ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:267/550)

Ciasto z makiem i bitą śmietaną 286

Niezwykle lekkie, puszyste, a co najważniejsze bardzo łatwe do wykonania ciasto. Każdy poradzi sobie ze zrobieniem biszkoptów, a masa wymaga kilku minut i gotowe :). Składniki na placek nr 1: 8 białek 1 szk cukru kryształu 1 szk mąki 3 łyżki maku sypkiego, znajdziecie go na stronie www.Skworcu.pl 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Białka ubić na sztywno. Dodać cukier(...)Upieczony placek przekroić na 2 części lub upiec 2 osobne placki. Krem z bitej śmietany - składniki: 3/4 l śmietany kremówki 2 galaretki wiśniowe 1/2 litra wody Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Dobrze ubić śmietanę i stopniowo dodawać tężejącą galaretkę. Krem podzielić na 2 części.  źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Niezły Dym 155

wypiekane przez 90 sekund w piecu szamotowym opalanym drewnem w temperaturze 500°C. Ta dbałość o szczegóły pozwala uzyskać idealny placek na cienkim kruchym spodzie z cudownie puszystym rantem. Jednak pizza to oczywiście nie tylko ciasto, ale również dodatki. W Niezłym Dymie będziemy mogli spróbować prawdziwej Margherity z oryginalnymi pomidorami San Marzano , rosnącymi na polach wulkanicznych

Food Square
CIASTO " CYGAŃSKIE ŚCIEŻKI " 1096

25x36cm wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy po 2 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy w to samo miejsce,tworząc kręgi. Ciasto pieczemy ok 40-45 min w 180 st C. Studzimy,przekrawamy na 2 placki (spód ma być cieńszy). Masa: 4 galaretki,każdą w innym kolorze rozpuszczamy pojedynczo w 1 szklance wrzącej wody,odstawiamy do całkowitego stężenia(...)gotowe kroimy w kostkę. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl wody,gdy zaczyna lekko tężeć łączymy z serkiem waniliowym oraz galaretkami.Gotową masę wylewamy na spód ciasta,przykrywamy drugim,lekko dociskamy

Niespełnione zdolności kulinarne
Domowy sos toffi z kakao 109

Domowy sos toffi to wspaniały i niezwykle uniwersalny deser.  Na ciepło: - do polania na owoce - na lody - na placki, naleśniki i gofry Po schłodzeniu gęstnieje: - masa do tortów i ciast - nadzienie do babeczek i tart

AniaGotuje.pl
Zupa truskawkowa z domowym makaronem 180

misie i dokładnie wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest za twarde dodajemy wodę. Przykrywamy folią i odstawiamy na 15-20 minut. 2. Gdy ciasto „odpocznie” dzielimy je na mniejsze kawałki, podsypując mąką rozwałkowujemy na placek o gr. ok. 1mm i kroimy w paski lub przekładamy przez maszynkę do makaronu. Tak przygotowany makaron gotujemy ale dente 5 min. w osolonej

Podwójnaporcja
Naleśniki czekoladowe 175

dodać do masy, zmiksować do połączenia. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (u mnie bez dodatku tłuszczu) z obu stron, do zrumienienia.  Ciasto na naleśniki jest bardzo rzadkie. Z tej porcji wychodzi 22 placki. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z serem białym na słodko. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Bułki serowe 155

ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Uderzyć dłonią w ciasto dwa razy i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto podzielić na pięć części i każdą część rozwałkować na okrągły placek o grubości 3 mm. Ułożyć jeden placek posmarować cienko serem posypać delikatnie cukrem  i przyłożyć drugim plackiem, a następnie powtarzać tak z każdym

O kuchni z uczuciem
Podpłomyki z koperkiem 141

koperku Przygotowanie: Mąkę przesypujemy do miski. Dodajemy posiekany koperek i sól. Wszysto łączymy z wodą. Dodajemy tyle wody, aby powstało gładkie ciasto. Z ciasto formujemy wałek. Dzielimy na grubsze plastry. Formujemy większe lub mniejsze placki. Smażymy na suchej patelni, z każdej strony. Najlepiej smakują na gorąco

Moja smaczna kuchnia
Ciasto Mleczna Kanapka 180

cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. Masło ucieramy, wlewamy ostudzone mleko i miksujemy na małych obrotach. Następnie wsypujemy mleko w proszku i ucieramy. Ciasto Mleczna Kanapka: Biszkopt kroimy w poprzek i wykładamy na 1 placek, krem mleczny,przykrywamy drugim plackiem. Polewamy rozpuszczoną czekoladą 50 g z mlekiem ok. 5 łyżek. Robimy esy floresy i zajadamy się ze smakiem

Różne smaki w kuchni
Recenzja książki Poznaję świat i kropka ... a takze przepis na pyszne bułeczki z truskawkami. 191

gotujemy na małym ogniu aż się rozpadną. Co chwilę mieszamy. Kiedy zaczynają gęstnieć dodatkowo możemy dodać cukier żelujący wtedy uzyskamy pyszny dżem truskawkowy. Ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na kawałki i formujemy mały okrągły placek. Na każdy układamy łyżkę dżemu, zalepiamy formując bułeczkę. Układamy w foremce  w niewielkich odstępach. Smarujemy roztrzepanym jajkiem a także posypujemy kruszonką

Radość kipiąca uśmiechem.
Uszka do barszczu z farszem z kiszonej kapusty i grzybów. 171

wodę. Kopystką mieszamy, następnie wyrabiamy ręką ciasto przez ok 6-7 minut. Owijamy folia spożywcza i wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Ciasto dzielimy na 4 porcje, każdą rozwałkowujemy (podsypując mąką) na cieniutki placek . Szklanką (średnica 4-5 cm) wycinamy kółka. Farsz nakładamy na środek,następnie lepimy,jak pierogi-dwa końce łączymy ze sobą. Uszka układamy, na podsypanej

Kopystką po garach
Orkiszowe naleśniki 256

placków Składniki: 120 g mąki orkiszowej typ 700 2 jajka 300 ml mleka szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na placki dokładnie zmiksować. Rozgrzać patelnię i posmarować olejem. Chochlą nabierać porcje ciasta i rozlewać po całej patelni. Po około minucie przewrócić na drugą stronę. Po usmażeniu zdjąć z patelni na talerz. W tym przepisie zrobiłam farsz

Jaglusia
Naleśniki budyniowe 433

budyń przesiać, dodać do masy, zmiksować do połączenia. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (u mnie bez dodatku tłuszczu) z obu stron, do zrumienienia. Ciasto na naleśniki jest bardzo rzadkie. Z tej porcji wychodzi 10 placków. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi