ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:290/550)

Pizza 175

plastry. Siekamy cebulę (możemy ją chwilę podsmażyć). Sos przygotowujemy mieszając ze sobą: koncentrat, wodę, cukier i przyprawy. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt dużego okręgu (możemy też podzielić jena 2-3 części lub więcej jeśli chcemy zrobić mini pizze). Placek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem i nakładamy wybrane dodatki. Na koniec posypujemy całość oregano. Pizzę pieczemy(...)temperaturze 200 stopni przez ok. 20-30 minut (pizze mniejsze i cieńsze pieczemy krócej). Czas pieczenia zależy też od tego, czy wolimy ciasto bardziej przyrumienione i chrupiące, czy też mięciutkie. Jako dodatek do pizzy możemy podać np. rukolę z sosem winegret. Smacznego

MyCookBook.pl
Placek z budyniem i pimarańczami 197

Przepis na ciasto znalazłam na forum ogrodniczym. Postanowiłam wypróbować (wprowadzając drobne zmiany) i oto efekt. Ciasto 30 dag mąki  10 dag cukru 15 dag masła

Praktyczna pl
Kruszonkowy placek ze śliwkami i czekoladą 245

Kruszonkowiec ze śliwkami i czekoladą. Pycha. Śliwki i czekolada to od dawna znane i lubiane połączenie smaków. Jeśli do tego dołączymy kruche ciasto i piankę będzie

Praktyczna pl
Placek z pierwszymi truskawkami :) 117

Na początek składniki - 7 jajek - 2 i poł szklanki cukru - 5 szklanek mąki tortowej - 5 łyżeczek proszku do pieczenia - łyżeczka cukru waniliowego - szklanka kwaśnej śmietany - 1

Zainspirowana w kuchni
Placek drożdżowy z jabłkami i rodzynkami 198

wymieszać. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować na duży prostokąt. Na cieście rozłożyć jabłka z rodzynkami, zwinąć w roladę. Roladę podzielić na 9-10 okrągłych bułeczek. Tortownicę średnicy 26 cm posmarować tłuszczem. Na środku ułożyć jedną bułeczkę, dookoła niej rozłożyć pozostałe. Placek drożdżowy posmarować rozmąconym białkiem. Piec w 180 stopniach C około 40-45 minut. Upieczony

kolorowotorcikowo
Torcik orzechowy z krakersami 254

ubijamy je na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, żółtka, bułkę tartą, proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy mąkę a do drugiej kakao i pieczemy dwa placki w formie o wymiarach 25 cm x 35 cm około 35 minut w 180 C. Upieczone blaty studzimy. Gdy blaty się pieką(...)wlewamy do gotującego się mleka, dodajemy capuccino i wszystko chwilę gotujemy a następnie studzimy. Masło ucieramy dodając stopniowo przestudzoną masę capuccino. Teraz możemy zabrać się za składanie. Najpierw kładziemy ciasto ciemne, na to masa, następnie warstwa krakersów, masa, krakersy, masa, krakersy, masa oraz jasne ciasto. Wierzch dekorujemy cienką warstwa masy i posypujemy pokruszonymi krakersami

Zainspirowana w kuchni
Staroświeckie ciasto z jabłkami i tymiankiem cytrynowym 221

kapci i maksymalnego ogrzewania w samochodzie. Czas, kiedy z utęsknieniem myśli się o piernikowym syropie w kawie i o dobrym, staroświeckim cieście z owocami. Bez kremów i galaretek- raczej z sosem karmelowym powoli wsiąkającym w aromatyczny placek. A że po kolejnej odsłonie wyzwania zostały w koszu różniste jabłka, aż prosiło się o jabłkowy. Dodatek tymianku moim zdaniem nadał(...)waniliowych i można kwiczeć ze szczęścia. Jakoś tak jednak wyszło, że jabłek było więcej, niż to konieczne. Ale to zupełnie nie szkodzi- w końcu to jesień, czas doherbacianych przegryzajek, ciast cynamonem i jabłkiem pachnących. I oto powstało ciasto- lekkie puszyste, bardzo aromatyczne, z wyczuwalną tymiankową nutą. To ona najbardziej charakteryzuje to ciasto, powodując że mam ochotę zaparzyć herbatę w stylu

les mirabelles
PLACKI NA DZIEŃ DOBRY 188

kawą i plackami usmażonymi na oleju kokosowym... Posmarowałam je wiśniową konfiturą od mojej mamy. Uwielbiam takie aromaty tuż po przebudzeniu, bo zdecydowanie stanowią miłą zapowiedź dnia! :) SKŁADNIKI (3 placki) : 1 jajko 100 ml mleka roślinnego (np. sojowego) 120-150 g mąki szczypta sody oczyszczonej 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta soli olej kokosowy (do smażenia) ulubiona(...)celu użyłam shakera, który przy małych ilościach idealnie się sprawdza. Oczywiście można go zastąpić np. trzepaczką albo blenderem. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Gdyby było zbyt płynne można dosypać mąki. Smażymy na oleju kokosowym, dzięki czemu placki będą bardziej aromatyczne. Na wierzchu układamy ulubioną konfiturę. Smacznego

wege i kropka
Tortilla z wege sosem meksykańskim 140

doczytałam... w oryginalnym przepisie nie jest to mąka, ale masa kukurydziana i dlatego nie wychodziła. Nie wiem czy jest możliwość u nas kupienia takiej masy kukurydzianej. Pomyślałam o kupnych plackach, bo są elastyczne i sprawiają wrażenie świeżych, no ale ten skład.... I stwierdziłam, że już lepiej przeprosić się z mąką pszenną i jeszcze powalczyć(...)garść pietruszki zielonej   sól, pieprz Przygotowanie: Mąki przesiewamy przez sitko dodajemy olej kokosowy, wodę, sol i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na kulki (mi wyszło ich 9) i każdą z nich rozwałkowujemy na bardzo cieniutki placek. Placki smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu,aż pojawią się brązowe plamki. Widać na zdjęciu że wyszły

Łycha smaków
Kora orzechowa 219

tego. Blaty orzechowego ciasta przełożone kremem budyniowym, delicjami, na wierzchu brzoskwinie zalane galaretką. Składniki na blaszkę 43-45 x 23-25 cm (proporcje na tortownicę należy zmniejszyć o 1/3): Ciasto: 8 białek 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 15 dag posiekanych drobno orzechów włoskich 10 dag rodzynków 10 dag wiórków kokosowych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa(...)kawą, wyłożyć jedną część kremu, następnie ciastka Delicje moczone chwilę w kawie. Na Delicje wyłożyć drugą część kremu i przykryć drugim plackiem. Następnie wyłożyć trzecią część kremu, pokrojone w kostkę albo w plasterki brzoskwinie, a na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę brzoskwiniową, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody. Schłodzić w lodówce

Cukiernia Pychotki
pizza na cienkim cieście 193

wykonanie: W misce mieszamy drożdże z letnią wodą oraz cukrem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, (ja zostawiam w szklanej misce) przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Następnie formujemy cienki okrągły placek, wykładamy na natłuszczoną, okrągłą blaszkę (32 cm średnicy). składniki na wierzch pizzy: sos lub koncentrat pomidorowy 4 plasterki(...)salami 1 kulka sera mozzarella 16 oliwek bez pestek 16 kaparów z zalewy 1/2 papryki świeże listki bazylii wykonanie: Ciasto smarujemy sosem. Ser rozdrabniamy palcami i układamy na sosie. Następnie układamy plasterki salami przekrojone na pół, paprykę pokrojoną w paseczki, kapary oraz całe oliwki oliwki. Pizzę pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez

Domowy Smak Jedzenia
Placki ziemniaczane (z pomidorami/szpinakiem) babci Zosi - SyS 171

recenzji zup i kasz od SyS (na końcu wpisu jest ich lista) przyszła kolej na placki, które bardzo nas ciekawiły. Jak sprawdziły się w słodkiej pandziej kuchni? :) Nazwa: Placki ziemniaczane z pomidorami lub ze szpinakiem Firma: Sys Skład: Z pomidorami: ziemniaki suszone (min. 56%), skrobia ziemniaczana, pomidor suszony (min.8%), cebula suszona, czosnek suszony, sól, papryka ostra, oregano, bazylia(...)SySów bywa :P Wewnątrz znajdują się dwa woreczki z gotową mieszanką. Jest to wygodne, ponieważ ciasto można rozrobić w dwóch pojemnikach i wrzucić różne dodatki lub po prostu jedną torebkę zostawić na później. Smak: Przede wszystkim musimy zaznaczyć, że placki ziemniaczane jadłyśmy ostatni raz gdy miałyśmy 12-13 lat, ponieważ często gościłyśmy w piątki u babcia a Ona często

Candy Pandas
Placek czeski- pyszny,mięciutki miodownik 1279

kokosowych lub płatków migdałowych Przygotowanie: składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy ciasto, dzielimy je na  4 części  bierzemy dużą blachę prostokątną ,z papieru do pieczenia wycinamy 4 jednakowe prostokąty pasujące na dno blachy,i na nich bezpośrednio rozwałkowujemy cieniutko każdy placek(potem łatwo włożymy go do blachy i upieczemy) pieczemy każdy placek osobno(...)gładką masę,(nie przejmujcie się jak będzie za rzadka,bo tak ma być) przekładamy placki masą i na wierzchu również smarujemy lekką warstwą robimy polewę :czekoladę rozdrabniamy  i rozpuszczamy na parze dodajemy śmietankę i mieszamy aż będzie lekko lejąca,polewamy nią ciasto  i dajemy do lodówki najlepiej na noc,żeby zmiękło smacznego

Swojskie jedzonko
Czy chleb z prosa to chleb prosiany? 198

przyprawy wschodnie). Chlebek był pieczony w foremkach, aczkolwiek jesli ktoś lubi wyzwania, może spróbować uformować bochenek; będzie on jednak niezbyt wysoki - ciasto jest dość luźne ze względu na bezglutenowe proso. Po prostu ma ochotę zamienić się w placek, może trochę grubszy. Dlatego też zdecydowanie lepiej się go piecze w foremkach. Składniki (na 2 foremki(...)dużej misce wymieszaj pozostałą część mąki pszennej, mąkę z prosa razową, zmielony słód i sól. Do miski ze składnikami suchymi dodaj oliwę, pozostałą część wody oraz zaczyn drożdżowy. Mieszaj ciasto mikserem przez 10 minut. Przełóż ciasto na blat i rozciągnij nadając mu formę prostokąta. Wysyp na ciasto czarnuszkę, następnie złóż je i delikatnie wyrabiaj, aż do równomiernego rozmieszczenia się czarnuszki

Grahamka, weka i kajzerka
Naleśniki z porem i boczkiem 191

plastrach 80 g szynki parmeńskiej (Prosciutto di Parma) masło pieprz, sól parmezan Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą. Miksujemy do powstania ciasta o gładkiej konsystencji. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy cienkie placki. Pory kroimy w krążki. Cebulę drobno siekamy. Boczek i szynkę kroimy na paseczki. Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy boczek. Gdy nieco się

Smaki Na Talerzu
Pierogi z kapustą i grzybami 130

piórka Wykonanie: Składniki na ciasto wyrabiam na elastyczne i miękkie ciasto. W razie czego dodaję więcej mąki lub wody w zależności czy ciasto klei się do rąk czy nie. Podsypuję stolnicę mąką i wałkuję na cienkie placki. Wykrawam ozdobnym wykrawaczem do pierogów odpowiednie kółka z wzorkiem na brzegach. Kapustę szatkuję, przepłukuję i gotuję do miękkości w wodzie. Następnie dobrze

Zasmakuj Kuchni
NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z KIEŁBASKAMI, PIECZARKAMI I SEREM +FILMIK 176

PRZYGOTOWANIE : Składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie gładkie, lekko rzadkie ciasto. Smażymy naleśniki na patelni teflonowej z odrobiną oleju. Powinno wyjść około 10-12 placków. Pieczarki i cebulę drobno kroimy, doprawiamy do smaku, podpiekamy na oleju aż pieczarki zmiękną i soki odparują. Przecier pomidorowy mieszamy z ketchupem, oregano, oraz doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dokładnie mieszamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Rogaliki drożdżowe z dżemem agrestowym. 327

ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60-90 minut, aż ciasto co najmniej podwoi swoją objętość.      Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część formujemy w kulę i wałkujemy na cienki placek. Placek tniemy na 8 równych trójkątów (jak pizzę). Na brzeg trójkąta wykładamy łyżeczkę dżemu i zwijamy tworząc rogalika. Tak powstałe bułeczki

Rozpustne gotowanie
Bułki maślane. 193

Bułeczki lekko wyrabiamy w dłoniach i odkładamy na blaszkę do pieczenia,  gdzie przykrywamy je na 30 min. żeby podrosły. Pozostałe ciasto możemy przeznaczyć na rogaliki.  W tym celu wałkujemy na 2 wielkie 3 mm  placki i nożem dzielimy każdy na 8 części.  Powstaną trójkąty, które zwijamy od podstawy do wierzchołka. Po wyrośnięciu  bułki smarujemy

chleba naszego
Mesir Wot 158

część gałki muszkatołowej - opcjonalnie trochę cynamonu Wykonanie: Do mąki dodajemy wody, aby powstało nam naleśnikowe ciasto. Dodajemy sody oczyszczonej i cytryny. Cytryna da nam specyficzny kwaśny smak typowy dla placków injera (oryginalnie w wyniku fermentacji), a poza tym, w połączeniu z sodą spowoduje, że placki będą bardziej puszyste. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy przyprawy i ugotowaną soczewicę

Kryzysowa Książka Kucharska
Tort Red Velvet urodzinowy 313

suche składniki podczas miksowania. Tortownice wysmaruj masłem. Napełnij równomiernie masą i piecz w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut. Patyczek po nakłuciu ciasta i wyjęciu powinien być suchy. Ostudź spody po czym każdy przekrój na dwa placki. Przygotuj mus z borówki. Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 20 minut. Jeśli nie dysponujesz żelatynowymi listkami użyj żelatyny w proszku

codojedzenia
PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z ORIENTALNYM FARSZEM 162

farszu. Przyprawiam.  Smażę, co jakiś czas mieszam aż pieczarki będą złote.    Dodaję koncentrat pomidorowy. Mieszam dalej.  Odkładam . Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm. Za pomocą foremki lub szklanki wycinam koła.  Placki smaruję koncentratem pomidorowym, posypuję Estragonem.  Nakładam farsz.  Na koniec posypuję serem tartym. Na blachę wyłożoną papierem układam packi. Placki

Gotowanie Patki
Ciasto na pizzę w dwóch odsłonach 179

godziny. W tym czasie powinno  podwoić swoją objętość. 3.       Po wskazanym czasie wyjąć ciasto na powierzchnię oprószoną mąką  i zagnieść raz jeszcze. Uformować kule i rozwałkować na placek o grubości ok.0,5 cm 4.       Nałożyć sos, ulubione dodatki, następnie odstawić na 20 - 30 minut do podwojenia objętości

vaniliowoczekoladowa
Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią 153

ciasto, które bez problemu będzie można wałkować.  Jeśli będzie zbyt suche dodajemy więcej wody, jeśli zbyt lepiące się - więcej mąki. Z ciasta formujemy wałek, który kroimy w szersze plastry. Każdy z nich rozwałkowujemy na cienki placek - najlepiej, aby były podobnej grubości i wielkości, usmażą się jednakowo. Tak rozwałkowane placki układamy na rozgrzanej suchej patelni i smażymy

Moja smaczna kuchnia
domowa pizza margherita 173

powstanie gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz oregano lub bazylią. składniki na wierzch: ok. 150 g sera mozzarella bazylia Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na cztery części. Każdą delikatnie oprószamy mąką, rozwałkowujemy na cienkie placki i przekładamy na blaszki. Odstawiamy na ok. 15-20 min. do podrośnięcia. Następnie smarujemy sosem i pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Placuszki z gotowanych ziemniaków (moskole) 249

dodajemy jajko, mąkę i kwaśne mleko (lub maślankę). Doprawiamy solądać do masy jajka, przesianą mąkę oraz kwaśne mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wyrabiamy na oprószonej mąką stolnicy, odcinamy o kawałku i formujemy w miarę kształtne placki o grubości mniej więcej 1 cm.  Smażymy na patelni z minimalną ilością tłuszczu. Palnik powinien być średnio rozgrzany i każdą stronę

bistro mama
Croissanty z ciasta półfrancuskiego z jabłkami. 211

wyrabiamy (około 10-12 minut). Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto delikatnie wyrabiamy i dzielimy na 10 równych części. Każdą z nich wałkujemy na placek o średnicy 20 cm. Na blacie układamy jeden rozwałkowany kawałek, smarujemy roztopionym masłem, przykrywamy drugiem kawałkiem, smarujemy masłem, przykrywamy kolejnym kawałkiem

Rozpustne gotowanie
Podpłomyki 128

ciasto, które bez problemu będzie można wałkować.  Jeśli będzie zbyt suche dodajemy więcej wody, jeśli zbyt lepiące się - więcej mąki. Z ciasta formujemy wałek, który kroimy w szersze plastry. Każdy z nich rozwałkowujemy na cienki placek - najlepiej, aby były podobnej grubości i wielkości, usmażą się jednakowo. Tak rozwałkowane placki układamy na rozgrzanej suchej patelni i smażymy

Moja smaczna kuchnia
Tarta ze szpinakiem i "Łopatą do serca" 207

Zielonego koloru na dworze coraz więcej, więc u mnie na talerzu też się pojawia. Dziś kolejne danie z serii łatwych i szybko przygotowywanych. A że wiosna

Weekendy w domu i ogrodzie
Pączki z piekarnika 442

ściereczką i odstawiamy, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Tym razem na 1 godzinę. Ciasto powinno, co najmniej, podwoić swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat. Lekko oprószamy z wierzchu mąką i wałkujemy na placek o grubości około 1,5 cm.  Szklanką wycinamy krążki. Każdy lekko rozpłaszczamy dłonią, nakładamy konfiturę i formujemy pączka.  Ukształtowane pączki

Smak mojego domu
wyśmienity galaretkowy torcik z gruszką,pomarańczą,śmietaną... 187

proszku ubić mikserem lub w robocie z 6 minut jajeczną masę, wsypać przesiane mąki z proszkiem, tortownica bez smarowania 24 cm, wlac ciasto i piec w 200 C około 40 minut, wystudzony biszkopt przekroić na 3 placki, gruszki obrane, cienko pokrojone zeszklić na patelni z 1 łyżką cukru i 1/4 szklanki wody z 1 pomarańczy wycisnąć sok, dolać

W Mojej Kuchni Lubię
Tort orzechowo-kokosowy 155

nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć moc piekarnika na 100°C i zostawić w piekarniku na 20-30 minut (ciasto nie może być w środku surowe). Gotowy biszkopt ostudzić i przekroić na dwa placki. Masa kokosowa: W garnuszku zagotować mleko i wrzucić do niego kokos mieszając. Gotować do momentu, aż kokos wchłonie mleko, wyłączyć palnik, wlać

Passions hobbies life
Torcik kawowy z bitą śmietaną 204

ostudzonym budyniem. Kawę rozpuszczalną zalewamy małą ilością wody ok.1/4 szklanki. dodajemy do masy budyniowej. Dodać kilka łyżek likieru kawowego. Ciasto kroimy  na połowę.  Spód smarujemy dżemem. Na to kładziemy masę budyniową.  Przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch układamy wiśnie z nalewki. Przygotowujemy bitą śmietanę.  Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę

W kuchennym oknie Ewy
Domowy makaron 222

folią spożywczą i odstawiamy na 30 min. aby odpoczęło. To tym czasie dzielimy ciasto na mniejsze części i rozwałkowujemy, obficie obsypujemy ciasto mąką. Pozostałe części ponownie owijamy folią lub  nakrywamy ściereczką żeby nie wyschło. Rozwałkowane placki zwijamy w rulon i kroimy - grubość zależy od tego jaki rodzaj makaronu chcemy uzyskać. Ja użyłam maszynki. Pocięte kluski rozsypujemy na lnianą

Miksturownik
Mazurek kajmakowy 181

formy Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą,zagniatamy.Ciasto dzielimy na dwie części.Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem, jedną część ciasta wałkujemy i przekładamy do formy.Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.Drugi placek pieczemy w ten sam sposób. Ostudzony placek smarujemy dżemem i przykrywamy drugim.Wierzch smarujemy masą kajmakową.Masę cukrową lub marcepanową dzielimy

Bajeczna Kuchnia
Ciasto królowej 215

torebkach, tym bardziej, że żółtka zostają z masy bezowej a nie lubię jak jedzenie się marnuje. Do dzieła!!! Ze składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić na pół. Rozwałkować na 2 prostokątnych blaszkach. Po nakłuwać, rozsmarować na obu plackach dżem porzeczkowy. Zrobić sztywną bezę. Po połowie rozsmarować na plackach. Orzechy posiekać i razem z migdałami posypać bezy na plackach

sierotka maRysia w kuchni
NALEŚNIKI Z CIECIORKĄ I OGÓRKIEM KISZONYM 169

pół limonki  ząbek czosnku  sól pieprz  dodatkowo: 5 kiszonych ogórków ,sos czosnkowo - jogurtowy Sposób wykonania:  Składniki na ciasto wymieszać mikserem, odstawić na pół godziny do pooddychania i po tym czasie smażyć placki.  Cieciorkę ugotować wg przepisu na opakowaniu, pamiętając o namoczeniu przynajmniej na 12h . Sezam z oliwą i czosnkiem zmiksować blenderem. Następnie również

pieprzny smaczek
Lahmacun - turecka pizza 207

ostygł. Sos czosnkowy : Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w miseczce i odstawić, aby smaki się połączyły. Przygotowanie lahmacuna : Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Ciasto podzielić na kilka równych części (u mnie 4), rozwałkować je na niewielkie cienkie placki (grubości naleśnika), nałożyć niewielka ilość farszu i równomiernie je rozsmarować. Chlebek piec przez kilka minut (do czasu aż brzegi się zrumienią

Codzienne Gotowanie
Torcik cappuccino 144

wystudzić. Śmietane ubić z cukrem, zagęstnikami i tężęjącą galaretką. Do ubitej masy dodać 4 łyżki kawy cappucino i delikatnie wymieszać. Blaty ciasta nasączyć roztworem kawy cappucino i ew dodatkiem spirytusu wg uznania. 3/4 kremu przełożyć placki, reszta posmarować górę i boki. Udekorowac wg uznania

Camilla w kuchni
Chaczapuri 14248

ciasto. Ciasto odstawiamy na 20 minut pod przykryciem. Ser feta przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego jajko, łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 6 części, z każdej z nich zagniatamy kulę, którą rozwałkowujemy na placek o średnicy około 20 cm. Na każdy placek nakładamy farsz i zawijamy chaczapuri w następujący sposób: Zawinięte chaczapuri nakładamy na rozgrzaną

paapilotkaa
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 201

wyrośnięcia, przykrywając wilgotną ściereczką. Zostawiłam na 1,5 godziny, bo zajęłam się robieniem sosu pomidorowego. Godzinka spokojnie wystarczy przy obecnych temperaturach. Podzielić ciasto na 5-6 części. Każdą część formować w dysk i rozwałkować na okrągły placek o grubości do 5 mm. Placek podzielić na 8 części. Na szerszy brzeg każdej części wykładać marmoladę. Koniuszek zwilżyć wodą, żeby

Weekendy w domu i ogrodzie
pancakes z borówką amerykańską 143

roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu,  placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją. W tym samym czasie  do niewielkiego rondla wrzucić drugą połowę owoców,  zasypać

Miód i pieprz
Zwiebelkuchen z musztardą 159

będzie, aż tak udane połączenie. Musztarda indiańska ciekawie zabarwiła sos i nadała smaku, a rosyjska wyostrzyła danie. Po zrobieniu zdjęć, placek zniknął bardzo szybko i został tylko wspomnieniem ;) Składniki (forma o śr. 30 cm): Ciasto: - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej - kilka garści mąki krupczatki do podsypywania - 1 opakowanie suchych drożdży - sól, pieprz do smaku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 1 jajko

Corner With Recipes
Kruche, maślane ciasteczka z dżemem. 189

powstaną okruchy. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy około 30-40 minut (ja w tym czasie przygotowałam dżem).      Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki, około 3 mm placek, a ten dzielimy na trójkąty, każdy z nich nacinamy tak jak na zdjęciu. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę dżemu i składamy do środka

Rozpustne gotowanie
pierogi z jagodami 123

szczypta soli Na farsz: 50 dag  jagód 5 dag cukru Wykonanie Do mąki dodawaj stopniowo letnią wodę i zagniataj ciasto, tak by było gładkie i elastyczne.Jagody wymieszaj z cukrem.Ciasto rozwałkowuj na dość cienkie placki, szklanką wycinaj z nich krążki. Kładź na nie jagody, dokładnie zlepiaj brzegi.Pierogi wrzuć na osolony wrzątek, gotuj ok. 2 min od czasu, jak wypłyną

w mojej kuchni
Szybkie i miękkie pierniczki 177

włożyć do jednej dużej miski i wyrobić rękoma. W trakcie wyrabianie nie należy podsypywać pierniczków mąką, aby nie twardniały podczas pieczenia. Podzielić ciasto na 4 części i 3 włożyć do lodówki. Delikatnie podsypując stolnice mąką rozwałkować placek na grubość ok 3-4mm i wykrawać ulubione wzory. Wkładac do rozgrzanego do 180stopni piekarnika i piec

ChilliJemy
Placuszki marchewkowe z pomarańczową nutką 243

miażdżymy w moździerzu i również dodajemy do masy. Do miski dodajemy także mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania ciasta o gęstości kwaśnej śmietany. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do średnio głębokiego smażenia (jak na placki ziemniaczane). Na rozgrzaną patelnię wkładamy pojedynczo placuszki. Najlepiej, by każdy był utworzony z jednej łyżki stołowej, wtedy wyglądają i smakują najlepiej

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciasto kawowe w paski 150

cukierniczego) wlewamy na przemian raz masę jasną, raz ciemną, tworząc ukośne paski. Ja dodatkowo za pomocą wykałaczki zrobiłam wzorek. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. * podane składniki są na jeden placek. Trzeba upiec dwa biszkopty. Krem: Budyń gotujemy według wskazówek na opakowaniu i odstawiamy by wystygnął. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładki

My simple kitchen
Przepis na… – Calzone, pizzę z farszem 302

dodajemy passatę i kolejne składniki. Całość smażymy do momentu aż woda w potrawie się zredukuje (około 20 minut). Farsz odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdy kawałek rozgniatamy możliwie jak najcieniej na okrągłe placki. Chłodny farsz wykładamy na połowę placka i zlepiamy brzegi (tak jak zlepia się je w tradycyjnych pierogach). Gotowe calzone wykładamy

Bon Ton Italia
Ciasto kawowe 232

cukrem. połączyć z ostudzonym budyniem. Kawę rozpuszczalną zalać małą ilością wody ok.1/4 szklanki. Wymiksować do masy budyniowej. Dodać kilka łyżek likieru kawowego. Ciasto przekroić na połowę. spód posmarować dżemem. Na to położyć masę budyniową. Przykryć drugim plackiem. Przygotować bitą śmietanę.  Żelatynę rozpuścić dokładnie w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietanową wyłożyć

W kuchennym oknie Ewy
Pszenne tortille 195

wodę i mieszamy wszystko drewnianą łyżką, dobrze połączone ze sobą ciasto wykładamy na obsypany mąką blat i zagniatamy na gładkie i miękkie ciasto. Dzielimy na ok. 18 - 20 części i każdą z nich rozwałkowujemy na cieniutki placek. Smażymy z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni do zrumienienia. Smacznego

Plate of Joy
Torcik "Pokusa" 122

smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Wlewamy ciasto i pieczemy do suchego patyczka ok.  30 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie już gotowe studzimy je i przekrawamy na dwa blaty. Następnie smarujemy jeden placek masą kajmakową. Schładzaną przez 12 godzin śmietanę ubijamy na sztywno dodając śmietan Fixy,cukier puder i esencję waniliową.Wykładamy ją na kajmak (zostawiając

Wielki apetyt
Jabłecznik ucierany - inaczej :) 222

Bardzo prost y, smaczny i efektowny jabłecznik z ćwiartkami jabłek :) SKŁADNIKI 125g masła 125g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego 3

Moje Kuchenne Rewelacje
Placuszki z tuńczykiem - zdrowa przekąska dla małych i dużych;) 224

natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Jajko roztrzepać z mlekiem. dodać odsączonego z zalewy tuńczyka - nie rozdrabniać za bardzo, fajnie, jak w plackach są kawałeczki ryby. Posiekać drobno cebulę i natkę pietruszki - wymieszać z dodać do ciasta. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia - połączyć z masą jajeczno-tuńczykową. na koniec dodać żółty ser, trochę soli

Kulinarne Inspiracje
Placki ziemniaczane z parmezanem i sosem kurkowym 220

się usmażą). Odlewamy nadmiar wody, która się zebrała. Dodajemy jajko, mąkę i starty parmezan i natkę (natka pietruszki w sosie i w plackach bardzo fajnie łączy dwa elementy dania). Doprawiamy solą i pieprzem i porządnie mieszamy. Ciasto powinno być w miarę gęste, jeśli jest lejące trzeba dodać jeszcze trochę mąki, ale nie warto z nią przesadzać. Smażymy niewielkie placuszki

Kulinarne Inspiracje
Tarta Tatin z patelni 237

upływie ok 20 - 30 minut na wierzch patelni kładziemy talerz i trzymając go sprawnie obracamy patelnię do góry nogami, tak by ciasto znalazło się na talerzu. Jeśli jabłka przywrą do dna, łyżką przekładamy je na placek. Tartę jemy ciepłą, wówczas smakuje najlepiej! Sama w sobie jest pyszna, ale jeśli macie ochotę  możemy podawać z lodami, pitą śmietaną

Taste Of My Day
Ciasteczka kruche różyczki 162

podanych składników szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 - 3 części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości 3 - 4 mm, podsypując mąką. Wykrawać szklanką krążki  takiej samej wielkości a następnie składać po 4 tak aby na siebie

Na słodko lub wytrawnie
Pierniczki 209

mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą. Odstawiamy ciasto przykryte w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na 24 godziny. W dniu pieczenia: Ciasto jest kleiste, więc trzeba sporo podsypywać mąką przy rozwałkowywaniu. Po rozwałkowaniu niezbyt cienkich placków, wykrawamy pierniczki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 7-12 minut, w zależności od grubości i wielkości. Świąteczne mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Kruche rogaliki z marmoladą 265

nieco zmiękła. Wszystkie składniki przełożyć do miski lub na stolnicę i zagnieść ciasto. Następnie ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki. Potem ciasto podzielić na cztery części. Każdą część podsypać mąką i rozwałkować na duży okrągły placek. Następnie każdy placek-koło podzielić na 8 trójkątów. Na szerszej części ułożyć ok pół łyżeczki marmolady i zwinąć w rogalika. Gotowe

Monia miesza i gotuje
Szkockie Petticoat Tails pachnące kminkiem 138

trzech kształtach: dużego okrągłego placka dzielonego na trójkąty, małych okrągłych ciastek i dużych prostokątów ciętych na paluszki. Ten duży okrągły placek dzielony na trójkąty nosi nazwę Petticoat Tails. Nazwa ta pochodzi od podobieństwa kaształtu ciasta do elżbietańskiej kiecki Petticoat Skirt, chociaż obfitują opowieści o pochodzeniu nazwy od francuskiego petits cotés , spiczastych biskwitów jedzonych przy winie, lub od petites

Grahamka, weka i kajzerka
Miodownik 253

kostka margaryny Dodatkowo 1 puszka karmelu orzechy lub migdały Sposób przygotowania Na stolnicę wysypać mąkę dodać wszystkie podane na ciasto składniki Zagnieść ciasto , podzielić na 3 części. 3 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia , rozwałkować 3 cienkie placki. Piec w temp 180 st. około 15 / 20 minut . wykonanie masy; 1. połowę mleka wlać do garnka , wsypać cukier i zagotować

Sama słodycz i szczypta chili
Z dalekich wypraw #2 "Po prostu weź dużo dobrego sera i jakieś ciasto" 294

międzyczasie przygotowałam serowe nadzienie: twaróg pokruszyłam do miski, dodałam jajko i nieco posoliłam. Wymieszałam na jednolitą masę. Odstawiłam na bok. Wyrośnięte ciasto wyrobiłam na omączonym blacie, podzieliłam na 2 części i każdy rozgniotłam na płaskie placki o grubości 1 cm. Rozłożyłam na nich serowe nadzienie, pozostawiając ok. 1 cm od brzegu. Zebrałam boki do środka i utworzyłam sakiewkę, którą

bastalena
Pikantne ciastka z żółtym serem - w sam raz na letnią biesiadę:) 217

masło, ser (sł) 4.  musztarda, papryka ostra, curry (o) 5.  1/2 łyżeczki soli  i woda (sn) Zagniotłam ciasto, po czym odrywałam małe kawałki, toczyłam z nich kulki, a potem rozpłaszczałam na placek. Wcześniej próbowałam rozwałkować, ale nie udało mi się i ta metoda z kulkami była najlepsza chyba z możliwych. Ciastka były każde innego wyglądu

Zdrowa Kuchnia Sowy
Drożdżowe rogaliki z czekoladkami 186

gotowe, kiedy będzie odchodziło od ręki. Gotowe ciasto oprószyć mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na okrągły placek o grubości 1 cm. Każdy taki placek podzielić na 8 trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta położyć dwie czekoladki zwinąć formując rogaliki

Pasja Smaku
Drożdżowe bułeczki z cynamonem 302

składników zagnieść ciasto, dodawać stopioną i ostudzoną margarynę, wyrabiając tak, aby odstawało od ręki - ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny - ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt o grubości około pół centymetra - placek posmarować mlekiem, posypać cynamonem i cukrem - zwijać wzdłuż dłuższego boku tak, aby powstała rolada - kroić na plastry o grubości

Smakołyki Bereniki