charakterystycznymi dla tego regionu przyprawami – kardamonem, wodą różaną, kewrą albo szafranem. Deser ten jest bardzo często jedzony na wszelkiego rodzaju imprezach – weselach, festiwalach i w trakcie muzułmańskich świąt. W domowych warunkach przygotowujemy go z mleka w proszku z dodatkami – smakuje obłędnie! SKŁADNIKI: * mleko w proszku ( nie granulowane ) – 200 g * proszek do pieczenia – 1 płaska(...)łyżek * kardamon – kilka ziarenek * wiórki kokosowe, zielone pistacje – do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: GULAB JAMUN: Mleko w proszku przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz mąką. Dodajemy śmietanę, wyrabiamy ciasto, formujemy kulki. Uformowane smażymy na złoto na rozgrzanym oleju, odsączamy na papierowym ręczniku. Uwaga! Tłuszcz nie może być gorący, bo wtedy kulki spieką się zewnątrz, a w środku będą surowe. SYROP: Ok.1
Ostra na Słodkozawsze przed zbliżającymi się świętami w naszej kuchni powstają przeróżne wypieki. Tym razem całym domu obłędnie pachnie pieczonymi ciasteczkami..Z piekarnika właśnie wyszły klasyczne baaaardzo kruche ciasteczka, które po nadzianiu pigwową marmoladą i truskawkowym dżemem stały się czymś niezwykłym i obłędnym w smaku. SKŁADNIKI: 250 g mąki typ 450 100 g cukru pudru 1 jajko 125 g margaryny(...)łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli ulubiony dżem - najlepiej w miarę twardy cukier puder do posypania Z podanych składników wyrabiamy bardzo szybko ciasto. Wkładamy je na 30 min do lodówki, aby odpoczęło. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, funkcja góra/ dół. Ciasto wałkujemy na 3-4 mm placek. Wycinamy z niego ciasteczka ulubionymi foremkami. W połowie z nich wycinamy okienka. Wykładamy
Kuchnia od dwojgatowarzyszył mi wyjazd na wieś do babci. Sama staram się by w moim domu nie zabrakło klasycznych wypieków i domowe bułeczki przygotowuję z wielką przyjemnością. Te piekę na święta Wielkanocne i podaję jako faszerowane odcinając efektowną górną część która służy jako przykrywka bułeczkowej miseczki :) Drożdżowe bułeczki Składniki na 8 bułek : 500 g mąki pszennej(...)drożdże, dodajemy 2-3 łyżki mąki (uzyskujemy konsystencję gęstej śmietany). Pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier i mieszamy. Dodajemy zaczyn oraz roztopione masło - wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę przykrywając bawełnianą ściereczką. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy. Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy bułeczki, układamy na blaszce do pieczenia, przykrywamy ponownie ściereczką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiobchodzę Walentynek, to Walentynki nie obchodzą mnie. Taki cytat znalazłam dziś na stronie mojej idolki Matki Jedynej. Ja Walentynki mimo wszystko świętuję choćby małym kulinarnym drobiazgiem. Na tegoroczne święto mam już zebranych kilka pomysłów. Może skorzystacie? Niby tylko jajko sadzone i kiełbaska a jednak… jest romantycznie. Całkiem niezły patent na walentynkowe jajko na twardo Z śniadaniowych propozycji podobają(...)mogą się obejść bez mięsnej wkładki do śniadania też coś znalazłam Teraz propozycja na walentynkowe danie obiadowe – pizza w kształcie serca! Mogą też być bułeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem szpinakowym. A tu zdrowa wersja deseru lub przekąski – serca z owoców z dipem jogurtowym. Nieco bardziej pracochłonna wersja deseru – miseczki z czekolady nadziane bitą śmietaną i owowcami
Mama z miastaproste drożdżowe bułeczki, a podane w ten nietypowy sposób ucieszą domowników i gości. Częstujemy więc bułeczkami i wszystkim czytelnikom bloga życzymy zdrowych, spokojnych i smacznych Świąt Wielkanocnych! Składniki: • 750 g mąki pszennej • 2 jajka • 5 łyżek cukru • 300 ml mleka • 1/2 łyżeczki soli • 50 g masła Rozczyn drożdżowy • 8 g suszonych drożdży • 3 łyżki mleka(...)kompocie Wykonanie: Rozczyn drożdżowy • Do miseczki wsypać drożdże, dodać cukier, mąkę, ciepłe mleko i jogurt. • Wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe • Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mąkę, sól, ciepłe mleko i rozczyn drożdżowy. • Wymieszać mikserem z końcówką hak, na koniec dać rozpuszczone masło. Miksować 10 minut
To co kochampolecam Wam właśnie śniegowe kule. Wspaniałe, orzechowe z dodatkiem cynamonu. Jeśli nie lubicie cynamonu możecie go zastąpić startą czekoladą lub innym swoim ulubionym smakiem. Moje ciastka nie doczekały świąt i dlatego upiekę je jeszcze raz. Nie ma śniegu, ale są białe słodkie kulki przypominające śnieżki ciasteczka. A Wy jakie pieczecie ciasteczka? Oczywiście nie licząc pierniczków. Składniki(...)posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka cukru pudru do obtoczenia ciastek Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować do połączenia się składników. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem włożyć ciastka wraz z blaszką na 30 minut do lodówki, aby się dobrze schłodziły. Piec
O kuchni z uczuciemDzisiaj przepis na kultowe creepy witches fingers czyli palce wiedźmy, idealne na haloween :) Chociaż w Polsce to święto nie jest hucznie celebrowane, to jednak przed wieloma domami można zaobserwować wydrążone dynie czyli amerykańskie jack-o-lantern u mnie również obowiązkowo, wielka dynia przed domem, śmieszne wypieki i dużo świeczek :) Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru(...)waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli paczka migdałów Przygotowanie : Zmiksować razem cukier, masło i jajko, dodać pozostałe składniki i jeszcze chwilę miksować, następnie wyrobić ciasto ręcznie formując kulę, podzielić ją na dwie i wstawić na ok 30 minut do lodówki (lub na chwilę do zamrażarki) wyjąć jedną część odrywać z niej małe kulki (wielkości orzecha
zdrowa vege kuchniaroku, a nie akurat 14 lutego. Jeśli już ktoś ma silną potrzebę by jakieś święto miłości obchodzić zdecydowanie polecamy Noc Kupały, która ma miejsce w czerwcu. Jest to piękne święto związane z naszą tradycyjną, a nie zapożyczone skądś tam J Jak już wspominałyśmy miłość można okazywać na wiele sposobów, każdego dnia roku. Ostatnio jedna z nas miała urodziny. Jej chrześniak(...)pizze. Wyszła pięknie i smacznie. Polecamy na co dzień, dla każdego :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut + 1 godz rośnięcia ciasta + ok. 15 minut pieczenia Składniki: Na ciasto: 300g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 170g wody 8g świeżych drożdży Na sos: 4 łyżki ketchupy Łyżeczka oregano Łyżeczka bazylii
Kolizje Smakówkraj długi i szeroki prawie (?) wszyscy kochają tradycyjne ptysie na słodko ale… wytrawne też smakują obłędnie! Właściwie można przecież zrobić i takie i takie..;) Święta to święta :)! Na przystawkę pyszne ptysie z lekkim musem z wędzonego łososia z nutką chrzanu, cytryną i koperkiem a na deser tradycyjne słodkie… Myślę, że pomysł nie jest najgorszy(...)opcjonalnie)Mus łososiowy:200 g wędzonego łososia100 g kremowego serka1 łyżka chrzanusok z połowy cytryny3 łyżki kwaśnej śmietanyskórka otarta z 1 cytrynykilka gałązek koperku świeżegopieprz czarny ( świeżo mielony) Ciasto na ptysie przygotowuję podgrzewając w rondelku wodę z masłem.Jak woda się zagotuje odstawiam rondelek na bok i mieszając energicznie dodaję mąkę wymieszaną z solą.Masa musi być gładka
UgotujmyTo.pldzień i od święta proponuję chlebek z ziarnami i otrębami. Jest świeży nawet po trzech dniach :) Przepis ten dostałam od sympatycznych koleżanek z pracy :) Składniki(...)łyżki sezamu,5 dag drożdży,4 łyżki cukru,1,5 łyżki soli.Wszystkie sypkie składniki wymieszać ze sobą, dodać pokruszone drożdże oraz 1 litr ciepłej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić ciasto chlebowe na 20 minut pod przykryciem. W międzyczasie przygotować dwie keksówki o wymiarach 30 cm, wysmarować je tłuszczem i posypać otrębami z sezamem. Gdy ciasto wyrośnie przemieszać je łyżką, nałożyć
Delicious Titbitsmamy;) Ale faktycznie! Wczoraj troszkę sobie popracowałam. Zrobiłam pierogi na Wigilię (uszka, ze śliwką, z kapustą i grzybami oraz z makiem), wyrobiłam ciasto na pierniczki nadziewane, kolejne dwie kule ciasta na domek z piernika, którego myślałam, że już mi się nie uda upiec, a na końcu nastawiłam mandarynki na nalewkę. Ponoć po 7 dniach będzie można ją już zlewać(...)wyjątkiem podwójnego usypiania Adasia- więc ja mogłam na spokojnie wszystko sobie robić. Tak to lubię! Nawet o Was pamiętałam, tylko właśnie nie wyrobiłam z czasem ;) Najważniejsze jednak, że zdążyłam przed świętami i publikuję Wam przepis na prostą, a zarazem smaczną i efektowną drożdżową choinkę. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
Kuchnia w czekoladziejeśli Wielkanoc, to babki. Agata wymyśliła kilka propozycji, które będziemy Wam prezentować. Dzisiaj pisakowa, która po prostu rozpływa się w ustach. Zresztą nie trzeba wcale czekać aż do świąt, żeby uraczyć się tym smakołykiem. Pasiasta babka Składniki: 400g mąki pszennej (niecałe 2,5 szklanki) 12g proszku do pieczenia (2,5 łyżeczki) 270g cukru (1 i 1/5 szklanki) 5 jajek(...)łyżki mąki, mieszamy delikatnie, już tylko przy pomocy łyżki, aż składniki ładnie się połączą. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 stopni. Formę na babkę (musi być ona dosyć duża, gdyż ciasta jest sporo), natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Na dnie formy rozprowadzamy 2 łyżki masy jasnej, na jasnej masie umieszczamy 2 łyżki masy ciemnej, powtarzamy czynności do momentu, aż obie
KulinarneImpresje.plaktualizację zdjęć, ale jeszcze mi się to nie udało, także wybaczcie mi. Wszystkie jednak przetestowane przeze mnie i moją rodzinę. :) Możesz też zajrzeć na stronę mojego konkursu Wypieczone Święta Boże Narodzenie na durszlaku i poszukać inspiracji na słodkie wypieki na tę wyjątkową noc. Składniki na krakersy (ok 95 małych): 250 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku(...)posypania (można pominąć) Przygotowanie: Śmietanę wymieszaj porządnie w misce z majonezem lub masłem i z jajkiem. Wsyp mąkę, sól, cukier, mak oraz ser żółty i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto do całkowitego połączenia składników. Najlepiej ręcznie. Podziel ciasto na pół i uformuj kule, lekko spłaszcz. Zawiń każdą w folię spożywczą i włóż do lodówki na jakieś 30 minut. Schłodzoną część
Anioszek w kuchniJarmarki tworzą niepowtarzalną okazję do zapoznania się nie tylko ze świątecznymi zwyczajami, ale także lokalnymi produktami i przysmakami typowymi dla danego kraju (nie tylko na Święta). Można też zakupić na straganach piękne, najczęściej ręcznie wykonane ozdoby świąteczne. Celem mojej wycieczki były tym razem wschodnie Czechy – region Moraw , miasto Ołomuniec , czyli jego historyczna stolica i okolice oraz Zamek(...)Gwarantuję, iż będzie Wam smakować. Kosztuje około 50 koron czeskich. Tak naprawdę jest to tradycyjne ciasto pochodzące ze Słowacji, ale kto by o tym pamiętał! Ci z Was, którzy byli na Węgrzech zapewne mieli także okazję go spróbować. Równie popularne w Czechach, słodkie ciasto nawijane na walec i następnie grillowane. Po upieczeniu obsypuje się je cukrem wymieszanym np. z kakao
Garniec MagalieWiększość z nas lubi słodkości. Idealnym pomysłem na coś słodkiego jest tort bezowy. Może nie robi się go ekspresowo szybko, jednak jego smak rekompensuje dłuższy czas
Blog kulinarny S9.PLDomowych piekarzy zachęcam do upieczenia chleba na święta z tego przepisu. Jego wielkość i duża ilość mąki żytniej sprawia, że chleb długo zachowuje świeżość. Przy tym jest delikatny z miękkim wnętrzem i wypieczoną chrupiącą skórką, która również chroni środek przed wysychaniem. Jakiś czas temu w komentarzach pod którymś z kolejnych chlebów mojego autorstwa, internauta napisał(...)czytam te 620g, 890, to już mam dość pieczenia, chleba, i tego wszystkiego, co się z tym wiąże. Jakaś miarka np. szklanka, ale nie 890g. Piekę ciasta, torty i nigdy nie stosuje tak głupawych miar, to w końcu tylko chleb .” No cóż to w końcu tylko tort, jak się zrobi trochę więcej kremu można nim przykryć niedoskonałości
Leśny Zakątekczas szybko leci. Za nim się obejrzymy będą Święta. Będziemy powoli planować listę wypieków i potraw, które przygotujemy, a co za tym idzie listę zakupów. Święta to magiczny czas, który chcemy spędzić z rodziną. Warto poświęcić trochę czasu, aby były wyjątkowe i niekoniecznie z przepychem. Ja w tym roku na świąteczny stół proponuję tak trochę nietypowo(...)wzbogaciłam o rodzynki, a wierzch posmarowałam białkiem i obficie posypałam cukrem, dzięki temu utworzyła się na nich taka pyszna skorupka. Takie rogaliki z powodzeniem mogą zastąpić ciasteczka czy inne ciasto drożdżowe. W większości domów drożdżowe ciasto na świątecznym stole to tradycja, a dlaczego by nie przygotować takich rogalików. Koniecznie zapiszcie przepis i upieczcie. Zachęcam i smacznych inspiracji życzę :) „Espumisan
Izabelawkuchnipyszne, mięciutkie rozpływające się w ustach. Nawet po dwóch dniach są miękkie i dobre do jedzenia. W prawdzie teraz wszyscy jesteśmy w przedświątecznym szaleństwie, ale myślę że po świętach przepis może Wam się przydać. Składniki: 1 kg. maki pszennej 1/2 szklanki cukru 70 g. drożdży 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka 1 żółtko(...)Cukier wsypać do miski, wkruszyć drożdże i wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Dodać jajka, żółtko i olej. Wymieszać. Następnie wsypać mąkę i sól. Wyrobić gładkie ciasto i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Mak wyłożyć do miski dodać bułkę tartą i wymieszać. Białko ubić na sztywno i dodać do maku, delikatnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć
Agusiowe smakołykiPasztety, paszteciki. Solo, nadziewane lub same będące pysznym nadzieniem są nieodłącznym „symbolem” nadchodzących Świąt. Ja osobiście uwielbiam klasyczny pasztet (najlepiej mojej mamy) z sosem tatarskim. Dla mnie to smakołyk nie do opisania Pasztecik na kruchym spodzie – szybki przepis Dziś za to mam dla Was bardzo szybki przepis z wykorzystaniem mięska z bulionu, na który przepis napisałam wczoraj. Wszak(...)żeby się zmarnowały. Składniki: Mięso i pozostałe warzywa z TEGO przepisu Świeżo zmielony pieprz Sól Gałka muszkatołowa Jajko Żółty ser (użyłam tartego szafira – taki akurat miałam pod ręką) Kruche ciasto wytrawne: 200 g mąki 100 g masła (jeśli ciasto będzie Wam się zbyt sypać, można dodać jeszcze trochę masła) 1 jajko Szczypta soli Szczypiorek do posypania Przygotowanie: Zagniatamy ciasto, przekładamy
Kate's KitchenProsta domowa pizza z kolorowym farszem. Uwielbiamy pizze, w szczególności tą… domową. Dość często u nas gości. Przeważnie przygotowuję ją na weekend. Dziś dla odmiany
Słodkie okruszkiJak spróbujecie tego sernika nigdy już nie będziecie chcieli innego ha ha, a tak poważnie to dawno nie jadłam takiej petardy. Jest delikatny i kremowy, jest
Moje Małe Czarowaniesię obejrzymy, będą Święta Bożego Narodzenia, które są moim ulubionym czasem w całym roku ze względu na bardzo rodzinną atmosferę. W sklepach już jest szał, na blogach to samo :-) Ja mam ten komfort, że prowadząc stronę kulinarną, odczuwam klimat świąteczny już wcześniej, bo cały grudzień to pokazywanie przepisów, kombinowanie, wymyślanie, by jak najwięcej receptur zamieścić i wypróbować(...)następnie zaskoczyć swoich gości :-) Tak więc już powoli zaczynam, a chciałabym pokazać Wam w tym roku trochę przepisów na Wigilię, a nie tylko ciasta (choć te też będą). Dziś zatem kapuśniaczki lub jak ktoś woli - paszteciki wigilijne z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami , a w kolejnym wpisie będzie barszcz czerwony, które idealnie komponuje się z dzisiejszym przepisem
Poezja Smaków - blog kulinarnyDziś zapraszam Was na wspaniałe drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe z szynką . Idealne na każde przyjęcie, w szczególności na zbliżającego się sylwestra. Przygotowanie takich bułeczek nie jest
Słodkie okruszkiMimo, że Święta Wielkanocne już za Nami ja wracam do znakomitych maślanych, kruchych ciasteczek. Ciasteczka idealne dla małych i dużych. Polecam. Smacznego :) SKŁADNIKI: 200 gram miękkiego masła 150 gram cukru ja dałam brązowego 2 jajka 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub śmietankowego 500 gram mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli SPOSÓB(...)PRZYGOTOWANIA: Masło wyjmuje kilka godzin przed pichceniem. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodać jajka oraz ekstrakt i ubijać. Na koniec dodać mąkę całość wyrabiać. Ciasto włożyć do lodówki na min 30 min. Następnie rozwałkować ja wałkuje tak ok 0.5 cm . Wykrawam za pomocą foremek kształty. Na pergamin wykładam ciasteczka. Piekę w rozgrzanym piekarniku 15 min góra-dól
Gotowanie Patkicytryny 200 g masy marcepanowej Dodatkowo: 100 g roztopionego masła sporo cukru pudru do obtoczenia CZAS PRZYGOTOWANIA: POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY Przygotowania należy zacząć na 3 do 5 tygodni przed Świętami! Z podanych składników przygotujecie dwa małe keksy o wymiarach 24 cm x 8 cm 1. Dzień przed pieczeniem, najlepiej wieczorem , umieszczamy w sporej misce wszystkie rodzynki i migdały. Zalewamy(...)resztą cukru, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i solą. Cały czas mieszając dodajemy wyrośnięte drożdże, następnie roztopiony tłuszcz, a na koniec wymoczone w rumie bakalie i kandyzowane skórki. Ciasto wyrabiamy w misce bardzo dokładnie przez 15 minut (nikt nie mówił, że będzie łatwo ;) ), przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2-3 godziny. 5. Marcepan dzielimy
My Culinary Arttylko czekają, by ją uwolnić. Potrafią całkowicie odmienić potrawę, wydobyć z niej głęboki aromat i wzbogacić jej smak. Ponadto otulają nas przepięknymi zapachami, bardzo kojarzącymi się ze świętami. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2 garści posiekanych(...)cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i orzechy. W drugim naczyniu mieszamy lekko roztrzepane jajko z olejem. Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy startą marchewkę i gruszkę. Wszystko razem mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny, wyłożonych papilotkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut, lub do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kratce
Smakowity Blog KulinarnyKlasyczne, włoskie, mocno migdałowe, popękane ciasteczka. Chrupkie z wierzchu i lekko ciągnące w środku. Bez mąki, 100% bez glutenu. Doskonałe do czarnej kawy, pokruszone często służą
maniapieczeniaracji zbliżającego się Tłustego Czwartku postanowiłam poeksperymentować z wypiekami typowymi dla tego święta, ale w lżejszej, bo w pieczonej wersji. Smak super a kalorii zdecydowanie mniej. Zapraszam. Składniki: 20 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki cukru 2 łyżki roztopionego masła 1 jajko marmolada ( ja kupiłam różaną) Sposób przygotowania(...)szklanki mleka, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać pozostałe składniki (poza marmoladą)i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Ja użyłam do tego celu haka do wyrabiania ciasta drożdżowego, więc zajęło mi to dosłownie chwilkę. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie dzielimy ciasto na równe części
Wielki apetytteż je zetrzeć na tarce jarzynowej, podzielić na 6 równych porcji i wylepić foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 15 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z foremek odwracamy, nakładamy po łyżce masy makowej i serowej. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)możemy już się delektować pysznymi ciastkami. Kto ma ochotę, może je przygotować bez seromakowca, zmniejszając oczywiście proporcje składników, np. o połowę. Ja jednak polecam taką kombinację na uroczystości, święta… i nie tylko. Robota, w zasadzie jedna, a przyjemności dużo więcej. Łasuchy pewnie mi przyklasną. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Kruche tartaletki makowo serowe appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkojeszcze szybko poprawić kształt- one niech w międzyczasie stygną na formie. Ciastka jemy na zimno, ale polecam podkraść jedno jeszcze ciepłe. Gwarantuję niebiańskie przeżycia, przy wgryzaniu się w delikatne ciasto, w którym gdzieniegdzie znajdziecie płynną jeszcze czekoladę. Mnie to powaliło na łopatki i mentalnie leżałam i kwiczałam ze szczęścia na podłodze w kuchni:) Po kilku godzinach ciastka są wciąż lekko(...)ciasteczkowy potwór w zetknięciu z tymi ciastkami wydałby z siebie pełne miłości "omnomnomnomnom". I po ciasteczkach? W sesji wziął udział futerał na komórkę, który rok temu dostałam na Święta. Ukochane dzieło Pandamonium
les mirabellesDziś na przykład przedstawiam Wam przepyszną, korzenną chałkę, która jak zwykle, według mnie, najlepiej smakuje dla mnie z masłem śmietankowym i mlekiem. Już sobie wyobrażam drugi dzień świąt i tą chałkę na śniadanie! Skuście się, warto!Składniki:1/2 szklanki mleka1/4 szklanki wody25 g drożdży250 g cukru2 jajka600 g mąki1,5 łyżeczki ekstraktu goździkowegoszczypta cynamonuSposób przygotowania:Z mleka(...)około 20 minut.Jajka łączymy razem z resztą cukru i ekstraktem goździkowym, dodajemy wyrośnięte drożdże, mąkę i cynamon - mieszamy.Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i łączymy pozostawiając. Gotowe ciasto w misce pod przykryciem na około 1,5 h.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąka, następnie dzielimy na 2 części. Każdą część dzielimy na 4 kawałki które rolujemy
Słodkie Przyjemnościkręcę lody - w najróżniejszych smakach. I te bardziej pasujące do pogody, czyli rozgrzewające, aromatyczne, pełne przypraw, ale też zupełnie szalenie letnie... Wszystkie są cudownie pyszne, i wiem, że na Święta zrobię piernikowe...Pewnego dnia zajrzałam do Kamili. I kiedy zobaczyłam to semifreddo, nie potrafiłam się oprzeć. Cudowne, delikatne i leciutkie, pełne fig, z alkoholową nutą... Pycha(...)domu brandy, nie lubię), są też chrupiące płatki migdałowe. Zamiast jednak semifreddo, mam tradycyjne lody na żółtkach, na kremie angielskim z przepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich. Wyszły obłędne - uwielbiam lody z alkoholem. Są takie dorosłe i pyszne.Jedyne ale - następnym razem jednak dodałabym do nich kremówki. Będą bardziej puszyste i delikatne. U mnie akurat wyszła, a było
Pożeraczka, czyli raz adobrze