pomidorowy, dokładnie mieszając wszystkie podane składniki. Ser mozarellę pokroić na plastry, lub zetrzeć na tarce. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć je z miski i podzielić na dwie części. Z każdej uformować cienki placek i ułożyć na blaszkach wysmarowanych oliwą. Odstawić na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. Pizze posmarować sosem pomidorowym, a na wierzchu(...)ułożyć mozarellę i pomidorki. Posypać suszonym oregano, wstawić do nagrzanego piekarnika na górną półkę i piec około 10 minut, aż ciasto zrumieni się na brzegach i zrobi chrupiące. Po wyjęciu udekorować świeżą bazylią, skropić oliwą i podawać
wyzwania kuchenneNaleśnik, cóż naleśnik cienki placek i tyle. Jednak czasem ten zwykły placek może wyglądać inaczej, a nawet można się pokusić i nazwać go..... odświętnie przystrojonym. Ciasto: szklanka wody gazowanej szklanka mleka 2 szklanki mąki jajko 1/2 łyżeczki proszku łyżka cukru waniliowego szczypta soli tłuszcz do przecierania patelni 3/4 łyżki kakao Nadzienie: 0,5 kg twarogu(...)podejściem, zrobią nam się niefajne grudki. Odlewamy trochę lepiej niż pół szklanki ciasta i dodajemy do niego kakao. To ciasto ma być dość gęste, jak będzie za rzadkie rozpłynie nam się po naleśniku. A tak zachowa ładną , kształtną linię jaką mu nadamy. Patelnię przecieramy tłuszczem, wylewamy porcję ciasta, a następnie łyżką, (fajnie jakby miała taki bardziej ostry koniec, wtedy
Dieta moja pasjakrótko wyrobić, podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłóżny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki sklejeniem do dołu na blaszce uprzednio wysmarowanej masłem
Walijskie PichcenieDrożdżowy placek z czerwona cebulką, doskonale nadaje się na podwieczorek jak i na drugie śniadanie do pracy. Przepis: drożdże suszone w paczuszce ok.7 g 500g
dolcevitainmykitchenkokosowe. Smażenie na oleju kokosowym - dodatkowo podkreśliło ich smak oraz aromat. Dzięki niemu placki wyszły delikatne, puszyste i wcale nie wchłonęły tłuszczu. (15 sztuk) 1 szklanka mąki 1/2 szklanki wiórek kokosowych (użyłam od Skworcu) 1 jajko mleczko kokosowe (tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta; około 150-200 ml; polecam z Kuchni Świata ) miód (płynny)/cukier (do smaku(...)odrobinę soli. Smażyć na rozgrzanym oleju - z obu stron. (Ciasto wykładałam za pomocą łyżki stołowej.) Podawać z ulubionymi dodatkami (**). (*) Dodałam 1 łyżkę cukru. Jeśli nie lubicie słodkich placków - taka ilość będzie odpowiednia. W innym przypadku dodajcie więcej cukru - pamiętając, że polewa/sos też wpływają na smak placków. (**) Placki polałam płynnym cukrem trzcinowym, posypałam wiórkami i ozdobiłam migdałami
Di gotujeciasta - wlać również stopione letnie masło, ocet i w robocie wyrabiać z 10 minut, zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia w misie ciasto krótko hakiem zamieszać i wyjąć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na 2 cm grubości placek, szklanką z szerokim otworem /whyski/ wycinać kółka, nakładać czubatą łyżeczkę powideł, przykryć kółkiem i brzegi zlepiać zostawić do podrośnięcia na 30 minut(...)gorącym smalcu smażyć na rumiano z każdej strony pączki, odkładać na ręcznik papierowy wystudzone pączki posypać pudrem cukrem, nam smakują bo ciasto nie jest za słodkie...................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: -3,5 szklanki mąki -3 łyżki cukru pudru -2,5 łyżki oleju -7 jajek -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -1,5 kostki margaryny -skórka
KasiekGotujewstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny (lub ponad 30 min do zamrażarki). 3. WAŁKOWANIE I WYKRAWANIE (8 min) Schłodzone ciasto dzielimy na ok. 3 porcje i każdą z nich rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na bardzo cienki placek, ok. 2mm (te pierniki muszą być cieniutkie, aby zachować odpowiednią chrupkość). Następnie wykrawamy kształty foremką lub, jak w przypadku Claptrapa(...)obcinamy kształt nożem wzdłuż kartonowego wzoru (na zdjęciu). Pozostałości ciasta zdejmujemy, a pierniki zostawiamy tak jak są na papierze do pieczenia, gdyż próba przenoszenia pewnie skończyłaby się ich zdeformowaniem, a nawet rozerwaniem. Papier z piernikami ostrożnie przenosimy na blachę do pieczenia. 4. PIECZENIE (10 min) Pierniki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, opcja góra i dół. Pieczemy
Nerds KitchenDanusia - z bloga, z którego "skradłam" przepis ( oryginał tutaj ) nazwała to ciasto "jadą goście" i nazwa pasuje w tym przypadku w 100%! Ciasto
Walijskie PichcenieSkładniki na ciasto: 2 i 1/5 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru pudru 2 duże lub 3 mniejsze żółtka
Proste PotrawyWitajcie :) mam dzisiaj dla Was propozycję pysznych placków z maki z ciecierzycy z aromatycznym gulaszem drobiowym i mnóstwem warzyw. Danie proste w przygotowaniu, placki polecam osobom na diecie bezglutenowej. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 200 ml mleka 1 kopiasta szklanka mąki z ciecierzycy ja użyłam Incola 1/2 łyżeczki soli 2 jajka do smażenia olej słonecznikowy 2 piersi z kurczaka(...)wlewamy mleko dodajemy jajka, sól, i mąkę z ciecierzycy, dobrze mieszamy, odstawiamy na 5 minut do zgęstnienia.Patelnię smarujemy olejem i wlewamy porcję ciasta, smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Na talerz wykładamy duży placek na placek wykładamy porcję warzywno mięsną, następnie placek i znowu porcja warzywno mięsna. Taki placek również można polać dowolnym sosem
Sama słodycz i szczypta chilidokładnie mieszamy. Przygotowujemy natłuszczoną formę (ja miałam kwadrat o wymiarach ok. 30x30 cm). Rozpuszczamy masło i przygotowujemy pędzelek do smarowania Ciasto dzielimy na 8 części. Bierzemy pierwszą część i podsypując mąkę ziemniaczaną wałkujemy na jak najcieńszy placek, grubości kartki papieru. Wycinamy kwadrat wielkości formy i wkładamy do formy smarujemy masłem i tak robimy cztery razy. Skrawków nie wyrzucamy(...)również możemy ułożyć jako warstwę. Na to układamy połowę orzechowego farszu. Następnie kolejne cztery warstwy ciasta, farsz i kolejne cztery warstwy ciasta. Oczywiście nie ma reguły co do ich ilości, jeżeli będzie ich więcej lub mniej to nic się nie stanie. Ostatnią warstwę ciasta również smarujemy masłem. Ciasto pieczemy w 160 stopniach przez 40 minut. Na gorące ciasto wylewamy
Jadło i czytadłorzeczy na raz, tylko 3 :D Dzień rozpoczęły przepyszne placki żytnie z jagodami. Wyjątkowo na kefirze i tylko z pełnoziarnistej mąki żytniej. Wyszły idealne. Na obiad cukiniowy placek z pstrągiem. Na 4 porcje obiadowe (lub 6 mniejszych) wykorzystałam: 1 cukinia, ok. 300 g starta na tarce 2 jajka 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 łyżeczka proszku(...)sera mozzarella sól, gałka muszkatołowa i pieprz cytrynowy do smaku Mieszamy wszystkie suche składniki z cukinią i pstrągiem, doprawiamy do smaku, a następnie dodajemy mokre składniki. Mieszamy dokładnie ciasto i wykładamy do formy do pieczenia. Na wierzch układamy plastry sera. Pieczemy ok. 20-30 minut w zależności od wielkości formy. Ja piekłam 25 minut w formie
Kucharzycazawijać placków oraz martwić się czy wystarczająco dużo dodałam sosu czy też sałaty. Spróbujcie, a przekonacie się, jak miłe będzie każde spotkanie z przyjaciółmi :). DOMOWE TORTILLE PSZENNE Z KURCZAKIEM PLACKI 750 g mąki 140 ml oleju (troszkę więcej niż pół szkl) 560 ml gorącej wody ( 2 i 1/4 szkl) 3 płaskie łyżeczki soli NADZIENIE pierś z kurczaka ulubione przyprawy(...)sól, wlać olej i gorącą wodę ( 2-3 minuty o zagotowaniu). Wstępnie wymieszać łyżką drewnianą, a następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na 16 do 24 kulek w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać placki. Na podsypanej mąką stolnicy spłaszczyć kulkę i rozwałkować w miarę równe krążki. Smażyć z obu stron na suchej i rozgrzanej patelni. Uważać
Pieguskowa Kuchniaprzepisy na placki: Placki ziemniaczane z żółtym serem Placki ziemniaczane na drożdżach Cukiniowe placki (pikantne placki z cukinii) Prosty przepis na placki z cukinii : Składniki na 8 placków: 1 młoda cukinia ok. 25 cm długości 1 jajko 1/3 szklani mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie Winiary) natka pietruszki sól i czarny pieprz(...)niej nadmiar wody. Startą cukinię mieszamy z jajkiem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Ciasto nabieramy łyżką na patelnię i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Placki lekko wyrastają. Gotowe placki z cukinii podałam z śmietankowym gulaszem z kurczaka, ale można je podać np. z sosem czosnkowym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię