ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:258/550)

Faworki - smak dzieciństwa 142

łyżki spirytusu cukier puder do posypania olej do smażenia Przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać śmietanę, żółtka i spirytus. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Rozwałkować na cieniutki placek. Wycinać podłużne ciasteczka (ok 15x4cm). W każdym kawałku zrobić na środku podłużne nacięcie o długości ok 3-4cm. Jeden koniec ciastka przewlec przez

Kulinarne Inspiracje
Babeczki kruche na wielkanocny stół 193

tradycyjnego ciasta kruchego.  Przepis (70 sztuk babeczek): 3 szklanki mąki, 1 margaryna, 3 żółtka, 2 łyżki śmietany,pół szklanki cukru.  Wykonanie:   Ciasto szybko zagnieść. Odstawić na godzinę do lodówki. Rozwałkować cienkie placki. Szklanką wykrawać okręgi i układać w foremkach na babeczki, nasmarowanych wcześniej masłem. Piec w temp. 180 st. przez 15 minut.    Część nadziana

Mój Smak na Życie
Chlebek naan 145

odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190C (z blachą w środku). Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 kulek. Spłaszczyć je ręką i formować placki (uwaga! stolnica musi być grubo podsypana mąką). Wierzch chlebków posmarować rozpuszczonym masłem i posypać czosnkiem i oregano. Chlebki wsadzić na nagrzaną blachę, zachowując odstęp między

CookYourself
Takie wiosenne malowanie-sok 215

wrzenia. Zdjąć garnek z gazu i dodać masło, sodę i sok z pomarańczy, a następnie dosypywać przesianej przez sitko mąkę, aż powstanie zwarte ciasto. Następnie pozostawić je aż ostygnie, po czym rozwałkować na placek o grubości 3 mm. Ciasteczka wycinać foremkami lub w małe romby i udekorować migdałami lub pistacjami. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

w mojej kuchni
DROŻDŻOWE ROGALE Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI 205

roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę powideł śliwkowych i zwijać formując rogaliki

Walijskie Pichcenie
Pizza na ziemniaczanym spodzie 215

razem z blaszką na której będziemy piec. Len zalewamy wodą i odstawiamy na 2 minuty do napęcznienia. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto. Przekładamy na kawałek papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na placek o grubości ok 4 mm. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut do zarumienienia. Na spód wykładamy cebulkę, następnie pokrojoną w plastry karkówkę, całość

My Culinary Art
Domowe nachosy z mięsem mielonym w pomidorach, dipem czosnkowym i serem. 229

drobno startego parmezanu -papryka słodka sypka Mieszamy widelcem wszystkie sypkie składniki poza papryką. Dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto podlewając je wodą. Zużywamy tyle wody, by ciasto było zbite i odklejało się od rąk. Wałkujemy na placek do grubości 2-3mm. Wycinamy równe trójkąty, podsypujemy papryką i smażymy bez tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni. Gdy przewrócimy trójkąty na drugą stronę

BaRepas
Gryczane placki na maślance 240

mąki. Na koniec dodajemy kilka kropli amaretto. Ciasto odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wylewamy ciasto, tak by powstały małe placuszki. Smażymy z obu stron. Placki podałam na porcelanie Bogucice

Aga w kuchni
Drożdżówki z serem i jagodami 143

należy je wcześniej rozmrozić a następnie rozgnieść łyżką lub rozdrobnić blenderem. Ser biały rozgnieść widelcem i połączyć z cukrami i jagodami. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 – 4   części i z każdej rozwałkować placek o grubości 1,2 – 1,5 cm.     Większą szklanką wykrawać kółka. W każdym kółku dociskając dno szklanki zrobić wgłębienie a następnie ułożyć

Na słodko lub wytrawnie
Włoski placek z jabłkami 179

Jaki on włoski? Mam ochotę zapytać.Zwykłe polskie ucierane ciasto z jabłkami :)Może z tą różnicą, że do włoskiego placka kroi się jabłka razem ze skórką.Ale zostańmy przy tej nazwie i kraju pochodzenia.W końcu przepis pochodzi od samej Nigellissimy :)Czytaj więcej

bistro mama
Naleśniki pomarańczowe z owocami. 197

jajka i kiksujemy na najwyższych obrotach. Mleko przesiewamy i dorzucamy do mleka razem z cukrem waniliowym i olejem, mieszamy, dolewamy wody – potrzebujemy tyle, by ciasto było zwarte, ale tak by kapało z łyżki.Gotowe placki smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu do momentu, aż naleśnik  odejdzie sam od patelni ( można mu troszkę pomóc łopatką

Słodkie Przyjemności
Ciasto Aniołek 1126

margaryny 1 łyżka maki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego 2 łyżeczki  amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Amoniak namoczyć w śmietanie. Zagnieść ciasto i  podzielić na 4 równe części, rozwałkować na cieniutkie placki. Każdy placek piec oddzielnie około 10 minut w 180 st. C, placki nie powinny się zbyt zrumienić. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pizza 182

przyprawy , tak aby Ci smakował. Najwięcej daję bazylii , oregano i majeranku. Sos gotować na małym ogniu przez ok.10 minut nie przykrywając przykrywką. 3.  Ciasto wyłożyć na blachę. Obrzeża zrobić pogrubione. Wylać sos na placek i rozsmarować łyżką. Następnie wyłożyć wszystkie pokrojone (według uznania) składniki. Posypać grubą warstwą sera. 4. Gotową pizze piec w 200C przez

Gotuj Z Muzyką
Nachosy 293

smażenia – 300 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę pszenną przesiewamy z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy letnią wodę oraz rozbełtane jajko i przyprawy. Wyrabiamy ciasto. Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na cieniutki ( ok. 1 mm ) placek. Szklanką wycinamy kółka. Każde kółko rozcinamy na pół. Smażymy po kilka sekund na bardzo gorącym oleju! Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Możemy jeszcze

Ostra na Słodko
Pierogi "ruskie" 190

masy ziemniaczano - serowej, przyprawiamy do smaku pieprzem i warzywkiem ( masa musi mieć wyrazisty smak ) i dokładnie mieszamy. Farsz gotowy. Z podanych składników zagniatamy ciasto pierogowe. Dzielimy je na części i rozwałkowujemy na cienkie placki.    Wycinamy krążki o średnicy zależnej od pożądanej wielkości pierogów.     Nakładamy farsz i sklejamy pierogi.    Przygotowujemy cebulkę z tłuszczem

Maminek kulinarny