ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:200/500)

Kilimandżaro 121

najniższych obrotach dodajemy olej i wodę. Przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie szpatułką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem, formy o wym. 25x36cm. Pieczemy około 30-35 minut. Ciasto studzimy i przekrawamy na dwie równe części. Masa jabłkowo - malinowa: 1 kg jabłek 150 g malin 2 galaretki(...)Resztę mleka zagotowujemy z cukrem pudrem. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobione mąki. Mieszamy, aż zgęstnieje i studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wykładamy na masę jabłkowo-malinową. Przykrywamy drugim blatem ciasta, schładzamy. Polewa: 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady, 1/2 łyżki masła, 2 łyżki wody. Czekolady, masło rozpuszczamy na parze i dodajemy

Na moim talerzu
Kilimandżaro 184

Resztę mleka zagotowujemy z cukrem pudrem. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobione mąki. Mieszamy, aż zgęstnieje i studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wykładamy na masę jabłkowo-malinową. Przykrywamy drugim blatem ciasta, schładzamy. Polewa: 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady, 1/2 łyżki masła, 2 łyżki wody. Czekolady, masło rozpuszczamy na parze i dodajemy

NA MOIM TALERZU
Ananasowiec 2391

Składniki na ciasto mąka pszenna, 600g masło, 360g żółtka jajek, 6 szt cukier puder, 125g proszek do pieczenia, 2 łyżeczki Składniki na bezę białka jajek, 6 szt cukier, 1 szkl sól, szczypta płatki migdałowe, 70g Składniki na masę owocową ananas, 1 puszka galaretka ananasowa, 2 opak(...)Składniki na masę śmietanową śmietanka 36%, 500ml cukier puder, 3 łyżki żelatyna, 4 płaskie łyżeczki Przygotowanie Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy resztę składników. Wyrabiamy jednolite ciasto, wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Obie wykładamy na blaszki. Jeden placek pieczemy

Gotowanie moimi oczami
Strucla jabłkowa 204

Rolada z ciasta drożdżowego z przepysznymi polskimi jabłkami. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka. Składniki: pół kg mąki  pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży kilka startych jabłek lukier: sok z cytryny i cukier puder  Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży(...)ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Z podanej ilości składników możemy upiec

prawdziwe jedzenie
Sernik "Krówka" 202

lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie formę (ok. 18 cm) wyścielamy pergaminem i smarujemy boki masłem. Wykładamy ciasto, wyrównujemy, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni.Ser ucieramy z cukrem, wbijamy po jednym jajku ciągle mieszając. Następnie wlewamy kremówkę, ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną - mieszamy, a na końcu dodajemy połowę(...)podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy godzinę. Następnie wyłączamy piec i trzymamy sernik jeszcze przez ok. 30 minut w piekarniku.Na całkowicie ostudzone ciasto wykładamy resztę masy kajmakowej, a boki wierzchu sernika posypujemy pociętymi orzachami włoskimi. Moje posty

Słodka Strona
Torcik buraczany z maślanym kremem czekoladowym 179

jajka 1 szklanka cukru pudru 16 g cukru waniliowego 35 dag masła 82 % 15 dag deserowej czekolady 50 ml czystej wódki Przygotowanie: CIASTO: Ugotowane obrane i zimne buraki ś cieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem na gładk ą puszyst ą mas ę , wlewamy olej, oraz nie przerywaj ą c ucierania dodajemy(...)wmiesza ć dokładnie i ubijaj ą c dodawa ć po ły ż ce masy jajecznej a ż do sko ń czenia- gdy powstanie gładki puszysty czekoladowy krem. zimne ciasto przekroi ć wzdłu ż na połow ę , przeło ż y ć połow ą kremu reszt ą rozsmarowa ć wierzch ciasta, udekorowa ć dowolnie np:  start ą czekolad ą lub płatkami

Wanilia i Kardamon
Babka cafe latte 228

dalej aż do zimy. W ramach zbliżających się już dużymi krokami świąt  sezon babkowy uważam za otwarty. Dzisiaj podzielę się przepisem na pierwszą babkę.  Myślę, że  ciasto to zasmakuje wszystkim, który nie przepadają za bardzo słodkimi wypiekami. Wanilia, kawa i czekolada- smaki na dzisiaj. Swoją drogą wypiłam takie pyszne late z pianką, ale mam smaki dzisiaj(...)mąki 80 ml mleka 3 łyżki kawy 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puch i dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy mleko a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszane ciasto przelewamy równo do trzech misek. Do jednej damy kilka kropel olejku do drugiej kakao a do trzeciej kawę

ciastkarnia na kruchym spodzie
Strucla drożdżowa 169

Rolada z ciasta drożdżowego wypełniona po brzegi konfiturą owocową. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka. Składniki: pół kg mąki  pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży konfitura porzeczkowa lub powidła śliwkowe lukier: sok z cytryny i cukier puder  Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży(...)ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Z podanej ilości składników możemy upiec

prawdziwe jedzenie
Łaciaty sernik 241

Składniki:masa serowa:1 kg sera zmielonego w wiaderku,1 budyń wanilinowy,1 cukier wanilinowy,3/4 szklanki cukru,50 g margaryny,4 żółtka,4 białka,ciasto:2 czubate łyżki kakao,1/2 margaryny,1 szklanka mleka,3/4 szklanki cukru,2 szklanki mąki,3 białka,3 żółtka,4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy,łyżeczka sody.Przygotowanie:  masa serowa: Zmielony ser przekładamy z wiaderka(...)budyń wanilinowy. Miksujemy mikserem na wolnych obrotach, by składniki  się dokładnie połączyły. Kolejno dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Na sam koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie łączymy z masą serową.ciasto: w rondelku podgrzewamy mleko, margarynę, kakao, kawę i cukier. Tak długo, aż składniki nam się połączą. Nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie odstawiamy

Aga w kuchni
Prince Polo 609

cukier, ubijamy. Dodajemy orzechy, wiórki i batony starte na tarce o małych oczkach. Mieszamy delikatnie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy.Masa:Masło ucieramy mikserem na puch. Cały czas miksując dodajemy co jakiś czas porcję budyniu (ok. 2 łyżek). Masę miksujemy, aż będzie gładka. Czekolady(...)rozpuszczamy na parze. Dodajemy masło, mieszamy, aż składniki się połączą. Zdejmujemy z gazu. Dodajemy kremówkę (ważne aby miała temperaturę pokojową, bo może się zważyć). Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.Ułożenie ciasta:Na dnie formy lub na tacy układamy herbatniki, smarujemy połową masy, kładziemy ciasto orzechowe, dociskamy. Następnie wykładamy drugą połowę masy i kładziemy warstwę herbatników. Odstawiamy, aż herbatniki trochę namiękną. Polewamy

Czerwona Porzeczka
Pomarańczowa babka z łezką 134

soli Skórka otarta z pomarańczy Kilka kropli aromatu pomarańczowego 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: 1 – 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia razem przesiewamy przez sito. Miękka margarynę ucieramy z cukrem puderm dodając stopniowo dodając po 1 żółtku. Po dodaniu wszystkich żółtek dodajemy po trochu wymieszane mąki z proszkiem

Smakowy Raj
KEKS PIECZARKOWY Z KIEŁBASĄ 223

cebula , papryka , natka pietruszki i ciasto zmieszane ze sobą tworzą fantastyczną całość! Keks jest nie tylko niesamowicie smaczny , ale i niesamowicie sycący!Podany z czerwonym barszczykiem zachwyci każdego!  SKŁADNIKI:CIASTO : – masło – 100 g – jajko – 4 szt – mąka – 200 g – proszek do pieczenia – 2 łyżeczki – sól – 0,5 łyżeczkiFARSZ: – pieczarki(...)czerwona papryka – 1 szt – natka pietruszki – 2 łyżki – sól – szczypta – olej – 3 łyżki  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żółtka oddzielamy od białek.Ucieramy z masłem. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia , mieszamy.Białka ubijamy , dodajemy sól , delikatnie mieszamy z ciastem.Ser trzemy na tarce na dużych oczkach.Wędlinę kroimy w kosteczkę.Paprykę wydrążamy , również

Ostra na Słodko
Makowe z kremem migdałowym 1144

wierzchu przykryć folią spożywczą. Ostudzić. Masło utrzeć do białości. Do utartego masła dodawać  po łyżce zimny budyń i ucierać. Dodać kilka kropli olejku migdałowego utrzeć i na samym końcu dodać płatki migdałów.  Krem rozsmarować na spodzie ciasta odkładając 3-4 łyżki na górę. Przykryć ciastem lekko dociskając. Na górze ciasta rozsmarować odłożony krem, ułożyć przekrojone na pół

Ala piecze i gotuje
Rolada kokosowa 160

kokosowe zmieliłam (masa bardzo zyskuje na konsystencji i smaku). Masło utarłam z cukrem pudrem. Pod koniec ucierania dodawałam partiami zmielone wiórki, mleko kokosowe, rum i extract waniliowy. Do utartej masy wsypałam krojone morele i skórkę pomarańczową – wymieszałam. Gotową masę nałożyłam na ciasto z herbatników. Zwinęłam roladę, zapakowałam w papier do pieczenia (można w folię spożywczą lub aluminiową)  i wstawiłam

mojewypiekiinietylko
Czekoladowa babka 98

może być lepszego w zimny, deszczowy dzień od kawałka czekoladowego ciasta. Dzisiaj w formie babki, którą możecie zrobić również w Wielkanoc. Sprawdzony przepis na pyszną babkę czekoladową z polewą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Czekoladowa babka Składniki 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao pół kostki masła 125 g 3 jajka 2 szczypty gałki muszkatołowej 4 płaski(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 filiżanka mocnej kawy 200 ml gotowa polewa lub tabliczka ulubionej czekolady (ja użyłam gorzkiej) Instrukcje Masło ucieramy dodając na przemian cukier i jajka. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy i wsypujemy do ciasta. Dodajemy gałkę muszkatołową, dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy zimną kawę i miksujemy do czasu, aż składniki się połączą. Formę smarujemy masłem

To co lubię - gotuję i polecam

Proponowane wyszukiwania