ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:262/550)

Tarta czekoladowa 165

spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie cisto wyłożyć na posypaną mąką powierzchnie i rozwałkować na placek grubości 0,5 centymetra.  Formę do tarty z luźnym spodem wysmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto, przyciąć na brzegach i odstawić do lodówki na kolejne 30 minut. Następnie wyłożyć papierem, wysypać groszkiem do pieczenia i piec

Codzienne Gotowanie
Tort tęczowy 227

każdej miseczki dajemy odrobinę innego koloru barwnika i dokładnie mieszamy.  Dno tortownicy (średnica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kolor ciasta pieczemy po około 15-20 min w 180 stopniach. Po upieczeniu gorący placek odwracamy do góry dnem i układamy na papierze do pieczenia do ostygnięcia.  Blaty pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia. Zimny serek mascarpone i zimną(...)przekładamy je kremem. Na każdy placek dałam po mniej więcej 3 łyżki kremu, pozostałą częścią kremu obłożyłam tort. Do dekoracji użyłam pociętych kolorowych żelek. Smacznego!!! *barwniki spożywcze można użyć w żelu, bądź też w proszku, jeśli dodajemy tych w proszku wystarczy na porcję dosłownie czubek od noża. Zbyt duża ilość barwnika w cieście spowoduje lekką goryczkę. Przy dodawaniu barwników

na moim stole...
Pierogi Ruskie 395

ugotowanych ziemniaków 300 g twarogu tłustego 1 duża cebula 1 łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie ciasto: Przesiewamy mąkę i dodajemy resztę składników. Ciasto ugniatamy, aż będzie mięciutkie. Należy pamiętać aby przed wałkowaniem podsypywać mąką. Rozwałkowujemy placek na ok 3 mm. Przygotowanie farsz: Ser i ugotowane ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę ( całość możemy zmielić w maszynce do mielenia). Cebulę(...)kroimy w kosteczkę i smażymy na maśle aż się zeszkli. Dodajemy do masy serowo - ziemniaczanej i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  Na rozwałkowanym cieście wyciskamy szklanką krążki, bierzemy je w dłonie i nakładamy jedną łyżeczkę farszu formując pieroga.  Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z łyżką masła ok 1-2 minut od momentu wypłynięcia

Niezły Młynek
Ciasto Ferrero Rocher 804

wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze ok. 17 5 stopni przez ok. 45 minut (lub dłużej - do suchego patyczka). Na wierzchu ciasta powstanie wybrzuszenie, dlatego aby się go pozbyć - tuż po upieczeniu przewracamy placek do góry dnem. Za pomocą noża obkrawamy brzegi i wyjmujemy z formy. Studzimy. Masa: Kremówkę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy fix. Nutellę chwilę(...)konsystencji, jeżeli masa okazałaby się za rzadka dodajemy kolejny fix (pamiętajmy, że kremówki, oraz masy na jej bazie nie można zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). Ostudzone ciasto przekrawamy na 2 części i jego dół umieszczamy w formie w której je piekliśmy. Wykładamy krem z Nutelli i przykrywamy górną częścią ciasta. Polewa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia

Słodka Strona
Idealna domowa tortilla 561

Tortilla meksykańska, to bardzo popularny i często używany na całym świecie rodzaj chleba . Jest to cienki placek zazwyczaj o średnicy od 6 do 30 cm i używa się najczęściej do robienia wrapów . Tortilla jest dostępna w każdym sklepie, ale zrobienie jej domowym sposobem jest naprawdę bardzo łatwe! Wystarczy widzieć kilka prostych trików w jej przygotowaniu i zobaczycie, że już(...)mąki dodajemy sól, oliwę i dokładnie mieszamy. Po tym, dodajemy gorącą wodę. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy ciasto przez ok. 4-5 min. Jeżeli będzie lepiło się do rąk dodajemy trochę mąki. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą część wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na cienki placek (prawie przezroczysty) i za pomocą talerza o wybranej średnicy (u mnie

Kuchnia Łukasza
Tort Ferrero Rocher 287

wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 45 minut (lub dłużej - do suchego patyczka). Na wierzchu ciasta powstanie wybrzuszenie, dlatego aby się go pozbyć - tuż po upieczeniu przewracamy placek do góry dnem. Za pomocą noża obkrawamy brzegi i wyjmujemy z formy. Studzimy.    Masa: Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy(...)mascarpone, czekoladę oraz Nutellę i miksujemy do otrzymania gładkiej may (pamiętajmy, że kremówki, oraz masy na jej bazie nie można zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). Ostudzone ciasto przekrawamy na 3 równe części. Na pierwszy z nich kładziemy połowę masy czekoladowej, przykrywamy środkowym krążkiem ciasta, wykładamy pozostałą masę i przykrywamy górą tortu. Polewa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy

Słodka Strona
Dietetyczne ciasto ze śliwkami i zarodkami pszennymi 196

nich coś dobrego i zdrowego.   Na początku nie było weny, ale w końcu spojrzałam na opakowanie i problem się rozwiązał. Przepis na placek pochodzi właśnie z opakowania zarodków pszennych. Nieco go jednak zmodyfikowałam. Ciasto wyszło po prostu extra. Mięciutkie, lekkie, zdrowe i błyskawiczne w wykonaniu. Zdrowo naprawdę nie znaczy niesmacznie. Ps. Jeśli komuś bardziej zależy na ograniczeniu kalorii

Mania Gotowania
Piernik staropolski 138

grubość maksymalnie do 1 cm. • Z mojej porcji wyszło mi 4 gwiazdy 15 cm średnicy i 8 wąskich placków w długich keksówkach. • Piec w temp. 170 st.C przez 9 minut. • Z reszty ciasta wycięłam gwiazdki i serduszka do ozdoby. • Piec w temp. 170 st.C przez 5 minut. • Po wystygnięciu przełożyć

To co kocham
Moskole. 183

regionalna  potrawa kuchni podhalańskiej. Podaje się je z masłem czosnkowym, ja jednak swoje podałam z ketchupem od Społem Kielce i kwaśną śmietaną. Smakowały wyśmienicie :) Zapraszam do wypróbowania. Placki podałam na porcelanie Bogucice . Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 2 jajka 250 g mąki 4 łyżki kwaśnej śmietany lub kwaśnego mleka szczypta proszku do pieczenia sól,pieprz do smaku(...)czosnkiem, dodać masło, następnie dodać jajka,przyprawy do smaku i mąkę ze szczyptą proszku do pieczenia.Zagnieść ciasto, jeśli będzie Wam się kleiło to dodajcie odrobinę mąki. Z ciasta uformować wałek i kroić z niego około 1,5 cm grubości placki, każdy placek lekko spłaszczyć. Tradycyjne Moskole piecze się na blacie pieca lub na suchej patelni

Sama słodycz i szczypta chili
Calzone z mięsem i warzywami 130

wyrośnięciu, jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na 10 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy posypaną mąką na okrągły placek o średnicy 18 cm. Na połowie nałożyć mięso z czosnkiem i kukurydzą i posypać wszystko z tarkowanym żółtym serem. Ciasto zginamy w połowie i formujemy pieroga. Ważne, aby dobrze skleić brzegi. Calzone ułożyć na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia

Smaczne Potrawy
Rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową. 168

Każdą część chwilkę wyrabiamy, formujemy kulę i wałkujemy z niej okrągły placek o grubości około 4 mm. Następnie placek dzielimy na osiem części (tak jak pizzę), na każdy trójkącik nakładamy około 1 nadzienia (na brzegach koła), naciągamy trochę ciasto, przykrywamy nim nadzienie, sklejamy jak pierożka (nadzienie wtedy nie wypłynie) i zwijamy ku środkowi (jak na zdjęciu). Rogal gotowy

Rozpustne gotowanie
Rogale drożdżowe z nadzieniem o smaku pina colada. 208

Każdą część chwilkę wyrabiamy, formujemy kulę i wałkujemy z niej okrągły placek o grubości około 4 mm. Następnie placek dzielimy na osiem części (tak jak pizzę), na każdy trójkącik nakładamy około 1 nadzienia (na brzegach koła), naciągamy trochę ciasto, przykrywamy nim nadzienie, sklejamy jak pierożka (nadzienie wtedy nie wypłynie) i zwijamy ku środkowi (jak na zdjęciu). Rogal gotowy

Rozpustne gotowanie
Ucierany placek z owocami 163

Ciąg dalszy moich wypieków z owocami. Tym razem przepis na wspaniały, delikatny ucierany placek z owocami. Polecam, jest tak miękki i puszysty, że nie można się od niego oderwać. Przepis pochodzi z gazety "Ciasta na lato". Składniki na jedną blachę o wymiarach 36x24: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła lub margaryny

Na słodko lub wytrawnie
Pizzerinki 610

elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30-60 minut. Następnie ciasto podzielić na 9 części. Każdą część uformować w mały okrągły placuszek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Na każdym placku ułożyć wedle uznania dodatki. Wszystkie placki z dodatkami posypać przyprawą oraz startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać(...)minut aż ciasto się zarumieni. Podawać z keczupem

Monia miesza i gotuje
Ciasto żołądek 220

Przepis mojej cioci z Bieszczad, placek jest smaczny i puszysty. Składniki: Mąka pszenna 2 szklanki Mak ¾ szklanki Masło lub margaryna 25 dag Jajka 6 szt. Olej 6 łyżek Cukier 1 ½  szklanki Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Kakao 2 łyżeczki Kisiel cytrynowy 1 łyżka Cukier puder do posypki Przygotowanie: Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olej(...)proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Następnie dodać dobrze ubitą pianę z białek i starannie wymieszać łyżką. Podzielić ciasto na połowę, z jednej połówki odciąć 1/3 ciasta. Do największej porcji ciasta dodać mak i dokładnie wymieszać. Drugą (średnią) wymieszać z kakao a najmniejszą z łyżką kisielu cytrynowego. Formę posmarować tłuszczem i posypać makiem. Najpierw przełożyć do niej ciasto z makiem

Tradycyjna Kuchnia