P rosty deser z soczystymi śliwkami pachnący migdałami i do tego zawsze wychodzi :) Wystarczy posypać cukrem pudrem różanym lub waniliowym, albo podać z gorącym sosem
SzczyptaSmaQDzisiejsza propozycja to pierogi ruskie w nowej odsłonie. Zamiast ziemniaków do ich przyrządzenia użyłyśmy kaszy jaglanej. Nadała ona pierogom nowy, ciekawy smak. Polecamy wypróbować wszystkim fanom
Kolizje Smakówrobię tyle dań za jednym razem dwa razy do roku, po drugie lubię to robić, po trzecie chcę by moja rodzina chociaż w formie zapachów, smaków poczuła atmosferę Świąt, której tak bardzo tu nam brakuje. Zapisuję tutaj swoją listę 12 dań.1. Barszcz z uszkami - uszka mam już zamrożone.2. Pierogi z kapustą i grzybami - również są już(...)zamiast kutii10. Zamiast kompotu z suszu - grzaniec bezalkoholowy11. Krokiety z kapustą i grzybami12. Paszteciki - już upieczone, zamrożone.Ciasta i ciasteczkaPierniczki już są, planuje upiec piernik wylewany, zrobić chatkę Puchatka, keks mocno bakaliowy, muffinki, ciasto Izaura i ciasto marchewkowe. Jest sporo ciast dlatego, że obdarowuję nimi rodzinę czy znajomych.Przygotowuję też dania mięsne typu bigos, rolady, pasztet itp. na Boże
NA MOIM TALERZUsuszeniem blatów wcale nie jest taki pracochłonny, a jaka pyszna J Niebanalny pomysł i zaledwie kilka chwil, eleganckie podanie na porcelanie #Ambition -tyle potrzeba, żeby stworzyć prawdziwą magię świąt. Takim duetem zaskoczysz świątecznych gosci. Składniki na dwa bezowe blaty o śr 21-22 cm 5 białek dużych jaj 25 dag drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny(...)zmiksować na wysokich obrotach, tylko do połączenia. Na blaszce od piekarnika wyłożonej pergaminem narysować dwa jednakowe okręgi o podanej średnicy, wykłóżyć po równo bezę, uformować szpatułką do ciasta okrąg. Piekarnik nagrzać do 150*c -termoobieg, włożyć bezę i temperaturę natychmiast zmniejszyć do 115*c i suszyć bezę 2 godziny. Studzić w zamkniętym
Wanilia i Kardamonpikantny w czerwonym opakowaniu nie umknie na sklepowej półce! Jak mówią ilu smakoszy tyle przepisów. Smak niejedno ma imię, podpisuję się wszystkim czym się da Bo popcorn zjadany od święta, w kinie, gdy emocje i inni towarzyszą to magia i celebracja chwil, którą ubóstwiam, czekam z radością i cieszę się jak małe dziecko;) Ale dziś praktycznie zwyczajny popcorn(...)niż zwykle.. Popcorn może oczarować w domowym zaciszu, bez dużego ekranu, za to wśród znajomych, rozmów i dobrego piwa Popcorn u nas okazał się karnawałowym numerem jeden, obok ciast i muffinek, które ostatnio powstają jakoś hurtowo.. Dziś popcorn od HELIO , na ostro, przygotowany w chwilę, ma kilka odsłon. Zapraszam do czytania, wypróbowania pomysłów, mam nadzieję że się spodobają
Zasmakuj Kuchnipieczenia Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki cukru pudru do obtoczenia ciasteczek Wykonanie pysznych kruchych ciasteczek: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. 2. Następnie odrywamy kawałki ciasta i formujemy takie półksiężyce. 3. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. 4. Pieczemy około 20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. 5. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze(...)przepisu wyszło mi trzy blaszki ciasteczek. Najlepiej użyć cukru waniliowego takiego z prawdziwą wanilią. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Przepis na udane Święta
Izabelawkuchniustach i z pewnością dodadzą Mikołajowi pary do dalszej drogi! A do pieczenia tych kruchych pysznotek dorzucam jedną z piosenek, bez których nie wyobrażam sobie świątecznego czasu :) Ciasteczka Świętego Mikołaja Potrzebujesz: 135g miękkiego masła 100g brązowego cukru Demerara 80g białego cukru 1 jajko 235g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g gorzkiej czekolady szczypta soli Sposób przyrządzenia(...)Wbij do maślanej masy jajko i dokładnie zmiksuj całość. 3. Przesiej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj wszystko szpatułką do połączenia. 4. Czekoladę posiekaj i dodaj do ciasta razem z solą - zagnieć na gładkie ciasto. 5. Uformuj z ciasta wałek, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30min. 6. Schłodzone ciasto krój w plastry grubości
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPulchne babeczki wypełnione konfitura wiśniową i wykończone czekoladowym gniazdkiem. Fajnie będą wyglądały w świątecznym koszyczku albo po prostu na paterze z wypiekami. Taki mały wielkanocny akcent, bo w końcu Świeta tuż tuż! Składniki na 6 sztuk: 50 g masła 70 g cukru jajko 70 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml mleka 15 g kakao dodatkowo(...)czekoladą i orzeszkiem w środku) Masło rozpuścić i wystudzić. Jajko ubić z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem, kakao i mleko. Na końcu wlać masło i wymieszać. Ciasto przełożyć do papilotek i piec w 180*C około 15 minut. Wystudzić i wydrążyć środki, napełnić je wiśniami. Czekoladę rozpuścić nad parą, przełożyć do worka z małym otworkiem i wyciskać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszkoły i musi wytrzymać w temperaturze pokojowej do 16.00... Myślę, może babeczki z jajeczkami, coś jak gniazdka. I wtedy Hania przychodzi z pomocą i mówi: a pamiętasz mamo to ciasto w kształcie wielkiego gniazda? Aaaa i olśnienie! Faktycznie, niedawno widziałam w jakiejś gazecie z zeszłego roku, najprawdopodobniej w "BBC goodfood" Paluszki spełniają swoją rolę, tzn. rolę gałęzi, idealnie! Czekolada zastyga(...)trzeba ich szukać w kilkunastu sklepach :) Do dzieła więc! Pracy z nimi tyle co nic, a mogą być piękną ozdobą świątecznego stołu. Tylko jakoś te święta za szybko w tym roku. Składniki: 150-170g paluszków (mogą być z solone) 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła małe czekoladowe jajeczka
bistro mamaŚwięta wielkanocne w tym roku wypadają dość wcześnie , dlatego tez pora już pomyśleć o świątecznych wypiekach . Takim tradycyjnym jest zapewne babka. Piaskowa , drożdżowa, ucierana , budyniowa .... Każdy może znaleźć taką , która pokocha. Te drożdżowe są chyba najbardziej wpisane w tradycję . Chociaż akurat w moim domy na świątecznym stole rzadko gości. Może nie znalazłam jeszcze tego jedynego przepisu i powalającego(...)smaku. Wciąż poszukuję i testuję różne przepisy . Dziś skusiłam się na babkę parzoną. Ciasto drożdżowe przygotowywane nieco inna metodą. Babka wyszła dorodna , wyrosła ponad formę. Jest puszysta , smaczna , dla mnie nieco sucha i mało słodka . Dobrym uzupełnieniem byłaby warstwa słodkiego lukru. Przechowywana pod przykryciem następnego dnia smakowała jeszcze lepiej niż zaraz po upieczeniu , co w przypadku ciast drożdżowych jest
Malinowa Kawiarenkależenia zamknięte w puszce, aby "odeszły" i stały się miękkie. Te pierniczki od razu są mięciutkie i niezwykle smakowite. Może to i dobrze, że można je robić tuż przed Świętami, bo inaczej mogłyby ich nie doczekać... :-) SKŁADNIKI: - ok. 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka miodu - 4 jaja - 1/2 kostki masła - 3/4 szklanki cukru brązowego - 2/3 szklanki piwa - 1 łyżeczka(...)piernika - 2 garście orzechów włoskich Ubijamy mikserem masło, jaja i troszkę cukru. Po jakimś czasie dodajemy stopniowo mąkę, resztę cukru, sodę i proszek do pieczenia. Jak już ciasto robi się gęste, wyłączamy mikser i mieszamy łyżką, albo od razu wyrabiamy rękoma. Dodajemy pozostałe składnik, tj. miód, piwo, połamane na kawałki orzechy oraz mąkę ziemniaczaną. Jeśli ciasto jest za rzadkie
Wielopokoleniowo... Te, które dzisiaj prezentuję są w barwach zimy, której jeszcze nie ma, przynajmniej w przyrodzie :) A wszystkim, którzy zaglądają na Czerwień i błękit życzę radosnych i pełnych ciepła świąt Bożego Narodzenia! Źródło Składniki: 550 g mąki pszennej (+ odrobina więcej do podsypywania) 300 g miodu 100 g cukru pudru 2 łyżki kakao (dla koloru) 120 g masła(...)tylko dla koloru, tym razem dałam 2 łyżeczki) Miód i masło podgrzać w garnuszku, do rozpuszczenia się masła i miodu, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało). Wałkować na stolnicy na grubość 2-3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych
Czerwień i błękitjuż ostatni przedświąteczny post :) Jedną ręką mieszając kolejne ciasto, wrzucam pomysł na świąteczne śniadanie :) W Wigilię mamy (przynajmniej teoretycznie) troszkę więcej czasu, warto więc wstać wcześniej i przygotować coś wyjątkowego dla naszych bliskich. Podane poniżej składniki wystarczą na jedną porcję puszystego omleta. Dekoracja jest oczywiście dowolna, ale zachęcam do wykorzystania dekoracyjnych końcówek do szprycy :) Jest taki czas, co łzy(...)śmiech zmienia. Jest taka moc, co smutek w radość przemienia. Jest taka siła, co spełnia marzenia. To właśnie magia Świąt Bożego Narodzenia. Wszystkim Czytelnikom pragnę złożyć życzenia zdrowych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia spędzonych w domu wypełnionym rodzinną miłością :) Składniki: 1 jajko 1 łyżeczka mąki żytniej 2 kropelki aromatu
Chocolate Muffin BlogKolejny przepis na zbliżające się Święta :) Kruche ciasteczka maślane z domowym dżemem porzeczkowym – pyszne i proste! Do ciasteczek potrzebny będzie dobrze przesmażony domowy dżem bez dodatku żelatyny. Składniki: 250 g mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku 100 g masła aromat waniliowy +dżem i cukier puder Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki(...)odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W połowie ciasteczek wycinamy mniejsze serduszka w środku. Pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 180 stopni. Na przestudzone ciasteczka
Ciastkozercyleżenia zamknięte w puszce, aby "odeszły" i stały się miękkie. Te pierniczki od razu są mięciutkie i niezwykle smakowite. Może to i dobrze, że można je robić tuż przed Świętami, bo inaczej mogłyby ich nie doczekać... :-) SKŁADNIKI: - ok. 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka miodu - 4 jaja - 1/2 kostki masła - 3/4 szklanki cukru brązowego - 2/3 szklanki piwa - 1 łyżeczka(...)piernika - 2 garście orzechów włoskich Ubijamy mikserem masło, jaja i troszkę cukru. Po jakimś czasie dodajemy stopniowo mąkę, resztę cukru, sodę i proszek do pieczenia. Jak już ciasto robi się gęste, wyłączamy mikser i mieszamy łyżką, albo od razu wyrabiamy rękoma. Dodajemy pozostałe składnik, tj. miód, piwo, połamane na kawałki orzechy oraz mąkę ziemniaczaną. Jeśli ciasto jest za rzadkie
Wielopokoleniowo