ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:268/550)

Bułki serowe 142

ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Uderzyć dłonią w ciasto dwa razy i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto podzielić na pięć części i każdą część rozwałkować na okrągły placek o grubości 3 mm. Ułożyć jeden placek posmarować cienko serem posypać delikatnie cukrem  i przyłożyć drugim plackiem, a następnie powtarzać tak z każdym

O kuchni z uczuciem
Podpłomyki z koperkiem 124

koperku Przygotowanie: Mąkę przesypujemy do miski. Dodajemy posiekany koperek i sól. Wszysto łączymy z wodą. Dodajemy tyle wody, aby powstało gładkie ciasto. Z ciasto formujemy wałek. Dzielimy na grubsze plastry. Formujemy większe lub mniejsze placki. Smażymy na suchej patelni, z każdej strony. Najlepiej smakują na gorąco

Moja smaczna kuchnia
Ciasto Mleczna Kanapka 163

cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. Masło ucieramy, wlewamy ostudzone mleko i miksujemy na małych obrotach. Następnie wsypujemy mleko w proszku i ucieramy. Ciasto Mleczna Kanapka: Biszkopt kroimy w poprzek i wykładamy na 1 placek, krem mleczny,przykrywamy drugim plackiem. Polewamy rozpuszczoną czekoladą 50 g z mlekiem ok. 5 łyżek. Robimy esy floresy i zajadamy się ze smakiem

Różne smaki w kuchni
Recenzja książki Poznaję świat i kropka ... a takze przepis na pyszne bułeczki z truskawkami. 174

gotujemy na małym ogniu aż się rozpadną. Co chwilę mieszamy. Kiedy zaczynają gęstnieć dodatkowo możemy dodać cukier żelujący wtedy uzyskamy pyszny dżem truskawkowy. Ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na kawałki i formujemy mały okrągły placek. Na każdy układamy łyżkę dżemu, zalepiamy formując bułeczkę. Układamy w foremce  w niewielkich odstępach. Smarujemy roztrzepanym jajkiem a także posypujemy kruszonką

Radość kipiąca uśmiechem.
Uszka do barszczu z farszem z kiszonej kapusty i grzybów. 159

wodę. Kopystką mieszamy, następnie wyrabiamy ręką ciasto przez ok 6-7 minut. Owijamy folia spożywcza i wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Ciasto dzielimy na 4 porcje, każdą rozwałkowujemy (podsypując mąką) na cieniutki placek . Szklanką (średnica 4-5 cm) wycinamy kółka. Farsz nakładamy na środek,następnie lepimy,jak pierogi-dwa końce łączymy ze sobą. Uszka układamy, na podsypanej

Kopystką po garach
Orkiszowe naleśniki 241

placków Składniki: 120 g mąki orkiszowej typ 700 2 jajka 300 ml mleka szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na placki dokładnie zmiksować. Rozgrzać patelnię i posmarować olejem. Chochlą nabierać porcje ciasta i rozlewać po całej patelni. Po około minucie przewrócić na drugą stronę. Po usmażeniu zdjąć z patelni na talerz. W tym przepisie zrobiłam farsz

Jaglusia
Naleśniki budyniowe 422

budyń przesiać, dodać do masy, zmiksować do połączenia. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (u mnie bez dodatku tłuszczu) z obu stron, do zrumienienia. Ciasto na naleśniki jest bardzo rzadkie. Z tej porcji wychodzi 10 placków. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Oponki z nutą cynamonu 146

uzyskania jednolitej masy, następnie dodać rozpuszczone masło i wyrabiamy ok 10 minut. Masę odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godz. Gdy ciasto wyrośnie należy je zagnieść, przełożyć na blat i rozwałkować na placek o grubości 1,5 cm. Szklanką wycinamy kółka, a kieliszkiem małym pośrodku kółek dziurki. Oponki układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy na parę minut

Camilla w kuchni
Moje warsztaty kuchni fusion 228

rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy trochę cukru i czekamy aż zaczną pracować. Następnie dodajemy mąkę i wodę w takich ilościach, aby uzyskać gęste ciasto, do którego dodajemy pokrojone owoce. Czekamy aż wyrośnie, kładziemy małe placki łyżką na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron. I nasz czarny koń, który był sam w drużynie, ale sprawił się doskonale. Czarne maki

Kryzysowa Książka Kucharska
Sylwestrowe bułeczki ala pizza 144

spożywczą i zostawiamy na 30-60 minut. Aby przygotować szybki sos pomidorowy wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą, bazylią, solą i pieprzem Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na małe kulki, a następnie rozwałkowujemy na niewielkie placki. Gotowe placki smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy salami, ser mozzarella i szczelnie zamykamy. Tak przygotowane kulki skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy oregano i wkładamy

ale Pysznie
Drożdżowe rogaliki a'la Snickers 127

piekarnika ustawionego na temp. 40°C (bez termoobiegu)  (fot.2) . Po tym czasie ciasto wyjąć z miski i wyrabiać jeszcze około 2 minut. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z części rozwałkować na okrągły placek o grubości 5 mm. Tak uzyskane koło podzielić na 12 części, dzięki czemu uzyskamy 12 trójkątów  (fot.3) . Na każdym trójkącie ułożyć po pół

Świat Ciasta
PIEROGI Z JAGODAMI ( NAJLEPSZE CIASTO ) 130

specjalnym hakiem. Ciasto włożyć do woreczka na ok. 15 min. , dzięki temu będzie lepiej wałkować się.  Jagody umyć i zasypać cukrem. Ciasto podzielić na 3-4 części. Każdy kolejno rozwałkować na cienki placek. Szklanką wyciąć kółka. Każdy wycięty placek lekko rozciągnąć przy brzegach, nałożyć pół łyżeczki jagód. Zlepić jeden bok do połowy, dodać drugą połowę łyżeczki jagód

Kuchnia Paulettes
Ciasteczka korzenno-miodowe (świąteczne i na co dzień) 136

Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolitą masę. Gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować (delikatnie podsypując mąką) na grubość około 4 mm. Z placka wykrawać dowolne kształty, które należy ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-12 minut w 180-190 stopniach. (Ciasteczka powinny

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania