ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:212/500)

Czerwony tort truskawkowy z masą serową 104

Pyszne ciacho-zupełnie inne niż myślicie ,ucierane na maślance i sodzie,nie biszkoptowe,na styl "red velvet cake",do tego serowo-maślana masa i

Swojskie jedzonko
Ciasto Prince Polo 226

Ciasto Prince Polo Połączenie biszkoptu, kremu budyniowego i bezy o smaku batonika Prince Polo i polewy czekoladowej. Ze względu na bezę ubijaną na parze przepis może wydawać się dość trudny, lecz to tylko pozory. Trochę czasochłonny, lecz warto wykorzystać ten przepis  na rodzinnych uroczystościach.  Z pewnością zasmakuje wielu osobom. Idealnie sprawdzi się również jako wypiek świąteczny. Składniki(...)pół). Polewa: Podane składniki rozpuścić w rondelku i gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Jeszcze ciepłą wyłożyć na wierzch ciasta. i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. *Jeśli lubimy wyraziste kremy, możemy pod koniec ucierania dodać kieliszek czystej wódki lub rumu. Smacznego

My sweet a life
Ciasto wiewiórka 188

Witajcie. Znów sezonowy wypiek :) Wiewiórka jest bardzo wdzięcznym ciastem. Wszelkie modyfikacje mile widziane. U mnie pojawiły się wiśnie z syropu, żurawina, jabłka, rodzynki i oczywiście orzechy :) Polecam. Ciasto nadaje się i na małą (24x28cm) i na dużą (26x34cm) blaszkę. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki oleju ewentualnie 1/2 łyżeczki cynamonu(...)kostkę 2 łyżki rodzynków 2 łyżki suszonej żurawiny 1/2 szklanki wiśni z syropu ( KLIK ) Sposób przygotowania: 1. Jajka ucieramy z cukrem na puch. 2. Dodajemy porcjami mąkę przesianą z sodą i cynamonem, a na końcu olej. 3. Do ciasta dodajemy owoce, orzechy i bakalie, mieszamy łyżką. 4. Ciasto przekładamy do dowolnej foremki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia domowa Ani
NALEŚNIKI Z MAKIEM I SOSEM CZEKOLADOWYM 141

łyżka startej skórki pomarańczowej   Sos: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 100g.czekolady 50g.kakao 120g.cukru 1 żółtko 0.5szkl.śmietany kremówki 20g.mąki 2 łyżki mleka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Składniki na ciasto miksujemy z 0.5szkl.wody. Odstawiamy na 15 min.,po czym smażymy cienkie naleśniki,zwinąć.Masło ucieramy z cukrem,mieszamy z resztą składników masy i smarujemy nią naleśniki,znów zwijamy.W naczyniu trzymanym nad parą roztapiamy czekoladę,dodajemy kakao,cukier

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasto ucierane z owocami 204

Bardzo proste, szybie i smaczne ciasto z owocami :)  Składniki: 500 g mąki 6 jajek 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny (w temperaturze pokojowej) 2 płaskie

Kulinarna (nie)codzienność
Bezglutenowe babeczki z truskawkami i migdałami czyli Slodki Czwartek odc.106 187

masła 1 jajko 8 pokrojonych na 4 części turskawek Orzechy i płatki migdałowe mielimy. Dodajemy do mąki iwsypujemy proszek. Mieszamy. Cukier ucieramy z masłem a następnie oddajemy jajko. Mieszamy dokładnie a następnie łączymy z suchymi składnikami. Ciasto nakładamy do ośmiu foremek, do każdej porcji ciasta wkładamy po 1 podzielonej truskawce. Babeczki posypujemy płatkami migdałowymi i szczypta cukru trzcinowego. Pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
SERNIK MARMURKOWY 294

łyżki wiórek kokosowych 1 łyżka margaryny 1 łyżka cukru Dodatkowo: kakao do posypania ciasta WYKONANIE 1. Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną i proszkiem, potem dodajemy żółtko i jajko, cukier i śmietanę, zagniatamy. Chłodzimy 30 min. 2. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy miękką margarynę, następnie ser oraz mąkę, budyń, kaszę mannę i olejek. Na końcu dodajemy

słodki bratek
Placek kukurydziany ze śliwkami 153

sól W małym rondelku rozpuszczamy margarynę. Żółtka oddzielamy od białek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę - odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy przestudzoną margarynę i dalej ubijamy. Stopniowo dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia. Powstanie ciasto o konsystencji mokrego zbitego piachu. Można dodać troszkę wody (ale naprawdę troszkę) aby składniki się dobrze wymieszały. Do powstałego ciasta (konsystencja

peggiwkuchni
Sernik z kratką 210

blaszki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do  nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy około 15 minut. Studzimy. W międzyczasie rozwałkowujemy resztę ciasta, podsypując obficie mąką i wycinamy paski, aby zrobić kratkę na koniec. W dużej misce ucieramy miękkie masło, cukier waniliowy i 200g cukru pudru. Ucieramy, aż masa zrobi się biała i gładka dodajemy wtedy po jednym żółtku

Piekę, bo lubię
Naleśniki z malinowym twarożkiem 113

miski przesiać mąkę, sól i cukier. Po środku zrobić wgłębienie, w które wlewamy jajka i nieco mleka. Powoli ucierać wrabiając coraz więcej mąki. Dolać masło, następnie resztę mleka i ubijać aż powstanie gładkie ciasto bez grudek. Przykryć miskę i odstawić na co najmniej 30 minut. Ciasto może być przechowywane do 24 godzin

cucinare
Ciasto Maxi King 2049

cukrem pudrem (jeżeli pomijamy cukier, to ucieramy same masło). Następnie dodajemy  na przemian serek waniliowy i mleko w proszku, nie przerywając ucieranie masy. Na koniec dodajemy odrobinę alkohol i dokładnie mieszamy (ma powstać gładki krem). Warstwy ciasta : I. herbatniki II. połowa mlecznej masy III. warstwa herbatników IV. masa krówkowa V. warstwa herbatników VI. druga połowa mlecznej masy VII. warstwa

charlotte gotuje
czekoladowa niedziela #2 - czekoladowe prostokąty 212

kakao naturalnego ~płaska łyżeczka proszku do pieczenia ~do posypania cukier perlisty (ja użyłam posypki waniliowej) Sypkie składniki przesiewamy do miski. Masło ucieramy z cukrem, wciąż ucierając dodajemy jajko. Do masy maślanej powoli, stopniowo dodajemy sypkie składniki. Ciasto trzymamy w temp. pokojowej przez ok. 10-15 minut. Następnie z masy formujemy wałek (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Smarujemy go roztrzepanym

chili & sugar
Kluski śląskie 126

mąki ziemniaczanej, sól, Wykonanie; Ziemniaki gotujemy, ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną.Dodajemy sól i dokładnie ucieramy na gładką masę.Formujemy kulki o średnicy 5 cm. Lekko spłaszczamy i robimy dziurkę.Ciasto wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy pod przykryciem do wypłynieica na wierzch, potem jeszcze 2 minuty

Anioły w kuchni
Słodkie Środy - Waniliowy sernik z nutą migdałową 180

stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy żółtka, pokrojone masło, aromat migdałowy i zagniatamy szybko ciasto. Ciastem wykładamy tortownice (27 cm) wkładamy do lodówki.  Masa serowa.  Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodając ziarenka z laski wanilii. Dodajemy ser, budyń i cukier waniliowy – miksujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babeczki z orzechowym kremem 155

śmietanki 30%, 1 śmietan fix, 3 łyżeczki kremu mleczny migdał Karmello, orzechy laskowe w mlecznej czekoladzie Karmello . Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i miksujemy, dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do papilotek (mi wyszło 6 babeczek). Babeczki pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach. Podczas pieczenia ubijamy schłodzoną kremówkę ze śmietan fixem. Gdy śmietana

Aga w kuchni
Tort miodowo – orzechowy wielowarstwowy 207

ciasto do ostygnięcia na około 10-15minut, troszkę stwardnieje i wtedy ciasto wyjmujemy z blaszki. Tak trzeba upiec kolejne 5 porcji ciasta. Krem orzechowy:4. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka i ucierać mikserem na średnich obrotach jeszcze przez około 3 minuty. Wsypać orzechy, wymieszać. 5. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać

Mała Cukierenka
SEROWE MINI RACUSZKI 191

łyżka* duże jajka – 2 szt* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mąkę przesiewamy z cukrami i proszkiem do pieczenia.Jajka ucieramy z serem białym , a następnie wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy – ma powstać gęste ciasto.W dużym garnku rozgrzewamy olej , z serowego ciasta formujemy kulki , spłaszczamy i delikatnie wrzucamy na olej.Smażymy na złoto ok.4 minuty , a następnie odsączamy na papierowym

Ostra na Słodko
Babka z polewą czekoladową 232

Babka z polewą czekoladową...Lekko wilgotna, dość słodka.Polana mleczną czekoladą.Łatwa do zrobienia i pyszna w smaku.Zapraszam! Komu kawałek?Składniki:250 g mąki pszennej;2

Gospodyni Miejska
Ciasteczka owsiane 267

słonecznika łuskanego1/2 szkl. cukru brązowego1 kostka margaryny2 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 kopiaste łyżki domowegoPrzygotowanie:W misce ucieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy bakalie, mąkę, otręby, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto (jeśli potrzeba - dodajemy mąkę lub gęsty jogurt naturalny).Ręką formujemy kluki, spłaszczamy i układamy ciasteczka na blaszce.Pieczemy ok. 25 minut

Czarnawisienka
Ucierane ze śliwkami, kruszonką i lukrem 216

Jeszcze nikt mi nigdy nie powiedział, że nie lubi ciasta ze śliwkami!, kwaskowatość śliwek została przełamana lukrem i wyszło idealnie.  Składniki na dużą prostokątną blaszkę

Apetyczna babeczka
Tunel śliwkowy 237

przelewamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 C przez 8 minut. Po upieczeniu ciasto przekładamy na wilgotną ścierkę i skręcamy je jak roladę. Pozostawić do wystygnięcia. W misce ucieramy serek ze śmietaną i cukrem - gotową masą wykładamy placek, następnie układamy śliwki i rolujemy w tunel albo

Niezły Młynek
Świąteczne pierniczki 371

korzennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 1 białko szklanka cukru pudru opcjonalnie: barwniki spożywcze/posypki/pokruszone orzeszki      Masło ucieramy z cukrem w miarę szybko - najlepiej w tym celu użyć miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dodajemy resztę składników poza mąką i miksujemy do ujednolicenia masy. Stopniowo dosypujemy mąkę, za każdym razem dokładnie łącząc ją z zawartością

sama złodycz
Buchty - "czeska lekkosc bytu" 269

stopionego i wystudzonego maslapowidla sliwkowewykonanie:Drozdze nalezy rozkruszyc, dodac 1 lyzeczke cukru i 2 lyzki mleka. Odstawic na 15 minut.Reszte cukru ucieramy z zoltkami, dodajemy do nich drozdze, mleko, skorke z cytryny i make z sola.Wyrabiamy ciasto. Czynnosc ta jest dosc ciezka i wymaga sporo energii. Tilianara poleca tu metode Bertinera, o ktorej mozecie pczytac na blogu Tatter.Ciasto bedzie dosc

Przysmaki Karolki
Cynamonowe ciasteczka 141

żółtka- 1 jajkoNadzienie:- 50 g cukru- 1 cukier waniliowy- 2 łyżeczki cynamonu- 2 białkaPrzygotowanie:Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, żółtkami i całym jajkiem. Dodajemy przesianą mąkę i szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto.Cukier mieszamy z cukrem waniliowym i z tartym cynamonem. Ciasto dzielimy na pół. Każdą część wałkujemy na cienki prostokąt, smarujemy rozmąconymi białkami, posypujemy cynamonowym cukrem.Prostokąty zwijamy w rolady

Zainspirowana w kuchni
Milanais - świąteczne ciasteczka z Mediolanu 159

roztrzepane z 1 łyżką śmietany do posmarowaniaPrzygotowanie:Masło utrzyj z cukrem i solą do białości. Następnie wbij kolejno jajka, nie przerywając ucierania. Dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy, mąkę oraz mak. Dokładnie wszystko wymieszaj przy pomocy miksera. Ciasto zawiń w folię (będzie bardzo miękkie) i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny. Przed rozpoczęciem wykrawania nagrzej piekarnik

Food Square
ciasto kokosowe z truskawkami 184

zakończenie sezonu truskawkowego proponuję Wam lekkie ciasto kokosowe z galaretką i truskawkami. Delikatny olejowy spód, rozpływająca się w ustach masa z mleczka kokosowego i niezawodne truskawki. Pyszności :-) składniki: (na małą tortownicę o średnicy 17 cm) 1 jajko 4 łyżki cukru 1 łyżka oleju 1/3 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g mleczka kokosowego 3 łyżki cukru 1 łyżka(...)cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny 1/2 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa   wykonanie:  Jajko ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę do suchego

babka w formie
tort z mascarpone i malinami 192

składniki na ciasto I: 60 g mąki orkiszowej 60 g cukru 70 g masła, w temperaturze pokojowej 2 jajka 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem miksujemy do połączenia się z masą. Dodajemy przesianą z budyniem oraz proszkiem do pieczenia mąkę i mieszamy delikatnie przy

Domowy Smak Jedzenia
Sernik z brzoskwiniami 495

krotnie zmielony)2 jajka3/4 szklanki cukru2 budynie waniliowe3/4 kostki margaryny3/4 szklanki mleka1 puszka brzoskwiń1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na gładką masę. 3/4 masy wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztę owinąć folią i wstawić do zamrażarnika. 2. Ucierać margarynę dodawać stopniowo jajka i cukier. Jeśli masa się nam zważy to należy przelać ją do rondelka i na bardzo

UgotujmyTo.pl
Ciasto porzeczkowe 165

Ostatnio nazrywałam sobie dość dużą ilość porzeczki czarnej. Z jednej części zrobiłam dżemy, z innej kompoty, a z resztę postanowiłam użyć do ciasta. Wyszukałam w ,, Oliwii" przepis na z owocami i robię.  OK, ciasto wstawione, w końcu upieczone, ale zbyt gorące. Wszyscy czekają na to, kiedy wystygnie i kiedy będzie można go pokroić. Dzieciarnia się nie cierpliwi. Nareszcie moment(...)pieczenia 35 dag porzeczek 6 łyżki cukru cukier puder Wykonanie:  Masło, 10 dag cukru i skórkę z cytryny ucieram na krem dodając po 1 jajku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy maślanej. Zagniatam ciasto i wylepiam nim posmarowaną i posypaną bułką tartą tortownicę. Opłukane i bez szypułek porzeczki mieszam z cukrem i wykładam na ciasto

Ciasteczkowy Potwór
Sernik krakowski 213

budyniu waniliowego 100 g drobnych rodzynek 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy oraz: 1 żółtko do posmarowania kratki z ciasta. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z 200 g cukru. Stopniowo dodawać ser i żółtka, po jednym. Ucierać aż składniki połączą się. Dodać mąkę ziemniaczaną lub budyń. Wsypać rodzynki i skórkę. Wymieszać. Białka ubić na sztywno

maniapieczenia
Ciasteczka Wielkanocne- jajeczka 228

mąki 1 puszka brzoskwini Cukier puder do posypania Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe Wykonanie: Amoniak mieszamy w ciepłym mleku. Żółtka ucieramy z margaryną, dodajemy całe jajo, śmietanę i mąkę- mieszamy dokładnie i łączymy z roztopionym w mleku amoniakiem. Ciasto wykładamy na stolnicę dobrze posypanej mąką. Literatką wycinamy w brzoskwiniach kółka, które nakładamy na wcześniej wycięte owalne ciasteczka.  Gotowe jajeczka

Tradycyjna Kuchnia
Sernik wiejski 353

się kleić, dosypujemy jeszcze trochę mąki i ugniatamy, a następnie wkałdamy na 30 minut do lodówki.Po tym czasie ciasto szybko wałkujemy na dużej, podłużnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 185`CMasa serowa:Masło ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy żółtka i ubijamy do białości. Następnie dodajemy ser i mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach – tylko

Słodkie Przyjemności
owsiane ciasteczka z kokosem 232

soli PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzać do 180º. Masło utrzeć mikserem z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać jajko, olej i kontynuować ucieranie. Wsypać resztę składników i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć je łyżką. Układać na blasze w sporych odstępach. Piec ok. 15 min. do zarumienienia ciastek

zabawa smakiem
Przepis na idealny Serni 162

wbijajmy całych jajek do sernika. Miksujmy najpierw żółtka z cukrem następnie miksujmy z mąką by na końcu ucierać wszystko z serem. Białka: Ubijajmy je na sztywną pianę i połączmy z masą serową tusz przed wylaniem na blachę. Twaróg:  Najważniejszy składnik naszego ciasta. Wybierajmy tłusty lub półtłusty twaróg zmielony przynajmniej dwukrotnie. Dla leniwych można wybrać ser z wiaderka - wtedy szczególną

W Moim Magicznym Domu
Wiśniowa fantazja 182

Pyszne i efektowne ciasto. Kolorowe biszkopty przełożone masą wiśniową i masą z bitej śmietany i serków homogenizowanych, udekorowane czerwonymi porzeczkami. Składniki: Biszkopt biały: 4 jajka 50 g mąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu pół szklanki cukru Biszkopt brązowy: 2 jajka 25 g mąki ziemniaczanej 75 g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku(...)śmietanowa: 600 ml śmietany 30% 300 g serka homogenizowanego waniliowego galaretka wiśniowa porzeczki do dekoracji Przygotowanie Przygotowujemy biały biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 22x27cm). Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni

e-PrzepisyKulinarne
Sernik a`la pudding drezdeński 168

całkowitego wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem dodać miękkie masło i utrzeć na puszysta masę. Po łyżce dodać zimny budyń; ucierać. Białka ubić na sztywno i dodać do masy budyniowej ostrożnie i wolno mieszając już łyżką. Powstanie bardzo pulchna masa. Na ciasto wylewamy najpierw masą serową następnie budyniową. Ciasto pieczemy 1 godz w 180st. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta posypać cukrem

Na Ciasteczkowych Papierach
Mazurek marcepanowy 164

jajka. Może się zdarzyć, że marcepan nie chce nam się ładnie rozprowadzić - należy wtedy masę (w misce w której ucieraliśmy) włożyć na chwilę do kąpieli wodnej i podgrzać, aż do momentu kiedy wszystkie składniki zmiękną. Następnie dodać mąkę. Tak przygotowane ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na prostokąt o wymiarach 18 x 26 cm (fot.1). Piec 20 minut

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania