ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:218/500)

Kukurydziane kruche ciasteczka 283

orzechy laskowe – 50 g  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:  Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Obie mąki i sól przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olejek waniliowy. Nie przerywając miksowania stopniowo wsypujemy przesiane mąki. Dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy  ( lekko podsypanej mąką ). Wycinamy kieliszkiem kółka.. Pieczemy ok. 12 minut, do stwardnienia i lekkiego przyrumienienia ciasteczek. W tym czasie roztapiamy polewy

Ostra na Słodko
Babeczki kajmakowe 140

wszystko się połączy i zagotuje Odstawić garnek do ostygnięcia masy 2. - Z białek ubić pianę Ostygniętą masę ucierać mikserem dodać po jednym żółtku  Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec białka delikatnie  wymieszać łyżką Ciasto przełożyć do foremek piec ok 20 min 180 stopni

W królestwie smaków Beaty
Ciasteczka komercyjne z marmoladą... 151

margaryny szklanka cukru pudru opakowanie cukru waniliowego 5 żółtek 300 g mąki 3 kopiaste łychy marmolady Margarynę ucieramy mikserem na gładką masę, dodajemy żółtka, znów miksujemy, dodajemy cukry, miksujemy. Na koniec dodajemy po trochu mąkę i miksujemy na najniższych obrotach. Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy (Rękaw musi być bardzo mocny inaczej może pęknąć, ja używałam rękawa foliowego

Pelusiowa Kuchnia
Babka ucierana w polewie kakaowej 187

pisakową w polewie kakaowej.  Wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko wilgotna i nie za słodka, z dużą ilością polewy czekoladowej na wierzchu, dokładnie to co tygrysy lubią najbardziej. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 250 g masła lub margaryny Płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki olejku waniliowego 2 łyżki suszonych żurawin Składniki na polewę czekoladową(...)utrzeć z ½ szklanki cukru na gładką masę. Pod koniec ucierania dodać po stopniowo po jednym żółtku i również dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do utartej masy. W oddzielnym naczyniu białko ubić na sztywno z drugą częścią cukru, czyli ½ szklanki a następnie dodać do gotowego ciasta i dokładnie wszystko wymieszać, dodać również namoczoną żurawinę. Dużą

Na słodko lub wytrawnie
Keks z makiem 304

Zwłaszcza jeżeli są tak mało wymagające jak to! Dodatkowo dodatek skórki pomarańczowej i amaretto przenosi mnie w okolice ciepłych wieczorów domowych z filiżanką ulubionej herbaty i kawałkiem soczystego, aromatycznego ciasta. Ojj tak… zdecydowanie chciałabym przeskoczyć brzydką, deczszczową pogodę… ale zdecydowanie łatwiej mi przez nią przebrnąć mając coś pysznego pod ręką! Składniki: * 150 g mąki pszennej * 100 g cukru(...)białą masę. Pod koniec ucierania dodajemy pojedynczo żółtka. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem z wanilią oraz kardamonem. Następnie dodajemy nasze bakalie,mak, alkohol i masę z żółtkami. Całość mieszamy. Masa będzie bardzo gęsta. Do masy bakaliowej dodajemy stopniowo białka starając się jak najbardziej napowietrzyć masę. Całość przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około

Mohiella
Skoleboller – drożdżówki z budyniem 188

Wyrabiamy ciasto do czasu, aż będzie miękkie i elastyczne (na początku konsystencja będzie dość rzadka, ale z czasem wszystko ładnie powinno się wyrobić. W razie potrzeby można dosypać 2-3 łyżki mąki – nie więcej). Wyrobione ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (na około 1,5 godziny). W międzyczasie przygotowujemy budyń: w niewielkim naczyniu ucieramy żółtka

Smaki Na Talerzu
Spiralki waniliowo - kakaowe 174

proszkiem do pieczenia. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać jajko (opcjonalnie także aromat waniliowy), ucierać przez chwilę, po czym wsypać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i dokładnie zmiksować.  Z misy miksera wyjąć połowę ciasta, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki. Do pozostałej części ciasta dodać kakao i wyrobić do uzyskania jednolitego koloru

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik kakaowy + film 104

margarynę oraz jajko. Dłonią wyrabiamy ciasto, jeżeli ciasto będzie zbyt wilgotne możemy dosypać trochę mąki. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, jedną większą a drugą odrobinę mniejszą i wkładamy na 1,5 godziny do zamrażalnika.             masa Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel, gdy masa będzie już białą dodajemy cukier waniliowy. Ciągle ucierając stopniowo(...)sztywną pianę. Do masy serowej dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy. Na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę, ścieramy na tarce o dużych oczkach większą cześć zamrożonego ciasta. Na ciasto wykładamy masę serową i dokładnie rozprowadzamy. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach mniejszą część zamrożonego ciasta . Sernik pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym

Smakowite Dania
BŁYSKAWICZNE CIASTO SEROWE Z BRZOSKWINIAMI 160

mojej rodziny i znajomych. Dziś mam dla Was przepis na kolejny! Tym razem ciasto serowe połączyłam ze słodkim serowym nadzieniem i brzoskwiniami – wyszło genialnie! Ciasto swoją konsystencją przypomina coś pomiędzy sernikiem a zapiekanką – koniecznie spróbujcie! Pycha! SKŁADNIKI: CIASTO: * masło – 250 g * ser biały półtłusty – 250 g * maka pszenna – 250 g * cukier – 3 łyżki * sól -1 szczypta NADZIENIE(...)jajko – 1 szt LUKIER: * cukier puder – 0,5 szkl * sok z cytryny- 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Ser biały mielimy lub przecierany przez sitko. Masło siekamy z mąką, cukrem i szczyptą soli, dodajmy zmielony twaróg i szybko zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na kształt

Ostra na Słodko
Misiowy Miodownik 190

jajka szczypta soli 0,5 szklanki brązowego cukru 0,5 kostki masła Przygotowanie: składniki ciasta miksujemy, wylewamy na trzy takie same wyłożone papierem blaszki i pieczemy  około 15 minut na złoty kolor w temp 180"C kaszkę mannę gotujemy na mleku, żółtka ucieramy z cukrem i masłem, łączymy obie masy. białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę delikatnie łączymy

Luźna Kuchnia
Straciatella morelowa 131

łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl. mleka puszka lub słoik moreli ok 400 g. Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puch, następnie cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku. Gdy składniki się połączą wsypujemy mąkę z proszkiem i wlewamy mleko tak (ciasto ma być gęste, ale na tyle by dało się je bez problemu mieszać mikserem). Na koniec wrzucamy pokrojoną

Cynamonowe szczęście
Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu 504

Dzisiaj coś dla prawdziwych łasuchów. Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu. Bardzo aromatyczne i smaczne. Słonecznik przyjemnie chrupie w polewie czekoladowej, a herbatniki nasączone alkoholem przełamują, orzeźwiają smak, więc radzę go nie pomijać. Słodko, czekoladowo i pysznie. Inspirację dostałam od jednej z czytelniczek Pani Marleny Łabędzkiej, której dziękuję, przepis zmodyfikowałam, bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu(...)masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić

Mała Cukierenka
Ciasto Kukułka 469

spłaszczenia zbyt wyrośniętego wierzchu (u mnie taki się pojawił, jeśli u Was nie będzie to omijajcie tę czynność). Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty.Krem śmietankowy:500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudruSerek ucieramy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do utartego serka dodajemy stopniowo ubitą śmietanę i mieszamy delikatnie łyżką.Czekolada

Made By Mom And Son
Ciasto zebra z masą kryształową 181

domownicy bardzo lubią zebrę więc postanowiłam ją nieco odmienić, przełożyłam ją masą śmietanową z galaretkami. Ciasto jest smaczne i ładnie się prezentuje, idealne do popołudniowej kawy.  Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki tortowej Stoisław 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej 5 jajek 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra(...)pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki oleju Dodatkowo: Wiórki czekoladowe Forma 25x40 cm. Tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając wlewamy olej oraz gazowaną wodę, stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao a do drugiej dodajemy mąkę pszenną. Formę smarujemy tłuszczem, po dwóch stronach

Bajeczna Kuchnia
Ciasto dyniowe z orzechami 103

dopada nostalgia po lecie, które odeszło i wróci dopiero za rok. Na pocieszenie jesień przynosi w zamian wiele grzybów, warzyw, owoców z których możemy robić przetwory lub wypiekać ciasta. Ciasto dyniowe z orzechami zagościło u mnie na dobre, zresztą jak i dynia piżmowa Uwielbiam dynię piżmową. Dla tych, którzy mało ją znają kilka porad. Dynia piżmowa ma kształt dużej, żółtej(...)gładki krem. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, białka na sztywno, odłożyć. Do żółtek dolewać powoli olej nie przerywając ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i dodać do masy jajecznej. Dołożyć puree z dyni oraz orzechy, wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt gęste można dodać trochę mleka. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, przemieszać łyżką. Tortownicę 25 cm wyłożyć

gotuj ze mną

Proponowane wyszukiwania