Uwielbiam urocze przekąski – takie bez wątpienia są mini donuty :) W prawdzie ich przygotowanie wymaga cierpliwości, ale efekt jest fantastyczny! Donuty w standardowym rozmiarze można zobaczyć tutaj , ciasto to przepis na pączki mojej babci . Składniki: 250 g mąki 40 g drożdży 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki mleka 1/2 kieliszka wódki + cukier puder i mleko(...)oleju do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub rękami. Na koniec dodajemy kieliszek wódki i zarabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy czystą ściereczką. Ciasto powinna
Ciastkozercykokosowy (nierafinowany - doda nam wspaniałego zapachu kokosa) ucieramy z cukrem, dodajemy len i dokładnie łączymy. Następnie wsypujemy mąkę owsianą, dodajemy szczyptę sody i ucieramy. Na koniec wrzucamy płatki owsiane i dokładnie miksujemy. Krok 3 Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy. Z tego przepisu wychodzi mi dokładnie 9 ciasteczek, jeśli chcemy mieć ich więcej, podwajamy porcję. Pieczemy
CoolinarniePLefektu warto. Kruche ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 3/4 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 1 jajko 1 łyżka śmietany Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, powinno być gładkie i zwarte, jeśli się kruszy dodajemy łyżkę śmietany, a jeśli klei się do dłoni dosypujemy odrobinę mąki. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce(...)dekoracji Połowę mleka zagotowujemy, żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy obie mąki, pozostałe mleko, proszek cappucino i miksujemy. Taką mieszankę wlewamy na gotujące się mleko, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy mieszając aż masa zacznie gęstnieć. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. 3/4 budyniu wykładamy na ostudzone ciasto, przykrywamy równomiernie krakersami, na których
Cynamonowe szczęściecukrem, cukrem waniliowym oraz solą na puszysta masę. Do masy dodajemy stopniowo jajka, oraz następnie mąkę z proszkiem i mleko na przemian i ucieramy dokładnie. Blachę smarujemy tłuszczem, posypujemy cienko bułka tarta i przekładamy na nia ciasto. Na wierchu układamy jabłka pokrojone w plasterki, posypujemy cienko cynamonem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min w 180stC
przepisy- Milkicukrem, cukrem waniliowym oraz solą na puszysta masę. Do masy dodajemy stopniowo jajka, oraz następnie mąkę z proszkiem i mleko na przemian i ucieramy dokładnie. Blachę smarujemy tłuszczem, posypujemy cienko bułka tarta i przekładamy na nia ciasto. Na wierchu układamy jabłka pokrojone w plasterki, posypujemy cienko cynamonem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min w 180stC
ciasta i desery czyli na słodkozawsze znajdował ważne miejsce wśród świątecznych wypieków. Często pieczemy go również na Nowy Rok. Ulubionych przepisów na keks mamy kilka, jednak ten ucierany na maśle z dodatkiem wanilii nie ma sobie równych: smakuje jak najlepsze belgijskie ciasto maślane i pełen jest orzechów i suszonych owoców. Och tak, ich nie żałujemy! Powinno być ich więcej niż mąki — w końcu to ciasto
Food Squarepieczenia (1 małe opakowanie) 1/4 łyżeczki soli 200 ml mleka 1 jajko 100 g miękkiego masła Ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajko, mleko, sól, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem). Odkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę. MASA MAKOWA: 200 g mielonego maku 200 ml mleka
Rozpustne gotowaniemąki 1/4 szklanki kakao dodatkowo: 1 łyżka soli morskiej Przygotowanie: Masło rozpuszczamy z czekoladą, studzimy Białka ubijamy na sztywno i odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem,dodajemy rozpuszczoną z masłem czekoladę, sól, mąkę i kakao. Na końcu mieszamy ciasto z białkami. Formę 20x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto , wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut do 180 stopni
Bon appetit mon amieżółtek, białka ucieramy na sztywno ze szczyptą soli i trzema łyżkami letniej wody. Cały czas miksując, na kilka rat dosypujemy cukier i cukier waniliowy - masa ma stać się sztywna i gęsta. Następnie pojedynczo dodajemy żółtka, miksujemy po każdym pół minuty. Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem i szybko miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto równomiernie rozsmarowujemy na wyścielonej(...)zarumieni. Wyciągamy i gorący biszkopt wykładamy na przygotowaną ściereczkę, ściągamy papier do pieczenia i przykrywamy z góry drugą ściereczką. Tak zostawiamy ciasto do wystygnięcia. Przygotowujemy kawę na poncz, studzimy. Czekolady kroimy na drobne kawałeczki. Masa: Oba sery ucieramy dokładnie z cukrami. Oddzielnie ubijamy na sztywno kremówkę ze śmietan - fixem. Dodajemy ją do twarogu i delikatnie łączymy z nim łyżką. Wystudzony
Kronika Piekarnikasztywno. Dodajemy cukier, ubijamy do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, lekko mieszamy i pieczemy w temp. ok. 170 stopni przez 25-30 min. CIASTO ORZECHOWE Składniki: 15 dag orzechów 5 białek 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru kryształu Wykonanie: Orzechy siekamy na drobno. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)gotujemy z dodatkiem cukru waniliowego i kryształu. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowany budyń i gotujemy. Gotowy budyń odkładamy do wystudzenia. Masło ucieramy i dodajemy stopniowo wystudzony budyń, ciągle mieszając. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Placek kruchy-->Krem-->Ciasto kokosowe-->Krem-->Ciasto orzechowe-->Krem-->Placek kruchy
psgotujemyminut. Następnie do reszty składników na ciasto dodajemy powstały zaczyn i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki ponieważ ciasto utraci puszystość. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Ciasto dzielimy na ok. 2 części i każde z nich(...)łatwiej zwinąć roladę). Całą powierzchnie ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem (mogą być same białka które nam pozostały) np. za pomocą silikonowego pędzla cukierniczego i wykładamy masę orzechową pozostawiając ok. 1-2 cm marginesy. Ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego boku, boki zawijamy po spód. Pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach. Lukier: Cukier puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej, błyszczącej
Słodka Stronamiski, dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, wyrośnięte drożdże i jajka , zarabiamy ciasto, następnie dodajemy olej i roztopione masło, zagniatamy ciasto. Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy około 5 minut. Następnie przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem, następnie dodajemy wiórki i mieszamy. Zamiast nakładać ser łyżeczką możecie przełożyć
Sama słodycz i szczypta chiliSernik można powiedzieć ekspresowy, bez potrzeby robienia ciasta kruchego na spód. Puszysty z polewą czekoladową. SKŁADNIKI: (tortownica 24 cm) MASA SEROWA: 1 kg twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego 6 jaj 100 g stopionego, ostudzonego masła 1,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy polewa . SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masa serowa Żółtka utrzeć z cukrem oraz(...)utrzeć na gładką masę. Następnie stopniowo wlewać stopione masło i dalej ucierać, dodać mąkę lub budyń i jeszcze chwilę ucierać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową. Ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 -70 minut w temperaturze około 180 C (góra - dół
RAROSSAcukru. Następnie wrzucamy żółtka i znów ubijamy. Dodajemy olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotowujemy herbatę miętową w podanej ilości wody. Landrynki rozpuszczamy w herbacie(...)mleko gotujemy. Następnie na gotujące się mleko wlewamy budynie oraz syrop miętowy (musi być ciepły). Zagotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia oraz zimny ucieramy z masłem na gładką masę. Na biszkopt kakaowy wylewamy miętową masą i przykrywamy ciastem szpinakowym, wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto, posypujemy kuleczkami, a następnie odstawiamy
Symfonia smakowa