wydawały mi się ważniejsze. Aż w końcu początkiem roku trafiłam na jakąś okazyjną ofertę i stwierdziłam, że teraz albo nigdy. Kupiłam! W szafce odleżała swoje i właśnie dopiero na święta wielkanocne postanowiłam spróbować swoich sił i ... jej możliwości! Obawiałam się, że będą się znacznie różnić od tych pieczonych przez Mamę, tradycyjnie w piekarniku, tym bardziej, że były(...)receptury Mamy, to różnicy nie było żadnej :) Wielka miska gotowych orzeszków rozeszła się błyskawicznie, co tylko utwierdziło mnie w tym, że zakup patelni był strzałem w dziesiątkę! Składniki na ciasto: 3½ szklanki mąki pszennej tortowej 2 jajka 1 żółtko 150g masła ½ szklanki cukru pudru 2 łyżki kwaśniej 18% śmietany ½ łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na krem orzechowy: ½ szklanki cukru pudru 300g
Kuchnia w czekoladzieDziś ponoć święto rogalika, tak więc jest i wpis z rogalikami.Prawdę mówiąc to zaległy przepis na rogaliki krucho -drożdżowe, robione tak na szybko i niezbyt pięknie wyglądają,ale były smaczne . 50 dkg mąki 125 g margaryny 0,5 szkl cukru 5 dkg drożdży 2 jajka 0,5 szkl gęstej śmietany szczypta soli cukier waniliowy dowolne nadzienie [ u mnie marmolada(...)dodać margarynę i rozetrzeć ją w dłoniach z mąką.Drożdże rozetrzeć w miseczce z łyżką cukru.Jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wszystko połączyć, dodać sól i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i postawić w chłodne miejsce na 10 godzin.Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i podzielić na 8 części. Każdą część cienko rozwałkować na kształt koła
Moje domowe kucharzeniestolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło. 3. Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm wyciąć koła, nałożyć farsz i zlepić pierogi. 4. Gotowe pierogi(...)drobno posiekać i przesmażyć do zrumienienia na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem, doprawić do smaku solą i pieprzem. 6. Gotowe pierogi z kapustą i grzybami podawać polane zasmażką. Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na stołach królują dania, na których smak czekamy cały rok. Bigos, śledzie na kilka sposobów, pierogi z pysznym farszem, zupa grzybowa z łazankami, barszcz
Szalona Kuchnia Ewelinyreszty upiekłam bułeczki na śniadanie . Domowe pieczywo jest przepyszne, choć jest wiele piekarni, gdzie można znaleść naprawdę dobre pieczywo i to na zakwasie i na drożdżach. Zakwas wykończyłam przed świętami i jakoś zapomniałam nastawić nowy, więc bułki z grahamką upiekłam na drożdżach. Grahamki to idealne bułeczki na śniadanie. Jeszcze ciepłe lubię je posmarować twarożkiem i polać syropem klonowym. Obkładam(...)zimnej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 100 g suszonej żurawiny Drożdże rozpuść w zimnej wodzie. Dodaj miód i oliwę, wymieszaj. Dodaj obie mąki i zarób elastyczne ciasto. Ja robię to przy pomocy miksera z hakiem. Kiedy mąka połączy się z drożdżami wsyp sól i żurawinę. Zarabiaj do połączenia składników, około 15 minut. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw
codojedzeniablogowej rzeczywistości. Tym wpisem witam się z wami w 2018 roku i mam nadzieję, że dla wszystkich będzie to dobry czas Postanowiłam podzielić się jeszcze przepisami, które realizowałam na święta – gdybym tego nie zrobiła, to pewnie za rok nie nadawałyby się do publikacji, albo całkiem zapomniałabym o tych wypiekach Ja jeszcze wciąż żyję w świątecznym klimacie(...)jest łagodniejsza w smaku i będzie lepiej pasować) i dodałam trochę mąki kasztanowej. Wyszły z tego kruche, cienkie i aromatyczne ciasteczka. Idealne dla wegan, chociaż myślę, że zasmakują każdemu. Ciasto dość trudne do pracy, bo mocno się kruszy i trzeba uważać przy przenoszeniu wykrojonych ciastek na blaszkę, ale po upieczeniu trzymają formę Mam nadzieję, że przepis się przyda (jeśli
Fitkotpieczenia ciasteczek dziękuję raz jeszcze firmie Cenos . Foremki dostałam w uroczej świątecznej paczce A wracając do ciasteczek… polecam Wam je od tak do codziennej herbatki i na święta. Spróbujcie. Składniki: (na około 3 blaszki ciasteczek – ilość zależy od wielkości foremek i grubości ciasteczek) 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 1 czubata(...)cynamonu możecie dodać go więcej Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier puder i posiekane masło. Dodajemy 2 żółtka, szczyptę soli i łyżeczkę cynamonu. Całość szybko zagniatamy ręką. Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy ją w folię lekko spłaszczając i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Odrywamy kawałki ciasta (resztę zostawiamy w lodówce). Rozwałkowujemy delikatnie – o mnie na około
Słodkie okruszkiIlość porcji: 40 Podczas świątecznych przygotowań lubię przysiąść na kanapie z kubkiem gorącej kawy bądź kakao i pochrupać świąteczne ciasteczka. To taki wspaniały czas, przybliżający nas do świąt i tych magicznych chwil, na które czekamy przez cały rok. W tym roku upiekłam kruche, maślane ciasteczka, pachnące cynamonem. Udekorowane bądź nie, smakują na prawdę genialnie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj(...)mąki ziemniaczanej 180 g masła 90 g cukru pudru 1 płaska łyżka cynamonu szczypta soli Instrukcje Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Foremką w kształcie gwiazdki wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej
Wędrówki po kuchnidekoracji potraw. Polskie podniebienia podbił dopiero w dziewiętnastym stuleciu. Istnieje bardzo dużo odmian bakłażana – w kolorze żółtym, pomarańczowym, zielonym czy marmurkowym. Ma nawet swoje święto. 10 marca odbywa się Święto Bakmana, które polega na celebrowaniu dań z bakłażana. Warto wiedzieć, że bakłażan jest niskokaloryczny. 100 g to tylko 20 kalorii. Zawiera dużo błonnika, który poprawia działanie układu pokarmowego i przeminę(...)dzieci, chorzy na reumatyzm, podagrę i mający problemy z nerkami. Przepisy na dania z bakłażanem: Pasta z ciecierzycy i bakłażana Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią Mini pizze bez ciasta Bukiet warzyw z patelni
My Chcemy JeśćTradycyjnie przed świętami Bożego Narodzenia w każdym domu unosi się zapach pierniczków. Dzisiaj przygotowałam niezwykle proste i smaczne pierniczki . Są miękkie i lekko kruche. Najwięcej radości sprawia ozdabianie ich lukrem. Zawsze staram się, aby każdy pierniczek miał inny wzór. Ozdabianie to świetna zabawa. Składniki: Przepis na ok. 100 pierniczków. 80 dag mąki pszennej 4 duże jajka(...)Kasia" 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody Wszystkie składniki wsypujemy do miski i miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm i foremkami wycinamy pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszkę i pieczemy ok. 6-7 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu możemy je ozdobić lukrem. Ja lukier
Salonik smakówtrochę biszkoptowe, idealne do herbatki albo kawki, za chwilę zabieram się za polukrowanie. W każdym razie ciasteczka są naprawdę warte spróbowania i gorąco je polecam, jeśli już nie na święta, to na Sylwestra. Przepis radośnie podpatrzony u Bei . Brunsli 100g gorzkiej czekolady 250g zmielonych migdałów 150g cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki cynamonu spora szczypta(...)lekko czekoladę i alkohol. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym wstawić do lodówki, bo inaczej cisto absolutnie odmawia współpracy i nie chce dać się rozwałkować. Po około 1 godzinie, rozwałkować ciasto na stolnicy obsypanej cukrem, na grubość ~1 cm i wykrawać ciasteczka. Zostawić do wysuszenia na minimum 6h (lub tak jak ja na całą noc). Piec
Przepysznik - BLW i nie tylkosię z alternatywą. Mnie te muffiny urzekły i skradły moje serce. Są przepyszne i bez trudu dorównują swoją smakowitością popularnym smakołykom. Można je piec na co dzień i od święta, bez większych wyrzutów sumienia. Muffiny jaglano-sezamowe 3/4 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szkl. tahini 1/2 szkl. syropu z daktyli (szklanka suszonych daktyli namoczona w gorącej wodzie przez(...)dokładnie z tahini i syropem daktylowym. Dodać jajko albo rozgniecionego banana (ja wrzuciłam obydwa), dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a po dokładnym wymieszaniu, na koniec, wrzucić rodzynki. Ciasto nakładać do papilotek bądź foremek silikonowych do 3/4 wysokości i posypać amarantusem (może być też sezam, mak albo cokolwiek innego przyjdzie wam do głowy). Piec 35 minut w 180 stopniach
Przepysznik - BLW i nie tylkowymagających. Nie za słodkie - z wierzchu twardawe a w środku miękkie. Mocno orzechowe. A podane na takich opłatkach dodatkowo zyskują na oryginalności. Jedne z moich ulubionych w te święta :) Uff... jeszcze mam dla Was kilka przepisów na ciasteczka;) Mam nadzieję, że nie staję się monotematyczna i że chętnie zaglądniecie tutaj także w następnych dniach ;) Przepis pochodzi z czasopisma(...)wsypujemy cukier waniliowy i cukier puder. Całość ubijamy parę minut. Beza powinna być lśniąca i lekko lejąca się. Dodajemy orzechy i cynamon i całość dokładnie mieszamy. Powstanie bardzo gęste ciasto. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z dużym otworem i nakładać małe porcje ciasta na opłatki. Oczywiście można masę nakładać również łyżeczką. Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego
My simple kitchenDzisiaj zapraszam Was do wspólnego pieczenia pierniczków, to chyba już ostatni dzień na ich wykonanie. Ja pierniczki piekę w kilku turach, tuż przed świętami piekę głównie takie bardzo zdobne, aby potem móc je zawiesić na choince. W tym roku foremki z łosiem wiodą prym!;-)Zachęcam!Składniki:-700 g mąki- 100 g cukru brązowego- 250 g miodu- 250 g margaryny(...)WYKONANIE:W rondelku rozpuść margarynę Palmę, miód i cukier. Wszystko doprowadź do wrzenia, wymieszaj i wystudź. Do dużej miski wsyp suche składniki, dodaj masę z rondelka i jajka. Zagnieć ciasto na pierniczki. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut. Wałkujemy na cienkie blaty i wykrywamy pierniczki. Pieczemy w temp. 185 stopni z termoobiegiem.Pierniczki po wystudzeniu lukrujemy.JAK ZROBIĆ LUKIER:- 1 białko
SMYKWKUCHNIDzieci uwielbiają Nutellę:) Dlatego aby umilić im czas Świąt przygotowuję takie ciasteczka- babeczki nadziewane kremem czekoladowym. Oczywiście, aby była większa frajda dzieci same je dekorują:) Babeczki są łatwe w przygotowaniu, polecam je więc na wiele innych okazji... Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 130g masła, 1/2 szklanki cukru, 1/3 szklanki mleka(...)Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale miksując, dodawać po jednym całym jajku, wlać esencję waniliową. Następnie dodać zmieszane i przesiane sypkie produkty (prócz kakao). 1/3 ciasta odłożyć, dodać do niej kakao. Do silikonowych foremek w kształcie gwiazdek i choinek nakładać po trosze jasnej i ciemnej masy. Piec około 20min w temp. 190st. Ciasteczka
Z miłości do słodkościzmienia. Jak zapach, którego wstążka wplata się we włosy i na zawsze pozostaje w pamięci. Jak bukiet fiołków zerwanych na łące. Jak chrupiąca kruszonka wyjadana z drożdżowego ciasta. Jak kawałek ziemi, który jest opowieścią - szumiącym ogrodem pełnym tajemnic i niespodzianek. Być sobą. Wciąż się tego uczę. Im więcej umiem, tym bardziej jestem szczęśliwa. Moje(...)pachnie i smakuje naszym ulubionym "zielskiem" - czosnkiem niedźwiedzim . Moje poletko nad potokiem cudownie się rozrasta. Wschodzą małe listki - rośnie wielka radość. Pierwsza ścięta kępka to kulinarne święto. Była już zupa (klik) i bułeczki (klik) , był też makaron (klik) . Teraz pora na wytrawne scones z cheddarem - rozrywane jeszcze na ciepło i nurkujące w kremowym, cudownym po prostu
KUCHARNIAKonfitura z czerwonej cebuli - najlepsza do mięsa, pasztetów, wędlin i serów Konfitura z czerwonej cebuli najlepsza, jaką możecie sobie wyobrazić. Słodko-kwaskowa, z wyraźną
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCześć! W Grecji sezon na mandarynki trwa, to korzystam i ja :) Dzisiaj mam dla Was taki szybki przepis, na świąteczny dżem mandarynkowy. Najlepszy i najzdrowszy bo
RITA food channelPizza familijna – pizza na dużą blachę Pyszna pizza idealna na rodzinne spotkania, przyjęcia. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę, a efekt… No cóż, ja przeważnie
Słodkie okruszkiNa blogu możecie już zobaczyć zielone ciasteczka w formie choinek ( tutaj przepis ). Tym razem przyszedł czas na bałwanki Ciastka te na pewno spodobają się dzieciom, ale
Via GustoSkładniki: 1,5 szkl mąki 0,5 szkl miodu 0,5 kostki margaryny Palma w złotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 1 łyżeczka
Luźna KuchniaKeto sernik z kalafiora z matchą Kolor sezonu nadal święci triumfy Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość koloru zielonego. Bo ja nie mam… Dzisiaj kolejny przepis w tej kolorystyce. I znowu matcha na tapecie. Matcha Panna Cotta była na tyle udana, że zachęciła mnie do dalszych eksperymentów w tym temacie. Zamarzył mi się keto sernik, tym razem(...)pomocą przyszedł mój ulubiony zastępnik nabiału, czyli… kalafior . Zdał egzamin w przepisie na roladę szpinakową z łososiem i w lazanii z cukinii , a także w polewie sernikowej do ciasta dyniowego . Czemu więc nie miałby się sprawdzić w tym przypadku…? Sernik bez nabiału – tak, to możliwe! Właściwie nie pamiętam już skąd wziął się pomysł, żeby zastąpić kalafiorem
Modern Cave GirlByło serników wiele, a każdy wyjątkowy i każdy pyszny. Zbliżające się święta skłoniły mnie do upieczenia kolejnego, oczywiście takiego jakiego jeszcze na blogu nie było. Bo wiadomo sernik na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa. Tym razem jednak postawiłam na klasyczny kremowy ser na kruchym spodzie, a do tego wszystkiego dodałam lekką jak chmurka kokosową bezę. Wyszło niebiańsko pysznie(...)cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z wanilią (polecam ten z Skworcu ) Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (moja miała 25x35 cm) i pieczemy
Cynamonowe szczęścieOprócz pierniczków na Święta upiekłam jeszcze takie drobne ciasteczka. Pyszne i najważniejsze, że można je przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. W trakcie pieczenia powstał pomysł połączenia niektórych czekośliwką mojej mamy, wyszły wspaniałe! Przepis znalazłam tutaj . Polecam! Składniki: 250 g mąki 120 g masła 100 g cukru jajko łyżeczka cynamonu szczypta przyprawy do piernika pół(...)proszkiem do pieczenia przesiewamy. 2. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i siekamy nożem. 3. Dodajemy cukier, sól, cynamon, przyprawę do piernika i jajko. 4. Zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na kilka minut. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy duże kółka szklanką i w środku każdego małe kółko kieliszkiem. (jeśli chcemy przełożyć ciastka
Na moim talerzudelikatny oraz cynamonowy smak idealnie łączy się z dodatkiem czekolady, chrupiących orzechów i z suszonymi owocami. Naprawdę są rewelacyjne! Możecie upiec je ze swoimi dziećmi jako wabik na Świętego Mikołaja. Bo kto nie skusi się na pyszne ciasteczko, tym bardziej jeśli obok stoi kubek mleka? Polecam! (około 11 sztuk) 100g mąki pszennej 60g masła 70g cukru pudru 1 jajko(...)dodać jajko. Następnie miksując na wolnych obrotach wsypać mąkę uprzednio połączoną z cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Na końcu do jednolitej masy wmieszać posiekaną czekoladę i bakalie. Z ciasta formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę (bez spłaszczania!) z większymi odstępami ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ciasteczka dość mocno "rozleją się" na boki.) Ciasteczka piec
Di gotujeMagia świąt, to coś, co tworzymy my sami i z pewnością nie poczujemy jej zabiegani pomiędzy jednym sklepem, a drugim w poszukiwaniu prezentów. Wg mnie dzieci, właśnie z tej przyczyny bardziej przeżywają atmosferę Gwiazdki, którą my dorośli tak chętnie wspominamy. Mam dla Was pewną propozycję na jej odbudowanie, a grudzień to dobry ku temu moment. Przetestowałam go na sobie(...)chęcią wracam do tego pomysłu także w tym. Przede wszystkim wprowadzam atmosferę świąteczną w swojej kuchni. Nic tak nie pobudza wyobraźni o Bożym Narodzeniu, jak smak pierniczków, marcepanu lub ciasta z nutą pomarańczy. Ten czas przeważnie rozpoczynam od słodkości na Mikołajki i tak w tym roku jako pierwsze przygotowałam świąteczne pralinki znane jako śliwki w marcepanie. Mogą być znakomitym prezentem
Fabryka pomysłówroku jakoś wcześniej zaczynam myśleć o świętach. Powoli rozglądam się za prezentami i robie pierwsze świąteczne zakupy. Czasu jest jeszcze wystarczająco dużo, by zrobić zakupy w sieci. Przy okazji buszowania po sklepach internetowych wybrałam dla Was najciekawsze akcesoria do świątecznych wypieków . U wierzcie mi, jest w czym wybierać, od tradycyjnych foremek do wykrawania pierniczków, przez wszelakie stemple(...)motywami. Gdybym mogła przygarnęłabym kilka rzeczy z nich, ale ograniczę się jedynie do puszki na pierniczki. Zerknijcie na moje zestawienie, może również znajdziecie coś dla siebie. Formy do ciasta: 1. 37,90 zł 2. 69 zł 3. 69 zł 4 . 189 zł Foremki do muffinek
Cynamonowe szczęścieJeśli zastanawiacie się jakie ciasto będzie w tym roku na moim wielkanocnym stole, to na pewno będzie to pascha. Moim zdaniem mazurki są za słodkie. Całkiem ok jest tylko mazurek orzechowy . Pascha jednak zawsze wygrywa w przedbiegach. I do tego może mieć dowolny smak – np. dziś będzie bardzo prosta pascha orzechowa z masłem orzechowym, wanilią i śliwkami. Smakuje słodko(...)Pascha potrzebuje trochę czasu, żeby odciekła i nabrała kształtu, ale za to można ją przygotować wcześniej i zamrozić. Nic się nie zmarnuje, bo jeśli coś nam zostanie po świętach, to spokojnie może trafić znowu do zamrażalki. Najbardziej lubię uproszczoną wersję bez żółtek i śmietany. Koniecznie ze śliwkami i czekoladą ta jak w tym przepisie . Nie jest to wprawdzie danie
Ugotowane pozamiataneJuż dziś wszyscy miłośnicy pizzy obchodzą swoje święto. Z tej okazji mam dla Was prezent - ebook na temat domowej pizzy. To ponad 30 stron przepisów oraz porad, które ułatwią Wam uzyskanie w domu pizzy przypominającej tę z włoskiej pizzerii. Ebook udostępniam zupełnie za darmo dla wszystkich subskrybentów mojego właśnie uruchomionego Chilli-Czosnkowego Newslettera! Jak upiec w domu pizzę(...)blogu cykl "Domowa pizza" , aby zachęcić Was do przygotowywania pizzy w domu. Praktycznie co miesiąc pojawiały się jeden lub dwa przepisy, cykl się rozrastał, gromadząc kolejne sprawdzone receptury na ciasto, sosy oraz same pizze. W tym czasie upiekłam wiele pizz w domu i dużo się nauczyłam. Miałam też okazję uczestniczyć w warsztatach z pieczenia pizzy i focacci prowadzonych przez
Chilli Czosnek i OliwaWszystkim sympatykom bloga życzymy magicznych Świąt Bożego Narodzenia, spokojnych, pełnych rodzinnego ciepła, miłości i blasku radosnych chwil. Moc trafionych i oczekiwanych prezentów pod choinką i miłego kolędowania życzą Gosia i Sławek. Nasza choinka jest mała i skromna, ale podzielimy się! Smacznego! Składniki: • 250 g sera mielonego • 250 g mąki pszennej • 2 żółtka(...)smażenia Dekoracje • cukier puder • kolorowe cukierki perełki Wykonanie: • Na stolnicy wysypać przesianą mąkę, zrobić dołek na środku i dodać resztę składników. Przesiekać nożem i zagnieść ciasto. • Ciasto rozwałkować na grubość ok. 7-8 mm i wykrawać małe kółeczka. • Smażyć partiami w głębokim tłuszczu, po wyjęciu osączyć na papierowej ściereczce. • Przygotować styropianowy
To co kochamOprócz pierniczków na Święta upiekłam jeszcze takie drobne ciasteczka. Pyszne i najważniejsze, że można je przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. W trakcie pieczenia powstał pomysł połączenia niektórych czekośliwką mojej mamy, wyszły wspaniałe! Przepis znalazłam tutaj . Polecam! Składniki: 250 g mąki 120 g masła 100 g cukru jajko łyżeczka cynamonu szczypta przyprawy do piernika pół(...)proszkiem do pieczenia przesiewamy. 2. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i siekamy nożem. 3. Dodajemy cukier, sól, cynamon, przyprawę do piernika i jajko. 4. Zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na kilka minut. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy duże kółka szklanką i w środku każdego małe kółko kieliszkiem. (jeśli chcemy przełożyć ciastka
NA MOIM TALERZUdziecko sobie poradzi. Można dodać co się lubi i za każdym razem mamy inny wypiek. Ja dodałam masę makową i polałam rumowym lukrem. Taki przedsmak właściwego smaku zbliżających się Świąt:) Składniki na 24 sztuki: SUCHE: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru MOKRE: 2 jajka szklanka mleka 1/2 szklanki oleju(...)Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Suche składniki połączyć w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie wszystko niedbale wymieszać razem. Tylko do połączenia składników. Do papilotek nakładać ciasto do połowy wysokości i uzupełnić masą makową do 3/4 wysokości. Lekko wcisnąć do środka łyżeczką. Piec ok. 20 min. Po wystudzeniu polukrować lub ozdobić w inny sposób
Maślane ciasteczkoPierwszy słoneczny poranek od nie pamiętam jak dawna... Z mrozem. I białą trawą :) Na pewno u wielu z Was na święta nie zabraknie krokietów z kapustą i grzybami :) Poniżej przedstawiam moją wersję. Wielkość krokietów zależna będzie od średnicy patelni, jakiej użyjecie. Składniki na 10 krokietów (patelnia o średnicy 23 cm): Naleśniki: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka(...)ziaren pieprzu czarnego 1 duża cebula sól, pieprz margaryna Dodatkowo: jajka i bułka tarta do panierowania Naleśniki : Jajko miksujemy z mlekiem, wodą i solą. Następnie dosypujemy tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Nakładamy porcję ciasta na rozgrzaną i lekko natłuszczoną patelnię i smażymy z obu stron na złoto. Gotowe naleśniki przykrywamy odwróconym talerzem - wówczas nieco zmiękną i staną
My simple kitchenwycinać foremkami! U mnie w jednym kształcie - gwiazdek :) Pierniki mają wyraźny posmak cynamonu, nie wymagają długiego leżakowania - to wiadomość do tych osób, które chcą piec pierniki tuż przed Świętami. Są zupełnie inne w smaku, niż nasze - polskie. Warte wypróbowania! U mnie część pójdzie do polukrowania i jako prezent gwiazdkowy. 'lebkuchen - niemieckie pierniki' Składniki (ok.30-40 sztuk): - 1 jajko - 100g masła(...)brązowy cukier umieścić w garnuszku i podgrzać do uzyskania gęstej masy. Przestudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, cukier i masę maślano-miodową. Wyrobić gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na min. 1h, do schłodzenia. Ciasto rozwałkować na stolnicy/blacie, podsypując mąką, na grubość ok 2mm. Wycinać pierniki i umieścić
CookYourselfsię. W drugiej łączymy składniki suche: mąkę, budyń, proszek oraz cukier – mieszamy. Wsypujemy składniki suche do mokrych i mieszamy trzepaczką, aż się dokładnie połączą – nie dłużej – ciasto może mieć niewielkie grudki. Przelewamy do przygotowanych foremek (ok. 3/4 wysokości) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. Gdyby babeczkom urosły „czuby”, odcinamy je nożem(...)lukier różowy). Gdy lukier jest za gęsty dolewamy więcej płynu, gdy za rzadki dosypujemy cukier. Polewamy jeszcze ciepłe babeczki. Korzystając z okazji życzę Wszystkim czytelnikom Poezji Smaku wesołych, rodzinnych Świąt Wielkanocnych! Post Mini babeczki waniliowe do święconki pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuPierniczki są nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia, te aromatyczne, pachnące kruche, pyszne ciasteczka są łatwe i szybkie w przyrządzeniu i doskonale się przechowują. Dla dzieci największą atrakcją jest ich dekorowanie. składniki na około 50-60 sztuk 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki przyprawy do piernika 1 jajko 120 g masła 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru szczypta soli(...)miski wsypujemy przesianą mąkę razem ze szczyptą soli, dodajemy przyprawę do piernika, miękkie masło, wsypujemy cukier i wlewamy miód. Mikserem łączymy wszystkie składniki a dłonią zagniatamy lśniące i jednolite ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy schłodzone ciasto na cienki placek a następnie foremkami różnego kształtu wycinamy ciasteczka.Gotowe ciasteczka układamy
Smakowite DaniaWysyp przepisów na serniki, babki i mazurki, to oznaka zbliżających się Świąt Wielkanocnych. „ Historia sernika sięga czasów starożytnych począwszy od Greków, przez Rzymian. Za sprawą ekspansji terytorialnej Rzymian, zyskał sobie wielką popularność w Europie, a podbite kraje wypracowały sobie własne przepisy na ten smakołyk. Najprawdopodobniej poznaliśmy ten słodki specjał dzięki Janowi III Sobieskiemu, gdy powracał do Polski z bitwy(...)uznanie: zwłaszcza wśród Krakowiaków, którzy nieco go zmodyfikowali zdobiąc go „kraciastą” polewą. Taki sernik jest czasami nazywany krakowskim.” Cechą charakterystyczną sernika wiedeńskiego jest to, że nie pieczemy go na cieście. Moja wersja sernika wiedeńskiego bezglutenowego została zainspirowana przez Dorotę , komentarze z jej bloga oraz serniki, które piekłam od Pauliny . Składniki na tortownicę nie mniejszą niż 26cm: - 1 kg tłustego
mojewypiekiinietylkoWprawdzie już po świętach, ale te pierniczki można jeść przecież cały rok! Nie musicie już kupować w sklepie tak znanych i lubianych katarzynek. Wystarczy troszkę chęci i takie same możemy przygotować w domu. Zapraszam! Bardzo stary przepis jest autorstwa Barbary Bytnerowiczowej. Składniki : 200 g płynnego miodu 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika 1 łyżka kakao 100 g cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia Miód umieścić w misce, dodać cukier, przyprawę oraz kakao, następnie wbić jajko i dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mikserem lub ręką zagnieść jednolite ciasto. Przełożyć na stolnicę oprószoną mąka. Rozwałkować na około 6-10 mm. Foremka wykrawać kształty. Przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 190*C (zbyt długo
Chocolate Muffin BlogKilka dni temu otwarłam z Wami świąteczne pudełko (klik) , by pokazać Wam kilka słodkości jakie co roku rozsyłamy naszej Rodzinie i bliskim z okazji Świąt. Dziś, zgodnie z obietnicą, zaglądamy głębiej do środka. Będzie pachniało goździkami, karmelem, chilli, orzechami i wanilią. Są ciasteczka z przepisów mojej Prababci Karolki i kilka mniej tradycyjnych, ale niezwykle smacznych, bez których nie wyobrażam(...)wszystkich słodkich podarków. Nie zobaczycie dziś migdałowych paluszków, kokosowo-kakaowej rolady, makaroników, orzeszków, śliwiaka i rumowych księżyców. Ale będą za rok! Bo za rok ponownie otworzymy babciny zeszyt, zagnieciemy ciasto i zaczniemy wielkie wypiekanie. I jak co roku będziemy się cieszyć na wspólne przeżywanie tej starej i pięknej tradycji, dzielenia się i wyczekiwania na pierwszą gwiazdę. Spokoju i radości
KUCHARNIAJestem zabiegana. Dni mijają szybko, kartek w kalendarzu niepokojąco mało, a na karku czuję już oddech świąt. Aby nie obudzić się zbyt późno każdą wolną chwilę przeznaczam na przygotowania. Właśnie dlatego wczoraj polukrowałam pierwsze w tym roku pierniki. Suszą się teraz w cieple grzejników i swoim zapachem wyczarowują magiczną atmosferę... Pierniczki choinkowe II 1kg mąki 250g cuku 250g miodu(...)cukier podgrzałam do rozpuszczenia. Dodałam przyprawę do piernika i ostudziłam do temperatury pokojowej. Mąkę przesiałam do dużej miski. Dodałam sodę, kakao i jaja. Wlałam przestudzoną masę miodową i zagniotłam ciasto. Odstawiłam na noc do lodówki. Następnie wałkowałam ciasto na obsypanej mąką stolnicy na grubość około 4-5 mm. Piekłam w 180 stopniach przez około 15minut. Jak upiec pierniczki
Zapiski Młodej ŻonySkoro przed świętami robiłam pierniki z ziemniakami , to teraz postanowiłam wypróbować przepis na pączki również z dodatkiem tego składnika. I okazało się , że powstały bardzo dobre pączki . Dodatek ziemniaków sprawia ,że dłużej będą świeże ... ale ciężko to sprawdzić , bo znikają błyskawicznie :) Składniki : pół kilo ugotowanych ziemniaków 3 szklanki mąki 50 g drożdży 7 łyżek(...)Dowolna marmolada Wykonanie : Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę . Dodać do nich drożdże i cukier . Utrzeć na jednolita masę . Wbić jajka , wsypać mąkę , dodać aromat i rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto . Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rowałkować na stolnicy na grubość ok 2 cm , podsypując stolnicę mąką . Szklankę maczać
Malinowa KawiarenkaPrzygotowania do świąt czas zacząć. Nie ze wszystkim trzeba czekać na ostatnią chwilę. Tak jest na przykład z łazankami, na które uparłam się w tym roku. Wcale nie zamierzam zagniatać ich w wigilijny poranek, o nie! W wigilijny poranek zamierzam je spokojnie wyjąć z zamrażarki i ugotować ;) 1,5 szklanki mąki tortowej (lub pół na pół z krupczatką(...)łyżka oleju szczypta soli letnia woda (mi wyszły dosłownie 3-4 łyżki) Mąkę przesiałam, zrobiłam wgłębienie, w które wbiłam jajko i żółtko. Dodałam olej. Posoliłam. Dodawałam wodę i zagniatałam ciasto. Powinno być ono dość twarde. Gotowe ciasto zostawiłam na 30 min. przykryte ściereczką. Po tym czasie podzieliłam na kilka mniejszych części, każdą rozwałkowałam na cienki placek. Ten z kolei
bastalena