ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:287/550)

Uszka z barszczem 182

bułkę tartą i smażymy na oleju ciągle mieszając, by się nie przypaliło. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 3. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną pozostawiamy cały czas pod naczyniem, by nie przeschło, a drugie wałkujemy podsypując mąką na placek o grubości ok 3 mm. Kroimy w kwadraty (wielkość zależy od nas samych), nadziewamy łyżeczką farszu i sklejamy najpierw(...)trójkąt, a następnie dwa końce ze sobą. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta. Uszka gotujemy w osolonej wodzie ok 2 minuty od momentu wypłynięcia, a następnie polewamy stopionym masłem i delikatnie mieszamy.  4. Obrane buraki, marchewki, pietruszkę, cebulę, czosnek, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz liście laurowe zalewamy 2,5 litrami wody. Stawiamy na małym ogniu. Po ok 30 minutach

Kuchnia w czekoladzie
Makowiec 378

koniec dodać rozpuszczone i wystudzone masło. Dobrze wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i poczekać aż urośnie. Następnie ciasto podzielić na 3, lub 4 równe części, rozwałkować na prostokąty o bokach 35x25, rozłożyć masę makową i zwinąć. Przełożyć placki z masą makową na posmarowany masłem pergamin i zawinąć w roladki, pozostawiając odstępy około 4 cm z obu stron. Poczekać(...)trochę podrosną. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 0 C. Ciasto po upieczeniu polać lukrem i ozdobić skórką pomarańczową. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Racuchy drożdżowe jak pączki 163

kuchni ludowej. Iskier Przewodnik Sztuki Kulinarnej z 1976 roku (s. 284) podaje: Przeważnie słodkie (bywają też i słone) małe placki smażone z obu stron na tłuszczu (…). W północnej części województwa śląskiego, w regionie częstochowskim, tradycyjne racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra i ostatki, czasem też stanowiły proste danie obiadowe. Posypywane są cukrem pudrem lub podawane

mojewypiekiinietylko
Sezam 171

płaska łyżka mąki ziemniaczanej 10 dag wiórek kokosowych Wykonanie: Ciasto kruche 1- Wszystkie składniki na ciasto zagniatam, dzielę na dwie części, rozwałkowuję i wykładam na dwie  blaszki do pieczenia. Sezam- Wszystkie składniki zagotowuję, studzę i wykładam  na wierzch jednego placka, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180;C na 220-25 minut. Wyjmuję i studzę. Kokos- Białka ubijam(...)cukrem, dodaję wiórki i delikatnie mieszam. Drugie ciasto surowe najpierw smaruję powidłami i na wierzch wykładam  ubite białka z kokosem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut.Wyjmuję i studzę. Kruche ciasto 2- Z podanych składników wyrabiam kruche ciasto i wykładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Orzechy- Wszystkie składniki mieszam podgrzewając. Wykładam na ciasto

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto z owocami na maślance 369

owocami mrożonymi, których resztek chciałam się pozbyć. Użyłam więc truskawek oraz różnych mrożonych owoców leśnych (bez rozmrażania). Wyszło super. Placek warto zrobić, ponieważ jest błyskawiczny – składniki wystarczy wymieszać łyżką i ułożyć owoce. Otrzymujemy dużą blachę pysznego ciasta, które zazwyczaj znika jeszcze ciepłe. Prawdziwy smak wczesnego lata! Ciasto z owocami na maślance : 500 g truskawek lub/i owoców leśnych

Poezja smaku
Ciasto cytrynowe z masą budyniową 204

Przelać do blaszki 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok 30-40 min. Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty. Można masę podzielić na dwie części i upiec dwa osobne placki. 2. Masa budyniowa: Z pół litra mleka odlać pół szklanki a resztę zagotować. Do gotującego mleka dodać cukier i cukier waniliowy(...)oraz masło i mieszać do rozpuszczenia masła. W odlanym mleku rozpuścić obie mąki i wlać do gotującej masy i ponownie zagotować. Gorącą masą przełożyć blaty ciasta. Kiedy masa ostygnie wstawić do lodówki. 3. Lukier: Cukier i sok dokładnie wymieszać i ucierać do białości aby polewa była lejąca. Gotowym lukrem polać ciasto i dowolnie udekorować. Smacznego :) Rady: Do lukru zamiast soku

Na Ciasteczkowych Papierach
Miodownik, placek czeski, stefanka 221

Przepis na miodownik znalazłam na luźnej kartce w zeszycie Pani Teściowej. Okazało się, że przepis lata temu od kogoś dostała, a jakoś nigdy nie udało się

Smakowy Raj
Placuszki/naleśniki żołędziowe z miodem, cynamonem i konfiturą 189

Przepis autorski (mój). Z poniższego przepisu możecie przygotować małe placuszki lub przepyszne naleśniki. Obie wersję są rewelacyjne w smaku, mięciutkie, delikatne i kuszą swoim apetycznym aromatem. Placki są lekko korzennie, odrobinę cynamonowe i idealnie łączą się ze słodyczą ulubionej konfitury. Pychota! Przyznam, że mąka żołędziowa wpłynęła na ich smak i nadała czekoladowego koloru. Więcej o tej mące możecie przeczytać(...)Masa będzie dość rzadka, ale taka powinna być.) Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju (*) i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka stołowa na 1 placuszek)   lub wylewać więcej - na naleśniki. Obie wersje placków należy smażyć z obu stron - do lekkiego zarumienienia się i p odawać bezpośrednio po przygotowaniu - z ulubioną konfiturą. (Na zimno również świetnie

Di gotuje
Mini-pie – bardzo kruche mini-ciasta z żurawiną i jabłkiem 197

oprószoną mąką (jeśli macie stolnice silikonową – nie potrzeba jej podsypywać) i szybko zagniatamy. Formujemy z niego okrągły płaski placek wysokości 3cm, zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Ten czas chłodzenia sprawi, że ciasto nie będzie pękać ani się kurczyć przy pieczeniu. Czas na nadzienie. Użyłam do nadziania swoich ciastek borówek brusznic zebranych

Karo in the Kitchen
Torcik " Niebieska laguna " 231

należy wymieszać, aby masło dobrze połączyło się z budyniem. Torcik " Niebieska laguna" Przekrajamy biszkopt na dwa placki , pomiędzy nakładamy cały krem , na krem układamy całe truskawki , przykładamy drugim  plackiem i lekko przygniatamy go z góry. Przygotowana wcześniej galaretkę tężejącą wylewamy na ciasto udekorowane brzoskwiniami i truskawkami. Wkładamy do lodówki i chłodzimy. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Placki z serka wiejskiego 140

proszku do pieczenia cukier do smaku olej do smażenia Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać. W razie gdy ciasto jest zbyt rzadkie należy dodać odrobinę mąki. Cukru dodajemy według własnego smaku. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na rumiany kolor z dwóch stron. placki z serka wiejskiego

O kuchni z uczuciem
Szachownica z truskawkami i galaretką 132

Zwyczajnie i banalnie: biszkopt, krem, truskawki, galaretka. O tej porze roku to raczej pospolite zestawienie. Dzisiaj dla urozmaicenia ciasto przełożone w szachownicę.     Potrzebujemy: 1. ok. 1 - 1,5  kg truskawek 2. Biszkopt ( 1 lub dwa placki) wg dowolnego przepisu. Ma być duży aby można go było pokroić wzdłuż na 12 pasków. Ja trochę przesadziłam. Upiekłam(...)biszkopty z 6 jajek każdy i pokroiłam każdy na 8 części. W trakcie przekładania zrezygnowałam z ostatniej warstwy i cztery paski zostały mi nie wykorzystane. Stwierdziłam,że ciasto jet już wystarczająco wysokie. Zużyłam też cały przygotowany krem i galaretkę. 3. Galaretka: po 2 opakowania w różnych kolorach.  Galaretki różnego koloru rozpuścić oddzielnie w 3,5 szklanki gorącej wody. Schłodzić

Praktyczna pl
Placuszki brokułowe z prażonym siemieniem lnianym i płatkami sojowymi (bez mąki) 152

Przepis autorski (mój). Placuszki powstały jakiś czas temu pod wpływem chwili, a okazały się tak pyszne, że jak mam ugotowanego brokuła to obowiązkowo i te placki. Smakują rewelacyjnie i są ekspresowe w przygotowaniu. Brokułowy posmak jest dość delikatny i przyznam, że nie do końca można rozpoznać wszystkie składniki, z których zostały przyrządzone. Ich podstawą jest brokuł, kasza oraz jajko(...)następnie wymieszać z siemieniem lnianym oraz płatkami sojowymi. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta, które w razie potrzeby można odrobinę spłaszczać. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.   (Na zimno również świetnie smakują.) Użyłam kaszy manny orkiszowej

Di gotuje
Domowa Pizza Kebab 2948

minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze zagniatamy ciasto (powinno się je ugniatać minimum 10 minut). Następnie umieszczamy ciasto w miseczce oprószonej mąką i odstawiamy do podwojenia objętości (minimum 1 h). Po tym czasie formujemy okrągłe placki zostawiając szersze brzegi. Kapustę siekamy, resztę warzyw tniemy na niewielkie kawałki. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy i smażymy(...)rozgrzanym oleju ok. 3 minuty.* Osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Sos pomidorowy mieszamy z przyprawami i wykładamy na ciasto. Następnie kolejno kładziemy warzywa: kapusta pekińska, pomidory, ogórki, cebulę, paprykę. Na sam wierzch dajemy kurczaka i wszystko posypujemy tartym serem. Pieczemy ok. 7-10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok. 250 stopni). Gotową pizzę polewamy sosem czosnkowym lub śmietanowym

Słodka Strona
Placki z otrębami 117

cynamonu 2 szczypty proszku do pieczenia łyżeczka cukru 35 ml mleka jajko jak zrobić? Wszystkie składniki wymieszać. Odstawić na 10 minut. Ciasto jest stosunkowo rzadkie. Po tym czasie rozgrzać patelnie, natłuścić w razie potrzeby. Na średnim ogniu smażyć placki z dwóch stron (przewracać, gdy na cieśnie zaczną pojawiać się "bąbelki". Podawać z ulubionymi dodatkami. smacznego

tost z dżemem

Proponowane wyszukiwania