ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:197/500)

ROLADA CIASTECZKOWA Z KREMEM KOKOSOWYM – BEZ PIECZENIA 397

zarazem niesamowicie delikatna … rozpływająca się w ustach … obłędna! Jest fantastycznym pomysłem do kawki. Zachwyci wszystkich wielbicieli słodkości i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * herbatniki zwykłe – ok. 100 g * ciastka kruche w czekoladzie – ok. 100 g * pierniczki – 50 g * kokos – 50 g * kakao – 1 łyżka * marmolada np. truskawkowa(...)wymiary aboslutnie nie muszą być dokładnie takie ). * By ułatwić wałkowanie możemy zrobić to przez drugi kawałek folii aluminiowej. KREM KOKOSOWY: Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. CAŁOŚĆ: Przygotowanym kremem smarujemy ciasto i bardzo delikatnie, ale ciasno zwijamy roladę. Całość zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na kilka godzin ( a najlepiej noc! ). Smacznego

Ostra na Słodko
Biszkopt pomarańczowo-migdałowy 198

połowę) 1 mała łyżeczka esencji migdałowej płatki migdałowe do posypania ciasta 450 g cukru pudru (dałam połowę, w zupełności wystarczyła na pokrycie ciasta lukrem) 1 . Piekarnik rozgrzać do 180°C. Natłuścić tortownicę (23-24 cm średnicy). 2 . Ucierać żółtka z połową cukru, aż nabiorą jasnożółtego koloru i zgęstnieją - ok. 5-10 minut. 3 . W drugiej misce ubić białka na sztywną(...)minut do momentu aż napęcznieje i będzie złoto-brązowe, a krawędzie zaczną odchodzić od ścianek blaszki. Postawić w blaszce na 10 minut na kratkę, potem ostrym nożem poluzować brzegi ciasta, otworzyć i zdjąć krawędź torownicy. Odstawić do całkowitego przestygnięcia. 6 . Cukier puder przesiać do niewielkiej miski, ubijać z sokiem z cytryny aż powstanie gładka polewa. Polać ciasto, pozwalając aby glazura

Kuchnia Prezydentowej
Miodowiec 215

murzynkiem 2 łyżki miodu 2 jajka 1 łyżeczka sodki 1/2  szklanki cukru pudru Przygotowanie ciasta: Mąkę wymieszać z sodą, dodać pokrojoną drobno margarynę, zagnieść, dodać pozostałe składniki na ciasto tj. jajka, cukier i miód- wyrobić, podzielić na 3 części . Piec każdy rozwałkowany placek w temp. 180 *C (oddzielnie) około 15 min. Przy wyjmow aniu uważać by ich nie połamać(...)gotujemy do zgęstnienia, odstawiamy do ostudzenia (uważać, by nie przypalić masy) Do letniej, słodkiej masy mlecznej z kaszą dodajemy stopniowo masło i ucieramy na puszysty krem Upieczone, wystudzone placki przekładamy przygotowanym kremem. Posmarowane placki przyciskamy deską, by ciasto skruszało. Najlepsze jest po 2 dniach:)  .  Polewa: 1/2 kostki margaryny 3 łyżki kakao 3 łyżki wody pół szklanki cukru Wszystkie

Proste Potrawy
Maślane bułeczki z serem i powidłami :) 94

pracy. Nie są typowo dietetyczne, ale na pewno zdrowsze od tych "sklepowych" :) A do tego są łatwe w przygotowaniu. To co, może skusicie się na jedną? ;)   Składniki na ciasto: - 600 g mąki - 100 g masła - 30 g drożdży - 150 ml mleka - 150 g cukru - 4 jajka -  aromat W garnku podgrzewamy mleko, dodajemy 3 łyżki cukru (te z 150g(...)łyżki cukru - 3 czubate łyżki rodzynek - aromat - powidła (u mnie dżem aroniowo-jagodowy) Rodzynki namaczamy w gorącym mleku/wodzie aby zmiękły. Żółtko ucieramy z cukrem, dodajemy ser i aromat, a także rodzynki i miksujemy całą masę. Kiedy ciasto podwoiło swoją wielkość przystępujmy do lepienia bułeczek. Bierzemy niewielką ilość ciasta (w zależności od tego jakiej wielkości chcemy, aby bułeczki były), lekko spłaszczamy

Zdrowie na języku :P
Crumble z jabłkami, truskawkami i kruszonka orzechowa czyli poWeekendowe Lakocie odc.91 167

konsumpcję . Ciasto przetrwało w lodówce prawie 5 dni a potem się skończyło.  Mocno schłodzone jest  wręcz  genialne!!! Crumble z jabłkami, truskawkami i kruszonka orzechowa ciasto: 150 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki 300 g maki pszennej 110 g cukru pudru 1 jajko nadzienie: 3 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę 250 g truskawek ( w oryginale jeżyn(...)cukru trzcinowego 100 g posiekanych orzechów laskowych (u mnie orzechów brazylijskich) 1/2 łyżeczki imbiru mielonego Przy pomocy robota kuchennego ucieramy masło, mąkę i cukier puder.  Składniki powinny przypominać mokry piasek. Dodajemy jajko i zagniatamy zwarte ciasto. Zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce 20 minut. Jabłka, truskawki, cukier puder i sok z limonki wkładamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka w piegi. 157

postanowiłam upiec te które lubią najbardziej z m&m'sami .Ciasteczka są pyszne, kruchutkie. Będą jeszcze pyszniejsze gdy dodacie m&m's z orzeszkami. Myyy pycha. Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław . Zainteresowanych produktami zapraszam do sklepu online  http://www.mlynystoislaw.pl/  Młyny Stoisław to wieloletnia tradycja i najlepsza jakość produktów. Zapraszam :) Składniki : 150 g miękkiego masła(...)mąki pszennej tortowej Młytnów Stoisław  + do podsypania 200 g kolorowych malutkich m&m's Wykonanie : W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, następnie przesiewamy mąkę z sodą i zagniatamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto na około 1/2  cm i wykrawamy dowolnej wielkości koła.Krążki ciasta układamy na blaszce  wyłożonej papierem

Sama słodycz i szczypta chili
Babka drożdżowo-makowa 154

Dodatkowo: puszka gotowej masy makowej Helio polewa czekoladowa Helio płatki migdałów Sposób przygotowania: Drożdże rozcieramy ze śmietaną, odstawiamy na 10 minut. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, drożdże ze śmietaną oraz pozostałe składniki. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, na końcu dodajemy roztopione masło, wyrabiamy do momentu aż masło wchłonie się w ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, ciasto przekładamy

Bajeczna Kuchnia
Pączki Babci Basi 373

obsypania   Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub rękami. Na koniec dodajemy kieliszek wódki i zarabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy czystą ściereczką. Ciasto powinna rosnąć

Ciastkozercy
Szarlotka 164

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, margarynę, pół szklanki cukru pudru, szczyptę soli, śmietanę i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części (60/40). Mniejszą z nich wkładamy na 30 minut do zamrażalnika, pozostałą część do lodówki. Jabłka obieramy, ucieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pół szklanki zwykłego cukru, około 6 kropel aromatu śmietankowego. Odstawiamy na kwadrans

Ania i Marcin gotują
Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową 189

waniliowego bez cukru-2 x 40 g 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, ja dałam rzepakowy Przygotowanie masy : Kiedy spód ciasta wystygnie zaczynamy ubijać białka z cukrem dodawanym po kilka łyżek ( na najwyższych obrotach) Po wyczerpaniu cukru dodajemy stopniowo proszek budyniowy- ucieramy do zupełnego połączenia składników Strużką wlewamy olej i nadal miksujemy Na podpieczony spód wykładamy pianę, układamy maliny ( otworami do góry

Proste Potrawy
babka marmurkowa z amaretto 165

pieczenia wykonanie: Masło ucieramy. Jajka ubijamy z cukrem na białą masę. Do masła dodajemy stopniowo masę jajeczną, cały czas ucieramy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie miksujemy. Formę (22 cm średnicy) natłuszczamy i wlewamy połowę ciasta. Do pozostałej części dodajemy kakao, likier i miksujemy. Przekładamy na jasne ciasto, delikatni mieszamy widelcem aby ciasta się troszkę zmieszały. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
DOMOWA PYSZNA KARPATKA 494

Ciasto parzone świetnie pasuje do słonych, jak i słodkich potraw. Chociaż nie ukrywam, że wolę słodkie wariacje z tym ciastem, może dlatego, że w moim domu zazwyczaj gościły ptysie albo karpatka.  Dziś wracam do ciasta znanego każdemu. Karpatka bywa czasem kapryśna – zazwyczaj spowodowane to jest ciastem parzonym, które musi pięknie wyrosnąć i przypominać góry :). SKŁADNIKI na ciasto: 1 szkl(...)mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej WYKONANIE Najpierw przygotowujemy ciasto. Doprowadzamy do wrzenia wodę z margaryną, ściągamy garnek z ognia i dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Garnek stawiamy na piecu i gotujemy ok. 3 minut. Ciasto studzimy po czym cały czas miksując dodajemy po jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą połowę wykładamy na prostokątną

Mała w garnku miesza
Makowiec II 196

jestem, ale myślę że przed Wielkanocą też może się przydać. Tak więc czytajcie i korzystajcie, bo ciasto wyszło naprawdę smakowite i długo utrzymało świeżość :-) Makowiec II MAKOWIEC II Na ciasto:    40g drożdży    100g cukru    1 szklanka mleka    2 żółtka    1 białko    500g mąki krupczatki    100g rozpuszczonego(...)cukru i zalewamy ciepłym mlekiem (ale nie gorącym). Mieszamy dodając 100g mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże ruszyły. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy wyrośnięte drożdże i resztę mąki wraz z rozpuszczonym masłem. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto - przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i po 5-10 minutach odcedzamy. Orzechy drobno siekamy

peggiwkuchni
Tarta sezamowa z lemon curd 176

zagniatamy ciasto. Tak przygotowane owijamy folią i chłodzimy w lodówce co najmniej 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3mm i układamy na formie do pieczenia tart. Ciasto przed włożeniem do pieca przykrywamy papierem, na który wysypujemy ceramiczne kuleczki lub w warunkach domowych groch czy też fasolę (soczewica też daje radę). Spód pieczemy 15 min w temp(...)zetrzeć, a sok wycisnąć. Do miski wbijamy 2 jajka i dodajemy 2 żółtka (1 białko na razie odkładamy na bok) oraz cukier. Ucieramy jajka z cukrem,- następnie dodajemy do nich przesiane razem mąki i mieszamy na gładkie ciasto. Gdy wszystko się ładnie połączy powoli dodajemy sok z cytryn a na koniec skórkę. Mieszamy wszystko na gładki krem. Krem należy ogrzać

Kuba Gotuje
Kruche ciastka z dżemem 253

drobnego cukru 1 jajko 460 g mąki ulubiony dżem CZAS PRZYGOTOWANIA: 30-40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Przy pomocy miksera ucieramy masło razem z cukrem na gładką, jasną masę. Wbijamy jajko, miksujemy. Dodajemy mąkę i zagniatamy jednolite ciasto. 2. Z ciasta formujemy kuleczki o średnicy około 2 cm i lekko zgniatamy. Układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania