lubię. Składniki: 100 g miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 150 g mąki pszennej kilka kropli aromatu do ciast np waniliowego ( to nie jest konieczne) Przygotowanie: Miękkie masło przełóż do miski, dodaj cukier puder i ucieraj na gładką masę. Następnie dodaj aromat oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż
Kukuleczkiciepłe miejsce na 3-4 godziny (tak, wiem, naprawdę...) do wyrośnięcia. Przygotowujemy kruszonkę- mieszamy suche składniki, po czym dodajemy masło i ucieramy palcami do otrzymania równomiernych grudek. Odstawiamy w chłodne miejsce. Nagrzewamy piekarnik do 180*C. Formę do ciasta (używam takiej "murzynkowej"- prostokątnej, ale krótszej) natłuszczamy. Kiedy ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze raz przez chwilę (ja w tym momencie dodaję
les mirabellesłyżeczka soda -1 łyżeczka cukier -3/4 szkl jajka -6 szt olej -3/4 szkl cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: Figi przekroić na połowę. Wybić jajka do miski utrzeć na puch. Następnie dodać cukier, dalej ucierać. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać. Później wlewać stopniowo olej, wymieszać . Wysmarować
Kuchnia Danusiłyżki budyniu waniliowego 1 łyżka mąki krupczatki 30 dag wiśni PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 22 cm. Masa serowa : Żółtka oddzielam od białek. Masło ucieram z cukrem oraz żółtkami. Dodaję zmielony ser. Wsypuję budyń oraz mąkę. Na końcu do masy dodaję pianę ubitą z białek
Tradycyjna kuchnia Kasiszkl wody1/2 kostki margaryny1 szkl mąki4 jajka1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaZagotować wodę z margaryną, wsypać do niej mąkę i energicznie ucierać aż znikną grudki, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ostudzić. Do zimnego ciasta dodawać stopniowo jajka, cały czas miksując, na koniec dodać proszek. Podzielić na 2 części i piec
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaścieramy na dużej tarce pozostałe schłodzone ciasto i pieczemy w 175 stopniach około 50-60 minut (grzałka góra-dół). Po wystudzeniu ciasto lukrujemy. Aby zrobić lukier w małej głębokiej misce białko, cukier puder i sok z cytryny ucieramy okrągłą drewnianą gałką do ucierania, aż masa będzie jednolita, lekko gęsta, ale „lejąca” (w razie potrzeby można ją zagęścić dodając cukier puder
Trzeci talerzkażdą z tych opcji, ale najszybsza i najmniej pracochłonna jest metoda z malakserem , którą zastosowałam i tym czasem. Praktycznie tylko wrzucamy ciasto, potem dorzucamy po jednym jajku i w kilka minut wychodzi piękna masa, bez grudek. Jeśli ucieramy ręcznym mikserem to trzeba zwrócić uwagę żeby go nie przegrzać. (Coś o tym wiem, bo już kilka mikserów mam na swoim sumieniu
Smakowy Rajmąki 30g wiórków kokosowych 3 łyżki posiekanego masła (ok. 30g) Wykonanie kruszonki: Wymieszać cukier, mąkę i wiórki kokosowe. Dodać masło i ucierać, aż składniki się połączą i zaczną wyglądać jak sklejone grudki. Rozłożyć kruszonkę na cieście. Ciasto piec ok. godzinę w temperaturze 180 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE ° /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
Mania WypiekaniaPyszne, delikatne, lekko kwaśne i kruche ciasto. W wersji oryginalnej piana z białek była na wierzchu, ale tym razem byłam wyjątkowo roztargniona i o drugim kawałku ciasta czekającym w lodówce przypomniałam sobie po kilku minutach. ;). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kruche ciasto z wiśniami Składniki Składniki na ciasto: 3 i ½ szklanki mąki krupczatki 5 żółtek ¾ szklanki cukru pudru 250 g miękkiego(...)łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 40 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 800 g wydrylowanych wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej Instrukcje Masło chwilę ucieramy i dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę, cały czas miksując ciasto. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto
To co lubię - gotuję i polecammasła 50 g cukru pudru 1 żółtko 350 g mąki 120 g mielonych migdałów cukier puder do posypania ciasteczek Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy żółtko, migdały, mąkę cały czas ucierając. Potem jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto rękami. Masę owijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na 20 minut. Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy
noteskulinarnyfigaKrem budyniowy; 250 ml mleka laska wanili 2 żółtka 5 dag cukru 2 łyzki mąki kukurydzianej Przygotowanie; Ciasto najlepiej przygotować około 2 godziny przed przygotowaniem.Ja zrobiłam je wieczorem wcześniejszego dnia i włożyłam do lodówki. Masło ucieramy z cukrem az będzie jasne i puszyste. Dodajemy jajko, likier, ucieramy przez chwile. Nastepnie dodajemy mąke, proszek i zmielone migdały
Radość kipiąca uśmiechem.cukru pudru Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy Sól Wykonanie: Z mąki, 3 żółtek, margaryny, cukru, proszku i śmietany wyrabiamy ciasto kruche z dodatkiem odrobiony soli. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Z jednego żółtka i cukru pudru ucieramy kogel-mogel. Gruszki obieramy, ścieramy na grubej tarce i skrapiamy sokiem z cytryny. Formę do tarty smarujemy tłuszczem, posypujemy wiórkami
Tradycyjna Kuchniasiekamy z margaryną. Dodajemy żółtka, proszek, cukier i zagniatamy ciasto na gładką masę. Następnie dodajemy kakao i śmietanę, zagniatamy aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Masa serowa: Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Dodajemy do nich pokrojone masło i ucieramy. Następnie dodajemy ser, zblendowane jagody i budynie. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa
Czerwona PorzeczkaCiasto kruche • 3 szklanki (250ml) mąki pszennej • 250 g masła • 5 żółtek • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie • 6 jabłek • 6 średnich łodyg rabarbaru • sok z 1/2 cytryny • 2 łyżki cukru • 2 cukry wanilinowe • 1/2 łyżeczki cynamonu • 5 łyżek płatków migdałowych Beza • 5 białek • 1 szklanka cukru • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto(...)proszek do pieczenia. • Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. • Ucierać mąkę z masłem między dłońmi jak kruszonkę. • W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać wskazującym palcem. • Szybko zagnieść ciasto, przełożyć na talerzyk, przykryć papierkiem po maśle i odstawić do lodówki na co najmniej
To co kocham