ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:265/550)

Kawowe placuszki z orzechami włoskimi 170

ułatwić sobie życie… pomocne w tym będą także poniższe placuszki, które są równie proste, o ile nie prostsze. W miejsce owoców w cieście znajdziesz chrupiący dodatek w postaci posiekanych orzechów włoskich, dodatek kawy sprawi, że placki będą miały interesujący, lekko cierpki charakterystyczny dla kawowych deserów smak. Jeżeli osoba zasiadająca do śniadania jest niższego wzrostu, zamiast kawy dodaj kakao(...)minut na bok, aby powstała roślinna maślanka. Następnie dodaj do niej syrop klonowy i wszystkie mokre składniki wlej do miski z suchymi. Dokładnie wymieszaj, aby powstało gładkie ciasto. Następnie wlej olej kokosowy i wsyp orzechy włoskie, wmieszaj je w kawową masę. Odstaw na 5 minut.  Rozgrzej patelnię z nieprzywierająca powłoką, za pomocą łyżki wykładaj ciasto i smaż

Roślinna - blog wegański
Miodownik z toffi i bitą śmietaną 195

mikserem na sztywną pianę, a następnie ciągle mieszając dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Masę wykładamy na placek miodowy i przykrywamy kolejnym plackiem. Jeśli placki są bardzo twarde można je delikatnie nasączyć odrobiną mleka. Składniki na wierzch ciasta: 1 puszka masy krówkowej (kajmakowej) 100-150g posiekanych orzechów włoskich Wykonanie wierzchu ciasta: Górną warstwę ciasta smarujemy masą krówkową (gotową lub wykonaną

Mania Wypiekania
Tort Czekoladowy z Malinami (Tort Czekoladowo Malinowy) 481

wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 45 minut (lub dłużej - do suchego patyczka). Na wierzchu ciasta powstanie wybrzuszenie, dlatego aby się go pozbyć - tuż po upieczeniu przewracamy placek do góry dnem. Za pomocą noża obkrawamy brzegi i wyjmujemy z formy. Studzimy.  Krem: Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy fix wymieszany(...)przez dosłownie chwilę miksujemy. Gdyby masa okazała się zbyt rzadka możemy dodać więcej fixu do ubijania lub umieścić w lodówce do stężenia. Tort przekrawamy na trzy krążki. Spód ciasta umieszczamy w tortownicy i wykładamy masę ze zmiksowanymi malinami. Przykrywamy środkowy krążek ciasta. Następnie wykładamy pozostałą bitą śmietanę układamy maliny lekko wbijając je do masy. Całość przykrywamy górną częścią tortu. Polewa

Słodka Strona
Fale Dunaju z truskawkami 145

dziś zaproponuję Wam Fale Dunaju z truskawkami. Pyszny placek, który naprawdę warto zrobić. Słonecznego tygodnia :)                    -TRUDNOŚĆ: średnie   -CZAS: powyżej 60 min    -PORCJE: 20 Fale Dunaju z truskawkami CIASTO 7 jaj 1 margaryna 2 i pół szklanki mąki(...)Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier wanilinowy, na końcu ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać kakao. Jasną część ciasta wyłożyć na blachę. Na ciasto jasne kładziemy ciasto ciemne, a na wierzch truskawki. Piec około 45-50 min w 180 st. MASA Większą część mleka zagotować. W mniejszej

Gotuję Testuję
Ciasto borówkowe z posypką 152

Pyszne to mało powiedziane. Wyborne? Też. Ten placek jest idealny. Może zdjęcie nie jest wykonane pięknie, bo było robione telefonem komórkowym, ale szczerze przyznam, że jest naprawdę wspaniałe. Jest proste w wykonaniu, nie kosztuje wiele, a na pewno ucieszy całą rodzinę i każdego, kto będzie go próbować. Polecam(...)TRUDNOŚĆ: średnie           -CZAS: powyżej 60 min             -PORCJE: 20   Ciasto borówkowe z posypką CIASTO 50 dag mąki 5 dag drożdży 1 jajko 4 żółtka 15 dag margaryny 2 łyżki cukru 50 ml mleka POSYPKA 10 dag margaryny 1 żółtko

Gotuję Testuję
Pizza z patelni 47230

kształt pizzy. Pasatte  mieszamy z koncentratem - doprawiamy do smaku solą , pieprzem i bazylią. Rozgrzewamy patelnię, dajemy parę kropel oliwy. Kładziemy placek pizzy na średnim ogniu. "Pieczemy" około 1 min  i odwracamy. Rozsmarowujemy 1/3 pasatty na ciasto- układamy ulubione składniki. Posypujemy serem. Przykrywamy patelnię pokrywką- trzymamy na gazie do rozpuszczenia sera- około 2-3 min. Gotowe. Smacznego

Smaki Edyty
Naleśniki z gruszkami i imbirem 112

Cześć :) Wariacji naleśnikowych jest pewnie tyle ile ludzi na świecie. Każdy ma swoje ulubione ciasto, ulubione dodatki. Na blogu znajdziecie już jeden z moich ulubionych przepisów na naleśniki, jak również na pokrewne im placki i racuchy - KLIK TUTAJ . Jednak dzisiaj chciałabym zaproponować Wam trochę inny przepis, pochodzący z książki "365 obiadów". Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej

Pora coś zjeść
,,Kruche babeczki z orzechami w karmelu’’ 327

śmietanki 30% Wykonanie: Masło siekamy z cukrami, miodem solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm podsypując lekko mąką. Przygotowujemy foremki do babeczek, smarujemy je masłem, oprószamy mąką. Ciastem wykładamy foremki na babeczki. Pieczemy około

Podróż w kulinaria
Tort tiramisu na moje urodziny :) 384

tężejącego kremu dodać posiekaną czekoladę.  Tort: Wystudzony biszkopt przekroić na 2 placki. Skropić je naparem z połowy kawy wymieszanym z połową likieru.  Na spodnim placku rozsmarować 2/3 krem. Przykryć drugim plackiem i namoczyć pozostałą kawą i likierem następnie nałożyć pozostały krem. Ciasto schłodzić w lodówce do stężenia. Przed podaniem oprószyć proszkiem kakao

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżowe 184

nawet małe smyki wyciągają rączki po więcej :). Pierwotnie miałam z niego zrobić pampuchy – czyli takie bułeczki drożdżowe, gotowane na parze, ale ciasto było tak klejące, że nie dałam rady uformować bułeczek. Powstał więc placek ze śliwkami i pyszną pełnoziarnistą kruszonką. Przepis dała mi koleżanka Ania , troszeczkę go zmodyfikowałam. Składniki na dwie keksówki (10×30 cm liczone(...)dodać 3 łyżki mąki (zabrać z 650 gr). Odstawić aż rozczyn ruszy, znaczy zgęstnieje, zacznie rosnąć. Do miski wsypać resztę mąki, wbić jajka, dodać rozczyn, sól, wymieszać, wyrobić gładkie ciasto. Po koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło. Dokładnie wyrobić jeszcze raz, można za pomocą robota. Ostawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt

moj przepis na
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 252

zdjęciu ok 13cm dług.) można zrobić mniejsze dzieląc na 3, lub całkiem malutkie na 4. Każdą część rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek i każdy kroimy na cienkie trójkąty. Na każdym układamy ok 1 łyżeczkę nadzienia.Zlepiając końce ciasta formujemy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem jeśli mamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 252

zdjęciu ok 13cm dług.) można zrobić mniejsze dzieląc na 3, lub całkiem malutkie na 4. Każdą część rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek i każdy kroimy na cienkie trójkąty. Na każdym układamy ok 1 łyżeczkę nadzienia.Zlepiając końce ciasta formujemy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem jeśli mamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Knedle ze śliwkami 158

grubszy wałek, który tniemy na kawałki (ok. 3-4 cm). Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni na okrągły placuszek. Na środku takiego placka kładziemy odpestkowaną całą śliwkę (jeżeli są małe) lub połówkę (jeżeli śliwki są duże). Zawijamy w ciasto, zalepiamy brzegi i toczymy w dłoniach okrągłe knedelki. Wodę doprowadzamy do wrzenia, solimy i wrzucamy knedle, które gotujemy

bistro mama
Oładki z owocami 128

wiśni czy truskawek. Placki mają dużą szansę stać się przysmakiem dzieci i rodzinnym hitem śniadaniowym jednocześnie :) Składniki (na ok. 20 szt. placków): 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru 2 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ok. 400 g owoców (dowolnych) olej do smażenia cukier puder do posypania placków Wykonanie: Owoce myjemy(...)potrzeby możemy dosypać trochę mąki). Na koniec do ciasta wrzucamy owoce i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy po 3-4 sztuki jednocześnie na złoty kolor (z obu stron). Usmażone placki przekładamy na półmisek wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby wsiąkł w niego nadmiar tłuszczu. Przed podaniem placki posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy

MyCookBook.pl

Proponowane wyszukiwania