ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:266/550)

Makowiec 181

mąki .Dodać żółtka i śmietanę , dobrze wyrobić ciasto . Odstawić do wyrośnięcia.Mak sparzyć i dwukrotnie zmielić. Masło rozpuścić i dodać miód , cukier,cukier waniliowy,mak, bakalie, żółtka,i olejek migdałowy, wymieszać.Białka ubić i delikatnie wmieszać do masy makowej.Ciasto i masę makową podzielić na 2 części. Rozwałkować . Na rozwałkowanym placku rozsmarować połowę masy makowej , zwijać jak roladę i nakłuć

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasteczkowe choinki 220

porcje. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Z jasnego ciasta odciąć połowę, podsypując stolnice mąką (żeby ciasto nie kleiło się do niej i do wałka) rozwałkować na placek o grubości około pół cm i wykrawać dowolne kształty. Ja użyłam zestawu różnej wielkości gwiazdek. Układać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Knedle serowe z truskawkami 208

masła, zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę . Po tym czasie z ciasta oderwać kawałek i najpierw zrobić kulkę, następnie rozpłaszczyć ją na placek o średnicy około 10 cm. Na środku położyć jedną dużą lub dwie mniejsze truskawki, posypać delikatnie cukrem (około 1/2 łyżeczki) i zlepić dokładnie

Świat Domowej Kuchni
Knedle ze śliwkami – bez ziemniaków 241

ziemniaków nie mogę jeść , ale jak najczęściej staram się je zastępować innymi produktami , tak by zachcianki choć w połowie zostały zaspokojone ;) Placki ” ziemniaczane ” z marchewki …. Kopytka z kaszy jaglanej … A knedle z ciasta parzonego … Dziś mam dla Was właśnie na nie przepis! Rewelacyjne , miękkie i sycące knedle wypełnione soczystymi śliwkami , których w tym roku

Ostra na Słodko
Paczuszki z mortadelą i pieczarkami 165

kosteczkę, do garnka dać. Cebulę zeszklić z łyżką  masła i dać całość do pieczarek dusić do miękkości. Doprawić pieprzem i solą. Kiedy ciasto wyrośnie, napierać dłonią nieduże porcję, wielkości pięści i rozpłaszczać na placki (za pomocą wałka). Na spód (środek spodu) kłaść pieczarki (łyżkę) i nakrywać plasterkiem mortadeli.  Następnie zawijać i robić takie paczuszki jak na zdjęciu

Moje pyszne gotowanie
Faworki drożdżowe 178

rozczynu.    Rozczyn wyrośnięty.    Dodajemy resztę cukru, masło, żółtka, sól, alkohol i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.    Ciasto wyrosło. Dzielimy je na dwie części.    Rozwałkowujemy na niezbyt cienkie placki a następnie wycinamy paseczki, nacinamy i przekręcamy formując faworki. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia pod ściereczkę.    W garnku rozgrzewamy olej

Maminek kulinarny
Pizza z dynią i gruszką 182

wyrośnięcia. Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać. Dynię pokroić w kostkę, ser i gruszkę w plastry, a cebulę w piórka. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na okrągły, dość cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć dynię, gruszkę, ser, cebulę i boczek. Piec na kamieniu w 200 st. C. przez 15-20 minut. Podawać gorącą.  Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wigilijna gwiazda makowa 361

przepuścić przez maszynkę 2 razy, dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy, skórkę pomarańczową, migdały. W osobnej misce ubić białka i połączyć z mieszanką maku. Ciasto podzielić na 4 takie same części. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy 26 cm i na dużej blasze wyłożonej pergaminem układać: placek - masa makowa, placek - masa, placek - masa - placek. Brzegi

Niezły Młynek
337. 146

Jeżeli cierpisz, płaczesz. Jeżeli ogarnia cię wściekłość, wyprowadzasz cios. Jeżeli budzi się w tobie nadzieja, szykujesz się na rozczarowanie.”  kajmakowe placki na jogurcie greckim z truskawkami Miało być co innego, ale ciasto drożdżowe nie wyszło, było strasznie kruche, nie wiem dlaczego. W takim razie szybko myśl co zrobić, bo brzuszek już woła.W lodówce były gdzieś resztki jogurtu

More food, love and dreams
Najlepsze ciasto na Pizze 257

Teraz dobrze wyrobić ciasto, zagniatając przez 5-7 minut. Uformować kulę i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu przez ok 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na pół, uformować palcami lub rozwałkować na cienki placek. Nałożyć sos pomidorowy oraz ulubione składniki. Pizza powinna piec się w piekarniku nagrzanym do 210°C przez 20-25 min. Smacznego

Złote przepisy
Kremówki domowe 264

ciasto podstawowe. Na nim rozsmarować ciasto maślane. Złożyć ciasto w kopertę i wstawić do lodówki na 15 minut. Powtarzać wałkowanie ciasta 3 razy, ciasto należy lekko wałkować i zawsze w 1 stronę. Upiec 2 placki na złoty kolor w tem.200C, przez 20-25 minut i przełożyć masę budyniową. Piękne patery z kamienia na stronie http://allegro.pl/listing/ user/listing.php

Apetyczna babeczka
Naleśnik owsiany - Jagodowe wspomnienie lata :) 159

150g serka twarogowego garść jagód (u mnie mrożone) stevia/cukier/miód Płatki owsiane zalewamy wodą, dodajemy jajko, coś do posłodzenia i miksujemy. Następnie wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnię teflonową i podsmażamy z obu stron. Ostudzony placek naleśnikowy smarujemy serkiem twarogowym i składamy w trójkącik. Tak przygotowanego naleśnika wstawiamy do lodówki. Rano podgrzewamy jagody tak, aby puściły sok i polewamy

Kuchenny Skrawek Nieba
Pyzy z kurkami 170

chilli. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajko oraz sól i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt lekkie to dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto dzielimy na 10 części. Każdą część formujemy na kształt małego placka - dość grubego. Nakładamy na środek łyżeczkę farszu i lepimy kulkę. Pyzy wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Gdy wypłyną na wierzch gotujemy je jeszcze

Aga w kuchni
Kruche ciasteczka z budyniem- przepis bezglutenowy 286

ponownie mieszamy jeśli ciasto nie da sie wyrobić gdyż jest za rzadkie dodajemy więcej mąki ja dodałam kukurydzianej. Wyrabiamy bardzo dokładnie aż ciasto będzie samo odchodziło od dłoni.  Formujemy kuleczki, spłaszczamy na kształt  placka i na środek dodajemy budyń, smarujemy skłóconym jajkiem. Zapiekamy około 40 min w tem 200st

NaKońcuJęzyka