ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:179/500)

Pierniczki z melasą - idealne do foremek z wzorkiem 199

powstania jasnej i puszystej maślanej masy, trwa to ok. 5 minut. Następnie wbijamy jajko i ucieramy do całkowitego połączenia. Dodajemy melasę, miód i dalej ucieramy. Do mokrych dodajmy suche składniki i miksujemy do całkowitego połączenia. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez całą noc. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość/ głębokość foremek. Wycinamy pierniczki i układamy

DefinicjaSmaku
Ciasteczka pieczarki 169

250g. margaryny 1 jajko 1 płaska łyżeczka sody 1 mała saszetka cukru wanilinowego kakao Cukier (puder i wanilinowy) utrzeć z margaryną, dodać jajko i ucierać na jednolitą masę. Następnie dodać wymieszane wcześniej mąki i sodę. Ciasto zagnieść na kulkę, włożyć do miski i przykryć wilgotną ściereczką.  Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego/moreli. Gwintem butelki obtoczonym w kakao robić "nóżki

Lubię to gotuję
Tarta Z MUsem Z MaRakui 177

całość zredukuje się o około połowę następnie przecieramy przez drobne sitko, aby pozbyć się pestek czekolad ę rozpuszczamy w kąpieli wodnej jajka ucieramy na puch stopniowo dosypując cukier , dolewamy ostudzony sok oraz śmietanę   ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy i wstawiamy do pieka rnika na około 10 - 1 5minut, po tym czasie

Luźna Kuchnia
Babeczki z makiem 205

kostki margaryny +500 g masy makowej W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Odkładamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół, formujemy wałek

Ciastkozercy
Muffiny marchewkowe 138

cały czas miksując. Na koniec dodajemy około 3-4 łyżki musu marchewkowego. Nakładamy masę do foremek na muffinki. Do każdej wystarczy po 2 łyżki, ciasto mocno wyrasta. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180st. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce schłodzonej masy budyniowej, na końcu mus marchewkowy. Miksujemy chwilę, aby nie pozostały żadne grudki. Muffinki po upieczeniu studzimy

Gotowanie moimi oczami
CIASTO ŚNIADANIOWE ZE ŚLIWKAMI 171

Ciasto śniadaniowe ze śliwkami, to nic innego jak najprostszy pod słońcem ucierany wypiek z małą ilością składników. Nazwałam je śniadaniowym ponieważ mąkę pszenną zamieniłam na razową i dzięki temu jest zdrowsze i daje nam dużo energii. Wyśmienite do porannej kawusi lub popołudniowej herbaty. Składniki:  2 szklanki mąki razowej  1 szklanka mąki pszennej 2/5 łyżeczki proszku do pieczenia

pieprzny smaczek
Wilgotny placek z cukinii na słodko 143

łyżki jogurtu greckiego Sposób przygotowania: Cukinię obieramy, myjemy i ścieramy na tartce o dużych oczkach. Odsączamy ją na sitku. Do miski wbijamy jajka i ucieramy z cukrem. Kolejno dodajemy jogurt i pozostałe składniki. Masę na ciasto mieszamy łyżką wraz z cukinią. Gotową masę przelewamy do natłuszczonego naczynia lub blaszki. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Disslowej przedwojenna konfitura z róży 146

dziko rosnących roślin w tym także róży.  Konfitura przygotowana w ten sposób zachowuje doskonały zapach i nadaje się zwłaszcza do pączków i ciast.  Wg. mnie jest znacznie lepsza niż klasyczna konfitura z róży ucieranej. Jedno jest pewne… długo nie postoi ;)    Składniki: 120 g płatków róży (u mnie róża pomarszczona) 480 g cukru 5 g kwasku cytrynowego

Pyry na Gaz
Babka Wielkanocna 194

miski, ubić na parze na puszystą masę. Podczas ubijania dodać cukier, ubijać do gęstości masy. Zdjąć miskę z pary, dodawać  po łyżce margaryny, ucierać. Następnie przesiać mąki, dodać mak, wymieszać. Wysmarować formę tłuszczem, wylać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok.45 minut w 180 stop. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jak jest suchy to babka upieczona. Smacznego ! (function

Kuchnia Danusi
Babeczki cytrynowe 633

Puszyste, wilgotne, mocno cytrynowe babeczki ucierane :) Podczas ich pieczenia dom wypełnia cudowny zapach cytrusów i babkowego ciasta... gdy już wyjmiecie je z piekarnika, ciężko wytrzymać, aż ostygną :) Posmakują zdecydowanie każdemu, bez względu na upodobania smakowe. Moim zdaniem idealnie pasują na świąteczny stół wielkanocny :)   Składniki : 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki proszku

Chocolate Muffin Blog
Babeczki Kogel - Mogel 236

Któż z nas nie jadł jajka ucieranego z cukrem na pulchną masę, albo nie wyjadał z miski ciasta na biszkopt. To proste połączenie zaledwie dwóch składników zwane koglem-moglem zaczarowałam w formie babeczek. Powstał pyszny, dziecinnie prosty deser o smaku dzieciństwa. 1/3 kostki masła 2 jajka 5 łyżeczek cukru 1 mały cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny ciastka typu: biszkopty

Jadło i czytadło
Ciasteczka sezamowe II 190

szklanki cukru * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * sezam do obtaczania ciastek Sposób wykonania Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, żółtko, Nutellę i jeszcze chwilę ucierać. Następnie dodać przesianą mąkę, sodę, kakao, sezam, wymieszać i zagnieść ciasto.  Owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 30 min do lodówki. Po wyjęciu z lodówki odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, robić

Mix smaku
Pasiaste naleśniki z serem i kremem toffi 135

ciasto naleśnikowe.1/4 ciasta odkładamy i mieszamy z kakaem.Smażymy na dużej patelni niezbyt grube naleśniki wylewając jasne ciasto a na wierzch paseczki z ciasta ciemnego.Smażymy z obu stron po kilkanaście sekund.Ser biały ucieramy delikatnie z masą krówkową.Przygotowaną masą smarujemy naleśniki.Zwijamy.Zajadamy ciepłe

Ostra na Słodko
Marcepan 170

wysuszyć na czystej ściereczce.Zmielić je (można maszynką do mięsa, najlepiej kilka razy) dokładnie na gładką masę, aż stanie się lekko tłustawa o konsystencji ciasta. Podobnie jak mieli się mak na makowiec.Zmielone migdały dokładnie ucieramy (lub miksujemy blenderem) z cukrem, alkoholem i aromatem.Masę uformować w dowolny kształt, owinąć folią i na kilka godzin do lodówki.Można pokroić w kawałeczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Baby, babki, babeczki 377

lyzki kakao 3 lyzeczki rozpuszczonego espresso glazura: cukier puder kilka lyzeczek zaparzonej kawy wykonanie:Miekkie maslo ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i sola. Nastepnie dodajemy po jedym jajku i dokladnie ucieramy. Dodajemy make z proszkiem do pieczenia i mleko. Dobrze wymieszane ciasto dzielimy na 2 czesci. Do jednej z nich dodajemy kakao, a do drugiej rozpuszczone espresso.Foremke do babek

Przysmaki Karolki
Jabłecznik kakaowo – waniliowy 141

jabłek 1 łyżka kakao Cukier puder Wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki i posypujemy niewielką ilością cukru wanilinowego. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno olej, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy. Po wymieszaniu ciasta dzielimy je na dwie części. Do jednej części dodajemy 1 łyżkę mąki i pozostałą część cukru wanilinowego. Do drugiej części dodajemy 1 łyżkę

Smaki Ewy
Ciasto Delicja Siostry Anastazji 178

odlanym mleku rozpuszczamy oba budynie i wylewamy je na gorące mleko. Mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Masło i margarynę ucieramy mikserem razem z cukrem. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wykończenia. Przełożenie ciasta: 1 biszkopt ciemny smarujemy połową masy. W jasnym biszkopcie musimy wykroić dziurki szklanką (lub kieliszkiem). Kładziemy jasne ciasto z dziurkami na krem

psgotujemy
kostka kawowa z bezą 613

Proponuję Wam dzisiaj wspaniałe warstwowe ciasto. Najbardziej zadowoleni powinni być miłośnicy kawy - lekki, ciemny biszkopt przełożyłam delikatną kawową śmietanką i budyniowym kremem z dodatkiem alkoholu. Całość wieńczy chrupiąca, kawowa beza. Co Wy na to? Inspiracją był przepis Katriny . składniki:   ciasto biszkoptowe:   4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1/2 szklanki kakao 1 1/2 łyżeczki(...)temperaturę do 125 stopni i piekę bezę przez około 2 godziny.   Całe jajka ucieram z cukrem na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i  spirytus, mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylewam na blaszkę (24x32) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około

babka w formie
TORT CHAŁWOWY 381

Budyn gotujemy na mleku i studzimy. W 2 łyżkach koniaku namaczamy na kilka godzin rodzynki. Do masła dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy masę. Do gotowej masy, wlewamy resztę koniaku, wsypujemy pokruszoną chałwę i odsączone rodzynki. Placki ciasta układamy na talerzu, zakładamy na to obejmę tortownicy. Każdy(z wyjątkiem wierzchniego) smarujemy najpierw powidłami, a następnie masą chałwową. Wstawiamy tort

Smaczne Zdrowe
Tort Książęcy 197

Biszkopt jasny. Białka ubijam na sztywno. Ciągle ubijając dodaję cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę. Piekę około 25-30 minut w temp. 170 stopni. Oby dwa biszkopty nasączam wodą wymieszaną ze spirytusem. 3. Ciasto kokosowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijam. Następnie dodaję wiórki kokosowe. Mieszam. Masę przekładam(...)miazgę. Masło ucieram razem z Michałkami na puszystą masę. Dodaję budyń. Ucieram. 5. Masa kakaowa: Jajka ubijam razem z cukrem przez około 10 minut nad kąpielą wodną. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z kakao na puszystą masę. Dodaję masę jajeczną oraz spirytus. Ucieram. 6. Na biszkopt ciemny wykładam połowę masy z Michałków. Wyrównuję i przykrywam ciastem kokosowym. Na ciasto

Tradycyjna kuchnia Kasi
SMAŻONE BIAŁE SZPARAGI Z SOSEM SŁODKO-OSTRYM 211

Sezon na szparagi rozpoczęłam w iście królewskim stylu, ha! ;) Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione białe szparagi w chrupiącym cieście z dodatkiem słodko-ostrego sosu / salsy. Panierka do szparagów jest z dodatkiem parmezanu , dzięki czemu jest niezwykle chrupiąca, a zarazem aromatyczna. Dodatek sosu z mango, truskawek i musztardy sprawia, że ciężko odejść od talerza. Gwarantuję, że Ci , którzy(...)kostkę. Musztardę ucieramy z octem i oliwą, dodajemy cebulę, posiekaną natkę oraz pokrojone owoce – mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. SZPARAGI: Parmezan ucieramy z jajkiem, 2 łyżkami mąki oraz solą i pieprzem na gładkie ciasto. Odsączone szparagi panierujemy w reszcie mąki, a następnie w cieście. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy na gorąco z sosem! Smacznego

Ostra na Słodko
Skubaniec 244

bliżej mojemu domowemu przepiśnikowi i znaleźć dla Was więcej przepisów, które znam z dzieciństwa, ale nie zdążyłam się jeszcze nimi podzielić. Kolejny na mojej liście jest skubaniec :) To kruche ciasto w dwóch smakach z owocami, bezową pianką i chrupiącą posypką. Możecie zrobić je z dowolnymi owocami. Świeżymi jak jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie, borówki, maliny itd. lub ze słoika. Mojego dzisiejszego(...)wyciągamy wcześniej z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę ucieramy z 3 łyżeczkami cukru i cukrem waniliowym. Rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do margaryny i dalej ucieramy na puszystą masę. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Miksujemy mikserem lub zagniatamy ręcznie. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie i nie chce się połączyć dodajemy tłustą śmietanę

Ciastkozercy
Brownie z gruszką, bananami i cynamonem! 217

Mieszamy aż składniki się połączą, doprowadzamy do wrzenia.  Rondelek zdejmujemy z kuchni.  Odlewamy 1/3 szklanki masy (będzie to polewa na ciasto).  Rondelek stawiamy w zimnym miejscu aby masa wystygła. Wystudzoną masę za pomoca miksera ucieramy z mąką, proszkiem do pieczenia i cynamonem.  Jajka: odzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z masą

SMYKWKUCHNI
Srata-tata, czyli tarta stracciatella 343

lodówce)POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Na początek przygotujemy spód. Wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy, następnie dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę masło. Ucieramy, po czym dodajemy jajko. Mieszamy wszystko razem, po czym szybko zagniatamy na ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.  2. Po tym czasie naszą masę przekładamy do formy na tartę(...)lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia, a na papier wysypujemy ryż lub fasolę (ja użyłam ryżu), żeby ciasto nam nie urosło w trakcie pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie ściągamy papier razem z ryżem i pieczemy jeszcze 12 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia

My Culinary Art
DESER WANILIOWO – CZEKOLADOWY Z KASZY MANNY 212

wanilii – 1 szt DODATKOWO: czekolada do polania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło roztapiamy, dodajemy drobno pokruszone herbatniki, dokładnie mieszamy tworząc „kruche ciasto” i wylepiamy spody 3 foremek / rantów. Kaszę mannę gotujemy w mleku cały czas mieszając. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając po chwili żółtko. Do utartej masy dodajemy przestudzoną kaszę, dokładnie mieszamy, a następnie dzielimy na 2 części

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania