Suchary 234masła 3 jajka pół szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrem i dodawać stopniowo jajka - ucierać Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy jajecznej - utrzeć Na końcu wlać mleko i dokładnie ciasto wyrobić Przełożyłam do 2 natłuszczonych foremek o wymiarach 25 x 11 cm, piekłam około 40 min. w temp. 280 stopni C. Wyszło
Proste Potrawy
sernik w kruchym cieście 340jajek sok i skórka z cytryny 100 g masła łyżka mąki ziemniaczanej lub mleka w proszku Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, owinąć je folią i wstawić do lodówki. Twaróg przekręcić przez maszynkę do mielenia dwukrotnie. Ucierać ser z cukrem, następnie dodawać po jajku, dodać sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wlać roztopione
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
,,Ciasto niebo w gębie” 155Jedno z moich ulubionych ciast! Smak dzieciństwa takie ciasto piekła często moja kochana mamusia Niebo w gębi e – nazwa mówi sama za siebie Ciasto jest przepyszne, idealny przepis na Święta. Ciasto niebo w gębie to połączenie kruchego ciasta, warstwy jabłkowej oraz kremu orzechowego. Jest wilgotne od jabłek, trochę kremowe i aromatyczne. Serdecznie polecam! Ciasto powstało dzięki uprzejmości marki Helio Składniki(...)niewielkim ogniu. Gotujemy do uzyskania gęstej masy mieszając by się nie przypaliła. Masę orzechową studzimy Następnie 300g miękkiego masła w temp pokojowej ucieramy na masę. Dodajemy partiami ostudzoną masę orzechową i miksujemy. Powstały kremy wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Ja na koniec posypałam ciasto posiekanymi orzechami. Ciasto wstawiamy na noc do lodówki by wszystko się stężało i przegryzło. Następnego dnia ciasto
Podróż w kulinaria
Ciasto Zygzak-czekoladowe z herbatnikami i kremem -super wygląda i smakuje +FILM 2044Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne ciasto Zygzak. Składa się ono z cieniutkiego jasnego biszkoptu, masy czekoladowej z kawałkami herbatników, która nadaje ciastu ładny wygląd, oraz z kremu budyniowego. Ciasto rozpływa się w ustach, jest łatwe i na prawdę wspaniałe. Zapraszam też na film z przygotowaniem tego ciasta krok po kroku SKŁADNIKI ***blaszka 25x35cm*** **szklanka u mnie(...)minutę i wykładamy na biszkopt. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na ok 30 min. KREM Mało w temp pokojowej ucieramy na puch, następnie dodajemy partiami ostudzony budyń. Krem wykładamy na masę z herbatnikami. Ciasto posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy je do lodówki na pewno na kilka godzin. I gotowe. Ciasto na prawdę pięknie wygląda, super smakuje. Jest nie za słodkie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pomysły na ciasto na niedzielę – 5 prostych przepisów 138własnoręcznie przygotowanych smakołyków, którymi można delektować się w gronie rodziny i przyjaciół. Oto 5 przepisów na ciasto na niedzielę. Sernik wiedeński To jedno z najpopularniejszych ciast – wersja na kruchym spodzie, łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Składniki: 200 g ciasta kruchego lub herbatników 700 g twarogu 12 jajek 50 g masła 200 g cukru pudru 1 łyżka(...)opakowanie biszkoptów języczków 2 żółtka ½ filiżanki przestudzonej kawy rozpuszczalnej 5 łyżeczek likieru Amaretto 3 łyżki kakao 5 łyżek cukru pudru Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą masę i dodajemy serki mascarpone. Ucieramy dalej do otrzymania jednolitej masy. Zaparzamy kawę, studzimy a następnie dolej do niej likier Amaretto. Każdy biszkopt namaczamy w tak przygotowanym płynie i układamy na kwadratowej
Rozdomowiona
Ciasto drożdżowe 219ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Formujemy jedno większe lub dwa mniejsze ciasta. Przekładamy do foremki. Najwygodniej użyć foremki z silikonu
prawdziwe jedzenie
Sucharki kukurydziane z kremem owocowym Stovit 182mleko nie może być gorące). Do rozczynu dosypujemy około 1/3 mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do wyrośniętego rozczynu. Dosypujemy resztę mąki i sól - wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i ponownie wyrabiamy ciasto. Foremkę keksówkę wykładamy papierem bądź smarujemy tłuszczem (ja użyłam foremkę silikonową 32x11
peggiwkuchni
Ciasto Pani Walewska z orzechami 359cukru waniliowego - 2 żółtka Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę oraz żółtka i całość zagniatamy. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy i wykładamy formy o wymiarach 25 cm x 35 cm. Wierzch blatów smarujemy porcją dżemu. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)drugiej rozprowadzamy mąki oraz żółtka. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę mączną, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy dodając porcjami wystudzony budyń. Blat pokrywamy kremem budyniowym a na wierzch kładziemy drugi blat. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by masa stężała
Zainspirowana w kuchni
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 172Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki pszennej Szymanowskiej 250 g margaryny 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek(...)Przygotowanie : Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy żółtka i po chwili mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie wyrabiamy, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Twaróg mielimy w maszynce, przekładamy do dużej miski dodajemy cukry, mleko, olej i mieszamy aż składniki się połączą. Białka ubijamy na puch, dodajemy do masy serowej
Kulinarne Fantazje Marioli
Mini donuty 240wersji mini. Do tachkich słodkich przekąsek bez wątpienia należą też mini donuty :) W prawdzie ich przygotowanie wymaga cierpliwości, ale efekt jest super! Donuty w standardowym rozmiarze można zobaczyć tutaj , ciasto to przepis na pączki mojej babci . Małe pączki są wspaniałą dekoracją do innych wypieków, ja wykorzystałam je do urodzinowych babeczek dla mojej Babci . Bardzo dobrze prezentują się też założone(...)zrobić mini donuty? Oddzielamy żółtka od białek. Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub rękami. Na koniec dodajemy kieliszek wódki i zarabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy czystą ściereczką. Ciasto powinna
Ciastkozercy
Szarlotka z połówkami jabłek 459pieczemy ok. 45 minut. Po upieczeniu lekko przestudzoną, ale jeszcze ciepłą polewamy lukrem (cukier puder ucieramy ze śmietaną na gładką masę). Wierzch posypałam niesolonymi, rozdrobnionymi orzeszkami pistacjowymi.Szarlotka z połówkami jabłek przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Cudownie kruche i delikatne ciasto otulające ukryte wewnątrz jabłko, zabarwione na zielono dzięki dodatkowi galaretki o smaku kiwi nadało wyrazistości i aromatu. Już mnie nie dziwi
mojewypiekiinietylko
Placki z jabłkami, puszyste i pyszne 426Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia ( ja mąkę z proszkiem przesiałam, jak do każdego ciasta ). Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, do momentu, aż staną się jaśniejsze i lekko napuszone ( nie trzeba długo ucierać, nie potrzeba nawet miksera, ja zrobiłam to drewnianą łyżką ). Dodać mleko, tłuszcz i cynamon ( jeśli używacie ), wymieszać rózgą kuchenną. Dodać
Opowieści z piekarnika
Ciasto cytrynowe. 208lukier można było łatwo rozprowadzić na cieście. Sposób wykonania : M asło lub margarynę utrzyj na puszystą masę. Dodaj połowę cukru i dalej ucieraj, aż masa zbieleje. Następnie wsyp otartą skórkę z cytryny, jeszcze chwilę ucieraj. Teraz dodaj sok z cytryny oraz jogurt, całość dobrze zmiksuj. Jajka ubij z drugą połową cukru na puszystą masę , wlewaj porcjami do utartego masła(...)proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko mąkę , delikatnie wymieszaj ( najlepiej rózgą kuchenną ) do całkowitego połączenia się składników. Piec w nagrzanym piekarniku 165 C przez około 40 - 50 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone, jeśli nie to wydłużamy pieczenie. Gdy ciasto trochę przestygnie, ale jest jeszcze ciepłe, nakłuwamy go w kilku miejscach np. patyczkiem do szaszłyków. Całkiem wystudzone
Przepisy i porady kulinarne
Łatwe ciasto z czereśniami pod kruszonką 460będzie się roztapiać na cieście, tylko pozostanie w formie grudek . Teraz można zabrać się za ciasto właściwe. W dużej misce utrzeć mikserem miękką margarynę z cukrem na biały puch - cukier dosypując po trochu . Mnie przeważnie brak cierpliwości i do białego puchu nigdy nie dochodzę - ucieram(...)mikserem do momentu, gdy cukier się z grubsza rozetrze, a całość zmieni kolor na bardziej kremowy. Do ucieranej masy dodawać stopniowo jajka, na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę. Średnią tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem
Grunt to przepis!
Kruche ciasteczka cytrynowe 186waniliowego 3 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: cukier puder dżem malinowy (lub inny, najlepiej kwaskowy) *** Masło ucieramy mikserem razem z cukrami i żółtkami. Dodajemy sok z cytryny miksujemy do uzyskania jednolitej masy *** *** Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto *** *** Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 0,5 cm. Foremkami wycinamy ciasteczka *** *** W co drugim ciasteczku
Blog z Apetytem