wcześniej.Doskonałe już odrazu po upieczeniu … ale oczywiście można śmiało je zapuszkować i czekać aż zawisną na świątecznej choince!Niesamowicie pachnące … kruche … Idealne na te święta!Spróbujcie!SKŁADNIKI:PIERNICZKI:(ok. 30 szt )* mąka pszenna – 370 g* cukier puder – 60 g* masło – 45 g* małe jajko – 1 szt* miód(...)garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem.Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy.Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao.Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę.Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wycinamy pierniczki!Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 13 minut.PS. jeśli chcecie, by pierniczki zawisły
Ostra na SłodkoKotlet kijowski, coś podobnego na lubianego przez wszystkich kotleta De Volaille. Główny trik przy przygotowaniu kotleta kijowskiego jest poprawne panierowanie kotleta, tak aby, ani gram masła
Kuchnia ŁukaszaLepienie pierogów to strasznie czasochłonne zajęcie. Moja Teściowa zawsze powtarza, że to pół dnia roboty i 5 minut jedzenia. Faktycznie dużo z nimi zachodu, jednak nie ma bez nich Świąt. W tym roku postawiłam na "nowoczesność" i świadomie zrezygnowałam z tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami czy też samymi grzybami. Inspiracją do zrobienia innego farszu była spontaniczna wycieczka(...)innego niż to, do czego przez lata przyzwyczaiły nas nasze mamy. Nadzienie bardzo proste i smaczne, doskonałe na wigilijną kolację. Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mąki + do wyrobienia ciasta 1 szklanka wody sól 2 żółtka Pół szklanki mąki mieszamy w garnku z zimną wodą i odrobiną soli. Wszystko razem należy zagotować, aż powstanie
Przysmaki KarolkiDobija mnie ta wieczna zima. Do tego dziś marznę. W domu zimno od samego rana z powodu jakiejś awarii. Postanowiłam dogrzać mieszkanie i opiekłam babkę. Chciałam poczuć zbliżające się Święta. Niestety teraz muszę myć miski, miseczki, foremkę, a w kranie zimna woda. Byle do wiosny. Babka jogurtowo-kokosowa składniki 4 jajka 250 g cukru 300 g mąki(...)łyżka masła wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wiórki, jogurt i oliwę Ubijamy jeszcze przez chwilę. Możemy podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać kakao. Dokładnie mieszamy. Ciastem napełniamy wysmarowaną masłem foremkę do babki. W przypadku gdy ciasto jest dwukolorowe należny je przemieszać delikatnie łyżką. Babkę pieczemy
Przysmaki Karolkifrancuski cukiernik pracował również na dworze rosyjskiego cara Aleksandra I. Dziś charlotte jest przyrządzana z różnego rodzaju owocami i podawana na zimno. Sposób jej przygotowania jest prosty: formę na ciasto (jej boki i opcjonalnie spód) wykłada się długimi, namoczonymi w syropie z dodatkiem alkoholu. W środku formy umieszczony zostaje mus lub krem z owoców, najczęściej truskawek, malin lub gruszek(...)znacznie lepiej. Jest to deser, który można przygotować o każdej porze roku, dlatego idealnie nadadzą się do jego przyrządzenia mrożone maliny. Przygotowanie charlotte z mrożonymi malinami Hortex gorąco polecam na Święta Wielkanocne, nie tylko ozdobi świąteczny stół, ale również uwiedzie podniebienia wszystkich biesiadników. Składniki na biszkopty à la cuillère : ● 4 jajka (całe) ● 4 żółtka jajek ● 80 g drobnego
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskafont:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Poprosiłam moją siostrę Monikę, żeby koniecznie zrobiła tą roladę na święta i sfotografowała poszczególne etapy jej robienia. Próbuję znaleźć słowa dla określenia tej słodkości.. wspaniała, wyśmienita, niebo w gębie po prostu jedyna, najlepsza w swoim rodzaju(...)Zagotować ½ szklanki wody, dodać do niej kakao, cukier, 50 g masła, całość zdjąć z ognia wystudzić i dodać zmielone ciastka a następnie zagnieść tak aby powstało jednolite ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się zagnieść i kruszyło się, dodać do niego odrobinę przegotowanej wody. Rozłożyć folię, rozwałkować na niej ciemną część ciasta, wyrównać boki tak aby powstał prostokąt
Na słodko lub wytrawniejednym w czasopism kulinarnych, troszkę przerobiłam pod swoje smaki i voilà! Wyszło genialnie! Jego bazę stanowi mleczko zagęszczonego niesłodzone i galaretki. No moim stole pierwszy raz pojawił się w święta, ale zapewniam Was, że wyląduje na nim jeszcze nie raz. A jeśli Wy na dodatek jesteście fanami ptasich mleczek to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Co do galaretek, możecie(...)razem przykrywamy ją drugą częścią biszkoptu. Ponownie odstawiamy do stężenia. Na koniec, tak samo jak wyżej, przygotowujmy trzecią piankę. Jak tylko zacznie tężeć wylewamy ją na samą górę ciasta. Całość pozostawiamy na noc do całkowitego stężenia. Smacznego Artykuł Piankowiec pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeWitam Kochani, zapraszam na kolejny film z serii piernikowych wyrobów Tym razem nowość :) Piękne, duże, pachnące bombki na choinkę z piernika. W tym roku robiłam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuupiec w tradycyjnych foremkach do muffinek lub w żarodpornych filiżankach do kawy. To moja propozycja na świąteczne śniadanie lub popołudnie do kawy lub herbaty. Życzę Wam wszystkim pogodnych Świąt Wielkanocnych spędzonych w prawdziwie wiosennym nastroju. Przygotowanie: 15 min Pieczenie: 15 min Dla 4 osób (około 12 muffinek): ● 180 g cukru ● 72 g mąki pszennej(...)rozgrzanym piekarniku 15 minut. Muffinki muszą być upieczone, ale wewnątrz miękkie, a czekolada powinna w środku pozostać lekko płynna. Możesz sprawdzić ostrzem noża: powinno na nim zostać trochę ciasta. Podawaj najlepiej na ciepło lub lekko przestudzone. *W misce żaroodpornej umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą, tak, aby dno miseczki nie dotykało wody
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaszczególności my, czyli Ciz kulinarnej sfery. Red Velvet od zawsze było pozycją na mojej liście "do zrobienia" i zastanawiamsię teraz, dlaczego tak późno odważyłam się upiec czerwone ciasto przekładane kremem. Nie wiem.Ale zauważyłam, że mam wiele zanotowanych receptur, do których chyba "muszę dojrzeć", a tociasto należało prawdopodobnie do owych...W końcu się jednak zdecydowałam, ale to nie z byle(...)zaczyna właśnie dorosłość, kończąc osiemnaście lat. Jako, iż jest todziewczyna niesamowicie skromna, nie wyprawiała hucznej balangi. W trzy najlepsze przyjaciółki,razem z A. i W. postanowiłyśmy wyprawić jej święto. Może nie z taką pompą, na jaką obecnie moda,lecz w kameralnej atmosferze. Tym samym, był to pretekst, by w końcu się przełamać i upiecczerwoną królową. No, a do tego
W kuchni Karmel-itkibędziecie żałować. Szpinak nadaje niezwykle intensywny kolor,ale w smaku jest zupełnie niewyczuwalny. Na zbliżające się święta będą idealne. W końcu zieleń kojarzy się z wiosną,ze świętami. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 4 łyżki cukru 1 łyżeczka pr do pieczenia 10 dag liści szpinaku(...)oraz proszek do pieczenia - wymieszać. Do blendera wrzucić umyty,osuszony szpinak,wlać mleko,olej oraz ocet i zmiksować na jednolitą masę. Mokre składniki połączyć z suchymi i dokładnie wymieszać. Ciasto nakładać do papilotek umieszczonych w formie do muffinów. Piec ok 20-30 min w 180 st.C. Wystudzić Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać mleko. Wystudzone babeczki polać
Niespełnione zdolności kulinarnebudyniu śmietankowego, jak przełożymy je powidłem lub marmoladą są rewelacyjne. Mają jedną wadę, szybciutko znikają. Ja je zrobiłam wieczorem i na drugi dzień ciasteczek nie było. Są idealne na Święta, możemy włożyć do puszki i poleżą spokojnie około tygodnia. Dla nas są najlepsze :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 200 g masła 3 budynie śmietankowe(...)proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, proszek budyniowy i posiekane masło, robimy na środku dołeczek i dajemy żółtka oraz całe jajko. Wszystko zagniatamy. ma powstać gładkie, miękkie ciasto. 2. Ciasto dzielimy na 2 - 3 części, pierwszą część musimy rozwałkować na około 3 mm, foremką wykrawamy ciasteczka (pamiętajmy, że jak wykrawamy dół cały, a górę z dziurką, żeby
kruche babeczkibardzo smaczne, więc czemu nie? 😃 Możesz pominąć przyprawę do piernika i w ten sposób wyjdą Ci "zwyczajne", kruche ciasteczka, które możesz przygotować o każdej porze roku, nie tylko w Święta. Składniki (2 blaszki ciastek): 350 g mąki orkiszowej 100 g oleju kokosowego 100 g miodu 150 g masła orzechowe z karobem i syropem(...)przyprawę do pierników. W garnku podgrzej, tylko do rozpuszczenia olej, miód, aromat waniliowy oraz masło orzechowe. Teraz połącz suche składniki z mokrymi i dokładnie ugnieć powstałe ciasto. Ciasto rozwałkuj na preferowaną grubość. Z ciasta wycinaj foremkami pierniczki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto może się przyklejać do blatu, więc pomóż sobie cienką szpachelką
Zdrowie na języku :PDzisiaj mam dla Was takie małe słodkości, pyszne trufelki, bardzo słodkie i wyjątkowe w smaku. Pachnące cynamonem, więc kojarzą się ze świętami. W sumie to można przygotować je na świąteczny stół, będą się na nim ładnie prezentowały, a zapewniam, że dość szybko znikną z talerza. Możecie je udekorować świąteczną posypką. Zapraszam :) Składniki: Na trufelki: 20 dag masła lub margaryny(...)cynamonu Dodatkowo: 20 dag białej czekolady dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Herbatniki drobno kruszymy lub mielimy w maszynce do mięsa. Można włożyć je do woreczka i wałkować wałkiem do ciasta. 2. Do miski przekładamy masło lub margarynę, cynamon, cukier waniliowy i puder, następnie miksujemy na puszystą masę, stopniowo wsypujemy rozdrobnione herbatniki i dokładnie ucieramy. 3. Z tak przygotowanej masy formujemy
Izabelawkuchnipyszne muffinki, do przygotowania dosłownie w 10 minut plus pieczenie. Pyszne piernikowe z orzeszkami i rodzynkami. Ach jak pachniało w domu gdy je piekłam, trochę tak świętami. Muffinki polecam na podwieczorek. Zapraszam :) Składniki: 2 jajka 12,5 dag masła lub margaryny 4 łyżki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka przyprawy do piernika 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)puszystość, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy, na koniec wsypujemy rodzynki i orzeszki i dokładnie mieszamy. 2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek używając papierowych papilotek. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone studzimy i podajemy. 4. Smacznego życzę
Izabelawkuchni