ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:283/550)

Drożdżowe serca z konfiturą truskawkową 205

Ciasto będzie klejące ale nie należy dosypywać mąki. Następnie ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części. Każdą część rozwałkować na placek i posmarować go konfiturą. Następnie zwinąć w rulon jak naleśnik, złożyć na pół i na zgięciu zrobić ostrym nożem nacięcie. Dwa końce wywinąć

My simple kitchen
Pełnoziarniste ciasto na pierogi 204

starając się nie podsypywać zbyt dużo mąki. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, odkrawamy z niego kawałek i wałkujemy na omączonym blacie na cienki placek. Wykrawamy z niego kółka, napełniamy ulubionym farszem. Gotujemy w  dużym garnku w posolonej wodzie około minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch

Kulinarne przygody Gatity
SZARLOTKA SYPANA 147

nagrzanego piekarnika i piec około 45-50 minut. Schłodzone ciasto posypać cukrem pudrem. Szarlotka doskonale smakuje z lodami :) Jeśli chcecie aby ciasto było wyższe można użyć mniejszej formy, ja tym razem chciałam uzyskać cienki placek, dlatego użyłam tortownicy średnicy

Zrób to smacznie
Napoleon - przepyszny rosyjski tort 236

kulę i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne, miękkie. Przygotować 2 blaszki oraz 2 arkusze papieru. Ciasto podzielić na 16-20 części (u mnie wyszło 20 plus jeden mały placek do posypania). Każdy kawałek rozwałkować cienko, wyciąć krąg o średnicy 22cm, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 3-4 minut

Obiad gotowy
Pączki angielskie - oponki 376

Ciasto przekładamy do wysypanej mąką miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 1 i 1/2  godziny 4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je na blacie lekko podsypanym mąką, rozwałkowujemy na placek grubości 1 cm, za pomocą szklanki wykrawamy kółka, a za pomocą kieliszka wycinamy w jego środku mniejszy okrąg, tworząc "oponki"  5. Odkładamy

Słodki Kompromis
Amur smażony w cieście piwnym 262

karp czy śledzik w oleju. Zwykle robię karpia tak tradycyjnie panierowanego , ale tym razem może będzie także amur a właściwie takie jakby placki z amurem. Wystarczy zamarynować kawałki amura a potem obtoczyć go w puszystym cieście piwnym i po usmażeniu powstanie coś pysznego. Delikatne mięso ryby w jeszcze delikatniejszej otoczce. Jestem pewna, że tak przyrządzona ryba będzie Wam smakować

Smaczna Pyza
Łatwy sernik z musem truskawkowym czyli Niedziele Śniadanie odc.84 i poWeekendowe Łakocie odc.124 w jednym 186

które uwielbiam!  Wszelkie serowe nadzienia nęcą mnie zwykle bardziej niż budyniowe czy owocowe.  Jakiś czas temu pokusiłam się o przygotowanie placków z twarogu i były przepyszne!  Kiedy zobaczyłam w "Mamuszce" przepis na to ciasto od razu sobie o nich przypomniałam i wiedziałam, że ciastem, tak jak i syrnikami, będę zachwycona!  Zwarte, lekko słodkawe ale i lekko

Dzieje kuchennej Wiewióry
Knedle serowe z truskawkami 447

gładką masę. Jeśli ciasto lepi się do rąk należy posypać je mąką (nie dodawać więcej do ciasta, ponieważ wyjdzie za twarde). Ciasto podzielić na mniej więcej 22-24  równe części. Każdy kawałek rozgnieść na placek, ułożyć na środku truskawkę, zlepić i uformować kulkę. Knedle wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Po wypłynięciu na wierzch gotować około

talerz przyjemności
Mini focaccia z czerwoną cebulą i oliwkami. 176

odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę i dodajemy pokrojone oliwki. Wyrabiamy jeszcze przez chwilę. Ciasto dzielimy na 4 części i formujemy placuszki, układamy je na blachę. Na plackach układamy plastry cebuli, pokrojone oliwki  a następnie skraplamy oliwą i posypujemy solą i pieprzem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny

Radość kipiąca uśmiechem.
Najprostsze ciasto ucierane z jabłkami.Odwrócone do góry nogami! 157

blachę- rozmiar nie ma znaczenia- wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp jabłka na dno, posyp cynamonem i brązowym cukrem. Na wierzch delikatnie wylej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni- góra i dół. Po włożeniu placka wyłącz górną grzałkę i podnieś temperaturę do 170 stopni. Po upływie 20 minut , włącz górną grzałkę i piecz do uzyskania albo suchego patyczka

Z Kuchni Do Kuchni
Torta citrōłnowo (Tort cytrynowy) 167

niech sie łona [31] tera trocha łodpocznie. [32] Na drugi dziyń- a jak niy mołcie aż tyla czasu, to jak te ciasto ochōdnie [33] – wyciōngcie je z ty formy i przekrejcie [34] na 3 placki. Sok ze ty jednyj citrōłny podgrzywejcie [35] aż uwre [36] (mogecie tam jeszcze dać ze 2 łeżki wody), dejcie łyżka cukru pudru

Chop w kuchni
Włoskie paluchy z ciasta francuskiego 270

francuskiego 100g wędzonej szynki 150g żółtego sera 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 jajko 1. Ciasto francuskie rozwijamy z rolki, przekrawamy na pół, prostopadle do dłuższego boku. Oba placki smarujemy koncentratem, posypujemy ziołami prowansalskimi i czosnkiem.  2. Ser i szynkę tarkujemy na tarce. Posypujemy jeden z placków, dociskając ser i szynkę

Szefowa kuchni
kolorowe rogaliki 172

powodu dodanego proszku kakaowego. W innym naczyniu, stopniowo dodawać pozostałe 500 g mąki i zagnieść ciasto ponownie bardziej miękkie. Każda część ciasta podzielić na 4 części, a potem rozwalkować jeden czarny i jeden biały placek w formie kola . Białe koło umieścić na czarnej i ponownie rozwałkowac dwa na raz. Pokroić na 12 trójkątów i zwinąć rogale. Wyłożyc na blasze

w mojej kuchni
Racuchy z gruszką i mąką pełnoziarnistą 206

tarce. Jajka roztrzepać z kefirem, dolać do mąki - wymieszać - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dosypać gruszki, ponownie wymieszać. Kłaść porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z olejem, smażyć do zrumienienia z obu stron. Usmażone placki przekładać na ręcznik papierowy. Podawać z kleksem jogurtu, posypane cukrem i ew. polane sosem

Kubki smaku
Orzechowiec z masą budyniową 183

drobno siekamy. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy posiekane orzechy, dokładnie mieszamy. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia. Na jednym placku rozprowadzamy masę orzechową. Pieczemy placki w temperaturze 190st przez około 20 minut.  Masa budyniowa: Połowę mleka zagotowujemy, do reszty dodajemy cukier i budyń, wlewamy

Gotowanie moimi oczami