Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami 557nakłuwamy widelcem. Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez około 15 minut, ciasto wyjmujemy i schładzamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy proszek budyniowy, ucieramy na jednolitą masę mikserem. Potem dodajemy stopniowo jogurt grecki i mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia składników. Następnie
Cukiernia Pychotki
Karpatka. 210temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Przygotowujemy krem. Zagotowujemy mleko z przekrojoną wzdłuż laską wanilii.Zmniejszamy temperaturę i ogrzewamy mleko przez 10 minut, aby nabrało aromatu, a następnie wanilię usuwamy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty kogel - mogiel, następnie łączymy z mąką ziemniaczaną i cały czas mieszając
Rozpustne gotowanie
Baba drożdżowa 185mąki, 50g masła, 50 ml mleka. Mleko zagotować z masłem i dodać mąkę - zaparzyć tak jak ciasto parzone. Mąkę przesiewamy do miski. Mleko w rondelku podgrzewamy z nasionkami z laski wanilii do uzyskania letniej temperatury. Drożdże ucieramy w miseczce z 1 łyżką cukru. Następnie do rozpuszczonych drożdży dodajemy letnie mleko. W mące robimy dołek i drożdże wraz(...)rondelku (nie gotujemy). Rondelek z masłem odstawiamy na bok. Żółtka i jaja ubijamy z resztą cukru . Wyrośnięty rozczyn mieszamy z ubitymi żółtkami i jajami oraz szczyptą soli. Delikatnie zagniatamy ciasto. Do ciasta dodajemy roztopione masło, zaparzone ciasto i w dalszym ciągu wyrabiamy. Do wyrobionego ciasta wrzucamy namoczone wcześniej rodzynki, pokrojone w kostkę suszone morele oraz otarte skórki z pomarańczy
Malinowo w kuchni
Baba drożdżowa 214wsypujemy makę. Przygotowujemy rozczyn mieszając drożdże z ciepłym mlekiem i 50 g cukru. Odstawiamy na 20 minut. Jajko i żółtka ucieramy z reszta cukru.Dodajemy mąkę, skórkę z cytryny, olejek, laskę wanilii i rozczyn. Masło rozpuszczamy i studzimy. Wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy tłuszcz. Wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od reki. Wkładamy do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około
Anioły w kuchni
Sernik Izaura 214Izaury. Bardzo często czytałam, że jest smaczny i szybki w wykonaniu. Dlatego użyczyłam przepis z jednej ze stron i postanowiłam upiec to cudo :) ciasto sprawdzone i bardzo dobre :) Składniki: Ciasto: 125 g masła 2 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Masa serowa: 500 g serka waniliowego(...)połączenia się składników. Masę wylewamy do wysokiej tortownicy o średnicy około 18 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa: Masło ucieramy z jajkami i cukrem, następnie dodajemy ser, a a samym końcu budyń waniliowy. Gotową masę wylewamy na ciasto. Sernik pieczemy przez 50-60 minut w temp. 180*C Ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową, którą uzyskamy, roztapiając czekoladę w kąpieli
W Moim Magicznym Domu
Sernik kawowy z mąką orkiszową 199blaszkę i podpiekam przez 15 minut w temp. 160" C. Przygotowuję masę serową: Żółtka ucieram z cukrem. Dodaję mąkę i chłodną kawę. Dokładnie mieszam, a następnie łączę z twarogiem. Ubijam pianę z pozostałych trzech białek i dodaję do gotowej masy. Wykładam na lekko ostudzony spód ciasta. Posypuję niewielką ilością cukru trzcinowego. Piekę w temp. ok. 170'C przez
Wielopokoleniowo
Tort Sachera 167glazura: 200 g cukru 125 ml wody 150 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 1 słoik dżemu morelowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto czekoladowe: Wanilię rozciąć wzdłuż, czubkiem noża wyskrobać ziarenka. Dodać je do masła oraz 100 g cukru pudru. Składniki ucierać, aż masło będzie białe i puszyste. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając na niskich obrotach. Czekoladę połamać(...)czekoladowej masy, przesiać mąkę pszenną i całość dokładnie, delikatnie wymieszać, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dno tortownicy (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać i wyrównać czekoladowe ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 o C ( z termoobiegiem ), piec 55-60 minut , do suchego patyczka. Wypiek wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie i wystudzić. Czekoladowa glazura: Do garnka wlać
niecodziennikpary
Sernik krakowski z bakaliami 231puch. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku, na koniec po 1 łyżce twarogu. Ucierać do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę i bakalie. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać na podpieczony spód. Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w długie, cienkie paseczki. Ułożyć na serniku kratkę. Sernik piec
Smakołyki Asi
Lekki sernik budyniowy 184takie lepiące będzie ok. 2. Blachę/tortownicę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą lub mąką. Ciastem wyklejamy dno i boki formy. Odstawiamy na bok. 3. Składniki na masę dodajemy i miksujemy w następującej kolejności: jajka (4 żółta i 2 całe), cukier, cukier wanilinowy – ucieramy na gładką masę. Następnie ciągle miksując dodajemy po łyżce sera, 2 budynie, olej i mleko
Kulinarna Patilogia
Ciasto marchewkowe 4855pieczenia3/4 szklanki cukru1/2 szklanki orzechów/migdałów/rodzynek2 szklanki startej marchewkiCukier, jajka i olej ucieramy w misce. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Dodajemy bakalie i startą marchewkę.Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 50 min. Po tym czasie sprawdzamy, czy na pewno jest jest upieczone drewnianym patyczkiem
Ciastkozercy
Ciasto bananowe na zimno 341zoltka 1 szklanka cukru 2 galaretki cytrynowe 2 szklanki wody 2 smietany kremowki (po 250ml) opcjonalnie na gore ciasta galaretka cytrynowa 1 szklanka wody wykonanie:1 galaretke rozpuszczamy w szklance goracej wody i odstawiamy do przestygniecia.Maslo i Kasie ucieramy z cukrem na pulchna mase, dodajemy zoltka i nadal ucieramy. Do kremu dodajemy banany starte na tarce o duzych oczkach
Przysmaki Karolki
Napoleonka na kruchym cieście 480wanilii, która wyjmiemy z niego po wystygnięciu budyniu. Do ciepłego budyniu dodajemy żółtka i dokładnie je rozcieramy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie, cały czas ucierając, dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Gotową masą smarujemy jeden blat ciasta i przykrywamy drugim blatem, lekko dociskając. Ciasto dostawiamy na noc i kroimy następnego dnia. Posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne przygody Gatity
Mini szarlotki 227babeczki. Od ciasta odrywamy małe kawałeczki, robimy kulki i rozgniatamy, kładąc kawałek ciasta na dno. Tak robimy, aż skończymy całe ciasto.Nadzienie:Jabłka obieramy i kroimy w kawałeczki, ja włożyłam je do miski blendera przeznaczonej do siekania, ale można je zetrzeć na tarce. Razem z jabłkami ucieramy też mandarynki. Następnie dodajemy trochę cynamonu i mieszamy. Takie jabłka nakładamy na nasze spody.Beza
Moje pyszne gotowanie
Pierwszy w mym życiu tort na zamówienie ;) 229przygotowujemy z mniejszą o połowę ilością mleka. Po przygotowaniu budyniu odstawiamy do schłodzenia. W tym czasie ucieramy na gładką masę cukier puder z masłem. Następnie wszystko łączymy i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Biszkopt przekrawamy na trzy równe części. Pierwszą warstwę na cieście stanowi dżem a drugą krem budyniowy. Po przełożeniu tortu przekrawamy do na pół i odwracamy do siebie
Emcia Pichci
jagodzianki 258cukru, 100 ml letniego mleka oraz 4 łyżkami mąki. Pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i dodajemy do podrośniętego rozczynu. Następnie dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą, pozostały cukier oraz mleko. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Pod koniec wlewamy przestudzone masło i wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie „odchodziło” od ręki. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką
Domowy Smak Jedzenia
CIASTO CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI BEZ MĄKI 197imbirem i gałką muszkatołową. Z laski wanilii wyjęłam ziarenka i dodałam je do ciasta. Teraz pora na jajka. Białka odstawiłam do lodówki a żółtka przełożyłam do miski i zaczęłam ubijać. Do nich dosypywałam cukier i ucierałam na białą masę. Mając już dwie masy, przełożyłam żółtka do czekolady(...)zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie skórka łatwo z nich odchodzi. Migdały zmieliłam na puder (użyłam młynka do kawy) i wsypałam je do ciasta. Ponownie dokładnie wymieszałam ciasto. Wyjęłam z lodówki białka i ubiłam je na sztywno dodając szczyptę soli a pod koniec cukier puder. Ubite białka dodałam do ciasta
potrawyregionalne