ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:278/550)

"An apple a day keeps the doctor away" 163

margin-bottom: 0.21cm; } Specjalnie na Dzień Jabłka zainicjowany przez Tatter , chciałabym zaprezentować Wam Panią Szarlotkę. Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, w związku z czym przepisów na nią mam zgromadzonych mnóstwo, od przesłodkiego Placka Niebo z masą orzechową, poprzez Szarlotkę z Budyniem, aż po amerykańskie Apple Pie. Dziś zaprezentuję jednak najklasyczniejszą z jabłecznikowych wersji, której kawałek mój(...)cynamon 100g rodzynek Wymieszać mąką z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dorzucić masło i poszatkować je na małe kawałki. Dodać żółtka i całe jajka oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Najlepiej wstawić na pół godziny do lodówki, żeby po upieczeniu było kruche, a nie twarde (z tego samego powodu składniki powinny być chłodne, a samo ciasto powinno się w miarę

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pomysł na … placki z dyni z cytrynową nutą i szybki konkurs 169

jesiennych dań. Doskonale nadaje się do pieczenia z ziołami, można z niej robić pyszne kremowe zupy. Może zastąpić marchewkę w cieście. Niektórzy jednak wolą z dyni zrobić lampiony do straszenia, zamiast wykorzystać w jesiennym menu My bardzo lubimy placki ziemniaczane z gulaszem, albo placki z cukinii . Takie mocno przyrumienione. Teraz będziemy lubić również placki z dyni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wegańska pizza 167

pizzy: umyj, pokrój w paseczki lub kosteczkę. A teraz wracamy do ciasta. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Pięknie wyrośnięte ciasto wyjmij z miski, uformuj w kulę i przenieś na blachę. Postaraj się ugnieść w miarę okrągły placek (co mnie nie zawsze się udaje).  Jeżeli chcesz zrobić dwie mniejsze pizze, podziel całość na dwa etapy.  Przykryj ściereczką(...)ponownie odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20-30 min. Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na ciasto nanieś pachnący sos pomidorowy oraz czosnkowy, posyp bazylią, po czym nałóż warzywa, jakie tylko chcesz. Piecz ok. 20-25 min. w zależności od piekarnika

Roślinna - blog wegański
Donuts - donaty - amerykańskie pączki z dziurką 328

misę nakryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 2 h).  Blat stołu oprószyć delikatnie mąką, wyjąć ciasto na pączki , energicznie wyrobić. Jeśli klei się do rąk, podsypywać je niewielką ilością mąki. Rozwałkować na placek grubości około 1 cm. Szklanką i kieliszkiem (lub szklanką i zakrętką od butelki) wykrawać donaty (szklanką obwód, kieliszkiem dziurkę w środku(...)Skrawki ponownie wyrobić, rozwałkować i znów wycinać krążki na pączki z dziurką aż do skończenia ciasta. Wycięte donaty odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Olej rozgrzać, smażyć donaty z każdej strony około 1 minuty, aż nabiorą złocistej barwy. Osączyć na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu donaty oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem i dekoracyjną posypką. Przepis na lukier ----> LUKIER Smacznego

Moje Qulinaria
Babeczki zajączki 230

naczynia, szybko zagnieść gładkie ciasto, owinąć je folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy, na placek o grubości około 0,5 cm. Ostrym nożykiem wycinać kształt litery "Y". Piec w temperaturze 175 stopni przez około 15 minut. Wystudzić. Wystudzone ciasteczka(...)składniki mokre - mleko, olej i roztrzepane jajka. Suche składniki dodać do mokrych, całość bardzo dokładnie połączyć, dodać czekoladę posiekana na małe kawałki, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Krem śmietankowy: 350 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 mix do ubijania śmietany Delecta

Domowa cukiernia Ewy
Placuszki z cukinii 130

Placuszki z cukinii to naprawdę smaczna i prosta do przygotowania przekąska na słono. Placki są l ekko czosnkowe i delikatnie zielone :)  Idealne do smażenia. Takie placuszki możecie podać, np. ze śmietaną, sosem czosnkowym lub bez żadnego dodatku. Szczerze polecam! Składniki: 1 młoda cukinia (waga po odcięciu końcówek ok. 300 g) 8-10 płaskich łyżek mąki pszennej 2 łyżki(...)oczkach czosnek i posiekany koperek. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Jeżeli jest zbyt rzadkie - dosypać więcej mąki. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na średnim ogniu (placuszki powinny się zarumienić). Usmażone placki przełożyć na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu

Ugotować
Focaccia na grillu 136

najmniej mocnego żaru, podczas gdy BBQ to metoda powolna, polegająca na przygotowaniu jedzenia za pomocą obiegu ciepła i dymu w zamknięciu. Postanowiłem zrobić coś podobnego kładąc foremkę z ciastem na ruszt tuż nad rozgrzanymi węglami i wszystko przykryć specjalną pokrywą. Sama foccacia pochodzi z Włoch. Tzn. kiedy została wymyślona, to jeszcze włochy nie były włochami, co nie zmienia faktu(...)typowo dla swojej cywilizacji, wchłonęli zdobycze cywilizacyjne podbitego narodu. Sam wypiek był lekko zmodyfikowaną wersją znanych na całym świecie podpłomyków, czyli płaskich placków. No, może nie lekko, bo istotnym składnikiem były drożdże, które miały zwiększyć objętość ciasta. Sama idea zwiększania objętości ciasta została wymyślona po drugiej stronie basenu Morza Śródziemnego przez Fenicjan, czyli lud zamieszkujący tereny obecnie będące teatrem działań

Kryzysowa Książka Kucharska
Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką 200

można cieszyć się smakiem drożdżowego placka, który wciąż jest miękki i puszysty. Jeszcze jedną ogromną zaletą placka jest fakt, że jest bardzo puszysty i "mięsisty" zarazem, więc idealny na śniadanie czy podwieczorek, bo potrafi nasycić. Kokosowy akcent w cieście spełniły wiórki i mleko kokosowe, więc ciasto jest subtelnie kokosowe w smaku, ale pachnie nieziemsko. Polecam z borówkami, jagodami

Cooking Monster
Kokosowe pancakes 157

smażenia Wszystkie składniki ze sobą wymieszać (najlepiej rózgą) i wylewać porcję ciasta (ja wykorzystuję łyżkę do sosów) na rozgrzaną patelnię. Kiedy ciasto od spodu się zetnie i pojawią się pęcherzyki powietrza na wierzchu przełożyć placki na drugą stronę. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
makowe roladki w masie serowej 190

trzy równe części. Każdą rozsmarowujemy na rozwałkowanych ciastach i zwijamy w rolady. Układamy w blaszce (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia, jedna obok drugiej aby po upieczeniu tworzymy jedno ciasto pieczemy ok. 30 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę serową: 1000 g sera białego 4 żóltka 1 budyń waniliowy 60 ml mleka(...)przez ok. 5 min. Budyń mieszamy w mleku i dodajemy do gotującego się sera. Dokładni mieszamy i zagotowujemy. Ciepłą masą serową przekładamy placki. W blaszce umieszczamy jedn z blatów, rozsmarowujemy 1/2 cz. masy serowej, przykrywamy ją ciastem z rolad, na nim rozsmarowujemy pozostałą cz. masy i przykrywamy drugim blatem. Całość możemy delikatnie obciążyć deseczką. Gdy ciasto stężeje polewamy polewą

Domowy Smak Jedzenia
Domowa Pizza Pieczarkowa 178

mąki.  Ciasto dzielmy na dwie części. Smarujemy kulki olejem dajemy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ciasto ścierką. Ciasto powinno leżakować 20-30 minut, aż podwoi swoją objętość. Bierzemy i z jednej kulki robimy placek na pizze. Kwadratową, okrągłą - jak kto woli. Smarujemy przecierem pomidorowym (gdyby przecier był za gęsty warto dodać trochę wody), dodajemy nasze(...)składniki i pieczemy pizze w 220*C przez 15-18 minut. I gotowe :) Pamiętajcie aby nie dodawać za dużo mokrych składników, ponieważ ciasto będzie za mokre. Pizza stworzona na potrzeby posiadanych składników. Jest pyszna!! Nie potrzeba nawet sosu

W Moim Magicznym Domu
PLACKI Z JABŁKIEM 135

drobną kostkę. Mąkę, cukier, jajka, mleko, sól i proszek do pieczenia umieścić w misce. Wszystko wymieszać mikserem. Do wymieszanego ciasta dodać pokrojone jabłka i wymieszać wszystko łyżką. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażyć placki na złoty kolor z obu stron. Można posypać cukrem albo cukrem pudrem

Zrób to smacznie
Kruche ciasto z pianką budyniową i czarnymi porzeczkami 285

budyniowej i kwaśny smak czarnych porzeczek przywołuje wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa - lato spędzane na wsi, smak drożdżowego placka z porzeczkami czy agrestem, popijanego mlekiem, owoce zjadane prosto z krzaczka czy drzewa. Zaręczam że dla takich chwil zapomnienia warto przygotować to ciasto. Wykonanie jest banalnie proste, nawet nie zwrócicie uwagi kiedy ciasto będzie gotowe. Dla mnie dodatkowym atutem jest kwaśny

Świat Smaku
Ciasto makowe z masą kokosową 139

przypaliło, następnie masę studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i razem z masą przestudzoną masą kokosową miksujemy. Ciasto makowe przekrawamy na dwa blaty lub trzy. Na pierwszy blat wykładamy większą część masy (zostawiając tylko trochę do posmarowania wierzchu), następnie przykrywamy drugim plackiem. Całość ozdabiamy pozostawioną częścią masy. Dekorujemy wedle uznania  np płatkami migdałowymi, prażonym kokosem ale nie jest

Tagebuch po polsku
Ciasto Maurycy 877

PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto miodowe : Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję jajka, miód, cukier oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. Piekę dwa jednakowe placki. Piekę po około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Biszkopt makowy : Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodaję(...)cukier oraz ocet. Następnie dodaję wymieszane razem ze sobą mąki. Na końcu wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cm x 24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.  3. Masa : Mleko gotuję z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypuję kaszę mannę. Mieszam i gotuję około 4 minuty. Odstawiam do przestudzenia

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania