ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:285/550)

Piernik staropolski dojrzewający - do przygotowania już dziś 161

wkładamy do kamionkowego garnka (lub emaliowanego bez odprysków), przykrywamy czystą lnianą ściereczką i umieszczamy w chłodnym miejscu by powoli dojrzało. Dojrzałe ciasto dzielimy na 2 - 3 części i po rozwałkowaniu pieczemy na blasze. Bezpośrednio po upieczeniu placki są twarde, lecz po 2 - 3 dniach skruszeją i niemal rozpływają się w ustach. Ochłodzone placki przekładamy lekko rozgrzanym, dobrze wysmażonym(...)prawdziwym powidłem śliwkowym. Można oczywiście dać i inne przełożenia, jak np. kajmakowe, masę orzechową, a nawet i marcepanową. Można też, jeśli upiekliśmy 3 placki, dać jedno przełożenie z powideł, a drugie z masy orzechowej. Bezpośrednio po przełożeniu piernik nakrywamy arkuszem czystego papieru i równomiernie obciążamy deseczką lub.... odpowiedniej wielkości książkami. Piernik staropolski długo zachowuje świeżość, zwłaszcza jeśli będziemy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Przekąski na karnawał z francuskiego ciasta 210

patelni, dodaj czosnek i szpinak. Smaż szpinak dopóki nie odparuje wody. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź. Rozwiń francuskie ciasto na blasze. Rozprowadź równomiernie szpinak, następnie posyp pokruszoną fetą i utartym serem. Na końcu posyp przyprawą bruschetta. Wstaw placek do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 12 – 15 minut. Wyjmij z piekarnika i pokryj na małe kwadraty. Podawaj przekąski(...)ciepło lub na zimno.   The post Przekąski na karnawał z francuskiego ciasta appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
moje placuszki z borówką 153

placuszki z borówką  Porcja placków dla dwóch osób, czyli co nam będzie na śniadanie potrzebne 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g borówki 4 łyżki wody ćwiartka cytryny co i jak po kolei W misce wymieszać mąkę, jedną łyżkę(...)mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu,  placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją. W tym samym czasie  do niewielkiego rondla wrzucić drugą połowę owoców

Kuchnia Babci Basi
Chlebki naan 213

rosło. Nawet zostawiając odrobinę ciasta ono na nowo urośnie. Mi wyszła z tego jeszcze ogromna pizza, super alternatywa na pizzę na grubym cieście.  Chlebki naan SKŁADNIKI: 6 szklanki mąki plus trochę do podsypywania przy wałkowaniu (rozgniataniu) placków 4 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju 2 szklanki ciepłego mleka 2 łyżeczki suchych drożdży 300 ml jogurtu naturalnego (gęstego(...)mnożyć. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę cukru, sól i olej. Wlewamy mleko z drożdżami oraz jogurt naturalny, wszystko mieszamy. Wyrabiamy przez około 10 minut, aż uzyskamy błyszczące sprężyste ciasto, w razie potrzeby dodajemy troszkę wody.  Ciasto zostawiamy w misce do wyrośnięcia przykryte szmatką, powinno podwoić swoją objętość. Do piekarnika wkładamy natłuszczoną blachę do pieczenia (idealny byłby tutaj kamień

Zainspiruj się kuchnią
Chlebek Pita 181

równych części. Każdą cześć uformować w kulę , przykryć i zostawić na ok 20 minut by ciasto odpoczęło. Kule  spłaszczyć i rozwałkować lub uformować rękami na okrągłe, w miarę cienkie placki. Ułożyć na wyłożonej pergaminem dużej desce lub blasze, przykryć i zostawić(...)razem z papierem pergaminowym na rozgrzana blachę. Piec przez 8-10 minut aż będą bardzo napuszone i lekko zrumienione. Smacznego! Uwagi: Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba , program do wyrastania ciasta drożdżowego. Po wyjęciu z maszyny dzielimy ciasto na osiem części i dalej  postępujemy jak w przepisie.  Daję mniej cukru

Stare Gary
Karpatka 196

jajka zostaną " wrobione" w masę  Gdy masa jest już jednolita (w czasie wrabiania jajek na pewnym etapie ciasto przypomina "kluchy")wykładamy  do formy z papierem do pieczenia- rozsmarowujemy cienko Ta ilość starcza na upieczenia jednego placka. Składniki : 250 g śmietany kremówki (ewentualnie 30 %) 250  g serka marcaspone cukier puder do smaku - (około 3 łyżek) pół tabliczki(...)czekolady Przygotowanie kremu: Do serka dodajemy śmietanę i razem ucieramy razem 1/2 objętości kremu smarujemy blat ciasta, ale tak by pozostawić miejsce na pozostały krem Do pozostawionego kremu dodajemy rozpuszczoną w łaźni wodnej czekoladę i energicznie łączymy Tak powstałym kremem smarujemy wierzch ciasta, nakładamy na biały krem  A tak w ogóle to dekoracja dowolna :) Takie ciasto i taki krem

Proste Potrawy
Tortilla 350

kurczakiem i warzywami.  Z racji że już naprawdę mi się nie chciało sosu też żadnego tylko ketchup ;) Do ciasta na tortille potrzebujemy: 700g mąki szklankę wody 4 łyżki oleju 1,5 łyżeczki soli Wychodzi z tego ok. 7 placków Wykonanie placków: Mąkę mieszany z solą. Wodę podgrzewamy i mieszamy z olejem. Stopniowo dolewamy wodę do mąki mieszając drewnianą łyżką

W kuchni bez szafek
Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną 269

Bułeczki bogato nadziane! Ciasto drożdżowe od pewnego czasu stało się moim ulubionym rodzajem wypieku. Zachwyca mnie łatwością przygotowania i rewelacyjnie wychodzi - a co tam, będę nieskromna! :P . Piekę regularnie przeróżne placki drożdżowe , jak również wszelakiego rodzaju drożdżowe bułeczki . Ostatnio mocno eksperymentuję też z nadzieniem . Faszerowałam już bułeczki twarogiem, powidłami, dżemem i kremem czekoladowym. Całkiem niedawno przerzuciłam się jednak(...)przykryć drugą miską - i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.   Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią , w ten sposób je odgazowywujemy. Chwilę pozagniatać, a następnie rozciągnąć/rozwałkować na stolnicy na cienki placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością mąki.   Wykroić prostokąty o wielkości mniej więcej 12x16cm. Naciąć

Grunt to przepis!
placki z borówką 148

Pancakes z borówką amerykańską Delikatny placek z jagodowym nadzieniem, jest daniem, które możemy szybko  przygotować, ale znika ono jeszcze prędzej. Składniki Danie dla dwóch osób 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g borówki 4 łyżki wody ćwiartka cytryny(...)roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu,  placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją. W tym samym czasie  do niewielkiego rondla wrzucić drugą połowę owoców,  zasypać

Miód i pieprz
Placuszki marchewkowe 204

pomysł wykorzystania marchewki zamiast ziemniaków. Poszperałam trochę w Internecie i znalazłam kilka ciekawych przepisów. W końcu oczywiście zrobiłam wszystko po swojemu. Wyszło zaskakująco pysznie i co najważniejsze zdrowo. Placki można również wykonać w wersji na słodko, dodając np. cynamon i cukier waniliowy. Polecam!! Placuszki marchewkowe               Składniki: 3 duże marchewki 1/2 cebuli(...)bardzo drobną kosteczkę. W misce mieszamy startą marchewkę z cebulką. Dodajemy roztrzepane jajka oraz pozostałe składniki. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Jeśli ciasto będzie zbyt lepiące możemy dodać jeszcze odrobinę maki. Rozgrzewamy oliwę i formujemy płaskie placki. Placki muszę być dość cienkie, by dobrze się upiekły i w środku nie pozostały surowe. Smażymy po 4-5 minut

Mania Gotowania
Jogurtowe placki z truskawkami 155

Placki jogurtowe z truskawkami. Bardzo Wam polecam, bo są delikatne, smaczne i bardzo szybkie do zrobienia. Podawać można ze śmietaną lub posypane cukrem pudrem. Teraz zaczyna się sezon na truskawki, dlatego wykorzystajmy ten wspaniały czas. Na blogu znajdziecie więcej przepisów na dania z tymi smacznymi owocami. Składniki 780 g jogurtu naturalnego gęstego 2 jajka cukier według smaku 1 łyżeczka(...)jajkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. W razie gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodać mąki. Wszystko zależy od gęstości jogurtu jakiego użyjemy. Na rozgrzany olej nakładać łyżką ciasto, a na wierzchu układać plasterki truskawek. Smażyć z dwóch stron na rumiano. jogurtowe placki z truskawkami

O kuchni z uczuciem
Ciasto Delicja Siostry Anastazji 172

ciągle ubijając. Następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Na koniec powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, i delikatnie mieszamy masę, tak aby opadła jak najmniej. Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej blachy i pieczemy ok. 35 min w 175 o C. Po upieczeniu i całkowitym ostudzeniu biszkopt dzielimy na dwie części. Biszkopt II: Analogicznie jak biszkopt(...)jednym żółtku, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w takiej samej temperaturze jak poprzedni placek oraz w podobnym czasie. Następnie całkowicie go studzimy. Galaretka i masa: W czasie gdy ciasta się pieką możemy przygotować galaretkę i masę. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do zgęstnienia. Z pół litra mleka

psgotujemy
39.Rumiane, walentynkowe serca: czyli pierogi pieczone w nieco buraczkowo-orientalnym wydaniu! 248

farszu wraz z przyprawami: solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Farsz odstawiamy na bok.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy pierwszą część do uzyskania ok. 1 cm grubości placka. Kolejno foremką wykrawamy kształty serca. Na co drugi kształt nakładamy po 3/4 łyżeczki farszu(jak na zdjęciu). I kolejno każdą porcję(...)zaklejamy drugim sercem - musimy przy tym pamiętać by bardzo mocno zalepić brzegi ciasta, ponieważ w trakcie pieczenia pierożki mogą się otworzyć i uleci z nich farsz. To samo analogicznie robimy z drugą częścią ciasta. Powierzchnię ulepionych pierogów obsmarowujemy za pomocą pędzla rozkłóconym jajkiem (ja dodatkowo oprószyłam je jeszcze zmieloną solą morską i szczyptą curry). Kolejno wstawiamy je do nagrzanego

Symfonia Smaków
Półkruche ciasto z rabarbarem i kruszonką 203

powala wyglądem, ale kojarzy się ze wspaniałymi czasami dzieciństwa, kiedy brało się w rękę kawałek jeszcze ciepłego placka i szło na podwórko bawić dalej z koleżankami i kolegami z osiedla. SKŁADNIKI: Na małą blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm. Ciasto półkruche: 200 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta

W kuchni Katie
Racuchy z jabłkiem 140

miejsce na ok. pół godziny, aż ciasto urośnie.    Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wmieszać w wyrośnięte ciasto. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto. Po usmażeniu placki odkładać na chwilę na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Simply Food

Proponowane wyszukiwania