ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:294/550)

Szkockie Petticoat Tails pachnące kminkiem 138

trzech kształtach: dużego okrągłego placka dzielonego na trójkąty, małych okrągłych ciastek i dużych prostokątów ciętych na paluszki. Ten duży okrągły placek dzielony na trójkąty nosi nazwę Petticoat Tails. Nazwa ta pochodzi od podobieństwa kaształtu ciasta do elżbietańskiej kiecki Petticoat Skirt, chociaż obfitują opowieści o pochodzeniu nazwy od francuskiego petits cotés , spiczastych biskwitów jedzonych przy winie, lub od petites

Grahamka, weka i kajzerka
Miodownik 253

kostka margaryny Dodatkowo 1 puszka karmelu orzechy lub migdały Sposób przygotowania Na stolnicę wysypać mąkę dodać wszystkie podane na ciasto składniki Zagnieść ciasto , podzielić na 3 części. 3 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia , rozwałkować 3 cienkie placki. Piec w temp 180 st. około 15 / 20 minut . wykonanie masy; 1. połowę mleka wlać do garnka , wsypać cukier i zagotować

Sama słodycz i szczypta chili
Z dalekich wypraw #2 "Po prostu weź dużo dobrego sera i jakieś ciasto" 294

międzyczasie przygotowałam serowe nadzienie: twaróg pokruszyłam do miski, dodałam jajko i nieco posoliłam. Wymieszałam na jednolitą masę. Odstawiłam na bok. Wyrośnięte ciasto wyrobiłam na omączonym blacie, podzieliłam na 2 części i każdy rozgniotłam na płaskie placki o grubości 1 cm. Rozłożyłam na nich serowe nadzienie, pozostawiając ok. 1 cm od brzegu. Zebrałam boki do środka i utworzyłam sakiewkę, którą

bastalena
Pikantne ciastka z żółtym serem - w sam raz na letnią biesiadę:) 217

masło, ser (sł) 4.  musztarda, papryka ostra, curry (o) 5.  1/2 łyżeczki soli  i woda (sn) Zagniotłam ciasto, po czym odrywałam małe kawałki, toczyłam z nich kulki, a potem rozpłaszczałam na placek. Wcześniej próbowałam rozwałkować, ale nie udało mi się i ta metoda z kulkami była najlepsza chyba z możliwych. Ciastka były każde innego wyglądu

Zdrowa Kuchnia Sowy
Drożdżowe rogaliki z czekoladkami 186

gotowe, kiedy będzie odchodziło od ręki. Gotowe ciasto oprószyć mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na okrągły placek o grubości 1 cm. Każdy taki placek podzielić na 8 trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta położyć dwie czekoladki zwinąć formując rogaliki

Pasja Smaku
Drożdżowe bułeczki z cynamonem 302

składników zagnieść ciasto, dodawać stopioną i ostudzoną margarynę, wyrabiając tak, aby odstawało od ręki - ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny - ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt o grubości około pół centymetra - placek posmarować mlekiem, posypać cynamonem i cukrem - zwijać wzdłuż dłuższego boku tak, aby powstała rolada - kroić na plastry o grubości

Smakołyki Bereniki
PLACKI Z DYNIĄ I ZSIADŁYM MLEKIEM 214

Chciałabym się z Wami podzielić przepisem na placki z dynią. Dziś przedstawiam pyszne,delikatne placuszki na zsiadłym mleku.Doskonałe na śniadanie. Składniki na ok 10 -12 szt:   1 szklanka mąki  1 szklanka zsiadłego mleka 2 jajka 1 szklanka startej dyni ( u mnie kopiasta szklanka) sól Żółtka połączyć z zsiadłym mlekiem(...)solą, stopniowo mieszając dosypywać do masy mąkę. Obraną dynię zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych otworach i dodać do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Na patelni rozgrzać tłuszcz,kłaść łyżką niewielkie placki,smażyć z obu stron na złoty kolor.Podawać od razu,najlepiej z miodem,cukrem pudrem bądź dżemem

Niespełnione zdolności kulinarne
Owsiane z rodzynkami 205

dodajemy wraz z rozpuszczonym masłem do mieszanki suchych składników. Mieszamy, a następnie dodajemy 3/4 szklanki mleka. Ponownie mieszamy i sprawdzamy konsystencję ciasta. Jeśli jest jeszcze bardzo gęsta dodajemy resztę mleka. Całość jeszcze raz mieszamy. Smażymy spore placki na suchej lub bardzo delikatnie natłuszczonej patelni na rumiano. Podajemy przełożone plasterkami bananów. Smacznego

Ratunku obiad
Faworki 172

smażeniaSposób wykonaniaMąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, zrobić dołek i dodać pozostałe składniki. Ciasto dobrze, dość długo wyrobić, podzielić na 4 części i przykryć ściereczką aby nie obsychało.Każdą porcję dość cienko rozwałkować, jak najmniej podsypując mąką.Lekko podsuszone placki pokroić na paski o wym. ok. 15/3 cm. Każdy pasek naciąć w środku na długości(...)ostrożnie przewinąć.W garnku o szerokim dnie rozgrzać olej. Sprawdzić kawałkiem ciasta czy temp. jest odpowiednia. Jeżeli ciasto zaraz wypłynie zrumienione, możemy smażyć.Faworki wrzucać partiami i smażyć na złoty kolor z obu stron.Po wyjęciu osączyć z oleju na ręczniku papierowym, następnie posypać cukrem pudrem

Mix smaku
Placki na sodzie 219

mieszamy dosypując po trochu mąki , następnie ciasto zagniatamy podsypując .. Ciasto powinno być dość luźne ale dające się rozwałkować . Tniemy ciasto na kawałki , wałkujemy packi na wielkość patelni i pieczemy na suchej patelni żeliwnej lub na tłuszczu. Pyszne placki do mleka lub kakao m można posmarować dżemem

Gotowanie jest łatwe
Syrniki z patelni 1536

cukru trzcinowego szczypta cynamonu naturalny jogurt Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, cukier, wymieszać, wsypać mąkę, jeszcze raz wymieszać. Łyżką nabierać kawałki ciasta, obtaczać w mące, formować kulki i spłaszczać na dłoni. Na patelni rozgrzać olej, wykładać placki, smażyć na małym ogniu z obu stron po ok półtorej minuty. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i gotować

Obiad gotowy
Ciasto pychotka lub jak kto woli Pani Walewska po mojemu. 169

dawna przymierzałam się do tego ciasta, jednak przerażało mnie, bo nie da się ukryć, że jest pracochłonne. Wykombinowałam sobie to tak,  część zabiegów obeszłam. A jak widziałam Agnieszkę jak je wcina, serce rosło i byłam pewna, że to dobry wyrób. :) 400 g herbatników 2 szklanki mrożonych jagód 0,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki Beza: 6 białek 3 łyżki(...)cukrem pudrem aż zbieleje. Cały czas miksujemy i dodajemy stopniowo mleko w proszku, a następnie alkohol. Taką masą smarujemy jeden placek, przykrywamy drugim ( tym posypanym kokosem) lekko dociskamy i odstawiamy ( najlepiej na noc) do schłodzenia. Ciasto robi się naprawdę szybko, ciastka ułatwiają pracę, do tego najszybszy i niezawodny oraz smaczny krem. Nigdy mnie jeszcze nie zawiódł, zawsze stabilny, smaczny

Dieta moja pasja
Ciasto na naleśniki 172

odrobinę mąki ale nie za dużo ;) bo jak zaczniecie smażyć zrobi wam się , jak ja to nazywam tekturowy placek, wtedy będzie to znać ,że za dużo daliście mąki. Kiedy wszystko będzie wymieszane najważniejsze jest aby patelnia była dobrze rozgrzana. Wlewamy ciasto na patelnię rozlewając ją po całej powierzchni zakrywając ciastem wszystkie dziury :) Po chwili kiedy ciasto zacznie odchodzić

W Moim Magicznym Domu
CIASTO MIODOWO - MIGDAŁOWE 120

Cukier rozpuścić w maśle i miodzie, wsypać orzechy i mieszając poczekać, aż całość zacznie się karmelizować.   Schłodzonym ciastem "wykleić" wyłożone papierem do pieczenia formy. (Jeśli mamy jedną blaszkę to pieczemy najpierw jeden blat, później drugi) Na jeden z placek wylać masę orzechowo-karmelową i rozprowadzić dokładnie po całości. Dwa placki (jeden z orzechami drugi bez) piec(...)szkl mleka wymieszać mąki, cukier i budyń i zagotować wszystko w reszcie mleka (tak jak gotuje się budyń). Do gorącego budyniu dodać masło i wymieszać mikserem. Ostudzone blaty ciasta przełożyć kremem

Kuchnia w opałach
Uszka z grzybami do świątecznego barszczyku 171

wszystko razem przez około 3 minut, doprawiamy solą oraz pieprzem i łączymy z bułka tartą. 2 . Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy je pod ciepłą miskę, by odpoczęło na około pół godziny. Po tym czasie wałkujemy cienkie placki (ok. 1mm) i wykrawamy na nich równe kwadraty o bokach ok. 3cm. (u mnie karbowane, ponieważ niestety ręcznie wychodziły(...)małego kółka) Na kwadracik nakładamy niedużo farszu, po czym sklejamy go dokładnie, z góry na trójkąt. Następnie łączymy boki trójkąta ze sobą, sklejając je dobrze na palcu. Jeśli ciasto zdążyło przeschnąć lub za mocno posypaliśmy je mąką, można posiłkować się przy sklejaniu letnią wodą, by mieć pewność, że żadne uszko nie rozpadnie nam się w gotowaniu. Pierożki gotujemy w osolonym

Kuchenna Kontrrewolucya