Ciasto ucierane z owocami 255Bardzo proste, szybie i smaczne ciasto z owocami :) Składniki: 500 g mąki 6 jajek 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny (w temperaturze pokojowej) 2 płaskie
Kulinarna (nie)codzienność
Bezglutenowe babeczki z truskawkami i migdałami czyli Slodki Czwartek odc.106 236masła 1 jajko 8 pokrojonych na 4 części turskawek Orzechy i płatki migdałowe mielimy. Dodajemy do mąki iwsypujemy proszek. Mieszamy. Cukier ucieramy z masłem a następnie oddajemy jajko. Mieszamy dokładnie a następnie łączymy z suchymi składnikami. Ciasto nakładamy do ośmiu foremek, do każdej porcji ciasta wkładamy po 1 podzielonej truskawce. Babeczki posypujemy płatkami migdałowymi i szczypta cukru trzcinowego. Pieczemy
Dzieje kuchennej Wiewióry
SERNIK MARMURKOWY 336łyżki wiórek kokosowych 1 łyżka margaryny 1 łyżka cukru Dodatkowo: kakao do posypania ciasta WYKONANIE 1. Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną i proszkiem, potem dodajemy żółtko i jajko, cukier i śmietanę, zagniatamy. Chłodzimy 30 min. 2. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy miękką margarynę, następnie ser oraz mąkę, budyń, kaszę mannę i olejek. Na końcu dodajemy
słodki bratek
Placek kukurydziany ze śliwkami 201sól W małym rondelku rozpuszczamy margarynę. Żółtka oddzielamy od białek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę - odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy przestudzoną margarynę i dalej ubijamy. Stopniowo dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia. Powstanie ciasto o konsystencji mokrego zbitego piachu. Można dodać troszkę wody (ale naprawdę troszkę) aby składniki się dobrze wymieszały. Do powstałego ciasta (konsystencja
peggiwkuchni
Naleśniki z malinowym twarożkiem 156miski przesiać mąkę, sól i cukier. Po środku zrobić wgłębienie, w które wlewamy jajka i nieco mleka. Powoli ucierać wrabiając coraz więcej mąki. Dolać masło, następnie resztę mleka i ubijać aż powstanie gładkie ciasto bez grudek. Przykryć miskę i odstawić na co najmniej 30 minut. Ciasto może być przechowywane do 24 godzin
cucinare
Ciasto Maxi King 2097cukrem pudrem (jeżeli pomijamy cukier, to ucieramy same masło). Następnie dodajemy na przemian serek waniliowy i mleko w proszku, nie przerywając ucieranie masy. Na koniec dodajemy odrobinę alkohol i dokładnie mieszamy (ma powstać gładki krem). Warstwy ciasta : I. herbatniki II. połowa mlecznej masy III. warstwa herbatników IV. masa krówkowa V. warstwa herbatników VI. druga połowa mlecznej masy VII. warstwa
charlotte gotuje
czekoladowa niedziela #2 - czekoladowe prostokąty 254kakao naturalnego ~płaska łyżeczka proszku do pieczenia ~do posypania cukier perlisty (ja użyłam posypki waniliowej) Sypkie składniki przesiewamy do miski. Masło ucieramy z cukrem, wciąż ucierając dodajemy jajko. Do masy maślanej powoli, stopniowo dodajemy sypkie składniki. Ciasto trzymamy w temp. pokojowej przez ok. 10-15 minut. Następnie z masy formujemy wałek (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Smarujemy go roztrzepanym
chili & sugar
Kluski śląskie 174mąki ziemniaczanej, sól, Wykonanie; Ziemniaki gotujemy, ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną.Dodajemy sól i dokładnie ucieramy na gładką masę.Formujemy kulki o średnicy 5 cm. Lekko spłaszczamy i robimy dziurkę.Ciasto wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy pod przykryciem do wypłynieica na wierzch, potem jeszcze 2 minuty
Anioły w kuchni
Słodkie Środy - Waniliowy sernik z nutą migdałową 225stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy żółtka, pokrojone masło, aromat migdałowy i zagniatamy szybko ciasto. Ciastem wykładamy tortownice (27 cm) wkładamy do lodówki. Masa serowa. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodając ziarenka z laski wanilii. Dodajemy ser, budyń i cukier waniliowy – miksujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babeczki z orzechowym kremem 199śmietanki 30%, 1 śmietan fix, 3 łyżeczki kremu mleczny migdał Karmello, orzechy laskowe w mlecznej czekoladzie Karmello . Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i miksujemy, dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do papilotek (mi wyszło 6 babeczek). Babeczki pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach. Podczas pieczenia ubijamy schłodzoną kremówkę ze śmietan fixem. Gdy śmietana
Aga w kuchni
Tort miodowo – orzechowy wielowarstwowy 247ciasto do ostygnięcia na około 10-15minut, troszkę stwardnieje i wtedy ciasto wyjmujemy z blaszki. Tak trzeba upiec kolejne 5 porcji ciasta. Krem orzechowy:4. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka i ucierać mikserem na średnich obrotach jeszcze przez około 3 minuty. Wsypać orzechy, wymieszać. 5. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać
Mała Cukierenka
SEROWE MINI RACUSZKI 228łyżka* duże jajka – 2 szt* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mąkę przesiewamy z cukrami i proszkiem do pieczenia.Jajka ucieramy z serem białym , a następnie wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy – ma powstać gęste ciasto.W dużym garnku rozgrzewamy olej , z serowego ciasta formujemy kulki , spłaszczamy i delikatnie wrzucamy na olej.Smażymy na złoto ok.4 minuty , a następnie odsączamy na papierowym
Ostra na Słodko
Babka z polewą czekoladową 272Babka z polewą czekoladową...Lekko wilgotna, dość słodka.Polana mleczną czekoladą.Łatwa do zrobienia i pyszna w smaku.Zapraszam! Komu kawałek?Składniki:250 g mąki pszennej;2
Gospodyni Miejska