ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:468/679)

Wieniec Drożdżowy z Pistacjami 157

już ostatni przepis na Wielkanoc jaki dla Was przygotowałam. Teraz pora zorganizować święta rodzinie, coby zaprzeczyć powiedzeniu, że szewc bez butów chodzi. Życzymy Wam spokojnych, radosnych Świąt Wielkiej Nocy. Składniki: 125 ml ciepłego mleka 250 g mąki pszennej 30 g cukru kryształu szczypta soli 21 g świeżych drożdży 40 g roztopionej margaryny lub masła 1 jajko(...)lekko mąką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, około 15 minut. Drożdże po tym czasie powinny zacząć się pienić. Wlewamy pozostałe ciepłe mleko, rozpuszczony tłuszcz, jajko i zagniatamy ciasto drożdżowe. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem do podwojenia objętości, około 60 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na pół. Do jednej części dajemy 3 łyżki zmielonych

Made By Mom And Son
Ryba po japońsku 161

Ryba po japońsku to danie, które nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami. Do dzisiejszego dnia nie wiem, dlaczego jej nazwa nawiązuje do Japonii :) Ryba po japońsku to danie lekko słodko-kwaśne i bardzo aromatyczne. Taka ryba najlepiej smakuje na zimno, jednak gdy ją podgrzejemy jest również smaczna. Do tego dania polecam użyć świeżych filetów z dorsza. Mięso(...)Składniki: co najmniej 0,5 kg świeżych filetów, np. z dorsza 1 duży słoik papryki konserwowej pół duże słoika ogórków konserwowych 2-3 małe cebule olej do smażenia  ciasto  3/4 szklanki mąki 1 jajko 1/2 szklanki wody sól, pieprz zalewa 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 4 łyżki octu 4 łyżki ketchupu mały koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki

Ugotować
Pizzowe roladki 199

Święto pizzy też trza jakoś uczcić..no i proponuję pizzę, a raczej roladki pizzowe z pysznym  serem korycińskim p.Czesławy Zarzeckiej ..taki ser idealnie nadaje się do pizzy lub zapiekanek. 50 dag mąki 3 dag drożdży 250 ml letniej wody 50 ml oliwy szczypta soli 1 łyżeczka cukru przyprawa do pizzy dowolne dodatki kiełbasa papryka ogórek(...)ketchup ser koryciński z pomidorami, bazylią i czosnkiem  Pani Czesławy Zarzeckiej  Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek.   Ketchup  lub sos rozsmarować na rozwałkowanym placku. Na tym rozłożyć dodatki

Moje domowe kucharzenie
Uszka z grzybami prawie wigilijne 140

świąt jeszcze trochę czasu, ale aby uprzyjemnić ten nieznośny dla dzieciaków czas oczekiwania wspólnie ćwiczymy świąteczne przepisy. I tak oto pojawiły się na dzisiejszym obiedzie prawie świąteczne uszka jako dodatek do domowego barszczyku. Uszka prawie świąteczne ponieważ w tych prawdziwie świątecznych występują dodatkowo grzyby suszone a miejsce podgrzybków zajmują prawdziwki.SKŁADNIKI (na ok 80 szt.)Cisto25 dkg mąki1 żółtkook(...)letniej wody łyżeczka oliwyszczypta soliFarsz30 dkg grzybów (u mnie mrożone podgrzybki)cebulałyżka bułki tartej łyżka masłasól i pieprz do smaku Zaczyna od przygotowania ciasta. Do miski wsypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, żółtko i oliwę - wszystkie składniki zarabiam widelcem. Następnie dodaję małymi porcjami wodę i nadal zarabiam widelcem. Dodaję tyle wody aby ciasto uzyskało jednolitą gęstą konsystencję - ilość wody zależna jest

Magiczna kuchnia Darii
Świetna przekąska! 210

Święta, święta i po świętach...Już pojutrze Nowy Rok, a na wieczór sylwestrowy przyda się przepis na fajną, smaczną przekąskę. Kotleciki z kurczaka, na ciepło czy na zimno, z ziemniakami czy sałatką smakują wybornie. Szybkie w przygotowaniu, bardzo lubiane przez dzieci.Składniki:2 piersi z kurczakapieczarki 200 g cebula1 szklanka mąkimlekojajkosól, pieprz, przyprawa(...)pieczarki ścieramy na tartce razem z cebulą. Przyprawiamy mięso i mieszamy z pieczarkami. W drugiej misce mieszamy mąkę z jajkiem, solimy i dolewamy powoli mleka, mieszając robimy gładkie, gęste ciasto. Mięso wrzucamy do ciasta i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni.Mmm pycha!   Niech taneczny lekki krok, będzie z Wami cały Nowy Rok. Niech prowadzi Was bez stresu, od sukcesu

NA MOIM TALERZU
SZYBKIE PIERNICZKI + LUKIER KRÓLEWSKI 212

wcześniej.Doskonałe już odrazu po upieczeniu … ale oczywiście można śmiało je zapuszkować i czekać aż zawisną na świątecznej choince!Niesamowicie pachnące … kruche … Idealne na te święta!Spróbujcie!SKŁADNIKI:PIERNICZKI:(ok. 30 szt )* mąka pszenna – 370 g* cukier puder – 60 g* masło – 45 g* małe jajko – 1 szt* miód(...)garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem.Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy.Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao.Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę.Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wycinamy pierniczki!Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 13 minut.PS. jeśli chcecie, by pierniczki zawisły

Ostra na Słodko
Kijowski kotlet. 172

Kotlet kijowski, coś podobnego na lubianego przez wszystkich kotleta De Volaille. Główny trik przy przygotowaniu kotleta kijowskiego jest poprawne panierowanie kotleta, tak aby, ani gram masła

Kuchnia Łukasza
Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami 172

Lepienie pierogów to strasznie czasochłonne zajęcie. Moja Teściowa zawsze powtarza, że to pół dnia roboty i 5 minut jedzenia. Faktycznie dużo z nimi zachodu, jednak nie ma bez nich Świąt. W tym roku postawiłam na "nowoczesność" i świadomie zrezygnowałam z tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami czy też samymi grzybami. Inspiracją do zrobienia innego farszu była spontaniczna wycieczka(...)innego niż to, do czego przez lata przyzwyczaiły nas nasze mamy. Nadzienie bardzo proste i smaczne, doskonałe na wigilijną kolację. Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami  Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mąki + do wyrobienia ciasta 1 szklanka wody sól 2 żółtka Pół szklanki mąki mieszamy w garnku z zimną wodą i odrobiną soli. Wszystko razem należy zagotować, aż powstanie

Przysmaki Karolki
Babka jogurtowo-kokosowa 188

Dobija mnie ta wieczna zima. Do tego dziś marznę. W domu zimno od samego rana z powodu jakiejś awarii. Postanowiłam dogrzać mieszkanie i opiekłam babkę. Chciałam poczuć zbliżające się Święta. Niestety teraz muszę myć miski, miseczki, foremkę, a w kranie zimna woda. Byle do wiosny. Babka jogurtowo-kokosowa składniki 4 jajka 250 g cukru 300 g mąki(...)łyżka masła wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wiórki, jogurt i oliwę Ubijamy jeszcze przez chwilę. Możemy podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać kakao. Dokładnie mieszamy. Ciastem napełniamy wysmarowaną masłem foremkę do babki. W przypadku gdy ciasto jest dwukolorowe należny je przemieszać delikatnie łyżką. Babkę pieczemy

Przysmaki Karolki
CHARLOTTE MALINOWA 180

francuski cukiernik pracował również na dworze rosyjskiego cara Aleksandra I. Dziś charlotte jest przyrządzana z różnego rodzaju owocami i podawana na zimno. Sposób jej przygotowania jest prosty: formę na ciasto (jej boki i opcjonalnie spód) wykłada się długimi, namoczonymi w syropie z dodatkiem alkoholu. W środku formy umieszczony zostaje mus lub krem z owoców, najczęściej truskawek, malin lub gruszek(...)znacznie lepiej. Jest to deser, który można przygotować o każdej porze roku, dlatego idealnie nadadzą się do jego przyrządzenia mrożone maliny. Przygotowanie charlotte z mrożonymi malinami Hortex gorąco polecam na Święta Wielkanocne, nie tylko ozdobi świąteczny stół, ale również uwiedzie podniebienia wszystkich biesiadników. Składniki na biszkopty à la cuillère  : ● 4 jajka (całe) ● 4 żółtka jajek ● 80 g drobnego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Rolada kokosowa 202

font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Poprosiłam moją siostrę Monikę, żeby koniecznie zrobiła tą roladę na święta i sfotografowała poszczególne etapy jej robienia.     Próbuję znaleźć słowa dla określenia tej słodkości.. wspaniała, wyśmienita, niebo w gębie po prostu jedyna, najlepsza w swoim rodzaju(...)Zagotować ½ szklanki wody, dodać do niej kakao, cukier, 50 g masła, całość zdjąć z ognia wystudzić i dodać zmielone ciastka a następnie   zagnieść   tak aby powstało jednolite ciasto. Gdyby   ciasto nie chciało się zagnieść i kruszyło się, dodać do niego odrobinę przegotowanej wody. Rozłożyć folię, rozwałkować na niej ciemną część ciasta, wyrównać boki tak aby powstał prostokąt

Na słodko lub wytrawnie
Piankowiec 119

jednym w czasopism kulinarnych, troszkę przerobiłam pod swoje smaki i voilà! Wyszło genialnie! Jego bazę stanowi mleczko zagęszczonego niesłodzone i galaretki. No moim stole pierwszy raz pojawił się w święta, ale zapewniam Was, że wyląduje na nim jeszcze nie raz. A jeśli Wy na dodatek jesteście fanami ptasich mleczek to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Co do galaretek, możecie(...)razem przykrywamy ją drugą częścią biszkoptu. Ponownie odstawiamy do stężenia. Na koniec, tak samo jak wyżej, przygotowujmy trzecią piankę. Jak tylko zacznie tężeć wylewamy ją na samą górę ciasta. Całość pozostawiamy na noc do całkowitego stężenia. Smacznego Artykuł Piankowiec pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Bombki na choinkę z piernika +FILM 138

Witam Kochani, zapraszam na kolejny film z serii piernikowych wyrobów  Tym razem nowość :) Piękne, duże, pachnące bombki na choinkę z piernika. W tym roku robiłam

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
CZEKOLADOWE MUFFINKI Z JAGODAMI 128

upiec w tradycyjnych foremkach do muffinek lub w żarodpornych filiżankach do kawy. To moja propozycja na świąteczne śniadanie lub popołudnie do kawy lub herbaty. Życzę Wam wszystkim pogodnych Świąt Wielkanocnych spędzonych w prawdziwie wiosennym nastroju.     Przygotowanie: 15 min Pieczenie: 15 min   Dla 4 osób (około 12 muffinek): ● 180 g cukru ● 72 g mąki pszennej(...)rozgrzanym piekarniku 15 minut. Muffinki muszą być upieczone, ale wewnątrz miękkie, a czekolada powinna w środku pozostać lekko płynna. Możesz sprawdzić ostrzem noża: powinno na nim zostać trochę ciasta. Podawaj najlepiej na ciepło lub lekko przestudzone. *W misce żaroodpornej umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą, tak, aby dno miseczki nie dotykało wody

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Wariacja na temat...RED VELVET CAKE. 181

szczególności my, czyli Ciz kulinarnej sfery.  Red Velvet od zawsze było pozycją na mojej liście "do zrobienia" i zastanawiamsię teraz, dlaczego tak późno odważyłam się upiec czerwone ciasto przekładane kremem. Nie wiem.Ale zauważyłam, że mam wiele zanotowanych receptur, do których chyba "muszę dojrzeć", a tociasto należało prawdopodobnie do owych...W końcu się jednak zdecydowałam, ale to nie z byle(...)zaczyna właśnie dorosłość, kończąc osiemnaście lat. Jako, iż jest todziewczyna niesamowicie skromna, nie wyprawiała hucznej balangi. W trzy najlepsze przyjaciółki,razem z A. i W. postanowiłyśmy wyprawić jej święto. Może nie z taką pompą, na jaką obecnie moda,lecz w kameralnej atmosferze. Tym samym, był to pretekst, by w końcu się przełamać i upiecczerwoną królową. No, a do tego

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania