ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:183/500)

Zakochane ciasteczka ;) 110

łyżki gorącej wody Mus truskawkowy: 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka gorącej wody kilka mrożonych truskawek       *** Masło ucieramy mikserem razem z cukrami i żółtkami do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut *** *** Ciasto rozwałkowujemy partiami na podsypanym mąką blacie, na grubość około

Blog z Apetytem
Puszysty sernik 159

waniliowy - 5 jaj - 120 gram cukru - 180 gram masła - kilka kropli aromatu waniliowego Przygotowuję spód: Łączę ze sobą wszystkie składniki, powstałe ciasto wykładam na blaszkę i podpiekam przez ok. 15 minut w temp. 170'C, Przygotowuję twaróg: Ucieram masło z cukrem. Dodaję żółtka, budyń, kilka kropli aromatu waniliowego i ser. Ubijam pianę z białek ze szczyptą soli, delikatnie łączę

Wielopokoleniowo
Ciasto z morelami i jeżynami oraz cynamonową kruszonką 115

piekarnika na 25 minut. W tym czasie myjemy owoce i osuszamy. Morele przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Aby przygotować kruszonkę ucieramy ze sobą miękkie masło z cukrem, mąką i cynamonem do momentu, aż zaczną powstawać okruchy. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i smarujemy jogurtem waniliowym (ewentualnie waniliowym serkiem). Na wierzchu układamy morele skórką do dołu. Posypujemy je kruszonką. Jeżyny układamy

MyCookBook.pl
MANIACZEK Z CZEREŚNIAMI 228

Dziś nie może być w barwach innych niż te narodowe. Przed Nami ważny mecz. Trzymam kciuki za Naszych i częstuję pysznym ciastem na zimno, które robi się błyskawicznie.Owoce możemy dać dowolne, a jako że sezon czereśniowy- dziś u mnie własnie one.    Składniki: 1 litr mleka 2 szklanki kaszy manny 3 łyżki cukru pudru pół kostki margaryny(...)stężenia * Kiedy galaretka z owocami stężeje wykładamy galaretkę do góry dnem salaterki, na dno tortownicy  *Na mleku gotujemy kaszę, studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem na puch,dodajemy żółtko ( ale jeśli obawiamy się surowego w ciastach możemy pominąć ) dodajemy łyżkami ostudzoną kaszę. Gotową masę wykładamy do tortownicy naokoło kopca z galaretki.  *Na wierzch wykładamy resztę wydrążonych czereśni. Zalewamy ostudzoną

Z Majeczką w kuchni
Imieninowo urodzinowy torcik z galaretka i owocami czyli Wiewiora swietuje 141

pyszne to połączenie... a dupa rośnie jak mawiał mój brat :) Przepis pochodzi z bloga Sio smutki . Proporcje dotyczą tortownicy 20-21 cm. Torcik z galaretka i owocami ciasto: 2 jajka w temp. pokojowej 0,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa śmietanowa: 400 ml słodkiej śmietanki 36% 250 g serka mascarpone(...)truskawkowa opcjonalnie: ok. 20 ładnych, dojrzałych truskawek 150 g. borówek (u mnie pokrojone truskawki i mrożone czerwone porzeczki) 1 galaretka jagodowa Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy, Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. ok 20 minut. Studzimy. Przyrządzamy galaretki, każdą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto z agrestem 178

cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki 1 proszek do pieczenia ( mały ) Owoce: Ok. 800 gram agrestu ( tyle aby przykryć ciasto ) ½ szklanki cukru Masa na owoce: Białko 5 jaj ½ szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno tłuszcz, proszek do pieczenia i mąkę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na 2 nierówne części: mniejszą

Smaki Ewy
Ciasto mojego dzieciństwa - truskawkowe 353

truskawek (można dodać więcej lub mniej jak kto lubi) 3/4 szklanki cukru pudru 1 kostka masła Masło ucieramy z cukrem. Po utarciu dodajemy stopniowo truskawki i blendujemy wszystko na w miarę jednolitą masę. Następnie wyjmujemy ciasto, przecinamy na 2 blaty (możemy przeciąć na 3 blaty i wtedy 2 razy przekładamy masą) Na 1 blat nakładamy całą masę, przykrywamy 2 blatem

Ptasia Kuchnia
Drożdżowe ze śliwkami pod waniliowym lukrem 153

piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 minut, aż się zarumieni. 3. Z cukru pudru i wody ucieramy lekko lejący lukier, laskę wanilii przecinamy wzdłuż ostrym nożem i zawartość z środka dodajemy do lukru, a następnie polewamy wystudzone ciasto

Apetyczna babeczka
Sernik Wielkanocny 127

Łatwy i puszysty sernik na Wielkanoc od Aniołów;)Składniki na ciasto; 25 dkg mąki, 20 dkg margaryny, 10 dkg cukru pudru, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, Składniki na masę serową; 1 i 1/2 kg sera mielonego, 15 dkg margaryny, 15 jajek, 1 cukier waniliowy(...)budyń waniliowy, 40 dkg cukru, aromat migdałowy, Wykonanie;Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodać zmielony ser i budyń. Dalej ucieramy. Ubić pianę z białek i dodać do sera i delikatnie wymieszać. Składniki na ciasto zagnieść razem. Do foremki wyłożyć najpierw ciasto a później wylać masę serową.Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Piec ok.godziny

Anioły w kuchni
Ciasto metrowiec super przepis :-) 849

zagotowujemy. W 0,5 szklanki mleka mieszamy składniki. Wylewamy na gotujące się mleko i dokładnie mieszamy. Powstały budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy. Masy idealnie starcza na przełożenie całego ciasta i posmarowanie. Ostudzone ciasta kroimy na równe kromki Najpierw bierzemy kromkę ciemną smarujemy masą, przyklejamy kromkę jasną, potem znów ciemną

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżowe babeczki z bakaliami 168

mnie rodzynki, migdały, orzeszki, pistacje, kokos, skórka pomarańczowa… :) W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko ucieramy z resztą cukru, masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto łyżką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut, w tym czasie ma podwoić swoją objętość. Blaszkę

Ciastkozercy
lukrowana jabłkowa strucla 154

temperaturze   przez 45-50 minut. W tym czasie do miski wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, dodajemy  gorącą wodę i ucieramy na jednolitą masę. Wyjmujemy struclę z piekarnika lekko studzimy i polewamy jej wierzch lukrem Ciasto podajemy po całkowitym wystudzeniu

Miód i pieprz
Seromak 231

szklanki mąki i siekamy nożem. Do przesiekanej mąki z tłuszczem wsypujemy cukier, kakao, szczyptę soli i zółtka. Zagniatamy całość na jednolite ciasto. Owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około 30-40 minut. Pół kostki masła ucieramy mikserem razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy jedno całe jajko i ubijamy dalej. Do masy dodajemy po jednej łyżeczce

Jacob Tastes
Chaczapuri 357

między czasie przygotowujemy farsz. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a następnie ugniatamy i odstawiamy do ostygnięcia. Sery ucieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ziemniaków, doprawiamy pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy. 3. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i wyjmujemy na blat. Kroimy na 6 równych części. Z kawałka ciasta wygniatamy duży płaski placek, na środek kładziemy 1/6 farszu

My Culinary Art