyjęte prosto z chłodnej lodówki Co potrzeba: 1 paczka ciasta francuskiego 3 szklanki mleka, 6 żółtek, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 2 łyżki cukru, 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g każdy), 150 g masła(...)piekarnika nagrzanego do 200 ° C, pieczemy ok. 20-25 minut na funkcji góra dół do zrumienienia się ciasta. Upieczone wyjmujemy z piekarnika do wystudzenia. W tym czasie robimy krem. Do miski dajemy żółtka, ekstrat waniliowy, cukier, budyń w proszku, ucieramy do powstania puszystej masy, dodajemy 1/3 szklanki mleka, jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników. Do rondelka wlewamy pozostałe mleko, kiedy

Bułka z Chlebem
Zemsta teściowej 412

białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 40 g płatków migdałowych Ale-raj Przygotowanie: Kruche ciasto: Do misy miksera przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka oraz zimne i pokrojone w kostkę masło. Końcówką do ucierania zmiksować  na jednolitą masę. Wyjąć z misy, zagnieść, uformować wałek i podzielić na dwie części. Formę o wymiarach

Ala piecze i gotuje
Rocher 322

puszystą pianę za pomocą miksera, następnie dodajemy mąkę i orzechy. Połowę masy przekładamy na gotowe już upieczone ciasto i wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy na lekko beżowy kolor ok 5-7 min. Z drugą porcją postępujemy dokładnie tak samo Krem Ucieramy margarynę, dodajemy do niej zimne mleko, rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej (nieco przestudzoną) oraz dwie łyżki kakao. Całość dokładnie

Kolizje Smaków
Tradycyjny Makowiec Drożdżowy (Rolada Makowa Drożdżowa) 409

przygotowania: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie do reszty składników na ciasto dodajemy powstały zaczyn i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki ponieważ ciasto utraci(...)łatwiej zwinąć roladę). Całą powierzchnie ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem (np. za pomocą silikonowego pędzla cukierniczego) i wykładamy masę makową pozostawiając ok. 1-2 cm marginesy. Ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego boku, boki zawijamy po spód. Pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach.  Lukier: Gdy makowce ostygną przygotowujemy lukier. Cukier puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji

Słodka Strona
Babka kawowa. 164

mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mleko wymieszane z kawą i ucierać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Miksując wlewać olej. Białka ubić na sztywno i wymieszać z ciastem. Foremkę do babki z kominem natłuścić i wysypać kaszą manną. Wlać ciasto  i piec w piekarniku nagrzanym

O kuchni z uczuciem
Delikatna Wuzetka, czyli czekoladowe ciasto pod puszystą pierzynką z bitej śmietanki :) 406

Dodatkowo: 1 średni słoik ulubionego dżemu owocowego 750ml śmietany kremówki 3 śmietan - fixy Wiórki czekoladowe lub potarta czekolada Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, kwaśną śmietanę, kakao, sodę i mąkę. Dobrze wymieszaną masę przekładamy do niewielkiej blaszki wyłożonej pergaminem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 40 minut. Po czym zostawiamy w wyłączonym piekarniku około 10 minut. Po upływie tego

Smakowy Raj
BABKA MAŚLANO-CZEKOLADOWA Z MIGDAŁAMI, BEZ DODATKU CUKRU 384

czasie w rondelku roztopić masło. Do misy z utartymi jajkami dodałam partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i po każdym dodaniu ucierałam. Następnie dosypałam mielone migdały, wymieszałam. Na samym końcu wlałam letnie masło, wymieszałam. Część ciasta przełożyłam do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej delikatnie mielonymi migdałami. Do drugiej części ciasta dodałam łyżkę kakao i łyżkę wody, wymieszałam. Ciemną masę

Smaczne Zdrowe
Ciasto z kaszą manną i truskawkami 252

dużo zdjęć ;) ale znów Mój Mężczyzna zrobił takie ładne, że musiałam wszystkie zamieścić ;)   Ciemne ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 1  szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 margaryna 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie mieszamy ze sobą  sypkie składniki

Cynamonowe szczęście
Czekoladowy placek z serową kratką 156

opakowanie budyniu śmietankowego bądź waniliowego 1 cukier waniliowy cukier puder do posypania szczypta soli Papier do pieczenia Szpryca do dekoracji ciast Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną piane z szczyptą soli. Żółtka natomiast ucieramy z  około 180 cukru dodając również wodę i olej, Dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy przesiana mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Znów(...)waniliowym i pozostałym cukrem jaki nam został, dodajemy też budyń. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy ( można zmiksować) UWAGA. Ja użyłam serka homogenizowanego dlatego ser ułożył mi się na spodzie ciasta co spowodowało ,że nie wyszła mi planowana kratka :) lecz jeżeli dacie zwykły ser powinno już to wyglądać ;) Wykładamy dużą blachę papierem do pieczenia, można ją natłuścić dobrze jeżeli ktoś

W Moim Magicznym Domu
Placek z jabłkami i orzechami 196

niezbyt drobną kostkę. Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugim naczyniu (dość sporym garnku) ucieramy żółtka z cukrami. Dodajemy połowę piany, mąkę, sodę, cynamon, olej - mieszamy przy pomocy miksera (ciasto będzie dość gęste wiec dobrze jest stopniowo dodawać mąkę). Następnie dodajemy pozostałą część piany z białek i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki

peggiwkuchni
Jesienna tarta z gruszkami 169

Gotowe formujemy w kulę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do lodówki, bądź na 15 minut do zamrażalnika, uważając aby nie zamarzło całkowicie. Po tym czasie ciastem wykładamy natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę do tarty, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i ponownie umieszczamy w lodówce.  W tym momencie zabieramy się za robienie masy.  Masa(...)obieramy, przecinamy wzdłuż na dwie połówki, pozbawiając ogryzka. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo jajka i dalej ucieramy. Do masy dodajemy 2 łyżki kakao, oraz mielone migdały. Całość dokładnie mieszamy.  Z lodówki wyjmujemy wyłożoną ciastem foremkę, na ciasto wykładamy masę, układamy połówki gruszek (delikatnie dociskając). Gotową tartę pieczemy w temperaturze 180 st przez około

Kuchenne aromaty
"Imbirowy księżyc z nieba spadł..." kruche ciasteczka bez glutenu, mleka i jajek 322

Kruche pierniczki z imbirem, cynamonem i  ucieranym cytrynowym lukrem. Idealne na wyjazd na wakacje  :) Składniki: skrobia kukurydziana 1 szklanka mąka kukurydziana 1 szklanka margaryna bezmleczna lub masło  200 g cukier puder  1/2 szklanki karob mielony (ew. kakao lub cykoria instant) 2 łyżeczki daktyle lub morele suszone 6 szt. aromat cytrynowy kilka kropli cukier waniliowyimbir(...)wodzie, gdy zmiękną odsączyć z wody i zmiksować w blenderze na gładką masę.  Wymieszać ze sobą suche składniki, dodać pozostałe składniki: masło, aromat i zmiksowane daktyle. Wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki.  Ciasto schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać za pomocą kieliszka różne fazy księżyca ;) Księżyce to mój

głodny alergik

Proponowane wyszukiwania